Czekoladowa tarta musowa
Przepis na pyszną tartę czekoladową bez pieczenia
Przepis na dziś – czekoladowa tarta musowa. To czekoladowe ciasto bez pieczenia przygotowane na spodzie z ciasteczek oreo ma przepyszne musowe czekoladowe nadzienie, któremu nikt się nie oprze. Ciasto jest proste do przygotowania, a efekt końcowy jest zachwycający. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Czekoladowa tarta musowa przepis krok po kroku
Jeśli lubicie mocno czekoladowe ciasta, a do tego uwielbiacie ciasta bez pieczenia, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Czekoladowa tarta musowa przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek oreo
- 20 sztuk ciasteczek oreo (około 230 g)
- 60 g masła (rozpuszczonego)
składniki na mus czekoladowy do ciasta
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g czekolady gorzkiej
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 1 łyżka żelatyny (+ trochę zimnej wody do jej rozpuszczenia)
składniki na bita śmietanę do ciasta
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z czekoladowym musem bez pieczenia
- Ciasteczka oreo rozdrobnij na drobne okruszki – ja je miksuję w malaksrze – i dodaj rozpuszczone masło – wymieszaj.20 sztuk ciasteczek oreo, 60 g masła
- Foremkę wyłóż na dnie papierem do pieczenia, boki posmaruj delikatnie masłem.
- Wsyp pokruszone ciasteczka.
- Wylep ciasteczkami boki foremki – do wysokości około 3 cm, a resztą wylep dno.
- Schowaj foremkę do lodówki.
- Czekolady połam na mniejsze kawałki i rozpuść je – ja je rozpuszczałam w oddzielnych miseczkach. Podgrzałam każdą w mikrofalówce przez około 2 minuty (w interwałach po 30 sekund). Czekolady wymieszaj dokładnie i odstaw do lekkiego ostudzenia.200 g czekolady mlecznej, 200 g czekolady gorzkiej
- Żelatynę zalej odrobiną wody – daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę – i odstaw do napęcznienia.1 łyżka żelatyny
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.500 ml śmietany kremówki
- Dodaj po łyżce bitej śmietany do czekolad i je wymieszaj.
- Przełóż czekolady do miski z bitą śmietaną i dokładnie wymieszaj.
- Żelatyną krótko podgrzej, a gdy stanie się płynna dodaj do niej łyżkę musu czekoladowego i wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty musu i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mus do foremki ze schłodzonym spodem z ciasteczek oreo.
- Schowaj tartę do lodówki do schłodzenia.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
- Wyłóż bitą śmietanę na wierzch ciasta.
- Możesz dodatkowo posypać wierzch posiekanymi ciasteczkami albo tartą czekoladą.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z czekoladowym musem bez pieczenia – uwagi
Zapraszam na mega czekoladowe ciasto zrobione na spodzie z ciasteczek oreo i udekorowane bitą śmietaną.
To ciasto czekoladowe bez pieczenia, więc idealne na lato, kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika.
Tarta czekoladowa wygląda i smakuje rewelacyjnie, a jest bardzo prosta do zrobienia – sami się przekonajcie :)
Jak zrobić czekoladowe ciasto bez pieczenia – wskazówki
Będziecie tu potrzebować sporo czekolady – bo aż cztery tabliczki. Ja użyłam dwie tabliczki mlecznej czekolady i dwie tabliczki gorzkiej. Mleczna czekolada dodała ciastu słodyczy, więc nie używałam już dodatkowego cukru :)
Poza czekoladą będziecie potrzebować śmietanę kremówkę – ja użyłam 30% płynną w kartoniku, żelatynę (u mnie w proszku) oraz ciasteczka na kruchy spód.
Ja wykorzystałam ciasteczka oreo, ale mogą być również ich lidlowe zamienniki, albo zwykłe ciasteczka markizy – tylko wybierzcie wtedy takie czekoladowe.
Samo przygotowanie tarty czekoladowej nie jest trudne, ani czasochłonne. Najwięcej czasu zejdzie na schłodzenie ciasta w lodówce.
Pamiętajcie, aby śmietana kremówka była porządnie schłodzona przed miksowaniem – inaczej nie ubije się wam.
Musicie również uważać przy żelatynie – nie może być ona przegrzana, bo wtedy może stracić swoje żelujące właściwości.
Ja zawsze żelatynę zalewam niedużą ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia na kilka minut.
Wtedy podgrzewam ją w mikrofalówce (przez maksymalnie 10 sekund), aby stała się lekko płynna.
Jak uniknąć „farfocli” z żelatyny w musie czekoladowym?
Przed dodaniem żelatyny do chłodnego musu trzeba ją zahartować. Wtedy nie będzie takich mocnych różnic temperatury i żelatyna nie będzie tak szybko zastygać.
Wystarczy do podgrzanej żelatyny dodać czubatą łyżkę musu czekoladowego i dokładnie wymieszać. Dopiero tak zahartowaną żelatynę dodajemy do musu i dokładnie mieszamy.
Tarta czekoladowa bez pieczenia podczas schładzania gęstnieje i lekko twardnieje.
Dlatego warto ją wyjąć trochę wcześniej przed podaniem. Ciasto się ogrzeje, a mus czekoladowy stanie się bardziej puszysty.
Ciasto najlepiej kroić ogrzanym nożem, wtedy łatwiej będzie ukroić ładne kawałki.
Ps.
Jeśli lubicie czekoladowe wypieki to zobaczcie inne moje przepisy na ciasta czekoladowe, polecam wam również moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
Gorąco polecam wam również mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na czekoladowe wypieki.
Polecane przepisy na ciasto z musem
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i piękne ciasta z musem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Polecane przepisy
Zostaw komentarz