lekkie ciasto karmelowo- dyniowe

Przepis na lekkie ciasto biszkoptowe z musem kajmakowo-dyniowym

Jesienią uwielbiamy ciasta z dynią. Zwykle są to aromatyczne i bardziej rustykalne ciasta, gdzie stawia się na prostotę i smak. Ale dynia może być również składnikiem bardziej „wyrafinowanych” ciast i deserów. Przykładem może być moje ciasto karmelowo-dyniowe, gdzie mamy pyszne połączenie karmelowego biszkoptu i musu dyniowo-kajmakowego. Ciasto jest lekkie i przepyszne, a do tego nikt nie zgadnie, że w środku jest puree z dyni :) Gorąco polecam!

ciasto karmelowe z dynią

Ciasto karmelowo-dyniowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta pełne smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto karmelowo-dyniowe

Ciasto karmelowo-dyniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto karmelowe z musem kajmakowo-dyniowym.
4.50 z 6 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 10 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours
Porcje 24
Kalorie 320 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt karmelowy

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
  • 1 opakowanie budyniu karmelowego (- mój miał 35 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej (- lekko czubata)

składniki na mus kajmakowo-dyniowy

składniki na polewę czekoladową

dodatkowe składniki do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt karmelowy do ciasta

  • Jajka i cukier przełóż do miski.
    2 jajka, 50 g cukru
    przygotowanie biszkoptu
  • Zmiksuj aż masa będzie gęsta i prawie biała.
    zmiksowane jajka z cukrem
  • W tym czasie przesiej przez sito proszek budyniowy i mąkę.
    1 opakowanie budyniu karmelowego, 1 łyżka mąki pszennej
    przesiewanie mąki i budyniu przez sitko
  • Dodaj mąkę z budyniem do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj.
    miksowanie jajek z mąką i budyniem
  • Przełóż biszkopt do przygotowanej foremki i wyrównaj powierzchnię.
    przekładanie biszkopta do foremki
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij biszkopt z foremki, połóż górą do dołu na blacie i delikatnie oderwij papier do pieczenia. Ostudź.
    studzenie biszkoptu
  • Przełóż ciasto ponownie do foremki i jeśli lubisz wilgotne biszkopty, to go lekko nasącz – np. herbatą.
  • Posmaruj wierzch biszkopta masą kajmakową – ewentualnie możesz zrezygnować z tego kroku.
    ok 120 g masy kajmakowej
    smarowanie biszkoptu masą kajmakową

Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta

  • Podgrzej śmietanę kremówkę w rondelku, gdy będzie lekko gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia
    75 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady
    rozpuszczanie czekolady

Jak zrobić krem kajmakowo-dyniowy

  • Do miski włóż serek mascarpone, masę kajmakową i puree z dyni – zmiksuj aż masa będzie gładka.
    250 g serka mascarpone, 200 g masy kajmakowej, 100 g puree z dyni
    miksowanie mascarpone z kajmakiem i dynią
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera, tak aby była gęsta.
    500 ml śmietany kremówki
  • Żelatynę zalej zimną wodą – dodaj jej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw do napęcznia.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Krótko podgrzej żelatynę, aby stała się płynna (np. w mikrofalówce), dodaj do niej łyżkę masy dyniowej i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do masy dyniowej i szybko zmiksuj.
  • Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj łopatką.
    przygotowanie kremu dyniowo-kajmakowego
  • Przełóż mus na biszkopt i wyrównaj wierzch.
  • Polej wierzch ciasta ostudzoną polewą – możesz wykałaczką przemieszać lekko polewę z musem.
    ciasto z polewą czekoladową
  • Schowaj ciasto do lodówki, tak aby masa lekko stężała.
  • Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać gorzkim kakao.
    gorzkie kakao
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 320kcalWeglowodany: 25gBiałko: 5gTłuszcz: 22g
Słowa kluczowe biszkopt karmelowy, ciasto karmelowe, ciasto z musem dyniowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
biszkopt karmelowy z musem kajmakowym

Ciasto z musem dyniowym i kajmakiem – uwagi

Mam dziś dla was przepis na ciasto karmelowo-dyniowe, chociaż na pierwszy rzut oka nikt nie zgadnie, że to ciasto jest z dynią.

Zresztą na drugi rzut również :D bo w smaku też jej nie czuć, a jest!

To ciasto udowadnia, że dynia może być użyta również w ciastach z kremem i musowych.

Robiłam już kiedyś tort dyniowy z karmelem, ale tam dynia była dodawana do ciasta, a tu dynia jest w kremie.

biszkopt z musem dyniowym

Jak zrobić ciasto z musem kajmakowym z dynią – wskazówki

Do tego ciasta będziecie potrzebować puree z dyni – na blogu znajdziecie wpis wraz z filmikiem o tym jak przygotować puree z dyni. Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni, to zachęcam do zapoznania się z tym postem.

Przygotowania zaczynamy od upieczenia biszkopta – możecie go upiec nawet dzień wcześniej i przechować zawinięty w folię, aby nie obsychał.

ciasto na zimno z puree z dyni

Jak zrobić biszkopt karmelowy?

Biszkopt karmelowy zrobiłam na proszku z budyniu karmelowego i odrobiny mąki pszennej. Ciasto ma być niskie, więc wystarczą tu dwa jajka. Budyń karmelowy kupujecie na pół litra mleka – opakowanie o wadze 35-40 g.

Sam biszkopt przygotowujemy tradycyjnie, pieczemy i studzimy. Zdejmujemy też papier do pieczenia, aby potem łatwiej kroić ciasto.

musowe ciasto dyniowego z kajmakiem

Jak zrobić mus dyniowy?

Mus dyniowo-kajmakowy to połączenie puree z dyni, serka mascarpone i śmietany kremówki. Dodatkowo, dla stabilności, dodałam trochę żelatyny. Składniki musu powinny być schłodzone – przede wszystkim serek mascarpone i śmietana kremówka. Jeśli śmietana kremówka nie będzie dobrze schłodzona, to się nie ubije! Jaka śmietana będzie najlepsza? Ja użyłam płynną śmietankę 30% i podaję kaloryczność ciasta właśnie z nią. Możecie również użyć śmietankę 36 %.

Masę kajmakową użyłam z puszki – nie zużyłam całej puszki – możecie ją wykorzystać do innego ciasta (możecie np. zrobić czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym). Częścią kajmaku posmarowałam wierzch biszkopta i część dodałam do musu.

Zmiksowałam serek mascarpone z kajmakiem i puree z dyni, oddzielnie zmiksowałam śmietankę, połączyłam razem i dodałam żelatynę. Tak przygotowany mus wyłożyłam na biszkopt karmelowy.

Na koniec na ciasto wylałam polewę z mlecznej czekolady – później się okazało, że to już u mnie przechyliło szalę i ciasto było dla mnie za słodkie. Dlatego przed podaniem posypałam go dodatkowo gorzkim kakao. Jeśli lubicie słodkie ciasta, to mleczna czekolada spisze się idealnie, jeśli nie, to wykorzystajcie gorzką czekoladę.

Ciasto karmelowo-dyniowe po przygotowaniu chowamy do lodówki, aby masa stężała.

Powiem wam, że ciasto zachwyciło wszystkich.

Smakuje wspaniale, jest lekkie i puszyste i idealne do kawy :)

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak wam smakowało!

Ps.

Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy na słodkie wypieki na każdą okazję :)

lekkie ciasto kajmakowe z dynią

Polecane przepisy na ciasto z musem

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta musowe, które możecie przygotować na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: