Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Biszkopt z musem chałwowym

Biszkopt z musem chałwowym

 

ciasto chałwowe

 

Ten biszkopt z musem chałwowym wypatrzyłam na blogu Madame Edith (podaję lekko zmienioną wersję) i jako że jestem wielbicielką chałwy, to od razu przytuliłam się do tego przepisu 🙂

Czekoladowy biszkopt pieczemy jak na roladę – w dużej foremce, a potem wykładamy nim podłużną zaokrągloną formę do ciasta – jeśli takiej nie macie, to możecie wykorzystać długą formę keksową – najlepiej taką o długości 30 cm, albo dwie krótsze.

Musu wyszło mi bardzo dużo i jego nadmiar nałożyłam do szklaneczek 🙂

Potem sobie z mężem zjedliśmy mus chałwowy jako deser po obiedzie 😀

Jak dla mnie sam mus jest za słodki, ale już w połączeniu z gorzkawym biszkoptem, smakuje o wiele lepiej – jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, to proponuję zmniejszyć ilość podanej czekolady do 100 g.

Madame Edith nie nasączała niczym biszkoptu, ale ja nie lubię takiego suchego ciasta, więc nasączyłam biszkopt od środka przed nałożeniem musu, ale potem okazało się, że ciasto było dla mnie za mało wilgotne i nasączyłam go jeszcze po wierzchu.

Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentuje – szczególnie podany z sezonowymi owocami – ja wykorzystałam mango, które krótko poddusiłam w małej ilości wody z cukrem z wanilią.

Możecie tu równie dobrze wykorzystać owoce z puszki, albo świeże dostępne aktualnie owoce.

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na roladę z truskawkami oraz roladę bananową.

 

biszkopt z musem chałwowym

 

biszkopt czekoladowy z kremem

 

biszkopt z musem chałowym

 

czekoladowy biszkopt z musem chałwowym

 

Biszkopt z musem chałwowym
 
Autor:
Składniki
biszkopt czekoladowy:
  • 3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 50 g cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
  • 80 g mąki
mus chałwowy:
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 150 g białej czekolady (lub 100 g)
  • 450 g śmietany kremówki
  • 10 g żelatyny
Wykonanie
biszkopt:
  1. Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
  2. Białka zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i miksuj, aż białka będą białe i lśniące, a cukier się rozpuści.
  3. Do białek dodaj przestudzoną czekoladę oraz żółtka - krótko zmiksuj.
  4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i wymieszaj łopatką.
  5. Przelej ciasto do dużej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - około 23/38 cm, albo bezpośrednio na dużą blachę z piekarnika tworząc prostokąt.
  6. Piecz w 170 stopniach na termoobiegu przez około 10 minut.
  7. Po upieczeniu ciasto ostudź.
mus:
  1. Zagotuj 150 ml śmietany kremówki, dodaj do niej pokruszoną chałwę oraz połamaną czekoladę - mieszaj aż chałwa i czekolada się rozpuszczą, a masa zrobi się jednolita.
  2. Odstaw masę do przestudzenia.
  3. Żelatynę zalej wodą - trochę powyżej poziomu żelatyny i odstaw do napęcznienia.
  4. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno (śmietanka musi być zimna inaczej się nie ubije).
  5. Żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodaj do niej łyżkę masy chałwowej i dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej żelatynę do reszty masy chałwowej i dokładnie wymieszaj, dodaj śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj.
  7. Podłużną formę wysmaruj masłem i wysyp wiórkami kokosowymi.
  8. Wyłóż boki i spód formy biszkoptem - odetnij od niego kawałek do przykrycia wierzchu.
  9. Teraz możesz nasączyć biszkopt, aby był bardziej wilgotny.
  10. Wyłóż mus chałwowy na biszkopt i przykryj wierzch odłożonym paskiem ciasta.
  11. Schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  12. Przed podaniem ostrożnie wyjmij z foremki.
  13. Podawaj z owocami.
 

 

 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Witaj, obserwuję Twój blog już od jakiegoś czasu, uwielbiam zwłaszcza Twoje słodkości :-). Sama jestem blogerką i niedługo chciałabym
    wystartować z nowym projektem, powiązanym również częściowo z moim
    blogiem. Szczegółami chętnie się podzielę za 2-3 miesiące. Dlatego mam
    ogromną prośbę: czy zdradzisz mi jaki jest Twój ulubiony kolor i czy
    dominuje on w Twojej kuchni oraz jaki jest Twój ulubiony kształt?
    Oczywiście jeżeli Twoi czytelnicy mają ochotę podzielić się taką
    informacją, chętnie poczytam 🙂 pozdrawiam Justyna Pielech relaxtime.pl

    • Cześć Justyna 🙂 moim ulubionym kolorem jest czerwony, ale w zasadzie nie dominuje on w mojej kuchni – no chyba że uznamy, że meble w kolorze wiśniowym się liczą 😉 A co do kształtu, to to jest bardzo ciekawe pytanie. Nigdy się wcześniej nad tym nie zastanawiałam, ale tak intuicyjnie od razu pomyślałam o kole 😀 Pozdrawiam serdecznie, Beata

  • O tak 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux