Biszkopt z musem chałwowym

Zaktualizowany: 2024 7 lutego
ciasto chałwowe

Przepis na biszkopt z musem chałwowym

Przepis na czekoladowy biszkopt z musem chałwowym to połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnymi nutami chałwy, które tworzą harmonijną kompozycję. Miękki i puszysty biszkopt czekoladowy przełożony jest aksamitnym musem chałwowym, które nadaje mu wyjątkowego smaku i konsystencji. To połączenie słodyczy i nut orientalnych będzie idealny dla miłośników czekoladowych wypieków o delikatnym aromacie. Spróbuj koniecznie!

biszkopt z musem chałwowym

Biszkopt z musem chałwowym przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe ciasta przekładane lekkimi musami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto chałwowe

Biszkopt z musem chałwowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto czekoladowe z musem chałwowym z białą czekoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 10 minut
6 hours
Czas całkowity 7 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy:

składniki na mus chałwowy:

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt z czekoladą

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
    50 g gorzkiej czekolady, 20 g masła
  • Białka zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i miksuj, aż białka będą białe i lśniące, a cukier się rozpuści.
    3 białka, 50 g cukru
  • Do białek dodaj przestudzoną czekoladę oraz żółtka – krótko zmiksuj.
    3 żółtka
  • Dodaj przesianą przez sito mąkę i wymieszaj łopatką.
    80 g mąki pszennej
  • Przelej ciasto do dużej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia – około 23/38 cm, albo bezpośrednio na dużą blachę z piekarnika tworząc prostokąt.
  • Piecz w 170 stopniach na termoobiegu przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

Jak zrobić chałwowy mus do ciasta

  • Zagotuj 150 ml śmietany kremówki, dodaj do niej pokruszoną chałwę oraz połamaną czekoladę – mieszaj aż chałwa i czekolada się rozpuszczą, a masa zrobi się jednolita.
    150 g białej czekolady, 150 g śmietany kremówki, 200 g chałwy waniliowej
  • Odstaw masę do przestudzenia.
  • Żelatynę zalej wodą – trochę powyżej poziomu żelatyny i odstaw do napęcznienia.
    10 g żelatyny
  • Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno (śmietanka musi być zimna inaczej się nie ubije).
    300 g śmietany kremówki
  • Żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodaj do niej łyżkę masy chałwowej i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty masy chałwowej i dokładnie wymieszaj, dodaj ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj.
  • Podłużną formę wysmaruj masłem i wysyp wiórkami kokosowymi.
  • Wyłóż boki i spód formy biszkoptem – odetnij od niego kawałek do przykrycia wierzchu.
  • Teraz możesz nasączyć biszkopt, aby był bardziej wilgotny.
  • Wyłóż mus chałwowy na biszkopt i przykryj wierzch odłożonym paskiem ciasta (mi się cały nie zmieścił i przełożyłam resztę do pucharków).
  • Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Przed podaniem ostrożnie wyjmij z foremki.
  • Podawaj z owocami.
Prywatne
Słowa kluczowe biszkoptowe ciasto z chałwą, ciasto z musem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
biszkopt czekoladowy z kremem

Czekoladowe ciasto z chałwą – uwagi

Ten biszkopt z musem chałwowym wypatrzyłam na blogu Madame Edith (podaję lekko zmienioną wersję) i jako że jestem wielbicielką chałwy, to od razu przytuliłam się do tego przepisu. Czekoladowy biszkopt pieczemy jak na roladę – w dużej foremce, a potem wykładamy nim podłużną zaokrągloną formę do ciasta – jeśli takiej nie macie, to możecie wykorzystać długą formę keksową – najlepiej taką o długości 30 cm, albo dwie krótsze.

biszkopt z musem chałowym

Musu chałwowego wyszło mi bardzo dużo, także nie zmieścił mi się cały do ciasta. Jego nadmiar nałożyłam do szklaneczek. Potem sobie z mężem zjedliśmy mus chałwowy jako deser po obiedzie. Jak dla mnie sam mus jest za słodki, ale już w połączeniu z gorzkawym biszkoptem, smakuje o wiele lepiej – jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, to proponuję zmniejszyć ilość podanej czekolady do 100 g.

Madame Edith nie nasączała niczym biszkoptu, ale ja nie lubię takiego suchego ciasta, więc nasączyłam biszkopt od środka przed nałożeniem musu, ale potem okazało się, że ciasto było dla mnie za mało wilgotne i nasączyłam go jeszcze po wierzchu. Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentuje – szczególnie podany z sezonowymi owocami – ja wykorzystałam mango, które krótko poddusiłam w małej ilości wody z cukrem z wanilią. Możecie tu równie dobrze wykorzystać owoce z puszki, albo świeże dostępne aktualnie owoce.

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na roladę z truskawkami oraz roladę bananową.

czekoladowy biszkopt z musem chałwowym

Polecane przepisy na ciasta z chałwą

Jeśli lubisz chałwę, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkości przygotowane z tym przysmakiem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 6 marca

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    wypiekibeaty 2017 2 kwietnia w 18:59- Odpowiedz

    O tak :)

  2. 5e2676aeef13e1b4f1790ab816634f37?s=54&d=mm&r=g
    Justyna Pielech 2017 7 marca w 09:29- Odpowiedz

    Witaj, obserwuję Twój blog już od jakiegoś czasu, uwielbiam zwłaszcza Twoje słodkości :-). Sama jestem blogerką i niedługo chciałabym
    wystartować z nowym projektem, powiązanym również częściowo z moim
    blogiem. Szczegółami chętnie się podzielę za 2-3 miesiące. Dlatego mam
    ogromną prośbę: czy zdradzisz mi jaki jest Twój ulubiony kolor i czy
    dominuje on w Twojej kuchni oraz jaki jest Twój ulubiony kształt?
    Oczywiście jeżeli Twoi czytelnicy mają ochotę podzielić się taką
    informacją, chętnie poczytam :-) pozdrawiam Justyna Pielech relaxtime.pl

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 7 marca w 14:41- Odpowiedz

      Cześć Justyna :) moim ulubionym kolorem jest czerwony, ale w zasadzie nie dominuje on w mojej kuchni – no chyba że uznamy, że meble w kolorze wiśniowym się liczą ;) A co do kształtu, to to jest bardzo ciekawe pytanie. Nigdy się wcześniej nad tym nie zastanawiałam, ale tak intuicyjnie od razu pomyślałam o kole :D Pozdrawiam serdecznie, Beata

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy