Przepis na biszkopt z musem chałwowym

ciasto chałwowe


Ten biszkopt z musem chałwowym wypatrzyłam na blogu Madame Edith (podaję lekko zmienioną wersję) i jako że jestem wielbicielką chałwy, to od razu przytuliłam się do tego przepisu :)

Czekoladowy biszkopt pieczemy jak na roladę – w dużej foremce, a potem wykładamy nim podłużną zaokrągloną formę do ciasta – jeśli takiej nie macie, to możecie wykorzystać długą formę keksową – najlepiej taką o długości 30 cm, albo dwie krótsze.

Musu chałwowego wyszło mi bardzo dużo, także nie zmieścił mi się cały do ciasta. Jego nadmiar nałożyłam do szklaneczek :)

Potem sobie z mężem zjedliśmy mus chałwowy jako deser po obiedzie :D

Jak dla mnie sam mus jest za słodki, ale już w połączeniu z gorzkawym biszkoptem, smakuje o wiele lepiej – jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, to proponuję zmniejszyć ilość podanej czekolady do 100 g.

Madame Edith nie nasączała niczym biszkoptu, ale ja nie lubię takiego suchego ciasta, więc nasączyłam biszkopt od środka przed nałożeniem musu, ale potem okazało się, że ciasto było dla mnie za mało wilgotne i nasączyłam go jeszcze po wierzchu.

Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentuje – szczególnie podany z sezonowymi owocami – ja wykorzystałam mango, które krótko poddusiłam w małej ilości wody z cukrem z wanilią.

Możecie tu równie dobrze wykorzystać owoce z puszki, albo świeże dostępne aktualnie owoce.

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na roladę z truskawkami oraz roladę bananową.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

biszkopt z musem chałwowym

biszkopt czekoladowy z kremem

biszkopt z musem chałowym

czekoladowy biszkopt z musem chałwowym

Biszkopt z musem chałwowym przepis do druku

ciasto chałwowe

Biszkopt z musem chałwowym

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto czekoladowe z musem chałwowym z białą czekoladą.
5 z 2 ocen
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

biszkopt czekoladowy:

mus chałwowy:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
    50 g gorzkiej czekolady, 20 g masła
  • Białka zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i miksuj, aż białka będą białe i lśniące, a cukier się rozpuści.
    3 białka, 50 g cukru
  • Do białek dodaj przestudzoną czekoladę oraz żółtka - krótko zmiksuj.
    3 żółtka
  • Dodaj przesianą przez sito mąkę i wymieszaj łopatką.
    80 g mąki
  • Przelej ciasto do dużej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - około 23/38 cm, albo bezpośrednio na dużą blachę z piekarnika tworząc prostokąt.
  • Piecz w 170 stopniach na termoobiegu przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

mus:

  • Zagotuj 150 ml śmietany kremówki, dodaj do niej pokruszoną chałwę oraz połamaną czekoladę - mieszaj aż chałwa i czekolada się rozpuszczą, a masa zrobi się jednolita.
    150 g białej czekolady, 150 g śmietany kremówki, 200 g chałwy waniliowej
  • Odstaw masę do przestudzenia.
  • Żelatynę zalej wodą - trochę powyżej poziomu żelatyny i odstaw do napęcznienia.
    10 g żelatyny
  • Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno (śmietanka musi być zimna inaczej się nie ubije).
    300 g śmietany kremówki
  • Żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodaj do niej łyżkę masy chałwowej i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty masy chałwowej i dokładnie wymieszaj, dodaj ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj.
  • Podłużną formę wysmaruj masłem i wysyp wiórkami kokosowymi.
  • Wyłóż boki i spód formy biszkoptem - odetnij od niego kawałek do przykrycia wierzchu.
  • Teraz możesz nasączyć biszkopt, aby był bardziej wilgotny.
  • Wyłóż mus chałwowy na biszkopt i przykryj wierzch odłożonym paskiem ciasta.
  • Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Przed podaniem ostrożnie wyjmij z foremki.
  • Podawaj z owocami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!