Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik chałwowy z czekoladą

Sernik chałwowy z białą czekoladą

Bardzo lubię chałwę i kiedyś jadłam jej bardzo dużo – teraz się ograniczam, ze względu na większą świadomość o tych takich, co podstępnie zmniejszają ubrania w szafach – no tych – kaloriach 😉

Na szczęście okazało się, że mojej córce również bardzo smakuje chałwa, więc dzielimy się tymi kaloriami 🙂

Ale wracając do tematu serników – jadłam kiedyś sernik chałwowy i zupełnie mi jakoś nie przypadł do gustu – stwierdziłam, że to nie dla mnie – wolę chałwę i sernik oddzielnie.

Na szczęście coś mnie natchnęło i wypróbowałam przepis na sernik chałwowy z bloga Słodkie Fantazje i to był strzał w 10 🙂

Ilość użytej chałwy jest moim zdaniem idealna, bo nadaje twarogowi lekki posmak, ale nie dominuje.

Sernik ma rewelacyjną kremową konsystencję i wręcz rozpuszcza się w ustach.

Ja wiem jedno – na pewno będę jeszcze wracała do tego przepisu – kto wie, może zawiozę taki do mamy na święta 🙂

Musicie koniecznie wypróbować ten przepis – a potem oczywiście podzielcie się zdjęciami (mogą to nawet być zdjęcia „wylizanych” talerzyków ;))

Jeśli tak jak ja uwielbiacie chałwę, to koniecznie spróbujcie również sernik sezamowo-chałwowy, albo ciasto chałwowiec bez pieczenia – trudno się im oprzeć 😀

 

sernik chałwowy z czekoladą
sernik chałwowy
sernik chałwowy z czekoladą
sernik chałwowy z czekoladą

Sernik chałwowy z czekoladą
 
Autor:
Składniki
  • spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 90 g masła
  • 2 żółtka
  • ⅓ szklanki cukru pudru
masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy)
  • 300 g białej czekolady dobrej jakości
  • 4 duże jajka (L)
  • ⅔ szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 g chałwy waniliowej rozdrobnionej widelcem
polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • pokruszona chałwa do dekoracji
Wykonanie
spód:
  1. Wszystkie składniki szybko zagnieć i wylep ciastem dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.
  2. Foremkę z ciastem wstaw do lodówki na 15 minut, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  3. Podpiecz spód przez 10 minut, a następnie przestudź.
masa sernikowa:
  1. Białą czekoladę rozpuść z połową śmietany kremówki w kąpieli wodnej, a następnie przestudź.
  2. Pozostałe składniki masy sernikowej umieść w misie miksera - krótko zmiksuj, dodaj czekoladę i zmiksuj.
  3. Przelej masę na podpieczony spód.
  4. Foremkę owiń trzykrotnie folią aluminiową - tak aby dobrze zasłaniała spód tortownicy - sernik jest pieczony w kąpieli wodnej i folia ma zapobiec przesączaniu się wody do ciasta.
  5. Umieść tortownicę w większej foremce, wlej do niej wrzącą wodę i całość wstaw do piekarnika.
  6. Piecz w 180 stopniach przez godzinę, następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik aż zupełnie ostygnie.
  7. Schowaj ciasto na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) w lodówce.
polewa:
  1. Rozpuść czekoladę razem z kremówką w kąpieli wodnej, lekko ostudź, a następnie oblej nią wierzch sernika.
  2. Udekoruj pokruszoną chałwą.
Notatki
Zamiast tego spodu możesz zrobić spód ciasteczkowy - w moich przepisach sernikowych znajdziesz dużo sposobów na jego wykonanie 🙂 Sernik możesz też upiec normalnie - nie w kąpieli wodnej. Wtedy polecam pieczenie w temperaturze maksymalnie 150 stopni przez 1,5 godziny (niższa temperatura pieczenia zapewni, że sernik będzie równy i nie będzie popękany).
 

Podaję tu przepis z moimi lekkimi zmianami.

Related Post

Reklama

17 komentarzy

  1. Szefowa kuchni 2014/12/01 at 08:11 - Reply

    Ale wysoki… Wygląda OBŁĘDNIE. 🙂

    • wypiekibeaty 2014/12/04 at 22:17 - Reply

      Dziękuję 🙂 Również obłędnie smakuje 🙂

  2. foodmania 2014/12/01 at 17:22 - Reply

    sernik jak marzenie!! 🙂

  3. sylwia 2014/12/01 at 17:40 - Reply

    piekny koniecznie zapisuje…

  4. Natalia 2014/12/02 at 15:02 - Reply

    genialne zdjęcia,bardzo smakowite!

  5. gin 2014/12/02 at 20:41 - Reply

    Piękny jest 🙂
    Też już kiedyś jadłam sernik chałwowy, i był boski; z przyjemnością wypróbuję kolejny 🙂

  6. Paulina 2015/03/31 at 13:43 - Reply

    Znalazlam ten przepis w gazecie. Bede go dzisiaj testowac. Uwielbiam serniki. Mam nadzieję że wyjdzie mi rownie smakowity jak ten ze zdjecia.

    • wypiekibeaty 2015/03/31 at 19:20 - Reply

      Mi smakował ogromnie i mam nadzieję, że tobie też zasmakuje 🙂

      • Paulina 2015/04/01 at 00:26 - Reply

        Stało się coś dziwnego. Sernik urosl do tego stopnia ze wyskoczyl z formy i wszystkie brzegi zbieralam z dna piekarnika. (pieklam w 150 stopniach 1,5 godziny)

        • wypiekibeaty 2015/04/01 at 08:13 - Reply

          Sama nie wiem co się stało. Piekę bardzo dużo serników i jeśli nie mają dodawanej piany z białek, to mi nie rosną wcale i żaden mi nie wypłynął.

          • Paulina 2015/04/01 at 08:48

            Znalazlam sprawce. Mikser! Mam zapedy do dlugiego miksowania, a doczytalam ze sernikom to nie służy.
            Następnym razem użyje miotelki.

            Przepis oceniam na 5 gwiazdek bo mimo problemów smak jest boski

          • wypiekibeaty 2015/04/01 at 17:37

            Serników nie należy długo miksować, tylko do połączenia składników. Cieszę się, że sernik smakuje 🙂

      • Paulina 2015/04/01 at 00:30 - Reply

        Tortownice mam 23 cm srednicy i 7 cm wysokosci

  7. […] lubicie chałwowe smaki, to spróbujcie również sernik chałwowy – […]

  8. […] lubicie chałwę, to zróbcie sobie również sernik chałwowy albo ciasto chałwowe bez pieczenia […]

Dodaj komentarz

%d bloggers like this:
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux