Przepis na sernik chałwowy z białą czekoladą
Bardzo lubię chałwę i kiedyś jadłam jej bardzo dużo – teraz się ograniczam, ze względu na większą świadomość o tych takich, co podstępnie zmniejszają ubrania w szafach – no tych – kaloriach ;)
Na szczęście okazało się, że mojej córce również bardzo smakuje chałwa, więc dzielimy się tymi kaloriami :)
Ale wracając do tematu serników – jadłam kiedyś sernik chałwowy i zupełnie mi jakoś nie przypadł do gustu – stwierdziłam, że to nie dla mnie – wolę chałwę i sernik oddzielnie.
Na szczęście coś mnie natchnęło i wypróbowałam przepis na taki sernik z bloga Słodkie Fantazje i to był strzał w 10 :)
Ilość użytej chałwy jest moim zdaniem idealna, bo nadaje twarogowi lekki posmak, ale nie dominuje.
Sernik ma rewelacyjną kremową konsystencję i wręcz rozpuszcza się w ustach.
Ja wiem jedno – na pewno będę jeszcze wracała do tego przepisu – kto wie, może zawiozę taki do mamy na święta :)
Musicie koniecznie wypróbować ten przepis – a potem oczywiście podzielcie się zdjęciami (mogą to nawet być zdjęcia „wylizanych” talerzyków ;))
Jeśli tak jak ja uwielbiacie chałwę, to koniecznie spróbujcie również sernik sezamowo-chałwowy, albo ciasto chałwowiec bez pieczenia – trudno się im oprzeć :D
Sernik chałwowy – przepis do druku

Sernik chałwowy z czekoladą
Składniki
spód
- 1 szklanka mąki
- 90 g masła
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy)
- 300 g białej czekolady
- 4 jajka rozmiar L
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g chałwy waniliowej rozdrobnionej widelcem
polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- chałwa pokruszona - do dekoracji
Instrukcja
spód:
- Wszystkie składniki szybko zagnieć i wylep ciastem dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.
- Foremkę z ciastem wstaw do lodówki na 15 minut, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Podpiecz spód przez 10 minut, a następnie przestudź.
masa sernikowa:
- Białą czekoladę rozpuść z połową śmietany kremówki w kąpieli wodnej, a następnie przestudź.
- Pozostałe składniki masy sernikowej umieść w misie miksera - krótko zmiksuj, dodaj czekoladę i zmiksuj.
- Przelej masę na podpieczony spód.
- Foremkę owiń trzykrotnie folią aluminiową - tak aby dobrze zasłaniała spód tortownicy - sernik jest pieczony w kąpieli wodnej i folia ma zapobiec przesączaniu się wody do ciasta.
- Umieść tortownicę w większej foremce, wlej do niej wrzącą wodę i całość wstaw do piekarnika.
- Piecz w 180 stopniach przez godzinę, następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik aż zupełnie ostygnie.
- Schowaj ciasto na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) w lodówce.
polewa:
- Rozpuść czekoladę razem z kremówką w kąpieli wodnej, lekko ostudź, a następnie oblej nią wierzch sernika.
- Udekoruj pokruszoną chałwą.
Notatki
Podaję tu przepis z moimi lekkimi zmianami.