Przepis na sernik chałwowy z białą czekoladą

 

Bardzo lubię chałwę i kiedyś jadłam jej bardzo dużo – teraz się ograniczam, ze względu na większą świadomość o tych takich, co podstępnie zmniejszają ubrania w szafach – no tych – kaloriach ;)

Na szczęście okazało się, że mojej córce również bardzo smakuje chałwa, więc dzielimy się tymi kaloriami :)

Ale wracając do tematu serników – jadłam kiedyś sernik chałwowy i zupełnie mi jakoś nie przypadł do gustu – stwierdziłam, że to nie dla mnie – wolę chałwę i sernik oddzielnie.

Na szczęście coś mnie natchnęło i wypróbowałam przepis na taki sernik z bloga Słodkie Fantazje i to był strzał w 10 :)

Ilość użytej chałwy jest moim zdaniem idealna, bo nadaje twarogowi lekki posmak, ale nie dominuje.

Sernik ma rewelacyjną kremową konsystencję i wręcz rozpuszcza się w ustach.

Ja wiem jedno – na pewno będę jeszcze wracała do tego przepisu – kto wie, może zawiozę taki do mamy na święta :)

Musicie koniecznie wypróbować ten przepis – a potem oczywiście podzielcie się zdjęciami (mogą to nawet być zdjęcia „wylizanych” talerzyków ;))

Jeśli tak jak ja uwielbiacie chałwę, to koniecznie spróbujcie również sernik sezamowo-chałwowy, albo ciasto chałwowiec bez pieczenia – trudno się im oprzeć :D

 

sernik chałwowy z czekoladą
sernik chałwowy
sernik chałwowy z czekoladą
sernik chałwowy z czekoladą

 

Sernik chałwowy – przepis do druku

sernik

Sernik chałwowy z czekoladą

Wypieki Beaty
Przepyszny sernik z chałwą i biała czekoladą - gorąco polecam!
4.58 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 40 minut
Porcje 12 porcji

Składniki
  

spód

masa serowa:

polewa:

Instrukcja
 

spód:

  • Wszystkie składniki szybko zagnieć i wylep ciastem dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Foremkę z ciastem wstaw do lodówki na 15 minut, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  • Podpiecz spód przez 10 minut, a następnie przestudź.

masa sernikowa:

  • Białą czekoladę rozpuść z połową śmietany kremówki w kąpieli wodnej, a następnie przestudź.
  • Pozostałe składniki masy sernikowej umieść w misie miksera - krótko zmiksuj, dodaj czekoladę i zmiksuj.
  • Przelej masę na podpieczony spód.
  • Foremkę owiń trzykrotnie folią aluminiową - tak aby dobrze zasłaniała spód tortownicy - sernik jest pieczony w kąpieli wodnej i folia ma zapobiec przesączaniu się wody do ciasta.
  • Umieść tortownicę w większej foremce, wlej do niej wrzącą wodę i całość wstaw do piekarnika.
  • Piecz w 180 stopniach przez godzinę, następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik aż zupełnie ostygnie.
  • Schowaj ciasto na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) w lodówce.

polewa:

  • Rozpuść czekoladę razem z kremówką w kąpieli wodnej, lekko ostudź, a następnie oblej nią wierzch sernika.
  • Udekoruj pokruszoną chałwą.

Notatki

Zamiast tego spodu możesz zrobić spód ciasteczkowy - w moich przepisach sernikowych znajdziesz dużo sposobów na jego wykonanie :) Sernik możesz też upiec normalnie - nie w kąpieli wodnej. Wtedy polecam pieczenie w temperaturze maksymalnie 150 stopni przez 1,5 godziny (niższa temperatura pieczenia zapewni, że sernik będzie równy i nie będzie popękany).
Słowa kluczowe biała czekolada, chałwa, czekolada, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Podaję tu przepis z moimi lekkimi zmianami.