Przepis na cytrynowy sernik z musem i lemon curd

Dziś mam dla was przepis na sernik cytrynowy z musem cytrynowym i lemon curd.
Można więc stwierdzić, że to sernik potrójnie cytrynowy :)
Muszę powiedzieć, że ten sernik wyjątkowo mi zasmakował i sama zjadłam chyba połowę.
Jak zrobić sernik cytrynowy z musem?
Będziecie potrzebować do niego lemon curd, czyli krem cytrynowy.
W przepisie opisałam jak zrobić lemon curd krok po kroku, a do tego zrobiłam kilka zdjęć.
Myślę, że przygotowanie tego kremu cytrynowego nie sprawi wam problemów.
Do samego sernika zamiast cukru użyłam słodzone mleko skondensowane, więc koniecznie kupcie jego puszkę.
Ja zwykle mam w domu zapasową, bo zaskakująco często go używam – chociażby do domowego Baileysa :)
Lemon curd dodałam do musu z bitej śmietany.
Aby mus cytrynowy był bardziej stabilny dodałam do niego trochę żelatyny.
Żelatynę najlepiej zalać niedużą ilością zimnej wody i gdy napęcznieje podgrzać.
Możecie ją podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Uważajcie tylko aby nie zagrzać jej zbyt mocno, bo przegrzana żelatyna może stracić swoje żelujące właściwości!
Lemon curd dodajemy do bitej śmietany do smaku – u mnie to była mniej więcej połowa kremu.
To co mi zostało wykorzystałam potem do dekoracji schłodzonego sernika.
Mój sernik cytrynowy udekorowałam przed podaniem małymi bezikami oraz plasterkami cytryny.
Musicie przyznać, że wyglądał dzięki temu bardzo świeżo i wiosennie :)
Koniecznie upieczcie ten sernik cytrynowy na święta lub inną okazję.
Polecam wam również inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem. Uzbierało się tu tak dużo przepisów, że na pewno znajdziecie coś fajnego dla siebie. Czy to będzie sernik pieczony czy też sernik na zimno.








Sernik cytrynowy z musem cytrynowym

Sernik cytrynowy z musem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
spód
- około 150 g biszkoptów
- 75 g masła rozpuszczonego
sernik
- 1 kg twarogu na serniki z wiaderka – dobrego tłustego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego użyłam z Gostynia
- 4 jajka rozmiar L
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego opakowanie na pół litra wody
- 2 łyżki soku z cytryny
mus cytrynowy
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- lemon curd
- 2 łyżeczki żelatyny + trochę wody
Instrukcja
lemon curd
- Cytryny dokładnie umyj i osusz. Kilkakrotnie poturlaj je po blacie jednocześnie dociskając tak aby zmiękły.2 cytryny
- Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
- Umieść skórkę, sok z cytryny, cukier i masło w żaroodpornej miseczce (np. metalowej) i postaw ją na garnku z gotującą się wodą.150 g cukru, 60 g masła
- Podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą.
- W miseczce rozmieszaj widelcem jajka i żółtko.2 jajka, 1 żółtko
- Dodaj jajka do miseczki i gotuj razem ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji.
- Gotowy krem przetrzyj przez sitko aby pozbyć się ewentualnych kawałków cytryny lub jajka.
- Odstaw do wystudzenia.
spód
- Biszkopty zmiksuj na proszek, albo bardzo porządnie rozbij je – np. wałkiem.około 150 g biszkoptów
- Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.75 g masła
- Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż na dno biszkopty i dociśnij dokładnie.
sernik cytrynowy
- Do misy miksera włóż twaróg, dodaj jajka, słodzone mleko skondensowane, sok z cytryny oraz wsyp kisiel – zmiksuj do połączenia składników.1 kg twarogu, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 4 jajka, 2 łyżki soku z cytryny, 1 opakowanie kisielu cytrynowego
- Przelej masę sernikową na spód z biszkoptów.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i zostaw w środku sernik, aby ostygnie.
- Schowaj sernik do lodówki do schłodzenia.
mus cytrynowy
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj mniej więcej połowę lemon curd i delikatnie wymieszaj – sprawdź smak, jeśli chcesz to dodaj więcej lemon curd.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – daj jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę – wymieszaj i odstaw na 5 minut.2 łyżeczki żelatyny
- Podgrzej krótko żelatynę – ja to robię w mikrofalówce – zwykle niecałe 10 sekund.
- Dodaj do podgrzanej żelatyny łyżkę kremu i wymieszaj.
- Tak przygotowaną żelatynę wlej do reszty musu cytrynowego i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mus na sernik, wyrównaj powierzchnię i schowaj ponownie do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Przed podaniem udekoruj sernik resztą lemon curd.