Przepis na pyszny sernik baskijski

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na ten spalony sernik baskijski i w końcu go upiekłam.
W smaku sernik smakuje jak sernik ;) za to jest faktycznie bardzo lekki i aksamitny.
Dużą zaletą tego sernika baskijskiego jest bardzo proste wykonanie i podstawowe składniki.
Potrzebujecie tu dobry tłusty twaróg na serniki, śmietanę kremówkę, jajka, cukier i trochę mąki (dobrze aby były w temperaturze pokojowej).
W zasadzie ten spalony sernik nie może nie wyjść.
Bo wszystko co może pójść źle, tu idzie źle i tak ma być ;)
Zastanawialiśmy się z moim mężem jaka jest historia powstania tego przepisu na sernik baskijski i myślimy, że to było tak:
Dawno, dawno temu pani domu piekła sernik, ale z jakiegoś powodu, ktoś mocniej rozgrzał piekarniki i sernik się spalił.
Już miała go wyrzucić, ale spróbowała kawałek jeszcze takiego ciepłego i się okazało, że smakuje dobrze, a spalenizny nie czuć.
I tak niepowodzenie cukiernicze przekuto w sukces i rozsławiono przez wieki :)
Koniec bajki :D
Jakkolwiek doszło do powstania przepisu na sernik baskijski, to warto go wypróbować.
Sernik pieczemy w wysokiej temperaturze i on w trakcie bardzo mocno wyrasta (stąd foremkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, który wystaje ponad nią), a potem opada.
Jeśli więc zawsze mieliście problemy z opadającym sernikiem to upieczcie ten spalony sernik baskijski i powiedzcie, że dokładnie tak ma być. Ma być spalony i opadnięty!
Jeszcze jedna zaleta tego sernika – jego się nie schładza przed podaniem. On wręcz powinien być podawany w temperaturze pokojowej.
Ja go nawet na noc nie chowałam do lodówki, tylko pozostawiłam na blacie – przykryty pokrywką z mikrofalówki, aby nie wysychał.
Tylko dajcie mu chociaż dwie godzinki na ostygnięcie zanim się do niego dobierzecie.
Ja musiałam go pokroić wcześniej, bo się już powoli za ciemno robiło na zdjęcia i kroił się trochę trudniej.
Za to jak postał, to był łatwiejszy w obsłudze.
Ps.
Wypróbuj inne moje przepisy na serniki, polecam między innymi orzechowy sernik rosyjski, sernik londyński, sernik z sosem malinowym, sernik na mleku w proszku czy sernik na mleku skondensowanym.






Spalony sernik baskijski przepis do druku

Spalony sernik baskijski
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
- 1 kg twarogu na serniki – dobrego, tłustego (ja użyłam Piątnicę)
- 200 g cukru 1 szklanka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 5 jajek rozmiar L
- 500 ml śmietany kremówki u mnie 30%
- 2 łyżki mąki pszennej – przesianej
Instrukcja
- Rozgrzej piekarnik do 210 stopni (tryb góra-dół).
- Zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem z wanilią aż się ładnie połączą i cukier się rozpuści – około 4-5 minut.1 kg twarogu, 1 łyżka cukru z wanilią, 200 g cukru
- Dodaj pojedynczo jajka do masy twarogowej i po każdym jajku dokładnie zmiksuj.5 jajek
- Wlej powoli śmietanę kremówkę ciągle miksując.500 ml śmietany kremówki
- Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.2 łyżki mąki
- Formę do pieczenia wyłóż dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby wystawały ponad foremkę – nie zaginaj go na zewnątrz.
- Przelej masę sernikową do foremki (będzie bardzo płynna).
- Piecz przez około godzinę – wierzch ma być spalony, ale środek ma się jeszcze lekko ruszać.
- Wyjmij sernik z piekarnika i postaw na kratce do ostudzenia.
- Ostrożnie zdejmij rant i pozostaw sernik na blacie do zupełnego ostudzenia.
- Ostrożnie oderwij papier do pieczenia z boków ciasta i przenieś na paterę.
- Nie schładzaj go w lodówce przed podaniem.