Przepis na pyszny sernik baskijski

spalony sernik baskijski

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na ten spalony sernik baskijski i w końcu go upiekłam.

W smaku sernik smakuje jak sernik ;) za to jest faktycznie bardzo lekki i aksamitny.

Dużą zaletą tego sernika baskijskiego jest bardzo proste wykonanie i podstawowe składniki.

Potrzebujecie tu dobry tłusty twaróg na serniki, śmietanę kremówkę, jajka, cukier i trochę mąki (dobrze aby były w temperaturze pokojowej).

W zasadzie ten spalony sernik nie może nie wyjść.

Bo wszystko co może pójść źle, tu idzie źle i tak ma być ;)

Zastanawialiśmy się z moim mężem jaka jest historia powstania tego przepisu na sernik baskijski i myślimy, że to było tak:

Dawno, dawno temu pani domu piekła sernik, ale z jakiegoś powodu, ktoś mocniej rozgrzał piekarniki i sernik się spalił.

Już miała go wyrzucić, ale spróbowała kawałek jeszcze takiego ciepłego i się okazało, że smakuje dobrze, a spalenizny nie czuć.

I tak niepowodzenie cukiernicze przekuto w sukces i rozsławiono przez wieki :)

Koniec bajki :D

Jakkolwiek doszło do powstania przepisu na sernik baskijski, to warto go wypróbować.

Sernik pieczemy w wysokiej temperaturze i on w trakcie bardzo mocno wyrasta (stąd foremkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, który wystaje ponad nią), a potem opada.

Jeśli więc zawsze mieliście problemy z opadającym sernikiem to upieczcie ten spalony sernik baskijski i powiedzcie, że dokładnie tak ma być. Ma być spalony i opadnięty!

Jeszcze jedna zaleta tego sernika – jego się nie schładza przed podaniem. On wręcz powinien być podawany w temperaturze pokojowej.

Ja go nawet na noc nie chowałam do lodówki, tylko pozostawiłam na blacie – przykryty pokrywką z mikrofalówki, aby nie wysychał.

Tylko dajcie mu chociaż dwie godzinki na ostygnięcie zanim się do niego dobierzecie.

Ja musiałam go pokroić wcześniej, bo się już powoli za ciemno robiło na zdjęcia i kroił się trochę trudniej.

Za to jak postał, to był łatwiejszy w obsłudze.

Ps.

Wypróbuj inne moje przepisy na serniki, polecam między innymi orzechowy sernik rosyjski, sernik londyński, sernik z sosem malinowym, sernik na mleku w proszku czy sernik na mleku skondensowanym.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
sernik basków
przypalony sernik baskijski
przypieczony sernik
przepis na sernik baskijski
prosty i puszysty sernik bez spodu
sernik baskijski palony

Spalony sernik baskijski przepis do druku

spalony sernik baskijski

Spalony sernik baskijski

Wypieki Beaty
Przepis na popularny i przepyszny sernik baskijski z przypaloną skórką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz
3 godz
Czas całkowity 4 godz 20 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia hiszpańska
Porcje 12
Kalorie 245 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki

  • 1 kg twarogu na serniki – dobrego, tłustego (ja użyłam Piątnicę)
  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 5 jajek rozmiar L
  • 500 ml śmietany kremówki u mnie 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej – przesianej

Instrukcja
 

  • Rozgrzej piekarnik do 210 stopni (tryb góra-dół).
  • Zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem z wanilią aż się ładnie połączą i cukier się rozpuści – około 4-5 minut.
    1 kg twarogu, 1 łyżka cukru z wanilią, 200 g cukru
    przepis na spalony sernik baskijski
  • Dodaj pojedynczo jajka do masy twarogowej i po każdym jajku dokładnie zmiksuj.
    5 jajek
    jak zrobić sernik
  • Wlej powoli śmietanę kremówkę ciągle miksując.
    500 ml śmietany kremówki
    co dodać do sernika
  • Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.
    2 łyżki mąki
    jak zrobić sernik
  • Formę do pieczenia wyłóż dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby wystawały ponad foremkę – nie zaginaj go na zewnątrz.
    przygotowanie foremki do pieczenia sernika
  • Przelej masę sernikową do foremki (będzie bardzo płynna).
    jak upiec sernik
  • Piecz przez około godzinę – wierzch ma być spalony, ale środek ma się jeszcze lekko ruszać.
    jak upiec sernik baskijski
  • Wyjmij sernik z piekarnika i postaw na kratce do ostudzenia.
  • Ostrożnie zdejmij rant i pozostaw sernik na blacie do zupełnego ostudzenia.
    sernik baskijski
  • Ostrożnie oderwij papier do pieczenia z boków ciasta i przenieś na paterę.
  • Nie schładzaj go w lodówce przed podaniem.

Notatki

Wszystkie składniki sernika najlepiej gdyby były w temperaturze pokojowej – dlatego wyjmij je z 2 godziny wcześniej z lodówki.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 245kcalWeglowodany: 14gBiałko: 7gTłuszcz: 18g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!