spalony sernik baskijski

Przepis na delikatny baskijski sernik z karmelizowanym wierzchem

Co to jest sernik baskijski? To zachwycający bardzo delikatny i aksamitny sernik z charakterystycznym przypieczonym na ciemnobrązowo wierzchem. Ten sernik z San Sebastian jest bardzo prosty do zrobienia, a z moim przepisem krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania na pewno upieczesz najlepszy baskijski sernik. Sprawdź koniecznie mój przepis i zobacz jak zrobić puszysty sernik.

sernik basków

Spalony sernik baskijski PRZEPIS krok po kroku

Jeśli jeszcze do tej pory nie piekłaś/eś słynnego sernika baskijskiego, to koniecznie wypróbuj mój przepis i zobacz czemu tak zachwycił cały świat :)

spalony sernik baskijski

Spalony sernik baskijski przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularny i przepyszny sernik baskijski z przypaloną skórką.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
3 hours
Czas całkowity 4 hours 20 minut
Porcje 12
Kalorie 245 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na sernik baskijski

  • 1 kg twarogu (użyłam taki na serniki Piątnicę, może też być Philadelphia)
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 500 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
  • 2 łyżki mąki (pszennej – przesianej)
Instrukcja
 

Jak zrobić baskijski sernik

  • Rozgrzej piekarnik do 210 stopni (tryb góra-dół).
  • Zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem z wanilią aż się ładnie połączą i cukier się rozpuści – około 4-5 minut.
    1 kg twarogu, 1 łyżka cukru z wanilią, 200 g cukru
    przepis na spalony sernik baskijski
  • Dodaj pojedynczo jajka do masy twarogowej i po każdym jajku dokładnie zmiksuj.
    5 jajek
    jak zrobić sernik
  • Wlej powoli śmietanę kremówkę ciągle miksując.
    500 ml śmietany kremówki
    co dodać do sernika
  • Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.
    2 łyżki mąki
    jak zrobić sernik
  • Formę do pieczenia wyłóż dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby wystawały ponad foremkę – nie zaginaj go na zewnątrz.
    przygotowanie foremki do pieczenia sernika
  • Przelej masę sernikową do foremki (będzie bardzo płynna).
    jak upiec sernik
  • Piecz przez około godzinę – wierzch ma być spalony, ale środek ma się jeszcze lekko ruszać.
    jak upiec sernik baskijski
  • Wyjmij sernik z piekarnika i postaw na kratce do ostudzenia.
  • Ostrożnie zdejmij rant i pozostaw sernik na blacie do zupełnego ostudzenia.
    sernik baskijski
  • Ostrożnie oderwij papier do pieczenia z boków ciasta i przenieś na paterę.
  • Nie schładzaj go w lodówce przed podaniem.
Notatki
Wszystkie składniki sernika najlepiej gdyby były w temperaturze pokojowej – dlatego wyjmij je z 2 godziny wcześniej z lodówki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 245kcalWeglowodany: 14gBiałko: 7gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe baskijski sernik, sernik z san sebastian
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
przypalony sernik baskijski

Jak zrobić sernik baskijski – wskazówki

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na ten spalony sernik baskijski i w końcu go upiekłam. W smaku sernik smakuje jak sernik ;) za to jest faktycznie bardzo lekki i aksamitny. Dużą zaletą tego sernika baskijskiego jest bardzo proste wykonanie i podstawowe składniki.

przypieczony sernik

Jaki twaróg do sernika baskijskiego?

Aby sernik po upieczeniu był aksamitny i jednocześnie fajnie mazisty potrzebujecie dobry twaróg. Możecie tu użyć serek Philadelphia, albo bardzo dobrej jakości twaróg na serniki. Ja swój spalony sernik piekłam z twarogu w wiaderku Piątnicy. Możecie też część twarogu zastąpić serkiem mascarpone. Poza tym potrzebujecie tu śmietanę kremówkę, jajka, cukier i trochę mąki (dobrze aby były w temperaturze pokojowej).

przepis na sernik baskijski

Jak piec sernik baskijski?

Ten sernik pieczemy trochę inaczej niż większość serników. Ja uwielbiam piec serniki w niższej temperaturze, za to dłużej. Tutaj to się nie sprawdzi! Sernik pieczemy w wysokiej temperaturze – ja piekłam go w 210 stopniach przez około godzinę. Ta wysoka temperatura powoduje, że wierzch sernika mocno się opieka i karmelizuje nabierając słodyczy. Możecie również baskijski sernik upiec w 220 stopniach – wtedy pieczcie go krócej.

prosty i puszysty sernik bez spodu

Kiedy wiadomo, że sernik jest gotowy?

Sernik z San Sebastian jest gotowy, gdy wierzch jest już mocno brązowy, ale środek jest jeszcze lekko luźny i delikatnie trzęsący. Wtedy wyjmij go z piekarnika i ostudź. Jak widzisz ten sernik to prawdziwy hit! Nic dziwnego, że wiele osób mówi, że to najlepszy sernik na świecie. W zasadzie ten spalony sernik nie może nie wyjść. Bo wszystko co może pójść źle, tu idzie źle i tak ma być. Sernik baskijski rozkoszny w smaku i idealny w swojej konsystencji to prawdziwa uczta dla podniebienia – spróbujcie koniecznie.

sernik baskijski palony

Jak podać baskijski sernik?

Sernik pieczemy w wysokiej temperaturze i on w trakcie bardzo mocno wyrasta (stąd foremkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, który wystaje ponad nią), a potem opada. Jeśli więc zawsze mieliście problemy z opadającym sernikiem to upieczcie ten spalony sernik baskijski i powiedzcie, że dokładnie tak ma być. Ma być spalony i opadnięty! Jeszcze jedna zaleta tego sernika – jego się nie schładza przed podaniem. On wręcz powinien być podawany w temperaturze pokojowej. Ja go nawet na noc nie chowałam do lodówki, tylko pozostawiłam na blacie – przykryty pokrywką z mikrofalówki, aby nie wysychał. Tylko dajcie mu chociaż dwie godzinki na ostygnięcie zanim się do niego dobierzecie. Sernik podajcie z odrobiną bitej śmietany i filiżanką kawy – nic więcej tu nie potrzeba :)

Sernik baskijski kalorie

Ile kalorii ma sernik baskijski? Otóż niewiele :) To sernik pieczony bez spodu – więc już na dzień dobry obcinamy kalorie. Do tego nie ma żadnych mocno kalorycznych dodatków jak np. czekolada. Możecie sobie porównać kaloryczność z innym sernikiem – np. sernik z białą czekoladą i chałwą – ten to dopiero ma się czym pochwalić ;) Tu sernik ma w 100 g niecałe 250 kalorii – i to przy użyciu tłustego twarogu na serniki z wiaderka. Dlatego spokojnie mogą zjeść go osoby na diecie.

Myślę, że ten baskijski sernik ma same plusy i żadnych minusów

  • podstawowe składniki
  • bardzo proste wykonanie
  • pieczenie, które zawsze wychodzi
  • idealny aksamitny sernik

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak wam smakował :)

Ps. Wypróbuj inne moje przepisy na serniki, polecam między innymi orzechowy sernik rosyjski, sernik londyński, sernik z sosem malinowym, sernik na mleku w proszku czy sernik na mleku skondensowanym.

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na rewelacyjne serniki i ciasta sernikowe. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy: