Przepis na sernik chatka Puchatka, albo chatkę Baby Jagi
Sernik chatka Puchatka znam od dawna, chociaż na blogu pojawia się dopiero teraz.
Pierwszy raz robiłam go jeszcze jakoś na początku liceum, wtedy ten sernik nazywał się chatką Baby Jagi.
W sumie nie wiem, do końca, kiedy i dlaczego ciasto przemianowało się na chatkę Puchatka. Jeśli jest to skojarzenie z bajką o Kubusiu Puchatku, to prędzej wybrałabym nazwę chatka Kłapouchego, bo on miał właśnie za domek taki mały trójkątny szałasik z patyczków, który ciągle się rozpadał.
Rozbieżności w nazewnictwie pozostawiam w spokoju, w końcu nie nazwa jest najważniejsza, tylko ciasto :)
Ten sernik przygotowuje się bez pieczenia i podaje na zimno – po odstaniu w lodówce przez noc – to po to, aby herbatniki należycie zmiękły.
Sernik może wygląda na trudny do przygotowania, ale na prawdę taki nie jest (poniżej pod przepisem zamieszczam zdjęcia z przygotowań krok po kroku). Robi się go dość szybko i jedynie można czasami zakląć podczas rozsmarowywania masy twarogowej po herbatnikach, które nie chcą leżeć spokojnie i się przesuwają ;)
Ja swój sernik chatka Puchatka zabrałam na nasz mały narciarski wypad i wszystkim baaardzo smakował – skończył się ewidentnie za szybko, a dodam, że zajadali się nim dorośli – sernik absolutnie nie jest zarezerwowany tylko dla dzieci :D
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na serniki na zimno.
Sernik chatka Puchatka tudzież chatka Baby Jagi :)

Sernik chatka Puchatka
Składniki
- 800 g twarogu na sernik (użyłam Piątnicę z wiaderka)
- 150 g cukru pudru 1 szklanka
- 100 g masła miękkiego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 36 sztuk herbatników
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (jeśli masło jest za twarde, to podgrzej je chwilę w mikrofalówce).
- Do masy maślanej dodawaj po łyżce twaróg i krótko miksuj.
- Podziel masę twarogową na dwie części i do jednej dodaj kakao - zmiksuj.
- Herbatniki ułóż na kawałku folii aluminiowej - 3 rzędy po 6 herbatników.
- Rozsmaruj na herbatnikach 2/3 masy z kakao i przykryj drugą warstwą herbatników.
- Wyłóż białą masę sernikową i rozsmaruj, pozostałą odłożoną masę czekoladową ułóż mniej więcej na środkowych herbatnikach.
- Pomagając sobie folią aluminiową unieś boki ciasta tworząc trójkąt.
- Obwiń ciasto folią i schowaj do lodówki na około 12 godzin.
- Przed podaniem polej ciasto rozpuszczoną czekoladą.
A czy taki sernik można zamrozić?
Można :)
Wewnętrzna warstwa herbatników powinna być ułożona w odwrotnym kierunku (obrócona o 90st), dzięki temu łatwiej złożyć domek.
Do masy można dać kilka kropel ulubionego zapachu (ja daję migdałowy).
Do tego robię polewę (pół kostki margaryny, pół szklanki cukru, 1-2 łyżki kakao i 3 łyżki wody – wszystko rozpuścić i lekko ostudzić).
Fajny pomysł z tymi herbatnikami :)
Ja zamiast kakao daję kawę rozpuszczalną. Dla mojej rodzinki i znajomych lepsze niż tiramisu :) Pyszny przepis :)
Fajna alternatywa :)
Chatkę jemy praktycznie przy każdym większym święcie, bo nasza babcia robi ją przepyszną :D Kiedyś, kiedy jeszcze z dziadkiem mieli kozę robiła ją na kozim serze <3 Cóż to był za smak!
O, ciekawe jak smakuje taka na kozim serze :)