Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik chatka Puchatka

Sernik chatka Puchatka, albo chatka Baby Jagi

 

chatka puchatka

 

Sernik chatka Puchatka znam od dawna, chociaż na blogu pojawia się dopiero teraz.

Pierwszy raz robiłam go jeszcze jakoś na początku liceum, wtedy ten sernik nazywał się chatką Baby Jagi.

W sumie nie wiem, do końca, kiedy i dlaczego ciasto przemianowało się na chatkę Puchatka. Jeśli jest to skojarzenie z bajką o Kubusiu Puchatku, to prędzej wybrałabym nazwę chatka Kłapouchego, bo on miał właśnie za domek taki mały trójkątny szałasik z patyczków, który ciągle się rozpadał.

Rozbieżności w nazewnictwie pozostawiam w spokoju, w końcu nie nazwa jest najważniejsza, tylko ciasto 🙂

Ten sernik przygotowuje się bez pieczenia i podaje na zimno – po odstaniu w lodówce przez noc – to po to, aby herbatniki należycie zmiękły.

Sernik może wygląda na trudny do przygotowania, ale na prawdę taki nie jest (poniżej pod przepisem zamieszczam zdjęcia z przygotowań krok po kroku). Robi się go dość szybko i jedynie można czasami zakląć podczas rozsmarowywania masy twarogowej po herbatnikach, które nie chcą leżeć spokojnie i się przesuwają 😉

Ja swój sernik chatka Puchatka zabrałam na nasz mały narciarski wypad i wszystkim baaardzo smakował – skończył się ewidentnie za szybko, a dodam, że zajadali się nim dorośli – sernik absolutnie nie jest zarezerwowany tylko dla dzieci 😀

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na serniki na zimno.

 

czekoladowy sernik na zimno

 

sernik czekoladowy

 

sernik chatka puchatka

 

sernik chatka baby jagi

 

chatka baby jagi

 

chatka puchatka

 

Sernik chatka Puchatka
 
Autor:
Składniki
  • 800 g twarogu na sernik (użyłam Piątnicę z wiaderka)
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 36 herbatników
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (jeśli masło jest za twarde, to podgrzej je chwilę w mikrofalówce).
  2. Do masy maślanej dodawaj po łyżce twaróg i krótko miksuj.
  3. Podziel masę twarogową na dwie części i do jednej dodaj kakao - zmiksuj.
  4. Herbatniki ułóż na kawałku folii aluminiowej - 3 rzędy po 6 herbatników.
  5. Rozsmaruj na herbatnikach ⅔ masy z kakao i przykryj drugą warstwą herbatników.
  6. Wyłóż białą masę sernikową i rozsmaruj, pozostałą odłożoną masę czekoladową ułóż mniej więcej na środkowych herbatnikach.
  7. Pomagając sobie folią aluminiową unieś boki ciasta tworząc trójkąt.
  8. Obwiń ciasto folią i schowaj do lodówki na około 12 godzin.
  9. Przed podaniem polej ciasto rozpuszczoną czekoladą.
 

 

 

Przepis znalazłam tutaj.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Chatkę jemy praktycznie przy każdym większym święcie, bo nasza babcia robi ją przepyszną 😀 Kiedyś, kiedy jeszcze z dziadkiem mieli kozę robiła ją na kozim serze <3 Cóż to był za smak!

    • O, ciekawe jak smakuje taka na kozim serze 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux