Sernik Izaura

 

sernik izaura

 

Sernik Izaura to jedno z moich ciast z dzieciństwa.

Sama go nie piekłam, tylko moja mama.

W dzieciństwie ten sernik zawsze kojarzył się mi z emitowanym wtedy serialem „Niewolnica Isaura” :)

Oglądaliście może? Ja go nie pamiętam za mocno, bo byłam wtedy młodziutka, ale pamiętam, że oglądałam go z dużym przejęciem.

Czy to ciasto zawdzięcza swoją nazwę serialowi, to nie wiem, ale fakt, że nazwę ma bardzo wdzięczną :D

Sernik Izaura to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego (robionego podobnie do murzynka) oraz – pewnie Was nie zaskoczę – sernika ;)

Ja to ciasto trochę odświeżyłam dodając mu pomarańczowego charakteru :)

Do ciasta czekoladowego dodałam wodę pomarańczową (może też być sok pomarańczowy lub aromat pomarańczowy), a do masy sernikowej dodałam skórkę startą z pomarańczy.

Myślę, że te dodatki fajnie podniosły walory smakowe ciasta – ale jeśli nie przepadacie za pomarańczowymi ciastami, to możecie z nich spokojnie zrezygnować.

Z przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – ja ją piekłam w takiej mniej więcej 20/30 cm.

 

czekoladowy sernik

 

sernik na cieście czekoladowym

 

sernik czekoladowy

 

sernik na cieście czekoladowym

 

 

ciasto izaura

 

ciasto czekoladowe z sernikiem

Sernik Izaura

Wypieki Beaty
3.8 z 5 ocen

Składniki
  

czekoladowe ciasto:

sernik:

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe:

  • W garnku rozpuść masło, cukier, mleko, kakao i wodę (użyłam dla aromatu wodę pomarańczową, może to też być sok pomarańczowy).
  • Gdy masło się rozpuści, a wszystkie składniki ładnie połączą zdejmij garnek z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
  • Do przestudzonej masy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy czekoladowej - zmiksuj.
  • Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowego ciasta.
  • Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dno wyłóż 2/3 masy czekoladowej.

sernik:

  • Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w dużej misce i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Wyłóż masę sernikową na ciasto czekoladowe.
  • Na wierzchu ułóż łyżeczką kleksy z odłożonego ciasta czekoladowego.
  • Całość piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Ciasto po upieczeniu ostudź i schłódź.
  • Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, go gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się ładnie rozpuści.
  • Ciasto polej polewą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

sernik izaura