Przepis na pyszny sernik Izaura, czyli sernik na czekoladowym cieście

sernik izaura


Sernik Izaura to jedno z moich ciast z dzieciństwa.

Sama go nie piekłam, tylko moja mama.

W dzieciństwie ten sernik zawsze kojarzył się mi z emitowanym wtedy serialem „Niewolnica Isaura” :)

Oglądaliście może? Ja go nie pamiętam za mocno, bo byłam wtedy młodziutka, ale pamiętam, że oglądałam go z dużym przejęciem.

Czy to ciasto zawdzięcza swoją nazwę serialowi, to nie wiem, ale fakt, że nazwę ma bardzo wdzięczną :D

Sernik Izaura to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego (robionego podobnie do murzynka) oraz – pewnie Was nie zaskoczę – sernika ;)

Ja to ciasto trochę odświeżyłam dodając mu pomarańczowego charakteru :)

Do ciasta czekoladowego dodałam wodę pomarańczową (może też być sok pomarańczowy lub aromat pomarańczowy), a do masy sernikowej dodałam skórkę startą z pomarańczy.

Myślę, że te dodatki fajnie podniosły walory smakowe ciasta – ale jeśli nie przepadacie za pomarańczowymi ciastami, to możecie z nich spokojnie zrezygnować.

Jakie składniki są potrzebne do upieczenia sernika Izaura?

Przede wszystkim twaróg – możecie użyć taki w wiaderku do serników. Tylko niech on będzie z tych tłustszych, a nie wodnistych.

Do tego czekolada i śmietana kremówka – niezbędne do polewy.

A resztę, to już powinniście mieć w domu – jajka, gorzkie kakao, mąka, masło, mleko.

Możecie poeksperymentować z aromatem ciasta, nie musi być pomarańczowy jak u mnie. Możecie dodać np. aromat migdałowy :)

Z przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – ja ją piekłam w takiej mniej więcej 20/30 cm.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na serniki oraz na ciasta czekoladowe.


czekoladowy sernik

sernik na cieście czekoladowym

sernik czekoladowy

sernik na cieście czekoladowym

ciasto izaura

Sernik Izaura przepis do druku

ciasto czekoladowe z sernikiem

Sernik Izaura

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty sernik na czekoladowym cieście.
3.8 z 5 ocen
Danie Ciasta
Porcje 24

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.

Składniki
  

czekoladowe ciasto:

  • 170 g masła (może też być margaryna do wypieków)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki wody pomarańczowej /soku pomarańczowego/zwykłej wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

sernik:

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe:

  • W garnku rozpuść masło, cukier, mleko, kakao i wodę (użyłam dla aromatu wodę pomarańczową, może to też być sok pomarańczowy).
  • Gdy masło się rozpuści, a wszystkie składniki ładnie połączą zdejmij garnek z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
  • Do przestudzonej masy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy czekoladowej - zmiksuj.
  • Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowego ciasta.
  • Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dno wyłóż 2/3 masy czekoladowej.

sernik:

  • Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w dużej misce i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Wyłóż masę sernikową na ciasto czekoladowe.
  • Na wierzchu ułóż łyżeczką kleksy z odłożonego ciasta czekoladowego.
  • Całość piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Ciasto po upieczeniu ostudź i schłódź.
  • Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, go gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się ładnie rozpuści.
  • Ciasto polej polewą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

sernik izaura