Przepis na pyszny sernik Izaura, czyli sernik na czekoladowym cieście
Sernik Izaura to jedno z moich ciast z dzieciństwa.
Sama go nie piekłam, tylko moja mama.
W dzieciństwie ten sernik zawsze kojarzył się mi z emitowanym wtedy serialem „Niewolnica Isaura” :)
Oglądaliście może? Ja go nie pamiętam za mocno, bo byłam wtedy młodziutka, ale pamiętam, że oglądałam go z dużym przejęciem.
Czy to ciasto zawdzięcza swoją nazwę serialowi, to nie wiem, ale fakt, że nazwę ma bardzo wdzięczną :D
Sernik Izaura to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego (robionego podobnie do murzynka) oraz – pewnie Was nie zaskoczę – sernika ;)
Ja to ciasto trochę odświeżyłam dodając mu pomarańczowego charakteru :)
Do ciasta czekoladowego dodałam wodę pomarańczową (może też być sok pomarańczowy lub aromat pomarańczowy), a do masy sernikowej dodałam skórkę startą z pomarańczy.
Myślę, że te dodatki fajnie podniosły walory smakowe ciasta – ale jeśli nie przepadacie za pomarańczowymi ciastami, to możecie z nich spokojnie zrezygnować.
Jakie składniki są potrzebne do upieczenia sernika Izaura?
Przede wszystkim twaróg – możecie użyć taki w wiaderku do serników. Tylko niech on będzie z tych tłustszych, a nie wodnistych.
Do tego czekolada i śmietana kremówka – niezbędne do polewy.
A resztę, to już powinniście mieć w domu – jajka, gorzkie kakao, mąka, masło, mleko.
Możecie poeksperymentować z aromatem ciasta, nie musi być pomarańczowy jak u mnie. Możecie dodać np. aromat migdałowy :)
Z przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – ja ją piekłam w takiej mniej więcej 20/30 cm.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na serniki oraz na ciasta czekoladowe.
Sernik Izaura przepis do druku

Sernik Izaura
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
czekoladowe ciasto:
- 170 g masła (może też być margaryna do wypieków)
- 100 g cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki wody pomarańczowej /soku pomarańczowego/zwykłej wody
- 0,5 szklanki mleka
- 3 żółtka z jajek rozmiar L
- 3 białka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
sernik:
- 700 g twarogu na serniki (użyłam takiego w wiaderku) - tłustego
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 60 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej pomarańczy
polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
Instrukcja
ciasto czekoladowe:
- W garnku rozpuść masło, cukier, mleko, kakao i wodę (użyłam dla aromatu wodę pomarańczową, może to też być sok pomarańczowy).170 g masła, 2 łyżki gorzkiego kakao, 4 łyżki wody pomarańczowej, 0,5 szklanki mleka, 100 g cukru
- Gdy masło się rozpuści, a wszystkie składniki ładnie połączą zdejmij garnek z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
- Do przestudzonej masy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.3 żółtka
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy czekoladowej - zmiksuj.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowego ciasta.3 białka
- Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno wyłóż 2/3 masy czekoladowej.
sernik:
- Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w dużej misce i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.700 g twarogu, 3 jajka, 100 g cukru, 60 ml śmietany kremówki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, skórka
- Wyłóż masę sernikową na ciasto czekoladowe.
- Na wierzchu ułóż łyżeczką kleksy z odłożonego ciasta czekoladowego.
- Całość piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu ostudź i schłodź.
- Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, go gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się ładnie rozpuści.150 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
- Ostudź polewę i poczekaj aż lekko zgęstnieje.
- Ciasto polej polewą.