Przepis na czekoladowy sernik czarnoleski z wiśniami
Sernik czarnoleski to interpretacja bardzo popularnego tortu czarnoleskiego, zwanego również tortem z czarnego lasu albo tortem schwarzwaldzkim.
Mamy tutaj mocno czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek podany z dużą ilością frużeliny wiśniowej i bitą śmietaną z mascarpone.
Całość wygląda rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje :)
Lekko kwaskowate wiśnie idealnie komponują się z czekoladą, a że ciasto jest sycące, to wystarczy jeden kawałek aby się najeść :)
Ten czekoladowy sernik z wiśniami to zdecydowany faworyt na wszelkie okazje i święta – zresztą oceńcie sami :)
Frużelinę przygotowałam z kompotu z wiśni, ale możecie zrobić ją z mrożonych lub świeżych owoców z tego przepisu (wtedy proponuję zrobienie z połowy przepisu albo z 1/4) – ja nie zużyłam całej frużeliny do ciasta i wykorzystałam ją później do placuszków :D
A jeśli szukacie przepisu na tort schwarcaldzki to tutaj znajdziecie przepis :D
Sernik czarnoleski przepis do druku

Sernik czarnoleski
Składniki
spód:
- 24 ciasteczka oreo lub podobnych (użyłam opakowanie ciasteczek Neo z Lidla - w jednym opakowaniu jest 25 ciastek)
- 60 g masła rozpuszczonego
sernik:
- 300 g czekolady (użyłam 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
- 1 kg twarogu na serniki (tu tradycyjnie Piątnica w wiaderku)
- 250 g cukru 1 i 1/4 szklanki
- 100 ml śmietany kremówki
- 4 jajka (użyłam w rozmiarze L)
frużelina wiśniowa:
- 1 słoik wiśni - miałam taki ok 700 g
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lekko czubate
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier opcjonalnie - do smaku(nie dosładzałam)
krem:
- 125 g serka mascarpone zimnego
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
Instrukcja
spód:
- Ciasteczka zmiksuj w całości (razem z kremem), dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.24 ciasteczka oreo, 60 g masła
- Wylep ciasteczkami spód tortownicy o średnicy 22 cm.
- Podpiecz około 8 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu studź.
sernik:
- Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź.300 g czekolady
- Wszystkie pozostałe składniki umieść w dużej misce, dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.1 kg twarogu na serniki, 250 g cukru, 100 ml śmietany kremówki, 4 jajka
- Wylej masę na spód i piecz w 150 stopniach przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik ostygnie.
- Schłodź ciasto przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
frużelina:
- Przelej wiśnie razem z kompotem do garnka, dodaj sok z cytryny i zagotuj.1 słoik wiśni, 1 łyżka soku z cytryny
- Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z odrobiną wody i dodaj do gotujących się wiśni - energicznie wymieszaj.3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Ostudź.
krem:
- Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie gęsta dodaj cukier puder oraz po łyżce serek (ciągle miksując).1 łyżka cukru pudru, 250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na obrzeżu sernika.
- Na środek nałóż frużelinę.
Przepis znalazłam na blogu Brown Eyed Baker – podaję z moimi zmianami.