Przepis na czekoladowy sernik czarnoleski z wiśniami

black forest cheesecake


Sernik czarnoleski to interpretacja bardzo popularnego tortu czarnoleskiego, zwanego również tortem z czarnego lasu albo tortem schwarzwaldzkim.

Mamy tutaj mocno czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek podany z dużą ilością frużeliny wiśniowej i bitą śmietaną z mascarpone.

Całość wygląda rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje :)

Lekko kwaskowate wiśnie idealnie komponują się z czekoladą, a że ciasto jest sycące, to wystarczy jeden kawałek aby się najeść :)

Ten czekoladowy sernik z wiśniami to zdecydowany faworyt na wszelkie okazje i święta – zresztą oceńcie sami :)

Frużelinę przygotowałam z kompotu z wiśni, ale możecie zrobić ją z mrożonych lub świeżych owoców z tego przepisu (wtedy proponuję zrobienie z połowy przepisu albo z 1/4) – ja nie zużyłam całej frużeliny do ciasta i wykorzystałam ją później do placuszków :D

A jeśli szukacie przepisu na tort schwarcaldzki to tutaj znajdziecie przepis :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.13 z 8 ocen
Postaw mi kawę

black forest cheesecake

sernik czarnoleski 5

black forest cheesecake

sernik czarnoleski 8

sernik czarnoleski 10

Sernik czarnoleski przepis do druku

black forest cheesecake

Sernik czarnoleski

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny czekoladowy sernik podany z wiśniami i bitą śmietaną.
4.13 z 8 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 30 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz 30 minut
Porcje 12

Składniki

spód:

  • 24 ciasteczka oreo lub podobnych (użyłam opakowanie ciasteczek Neo z Lidla - w jednym opakowaniu jest 25 ciastek)
  • 60 g masła rozpuszczonego

sernik:

  • 300 g czekolady (użyłam 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 1 kg twarogu na serniki (tu tradycyjnie Piątnica w wiaderku)
  • 250 g cukru 1 i 1/4 szklanki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka (użyłam w rozmiarze L)

frużelina wiśniowa:

krem:

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj w całości (razem z kremem), dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
    24 ciasteczka oreo, 60 g masła
  • Wylep ciasteczkami spód tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Podpiecz około 8 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu studź.

sernik:

  • Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
    300 g czekolady
  • Wszystkie pozostałe składniki umieść w dużej misce, dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
    1 kg twarogu na serniki, 250 g cukru, 100 ml śmietany kremówki, 4 jajka
  • Wylej masę na spód i piecz w 150 stopniach przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik ostygnie.
  • Schłodź ciasto przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.

frużelina:

  • Przelej wiśnie razem z kompotem do garnka, dodaj sok z cytryny i zagotuj.
    1 słoik wiśni, 1 łyżka soku z cytryny
  • Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z odrobiną wody i dodaj do gotujących się wiśni - energicznie wymieszaj.
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Ostudź.

krem:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie gęsta dodaj cukier puder oraz po łyżce serek (ciągle miksując).
    1 łyżka cukru pudru, 250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na obrzeżu sernika.
  • Na środek nałóż frużelinę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

sernik czarnoleski 9

Przepis znalazłam na blogu Brown Eyed Baker – podaję z moimi zmianami.