black forest cheesecake

Sernik czarnoleski to interpretacja bardzo popularnego tortu czarnoleskiego, zwanego również tortem z czarnego lasu albo tortem schwarzwaldzkim.

Mamy tutaj mocno czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek podany z dużą ilością frużeliny wiśniowej i bitą śmietaną z mascarpone.

Całość wygląda rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje :)

Lekko kwaskowate wiśnie idealnie komponują się z czekoladą, a że ciasto jest sycące, to wystarczy jeden kawałek aby się najeść :)

Ten sernik to zdecydowany faworyt na wszelkie okazje i święta – zresztą oceńcie sami :)

Frużelinę przygotowałam z kompotu z wiśni, ale możecie zrobić ją z mrożonych lub świeżych owoców z tego przepisu (wtedy proponuję zrobienie z połowy przepisu albo z 1/4) – ja nie zużyłam całej frużeliny do ciasta i wykorzystałam ją później do placuszków :D

A jeśli szukacie przepisu na tort schwarcaldzki to tutaj znajdziecie przepis :D

black forest cheesecake

sernik czarnoleski 5

black forest cheesecake

sernik czarnoleski 8

sernik czarnoleski 10

 

black forest cheesecake

Sernik czarnoleski

Wypieki Beaty
3.86 z 7 ocen

Składniki
  

spód:

  • 24 ciasteczka typu oreo (użyłam opakowanie ciasteczek Neo z Lidla - w jednym opakowaniu jest 25 ciastek)
  • 60 g rozpuszczonego masłą

sernik:

frużelina wiśniowa:

  • słoik wiśni - miałam taki ok 700 g
  • 3 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie - cukier do smaku (nie dosładzałam)

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj w całości (razem z kremem), dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
  • Wylep ciasteczkami spód tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Podpiecz około 8 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu studź.

sernik:

  • Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
  • Wszystkie pozostałe składniki umieść w dużej misce, dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
  • Wylej masę na spód i piecz w 150 stopniach przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik ostygnie.
  • Schłódź ciasto przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.

frużelina:

  • Przelej wiśnie razem z kompotem do garnka, dodaj sok z cytryny i zagotuj.
  • Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z odrobiną wody i dodaj do gotujących się wiśni - energicznie wymieszaj.
  • Ostudź.

krem:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie gęsta dodaj cukier puder oraz po łyżce serek (ciągle miksując).
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na obrzeżu sernika.
  • Na środek nałóż frużelinę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

sernik czarnoleski 9

Przepis znalazłam na blogu Brown Eyed Baker – podaję z moimi zmianami.