black forest cheesecake

Sernik czarnoleski to interpretacja bardzo popularnego tortu czarnoleskiego, zwanego również tortem z czarnego lasu albo tortem schwarzwaldzkim.

Mamy tutaj mocno czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek podany z dużą ilością frużeliny wiśniowej i bitą śmietaną z mascarpone.

Całość wygląda rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje 🙂

Lekko kwaskowate wiśnie idealnie komponują się z czekoladą, a że ciasto jest sycące, to wystarczy jeden kawałek aby się najeść 🙂

Ten sernik to zdecydowany faworyt na wszelkie okazje i święta – zresztą oceńcie sami 🙂

Frużelinę przygotowałam z kompotu z wiśni, ale możecie zrobić ją z mrożonych lub świeżych owoców z tego przepisu (wtedy proponuję zrobienie z połowy przepisu albo z 1/4) – ja nie zużyłam całej frużeliny do ciasta i wykorzystałam ją później do placuszków 😀

A jeśli szukacie przepisu na tort schwarcaldzki to tutaj znajdziecie przepis 😀

black forest cheesecake

sernik czarnoleski 5

black forest cheesecake

sernik czarnoleski 8

sernik czarnoleski 10

 

Sernik czarnoleski

 
Autor:
Składniki
spód:
  • 24 ciasteczka typu oreo (użyłam opakowanie ciasteczek Neo z Lidla - w jednym opakowaniu jest 25 ciastek)
  • 60 g rozpuszczonego masłą
sernik:
  • 300 g czekolady (użyłam 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 1 kg twarogu na serniki (tu tradycyjnie Piątnica w wiaderku)
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka (użyłam w rozmiarze L)
frużelina wiśniowa:
  • słoik wiśni - miałam taki ok 700 g
  • 3 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie - cukier do smaku (nie dosładzałam)
krem:
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki
    Wykonanie
    spód:
    1. Ciasteczka zmiksuj w całości (razem z kremem), dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
    2. Wylep ciasteczkami spód tortownicy o średnicy 22 cm.
    3. Podpiecz około 8 minut w 180 stopniach.
    4. Po upieczeniu studź.
    sernik:
    1. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
    2. Wszystkie pozostałe składniki umieść w dużej misce, dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
    3. Wylej masę na spód i piecz w 150 stopniach przez około 1,5 godziny.
    4. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik ostygnie.
    5. Schłódź ciasto przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
    frużelina:
    1. Przelej wiśnie razem z kompotem do garnka, dodaj sok z cytryny i zagotuj.
    2. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z odrobiną wody i dodaj do gotujących się wiśni - energicznie wymieszaj.
    3. Ostudź.
    krem:
    1. Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie gęsta dodaj cukier puder oraz po łyżce serek (ciągle miksując).
    2. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na obrzeżu sernika.
    3. Na środek nałóż frużelinę.
     

    sernik czarnoleski 9

    Przepis znalazłam na blogu Brown Eyed Baker – podaję z moimi zmianami.