Karpatka bez pieczenia
Przepis na szybką karpatkę bez pieczenia na groszku ptysiowym
Ciasto karpatka bez pieczenia z kremem budyniowym i truskawkami to deser o delikatnym smaku, który łatwo przygotować. Taka ekspresowa karpatka zrobiona na gotowym groszku ptysiowym zawojowała ostatnio cały internet i ja się temu nie dziwię :) Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu karpatka smakuje doskonale i każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem. Ja dodałam do niej dla bardziej wiosennego smaku truskawki i muszę przyznać, że to był strzał w 10! Spróbujcie koniecznie tej wersji!
Spis treści
Szybka karpatka bez pieczenia przepis z filmem i zdjęciami
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie macie za dużo czasu na pieczenie ciasta ptysiowego do karpatki, to przygotujcie tą szybką wersję. Karpatka na groszku ptysiowym jest dużo szybsza i prostsza niż tradycyjna pieczona karpatka.
Karpatka bez pieczenia przepis
Wyposażenie
- Odpinana forma o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na karpatkę bez pieczenia
- ok 160 g groszku ptysiowego
- 500 ml mleka (- u mnie 1,5%)
- 2 opakowania budyniu waniliowego (lub śmietankowego – na pół litra mleka każdy)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła (- miękkiego – w temperaturze pokojowej)
składniki na truskawki do karpatki
- ok 150 g truskawek (- mogą też być mrożone)
- ok 30 g cukru (- 2 łyżki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok 60 ml wody
Instrukcja
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia
- Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu, bo musi on ostygnąć do temperatury pokojowej.
- Z mleka odlej mniej więcej pół szklanki i wymieszaj w nim dwa budynie.500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego
- Resztę mleka zagrzej razem z cukrem i cukrem waniliowym.100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Dodaj rozmieszany budyń do mleka i gotuj ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i zostaw go do wystudzenia (do temperatury pokojowej!).
- Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera aż będzie bardzo jasne – ja miksuję nawet 10 minut.100 g masła
- Zbierz łopatką masło przyklejone do ścianek miski i zacznij dodawać po łyżce budyń.
- Miksuj do połączenia w gładki krem.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i na dno wysyp groszek ptysiowy, tak aby zakrył całe dno.ok 160 g groszku ptysiowego
- Wyłóż na groszek krem budyniowy i wyrównaj powierzchnię.
- Jeśli dodajesz do karpatki truskawki, to wyłóż je teraz na wierzch kremu (poniżej znajdziesz instrukcję jak je zrobić).
- Wysyp na wierzch karpatki groszek ptysiowy i lekko ugnieć.
- Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin, aby groszek lekko zmiękł od kremu.
Jak zrobić truskawki do karpatki
- Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka (jeśli masz je mrożone, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać), dodaj cukier i wodę.ok 150 g truskawek, ok 30 g cukru, ok 60 ml wody
- Gotuj aż owoce puszczą trochę soku i lekko zmiękną.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do truskawek – mieszaj ciągle gotując, aż zgęstnieją.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Truskawki ostudź przed dodaniem ich na krem budyniowy.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Karpatka na groszku ptysiowym – wskazówki
Trzeba przyznać, że karpatka jest jednym z tych ciast, które są uwielbiane przez Polaków. To ciasto ptysiowe z kremem budyniowym z charakterystycznymi górkami ma wielu wielbicieli i ja również do nich należę. Na blogu znajdziecie przepis na tradycyjną karpatkę zrobioną właśnie na cieście ptysiowym, a także przepis na karpatkę z kremem bawarskim. Dziś do tych przepisów dołącza ta ekspresowa karpatka z groszkiem ptysiowym. Tu zamiast pieczenia dwóch ciast ptysiowych używamy gotowy groszek ptysiowy.
Jaki groszek ptysiowy do karpatki?
Możecie tu użyć dowolny groszek, ale fajniejszy jest taki o kuleczkach o średnicy około 1 cm (ja miałam z Putki). Średnio polecam tu groszek ptysiowy z Lidla, bo jest drobny i dodatkowo dość tłusty. Myślę, że ewentualnie możecie tu również wykorzystać słomkę ptysiową – ułóżcie ją wtedy równą warstwą na spodzie foremki i potem na wierzchu karpatki.
Jak zrobić krem do karpatki?
Ja tu postawiłam na prosty krem budyniowy. Taki krem to gęsty budyń – zwykle waniliowy lub śmietankowy – miksowany z miękkim masłem. Aby taki budyniowy krem wyszedł dobrze zarówno masło jaki budyń muszą być w temperaturze pokojowej. Dlatego wcześniej wyjmijcie masło z lodówki, aby się ogrzało i zmiękło. Zróbcie też wcześniej budyń i zostawcie go na blacie do wystudzenia. Aby na budyniu nie robiła się stwardniała warstwa warto zaraz po przygotowaniu przykryć go z wierzchy folią spożywczą lub woreczkiem foliowy. Folię kładziemy tak, aby dotykała powierzchni budyniu.
Ile kalorii ma karpatka bez pieczenia?
Moja karpatka przygotowana na dwóch opakowaniach groszku ptysiowego, z kremem budyniowym i truskawkami miała w 100 g niecałe 230 kcal. Całkiem przyjemnie, więc zjadłam ją ze smakiem :) Podaję tu oczywiście kaloryczność przy produktach, które ja użyłam. Wasza może mieć trochę mniej lub więcej kalorii – w zależności od użytych produktów.
Mam nadzieję, że ten przepis na szybką karpatkę bez pieczenia przypadnie Wam do gustu i będziecie chętnie z niego korzystać.
Dajcie znać w komentarzach, czy już robiliście taką karpatkę i jak Wam smakowała :)
Ps.
Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 rewelacyjnych i prostych przepisów na słodkie wypieki idealne na różne okazje. Książkę możecie nabyć między innymi w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)
Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia
Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia, albo nie masz dostępu do sprawnego piekarnika, a uwielbiasz domowe ciasta, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasta na zimno. Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie. A ja polecam między innymi takie ciasta:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szybka karpatka bez pieczenia przepis
Przygotuj dziś razem ze mną bardzo szybką i prostą karpatkę bez pieczenia!
Tak, tak, ta karpatka robiona jest zupełnie bez pieczenia i włączania piekarnika. A to zasługa użycia gotowego groszku ptysiowego ze sklepu. Dzięki temu, że nie musicie przygotowywać ciasta parzonego i jego pieczenia zyskujecie mnóstwo czasu! Jeśli wcześniej przygotujecie już tylko budyń waniliowy do kremu do karpatki, to samo zrobienie całej karpatki na zimno zajmie Wam niej niż 30 minut! To najszybsza karpatka w sieci! Spróbujcie koniecznie i sami się przekonajcie.
Jak zrobić szybką karpatkę na groszku ptysiowym?
Zobaczcie koniecznie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i przeczytajcie moje instrukcje oraz wskazówki. Tam wyjaśniam wszelkie pytania jakie możecie mieć przy robieniu karpatki bez pieczenia. Karpatka na groszku ptysiowym doskonale smakuje z tylko samym kremem do karpatki z budyniu i masła, ale możecie dodać jej jeszcze więcej smaku przygotowując truskawki z żelu. Pyszne i aromatyczne truskawki doskonale uzupełniają smak kremu budyniowego i sprawiają, że karpatka bez pieczenia smakuje jeszcze lepiej, a do tego piękniej wygląda. Tak podana karpatka bez pieczenia może nawet uchodzić za fajny i prosty torcik świetny na urodziny czy też na imieniny :)
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem - na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.