Karpatka bez pieczenia
Przepis na szybką karpatkę bez pieczenia na groszku ptysiowym
Karpatka bez pieczenia z kremem budyniowym i truskawkami to deser o delikatnym smaku, który łatwo przygotować. Taka ekspresowa karpatka zrobiona na gotowym groszku ptysiowym zawojowała ostatnio cały internet i ja się temu nie dziwię :) Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu karpatka smakuje doskonale i każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem. Ja dodałam do niej dla bardziej wiosennego smaku truskawki i muszę przyznać, że to był strzał w 10! Spróbujcie koniecznie tej wersji!
Spis treści
Szybka karpatka bez pieczenia przepis z filmem i zdjęciami
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie macie za dużo czasu na pieczenie ciasta ptysiowego do karpatki, to przygotujcie tą szybką wersję. Karpatka z groszkiem ptysiowym jest dużo szybsza i prostsza niż tradycyjna pieczona karpatka.
Karpatka bez pieczenia przepis
Wyposażenie
- Odpinana forma o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na karpatkę bez pieczenia
- ok 160 g groszku ptysiowego
- 500 ml mleka (- u mnie 1,5%)
- 2 opakowania budyniu waniliowego (lub śmietankowego – na pół litra mleka każdy)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła (- miękkiego – w temperaturze pokojowej)
składniki na truskawki do karpatki
- ok 150 g truskawek (- mogą też być mrożone)
- ok 30 g cukru (- 2 łyżki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok 60 ml wody
Instrukcja
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia
- Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu, bo musi on ostygnąć do temperatury pokojowej.
- Z mleka odlej mniej więcej pół szklanki i wymieszaj w nim dwa budynie.500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego
- Resztę mleka zagrzej razem z cukrem i cukrem waniliowym.100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Dodaj rozmieszany budyń do mleka i gotuj ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i zostaw go do wystudzenia (do temperatury pokojowej!).
- Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera aż będzie bardzo jasne – ja miksuję nawet 10 minut.100 g masła
- Zbierz łopatką masło przyklejone do ścianek miski i zacznij dodawać po łyżce budyń.
- Miksuj do połączenia w gładki krem.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i na dno wysyp groszek ptysiowy, tak aby zakrył całe dno.ok 160 g groszku ptysiowego
- Wyłóż na groszek krem budyniowy i wyrównaj powierzchnię.
- Jeśli dodajesz do karpatki truskawki, to wyłóż je teraz na wierzch kremu (poniżej znajdziesz instrukcję jak je zrobić).
- Wysyp na wierzch karpatki groszek ptysiowy i lekko ugnieć.
- Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin, aby groszek lekko zmiękł od kremu.
Jak zrobić truskawki do karpatki
- Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka (jeśli masz je mrożone, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać), dodaj cukier i wodę.ok 150 g truskawek, ok 30 g cukru, ok 60 ml wody
- Gotuj aż owoce puszczą trochę soku i lekko zmiękną.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do truskawek – mieszaj ciągle gotując, aż zgęstnieją.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Truskawki ostudź przed dodaniem ich na krem budyniowy.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Karpatka na groszku ptysiowym – wskazówki
Trzeba przyznać, że karpatka jest jednym z tych ciast, które są uwielbiane przez Polaków.
To ciasto ptysiowe z kremem budyniowym z charakterystycznymi górkami ma wielu wielbicieli i ja również do nich należę.
Na blogu znajdziecie przepis na tradycyjną karpatkę zrobioną właśnie na cieście ptysiowym, a także przepis na karpatkę z kremem bawarskim. Dziś do tych przepisów dołącza ta ekspresowa karpatka z groszkiem ptysiowym.
Tu zamiast pieczenia dwóch ciast ptysiowych używamy gotowy groszek ptysiowy.
Jaki groszek ptysiowy do karpatki?
Możecie tu użyć dowolny groszek, ale fajniejszy jest taki o kuleczkach o średnicy około 1 cm (ja miałam z Putki).
Średnio polecam tu groszek ptysiowy z Lidla, bo jest drobny i dodatkowo dość tłusty.
Myślę, że ewentualnie możecie tu również wykorzystać słomkę ptysiową – ułóżcie ją wtedy równą warstwą na spodzie foremki i potem na wierzchu karpatki.
Jak zrobić krem do karpatki?
Ja tu postawiłam na prosty krem budyniowy. Taki krem to gęsty budyń – zwykle waniliowy lub śmietankowy – miksowany z miękkim masłem.
Aby taki budyniowy krem wyszedł dobrze zarówno masło jaki budyń muszą być w temperaturze pokojowej.
Dlatego wcześniej wyjmijcie masło z lodówki, aby się ogrzało i zmiękło.
Zróbcie też wcześniej budyń i zostawcie go na blacie do wystudzenia.
Aby na budyniu nie robiła się stwardniała warstwa warto zaraz po przygotowaniu przykryć go z wierzchy folią spożywczą lub woreczkiem foliowy. Folię kładziemy tak, aby dotykała powierzchni budyniu.
Ile kalorii ma karpatka bez pieczenia?
Moja karpatka przygotowana na dwóch opakowaniach groszku ptysiowego, z kremem budyniowym i truskawkami miała w 100 g niecałe 230 kcal. Całkiem przyjemnie, więc zjadłam ją ze smakiem :) Podaję tu oczywiście kaloryczność przy produktach, które ja użyłam. Wasza może mieć trochę mniej lub więcej kalorii – w zależności od użytych produktów.
Mam nadzieję, że ten przepis na szybką karpatkę bez pieczenia przypadnie Wam do gustu i będziecie chętnie z niego korzystać.
Dajcie znać w komentarzach, czy już robiliście taką karpatkę i jak Wam smakowała :)
Ps.
Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 rewelacyjnych i prostych przepisów na słodkie wypieki idealne na różne okazje. Książkę możecie nabyć między innymi w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)
Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia
Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia, albo nie masz dostępu do sprawnego piekarnika, a uwielbiasz domowe ciasta, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasta na zimno. Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie. A ja polecam między innymi takie ciasta:
Polecane przepisy
Zostaw komentarz