Przepis na proste ciasto czekoladowe bez jajek
Czekoladowe ciasto bez jajek?
A i owszem :)
Nie dość, że bez jajek to do tego pyszne i bardzo łatwe.
Do tego idealne również na podwórkowe imprezy, bo się nie kruszy i jest świetnie podzielne.
Ale jak się okazało ostatnio ma jedną zasadniczą wadę – kończy się niepostrzeżenie ;)
Ja swoje ciasto transportowałam, więc postawiłam na prostotę – upiekłam sam placek czekoladowy, potem już na miejscu rozpuściłam białą czekoladę i zmieszałam ją łyżką z serkiem mascarpone, do tego garść świeżych owoców i pyszne ciasto gotowe :)
Jeśli chcecie, to owoce możecie dodać już do pieczenia, a wierzch posypać po prostu cukrem pudrem, albo podać z bitą śmietaną – możliwości jest wiele.
Gdy nie użyjecie na wierzch serka, to otrzymacie wegańskie ciasto czekoladowe :)
Podaję przepis na formę 24/24 cm.
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
Czekoladowe ciasto bez jajek przepis

Czekoladowe ciasto bez jajek
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm. Jeśli chcesz wyższe ciasto, to zrób go w mniejszej foremce i piecz dłużej.
Składniki
ciasto czekoladowe:
- 225 g mąki pszennej - 1,5 szklanki
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 200 g cukru - 1 szklanka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - opcjonalnie
krem:
- 500 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 500-700 g świeżych owoców do dekoracji
Instrukcja
ciasto:
- W dużej misce zmieszaj mąkę, kakao, sodę i sól.225 g mąki pszennej, 3 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
- W drugiej misce zmieszaj cukier, wodę, olej, wanilię, ocet i kawę - zamieszaj aby cukier się rozpuścił.200 g cukru, 1/4 szklanki oleju, 1 szklanka wody, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 łyżka octu, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości 24/24 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
krem:
- Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.100 g białej czekolady
- Serek mascarpone rozmieszaj widelcem, aby zmiękł, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.500 g serka mascarpone
- Wyłóż krem na ostudzone ciasto, a na wierzchu ułóż owoce.500-700 g świeżych owoców do dekoracji
Notatki
Przepis na ciasto czekoladowe znalazłam tutaj.