Brzoskwiniowe ciasto w słoiku poleca się Waszej uwadze :)
To mała porcja słodkości, ale za to jaka dobra – dużo kruszonki (na dole – jako spód i na górze), do tego soczyste brzoskwinie i pyszne świeże jagody, a na koniec do chrupania siekane migdały.
A cała ta dobroć zamknięta w niedużym słoiku :)
Ciacho polecam zjeść jeszcze na ciepło z kulką lodów, ale taki słoiczek możecie zakręcić i zabrać na piknik, do pracy, a nawet możecie go podarować komuś bliskiemu :D
Podaję Wam porcję na około 4 słoiczki ciasta.
Brzoskwiniowe ciasto w słoiku
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 4
Składniki
kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- pół łyżeczki cynamonu
owoce:
- 2 brzoskwinie - w sumie o wadze około 250 g
- 100 g jagód
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka soku z cytryny
- posiekane migdały lub orzechy
Wykonanie
- Składniki kruszonki zagnieć razem tworząc grudkowate ciasto.
- Brzoskwinie pokrój w kostkę, dodaj jagody.
- Do owoców dodaj cukier, mąkę, cynamon i sok z cytryny - wymieszaj.
- Na dno słoiczków - około 4 sztuki wyłóż mniej więcej połowę kruszonki i lekko ją dociśnij.
- Nałóż owoce i przykryj resztą kruszonki.
- Wierzch możesz dodatkowo posypać posiekanymi migdałami lub orzechami.
- Ciasta piecz w 190 stopniach przez około 30 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź - uważaj, bo słoiki będą gorące.
- Podawaj na ciepło z lodami.
Witam,
może pytanie wyda się śmieszne ale czy każdy słoik nadaje się do pieczenia w piekarniku?
Pozdrawiam :-)