brzoskwiniowe ciasto w sloiku 3

Przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami pieczone w słoiczkach

Zapraszam dziś na pyszny choć może trochę nietypowy deser – brzoskwiniowe ciasto w słoiku. To proste kruche ciasto z brzoskwiniami i odrobiną jagód upiekłam w indywidualnych słoiczkach, tak aby każdy dostał swój własny deser. Taka forma przygotowania będzie doskonała gdy ciasto chcecie zabrać ze sobą np. na piknik, albo na przyjęcie w ogrodzie. Spróbujcie koniecznie!

brzoskwiniowe ciasto w sloiku 1

Brzoskwiniowe ciasto w słoiku przepis krok po kroku

Jeśli lubicie niebanalne desery, to zróbcie ciasto w słoiczkach – mogą też być upieczone w kokilkach lub małych foremkach silikonowych.

peach pie in a jar

Brzoskwiniowe ciasto w słoiku przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny deser owocowy z kruszonką pieczony w indywidualnych foremkach.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 4
Wyposażenie
  • 4 żaroodporne foremki – słoiczki, kokilki, foremki silikonowe
Składniki

składniki na kruszonkę do deseru

składniki na owoce do deseru

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z brzoskwiniami w słoiczkach

  • Składniki kruszonki zagnieć razem tworząc grudkowate ciasto.
    150 g mąki pszennej, 100 g miękkiego masła, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Brzoskwinie pokrój w kostkę, dodaj jagody.
    2 brzoskwinie
  • Do owoców dodaj cukier, mąkę, cynamon i sok z cytryny – wymieszaj.
    2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki cynamonu, łyżka soku z cytryny
  • Na dno słoiczków (około 4 sztuki) wyłóż mniej więcej połowę kruszonki i lekko ją dociśnij.
  • Nałóż owoce i przykryj resztą kruszonki.
  • Wierzch możesz dodatkowo posypać posiekanymi migdałami lub orzechami.
    migdały
  • Ciasta piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź – uważaj, bo słoiki będą gorące.
  • Podawaj na ciepło z lodami.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z brzoskwiniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
brzoskwiniowe ciasto w sloiku 2

Kruche ciasto z brzoskwiniami w słoiczkach – uwagi

Brzoskwiniowe ciasto w słoiku poleca się Waszej uwadze :)

To mała porcja słodkości, ale za to jaka dobra – dużo kruszonki (na dole – jako spód i na górze), do tego soczyste brzoskwinie i pyszne świeże jagody, a na koniec do chrupania siekane migdały.

A cała ta dobroć zamknięta w niedużym słoiku :)

Ciacho polecam zjeść jeszcze na ciepło z kulką lodów, ale taki słoiczek możecie zakręcić i zabrać na piknik, do pracy, a nawet możecie go podarować komuś bliskiemu :D

Podaję Wam porcję na około 4 słoiczki ciasta.

W czym można upiec ten deser?

Ja piekłam w niedużych słoiczkach, możecie też użyć kokilki albo mniejsze foremki silikonowe. Jeśli nie macie takich małych foremek, to użyjcie tortownicę i upieczcie jedno większe ciasto (zadbajcie o to, żeby foremka była szczelna, bo owoce podczas pieczenia mogą puścić sporo soku).

Przy okazji polecam wam również ananasowe crumble albo truskawki pod kruszonką.

brzoskwiniowe ciasto w sloiku 5
brzoskwiniowe ciasto w sloiku 7
brzoskwiniowe ciasto w sloiku 8

Polecane przepisy na kruche ciasta z owocami

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne letnie ciasta owocowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: