Przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami pieczone w słoiczkach

brzoskwiniowe ciasto w sloiku 3


Brzoskwiniowe ciasto w słoiku poleca się Waszej uwadze :)

To mała porcja słodkości, ale za to jaka dobra – dużo kruszonki (na dole – jako spód i na górze), do tego soczyste brzoskwinie i pyszne świeże jagody, a na koniec do chrupania siekane migdały.

A cała ta dobroć zamknięta w niedużym słoiku :)

Ciacho polecam zjeść jeszcze na ciepło z kulką lodów, ale taki słoiczek możecie zakręcić i zabrać na piknik, do pracy, a nawet możecie go podarować komuś bliskiemu :D

Podaję Wam porcję na około 4 słoiczki ciasta.

Przy okazji polecam wam również ananasowe crumble albo truskawki pod kruszonką.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

brzoskwiniowe ciasto w sloiku 1

brzoskwiniowe ciasto w sloiku 2

brzoskwiniowe ciasto w sloiku 5

brzoskwiniowe ciasto w sloiku 7

brzoskwiniowe ciasto w sloiku 8

Brzoskwiniowe ciasto w słoiku przepis

peach pie in a jar

Brzoskwiniowe ciasto w słoiku

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny deser owocowy z kruszonką.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 4

Składniki

kruszonka:

owoce:

Instrukcja
 

  • Składniki kruszonki zagnieć razem tworząc grudkowate ciasto.
    150 g mąki, 100 g miękkiego masła, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Brzoskwinie pokrój w kostkę, dodaj jagody.
    2 brzoskwinie
  • Do owoców dodaj cukier, mąkę, cynamon i sok z cytryny - wymieszaj.
    2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki cynamonu, łyżka soku z cytryny
  • Na dno słoiczków (około 4 sztuki) wyłóż mniej więcej połowę kruszonki i lekko ją dociśnij.
  • Nałóż owoce i przykryj resztą kruszonki.
  • Wierzch możesz dodatkowo posypać posiekanymi migdałami lub orzechami.
    migdały
  • Ciasta piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź - uważaj, bo słoiki będą gorące.
  • Podawaj na ciepło z lodami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!