Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,40 out of 5)
Loading...

Ciasto kokosowe z budyniem

By |2018-10-10T15:02:20+00:002016 Styczeń 4th|Ciasta kruche, Kokosowo, Różności|

Ciasto kokosowe z budyniem

 

ciasto kokosowe z budyniem

 

Po domowym sukcesie jabłecznika z budyniem, upiekłam kolejne ciasto z budyniem – tym razem w zasadzie występuje w roli głównej, a uzupełnieniem do niego jest kokos 🙂

Dzisiaj zapraszam Was na ciasto kokosowe z budyniem – na kruchym spodzie, z dużą ilością budyniu i masą z wiórek kokosowych i piany z białek – z całą pewnością jedno z lepszych ciast kokosowych jakie jadłam.

Z podanej poniżej porcji otrzymacie wielką blachę przepysznego ciasta – i nie musicie się martwić, bo na drugi dzień ciasto jest chyba nawet smaczniejsze 🙂

Jeśli jesteście wielbicielami kokosanek, to również to ciasto Wam posmakuje, a dodam, że oprócz rewelacyjnego smaku, ciasto obłędnie pachnie 🙂

Podaję przepis na blaszkę około 19/30 cm.

 

ciasto kokosowe z budyniem

proste ciasto kokosowe z budyniem

coconut cake

ciasto kokosowe z budyniem

Przepis do druku

Ciasto kokosowe z budyniem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
ciasto:
  • 100 g masła
  • 25 g (łyżka) margaryny (może być masło lub smalec)
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek cukru
masa kokosowa:
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 100 g cukru (można dać trochę mniej)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzone masło
Wykonanie
ciasto:
  1. Z masła, margaryny, mąki, proszku do pieczenia i jajek wyrób ciasto, dodaj po trochu zimną wodę - do kilku łyżek - tylko tyle, aby ciasto dało się ładnie połączyć.
  2. Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 19/30 cm) i wylep nim przygotowaną foremkę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
  3. Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach.
masa budyniowa:
  1. Odlej niepełny kubek mleka, resztę zagotuj razem z cukrem.
  2. W odlanym mleku rozmieszaj budynie, dodaj je do mleka i energicznie mieszaj, aż budyń zgęstnieje (jeśli przygotowujesz go wcześniej, to gorący budyń przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby dotykała powierzchni).
  3. Masę budyniową wyłóż na podpieczony spód.
masa kokosowa:
  1. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż masa będzie biała i lśniąca (podobnie jak przygotowuje się bezę).
  2. Do gotowej piany dodaj żółtka, wiórki kokosowe i rozpuszczone masło - krótko zmiksuj.
  3. Wyłóż masę na masę budyniową.
  4. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40-50 minut.
  5. Po upieczeniu ostudź.

Przepis pochodzi z dodatku „Słodkie klimaty” (Moje Gotowanie) z 2014 roku – podaję przepis po moich zmianach.

Reklama

12 komentarzy

  1. Kinga 2018/09/20 at 10:48 - Reply

    Witam, mam pytanie do etapu masy budyniowej. Czy na podpieczony spód ciasta mam wyłożyć gorący budyń ? Czy masa kokosowa się wtedy nie rozpłynie ? Proszę o pomoc ;/

    • wypiekibeaty 2018/09/20 at 10:53 - Reply

      Jeśli masz gorący budyń – dopiero co ugotowany, to możesz wyłożyć gorący (możesz go zrobić wcześniej i lekko przestudzić), na budyń wyłóż masę kokosową – najlepiej nakładać ją łyżką tworząc „kupki”, które potem lekko rozsmarowujesz.

  2. ania 2018/08/17 at 21:51 - Reply

    perfekcyjnie wychodzi!!! cos cudownego

  3. Aluta 2018/03/05 at 15:56 - Reply

    ” wyrób ciasto. ..” no dobrze, ale margaryna ma być rozpuszczona czy cała?

    • wypiekibeaty 2018/03/08 at 10:45 - Reply

      Cała, nierozpuszczona – podobnie jak masło.

  4. Margerita 2018/02/25 at 05:37 - Reply

    ciasto OK ale jest troche suche. nasączylam je mlekiem kokosowym i jest pyszne. Polecam

    • wypiekibeaty 2018/02/25 at 10:42 - Reply

      Fajny pomysł z tym nasączeniem mleczkiem kokosowym 🙂

  5. Anna 2016/08/08 at 08:19 - Reply

    …fantastyczny przepis- szczególnie kokosowa część, bo nie spieka się na skorupę:) ciasto pyszne- smakowało nawet nielubiącym budyniu 🙂 pozdrawiam 🙂

  6. titinkaaa 2016/04/09 at 13:05 - Reply

    Właśnie jestem w trakcie pieczenia tego ciasta kokosowego z budyniem 🙂 Zobaczymy co wyjdzie i czy będzie smaczny 🙂

    • wypiekibeaty 2016/04/09 at 14:25 - Reply

      super, powodzenia. Wklej zdjęcie proszę 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: