Przepis na ciasto kokosowe z budyniem

ciasto kokosowe z budyniem

Po domowym sukcesie jabłecznika z budyniem, upiekłam kolejne ciasto z budyniem – tym razem w zasadzie występuje w roli głównej, a uzupełnieniem do niego jest kokos :)

Dzisiaj zapraszam Was na ciasto kokosowe z budyniem.

Na kruchym spodzie, z dużą ilością budyniu i masą z wiórek kokosowych i piany z białek – z całą pewnością jedno z lepszych ciast kokosowych jakie jadłam.

Jak zrobić to kokosowe ciasto z budyniem?

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta – tu możecie nawet skorzystać ze swojego ulubionego przepisu na ciasto.

Potem robimy gęsty budyń i masę z wiórek kokosowych.

Wszystko pieczemy razem i ciasto gotowe :)

Z podanej poniżej porcji otrzymacie wielką blachę przepysznego ciasta – i nie musicie się martwić, bo na drugi dzień ciasto jest chyba nawet smaczniejsze :)

Jeśli jesteście wielbicielami kokosanek, to również to ciasto Wam posmakuje, a dodam, że oprócz rewelacyjnego smaku, ciasto obłędnie pachnie :)

Podaję przepis na blaszkę około 19/30 cm.

Zapraszam was także do wypróbowania innych kokosowych przepisów z bloga :D

ciasto kokosowe z budyniem

proste ciasto kokosowe z budyniem

coconut cake

ciasto kokosowe z budyniem

Ciasto kokosowe z budyniem -przepis do druku

ciasto kokosowe z budyniem

Ciasto kokosowe z budyniem

Wypieki Beaty
Pyszne ciasto kokosowe na kruchym spodzie z budyniem i warstwą z wiórek kokosowych.
4.12 z 25 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 24

Wyposażenie

  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

ciasto:

  • 100 g masła
  • 25 g margaryny 1 łyżka, może być masło lub smalec
  • 300 g mąki pszennej 2 szklanki
  • 50 g cukru 1/4 szklanki
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masa budyniowa:

  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe, na pół litra mleka
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek cukru

masa kokosowa:

  • 2 jajka rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie)
  • 100 g cukru (można dać trochę mniej)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 100 g masło rozpuszczonego i przestudzonego

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z masła, margaryny, mąki, proszku do pieczenia i jajek wyrób ciasto, dodaj po trochu zimną wodę - do kilku łyżek - tylko tyle, aby ciasto dało się ładnie połączyć.
  • Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 19/30 cm) i wylep nim przygotowaną foremkę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
  • Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach.

masa budyniowa:

  • Odlej niepełny kubek mleka, resztę zagotuj razem z cukrem.
  • W odlanym mleku rozmieszaj budynie, dodaj je do mleka i energicznie mieszaj, aż budyń zgęstnieje (jeśli przygotowujesz go wcześniej, to gorący budyń przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby dotykała powierzchni).
  • Masę budyniową wyłóż na podpieczony spód.

masa kokosowa:

  • Białka ubij na sztywną pianę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż masa będzie biała i lśniąca (podobnie jak przygotowuje się bezę).
  • Do gotowej piany dodaj żółtka, wiórki kokosowe i rozpuszczone masło - krótko zmiksuj.
  • Wyłóż masę na masę budyniową.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40-50 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Słowa kluczowe budyń, kokos, wiórki kokosowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z dodatku „Słodkie klimaty” (Moje Gotowanie) z 2014 roku – podaję przepis po moich zmianach.