Przepis na ciasto kokosowe z budyniem
Po domowym sukcesie jabłecznika z budyniem, upiekłam kolejne ciasto z budyniem – tym razem w zasadzie występuje w roli głównej, a uzupełnieniem do niego jest kokos :)
Dzisiaj zapraszam Was na ciasto kokosowe z budyniem.
Na kruchym spodzie, z dużą ilością budyniu i masą z wiórek kokosowych i piany z białek – z całą pewnością jedno z lepszych ciast kokosowych jakie jadłam.
Jak zrobić to kokosowe ciasto z budyniem?
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta – tu możecie nawet skorzystać ze swojego ulubionego przepisu na ciasto.
Potem robimy gęsty budyń i masę z wiórek kokosowych.
Wszystko pieczemy razem i ciasto gotowe :)
Z podanej poniżej porcji otrzymacie wielką blachę przepysznego ciasta – i nie musicie się martwić, bo na drugi dzień ciasto jest chyba nawet smaczniejsze :)
Jeśli jesteście wielbicielami kokosanek, to również to ciasto Wam posmakuje, a dodam, że oprócz rewelacyjnego smaku, ciasto obłędnie pachnie :)
Podaję przepis na blaszkę około 19/30 cm.
Zapraszam was także do wypróbowania innych kokosowych przepisów z bloga :D
Ciasto kokosowe z budyniem przepis do druku

Ciasto kokosowe z budyniem
Wyposażenie
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
ciasto:
- 100 g masła
- 50 g margaryny można dać samo masło
- 300 g mąki pszennej 2 szklanki
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 2 jajka rozmiar L
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa kokosowa:
- 2 jajka rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie)
- 100 g cukru (można dać trochę mniej)
- 200 g wiórek kokosowych
- 100 g masło rozpuszczonego i przestudzonego
Instrukcja
ciasto:
- Z masła, margaryny, cukru, mąki, proszku do pieczenia i jajek wyrób ciasto, dodaj po trochu zimną wodę - do kilku łyżek - tylko tyle, aby ciasto dało się ładnie połączyć.100 g masła, 50 g margaryny, 300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 19/30 cm) i wylep nim przygotowaną foremkę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
- Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach.
masa budyniowa:
- Odlej niepełny kubek mleka, resztę zagotuj razem z cukrem.1 litr mleka, 8 łyżek cukru
- W odlanym mleku rozmieszaj budynie, dodaj je do mleka i energicznie mieszaj, aż budyń zgęstnieje (jeśli przygotowujesz go wcześniej, to gorący budyń przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby dotykała powierzchni).3 budynie
- Masę budyniową wyłóż na podpieczony spód.
masa kokosowa:
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż masa będzie biała i lśniąca (podobnie jak przygotowuje się bezę).2 jajka, 100 g cukru
- Do gotowej piany dodaj żółtka, wiórki kokosowe i rozpuszczone masło - krótko zmiksuj.200 g wiórek kokosowych, 100 g masło
- Wyłóż masę na masę budyniową.
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40-50 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Przepis pochodzi z dodatku „Słodkie klimaty” (Moje Gotowanie) z 2014 roku – podaję przepis po moich zmianach.