Przepis na ciasto kokosowe z budyniem
Po domowym sukcesie jabłecznika z budyniem, upiekłam kolejne ciasto z budyniem – tym razem w zasadzie występuje w roli głównej, a uzupełnieniem do niego jest kokos :)
Dzisiaj zapraszam Was na ciasto kokosowe z budyniem.
Na kruchym spodzie, z dużą ilością budyniu i masą z wiórek kokosowych i piany z białek – z całą pewnością jedno z lepszych ciast kokosowych jakie jadłam.
Jak zrobić to kokosowe ciasto z budyniem?
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta – tu możecie nawet skorzystać ze swojego ulubionego przepisu na ciasto.
Potem robimy gęsty budyń i masę z wiórek kokosowych.
Wszystko pieczemy razem i ciasto gotowe :)
Z podanej poniżej porcji otrzymacie wielką blachę przepysznego ciasta – i nie musicie się martwić, bo na drugi dzień ciasto jest chyba nawet smaczniejsze :)
Jeśli jesteście wielbicielami kokosanek, to również to ciasto Wam posmakuje, a dodam, że oprócz rewelacyjnego smaku, ciasto obłędnie pachnie :)
Podaję przepis na blaszkę około 19/30 cm.
Zapraszam was także do wypróbowania innych kokosowych przepisów z bloga :D
Ciasto kokosowe z budyniem -przepis do druku

Ciasto kokosowe z budyniem
Wyposażenie
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
ciasto:
- 100 g masła
- 25 g margaryny 1 łyżka, może być masło lub smalec
- 300 g mąki pszennej 2 szklanki
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 2 jajka rozmiar L
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe, na pół litra mleka
- 1 litr mleka
- 8 łyżek cukru
masa kokosowa:
- 2 jajka rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie)
- 100 g cukru (można dać trochę mniej)
- 200 g wiórek kokosowych
- 100 g masło rozpuszczonego i przestudzonego
Instrukcja
ciasto:
- Z masła, margaryny, mąki, proszku do pieczenia i jajek wyrób ciasto, dodaj po trochu zimną wodę - do kilku łyżek - tylko tyle, aby ciasto dało się ładnie połączyć.
- Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 19/30 cm) i wylep nim przygotowaną foremkę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
- Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach.
masa budyniowa:
- Odlej niepełny kubek mleka, resztę zagotuj razem z cukrem.
- W odlanym mleku rozmieszaj budynie, dodaj je do mleka i energicznie mieszaj, aż budyń zgęstnieje (jeśli przygotowujesz go wcześniej, to gorący budyń przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby dotykała powierzchni).
- Masę budyniową wyłóż na podpieczony spód.
masa kokosowa:
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż masa będzie biała i lśniąca (podobnie jak przygotowuje się bezę).
- Do gotowej piany dodaj żółtka, wiórki kokosowe i rozpuszczone masło - krótko zmiksuj.
- Wyłóż masę na masę budyniową.
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40-50 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Przepis pochodzi z dodatku „Słodkie klimaty” (Moje Gotowanie) z 2014 roku – podaję przepis po moich zmianach.
Beznadziejny przepis, spód zakalec a góra totalnie nie wyszła….
Jak widać na zdjęciach u mnie zakalca nie ma i nikomu nie wyszedł wcześniej zakalec, więc to nie wina przepisu
Niestety to nie jest udany przepis. Spód wychodzi bardzo suchy. Wierzch się sypie i odkleja od budyniu. Wygląda bardzo ładnie ale w smaku 3/10.
Przykro mi, że ciasto ci nie zasmakowało.
Witam, mam pytanie do etapu masy budyniowej. Czy na podpieczony spód ciasta mam wyłożyć gorący budyń ? Czy masa kokosowa się wtedy nie rozpłynie ? Proszę o pomoc ;/
Jeśli masz gorący budyń – dopiero co ugotowany, to możesz wyłożyć gorący (możesz go zrobić wcześniej i lekko przestudzić), na budyń wyłóż masę kokosową – najlepiej nakładać ją łyżką tworząc „kupki”, które potem lekko rozsmarowujesz.
perfekcyjnie wychodzi!!! cos cudownego
Super
” wyrób ciasto. ..” no dobrze, ale margaryna ma być rozpuszczona czy cała?
Cała, nierozpuszczona – podobnie jak masło.
ciasto OK ale jest troche suche. nasączylam je mlekiem kokosowym i jest pyszne. Polecam
Fajny pomysł z tym nasączeniem mleczkiem kokosowym :)
…fantastyczny przepis- szczególnie kokosowa część, bo nie spieka się na skorupę:) ciasto pyszne- smakowało nawet nielubiącym budyniu :) pozdrawiam :)
Cieszę się, że smakowało :)
Właśnie jestem w trakcie pieczenia tego ciasta kokosowego z budyniem :) Zobaczymy co wyjdzie i czy będzie smaczny :)
super, powodzenia. Wklej zdjęcie proszę :)