Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Szarlotka tatrzańska

 

Jako zdeklarowana wielbicielka szarlotek ciągle podziwiałam zdjęcia szarlotek tatrzańskich (nigdy wcześniej takiej nie jadłam). Kusiła  mnie ta olbrzymia warstwa jabłek na kruchym cieście  🙂

Mój mąż nakupował ostatnio spore ilości jabłek z zamiarem przygotowania z nich wina, ale póki co skończyło się to na wciągnięciu owoców do mieszkania i porzuceniu na podłodze w kuchni.

Ja w trosce o owoce „podprowadzam” je po cichutku, co by się nie zmarnowały 😉

Oprócz zjadania jabłek na surowo przygotowałam też właśnie tą wspaniałą szarlotkę.

Ciasto jest faktycznie tak delikatne, jak się rozpisują, a jabłka nieziemskie (ja do swoich oprócz cynamonu dałam przyprawę do jabłek – tutaj znajdziecie przepis na jej samodzielne przygotowanie). Cukru do owoców nie dałam wcale, bo owoce były bardzo słodkie.

Starałam się wybrać jak najtwardsze jabłka, ale po upieczeniu okazało się, że niektóre jabłka były jednak odrobinę za miękkie i masa lekko „osiadła” (przez to nie była tak wysoka jak na początku, ale mimo wszystko dalej była przepyszna). Podobno najlepiej użyć jabłka odmiany szara reneta.

Jabłka należy obrać i pokroić w cienkie plasterki – proponuję użyć malakser z tarczą do plasterków – znacznie skraca, to czas pracy.

Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i przechować w lodówce (gdy będzie mocno schłodzone, to wystarczy je starkować prosto do przygotowanej foremki).

Tutaj podaję przepis na foremkę 19/30 cm.

 

szarlotka tatrzańska

szarlotka tatrzańska

szarlotka tatrzańska

 

Szarlotka tatrzańska
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 350 g mąki krupczatki
  • 175 g masła (dałam 100 g masła i 75 g margaryny)
  • ⅓ szklanki cukru (ale można też dać mniej jeśli jabłka są słodkie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany (do uzyskania konsystencji)
masa jabłkowa:
  • 1,5 - 2 kg twardych jabłek
  • około 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ewentualnie 1 łyżeczka przyprawy do jabłek
  • ewentualnie cukier
  • bułka tarta
Wykonanie
ciasto kruche:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli ciasto nie chce się lepić - dodaj trochę śmietany.
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę (ja przygotowałam ciasto dzień wcześniej).
  3. Ze schłodzonego ciasta okrój ⅓ i schowaj ponownie do lodówki.
  4. Resztę ciasta rozwałkuj na rozmiar foremki, albo zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  5. Wylep ciastem foremkę.
  6. Podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach.
masa jabłkowa:
  1. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki (takie około 3 mm grubości).
  2. Podpieczony spód posyp obficie bułką tartą (zapobiegnie ona nadmiernemu zwilgoceniu ciasta od soku z jabłek).
  3. Wyłóż połowę jabłek, wyrównaj posyp cynamonem, przyprawą do jabłek i ewentualnie cukrem.
  4. Wyłóż resztę jabłek i ponownie przypraw.
  5. Na wierzch jabłek zetrzyj na tarce odłożone ciasto.
  6. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
 

Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.

Imieniny u cioci

Related Post

Reklama

  • Wygląda super. 🙂 Uwielbiam taką szarlotkę!

  • ee50

    Jesień zawsze kojarzy mi się z polskimi sadami pełnymi „śmiejących się” jabłek w „rumianych sukienkach” przypominających barwami jesienne liście. Z ciastami z tychże, z przetworami, czy z kompotami, przecierami, suszem. W tym roku nasze jabłka zyskały jeszcze dodatkowy wymiar – polityczny 
    Lubię ciasta z jabłkami, lubię kruche ciasta, ale nigdy nie jadłam szarlotki tatrzańskiej, choć w stolicy Tatr jestem prawie co roku, a nawet częściej. Zaintrygowała mnie nazwa. Poszperałam w necie i wiem już, skąd się ona wywodzi (Już najstarsi i najmądrzejsi górale mówili, że człowiek się uczy przez całe życie i … głupi umiera. I mieli rację !). 
    Do tej szarlotki potrzebne są odpowiednie jabłka. I to jest szara reneta ! Jabłko jesieni i mojego dzieciństwa (w parze ze złotą renetą). Uzyskujące najlepszy smak i aromat właśnie jesienią. Mające nie tylko różne zastosowania w kuchni, ale także wpływające korzystnie na nasze zdrowie. A przecież jesienią odporność naszych organizmów musi wzrosnąć, by sprostały jesiennej szarudze i zimie.
    Układ jabłek w cieście przywołał w mej pamięci zeszłoroczne święta Bożego Narodzenia. Spędziłam je właśnie w Tatrach. Przeżyłam tam z rodziną potężny halny, który pustoszył lasy i kładł obok naszych okien olbrzymie drzewa jak … plasterki jabłek w szarlotce tatrzańskiej. Latem oglądałam te spustoszenia w Dolinie Kościeliskiej (Moje słowa ilustruję fr. zdjęcia.). Górale nie zdążyli do tej pory usunąć skutków wiatru. A już był kolejny 
    A co do szarlotki … to pyszna jest niebywale  Warto było się trochę pomęczyć krojąc jabłuszka 
    I już robię kolejną 

  • ee50

    I kolejne fotki z tej „serii”

  • ee50

    I ta:

  • ee50

    I jeszcze 2 moje porady – 1
    Bardzo prędko trze się jabłka na takiej tarce.

  • ee50

    2 – Zamiast trzeć ciasto, „szczypię” je palcami:

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux