Zaktualizowany: 2024 2 marcaOpublikowano: 2019 18 lutego
prosta i szybka szarlotka

Przepis na pyszną i prostą szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek

Dzisiejsza rosyjska szarlotka, to niezmiernie prosta do zrobienia, a do tego przepyszna puszysta szarlotka z ciasta biszkoptowego. Ciasto z dużą ilością jabłek pokrojonych w plasterki zrobicie dosłownie w kilkanaście minut. Mimo użycia podstawowych składników dostępnych w każdym domu szarlotka biszkoptowa smakuje rewelacyjnie. Koniecznie podajcie ją z kubkiem kawy albo gorącej herbaty. Zobaczcie mój przepis krok na kroku na ciasto z jabłkami i upieczcie je jak najszybciej.

rosyjska szarlotka

Rosyjska szarlotka biszkoptowa przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na proste i pyszne ciasto z jabłkami, to wypróbuj ten przepis na puszystą szarlotkę biszkoptową.

szarlotka rosyjska

Rosyjska szarlotka biszkoptowa przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prostą i lekką szarlotkę z kawałkami owoców.
4.53 z 17 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia rosyjska
Porcje 13
Kalorie 154 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm średnicy.
Składniki

składniki na puszystą szarlotkę

  • 5 jabłek (średnich – u mnie po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych około 580 g)
  • 3 jajka ( – użyłam rozmiar L)
  • 200 g cukru ((1 szklanka) – można trochę mniej)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej ( – 1 szklanka)
  • 1 -2 łyżki cukru trzcinowego
  • odrobina masła
Instrukcja
 

Jak zrobić rosyjską szarlotkę krok po kroku

  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką lub kaszą manną.
  • Papier na dnie delikatnie posmaruj masłem i posyp cukrem trzcinowym.
    odrobina masła, 1 -2 łyżki cukru trzcinowego
    jak przygotować foremkę do szarlotki biszkoptowej
  • Jabłka obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze plasterki – bezpośrednio do tortownicy.
    5 jabłek
    wyłóż pokrojone w plastry jabłka do foremki
  • Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
    3 jajka, 200 g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
    zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę
  • Mąkę przesiej przez sito do miski z ubitymi jajkami.
    150 g mąki pszennej
    przesiej mąkę do ciasta biszkoptowego
  • Wymieszaj delikatnie ciasto łyżką.
    wymieszaj delikatnie ciasto łopatką
  • Wylej ciasto na jabłka.
    nakładanie ciasta biszkoptowego na jabłka do szarlotki
  • Rozprowadź ciasto równą warstwą i na koniec delikatnie postukaj formą, aby ciasto wlało się pomiędzy jabłka – 3-4 stuknięcia – nie mieszaj całości!
    puszysta szarlotka biszkoptowa przed pieczeniem
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, postaw na kratce na jakieś 10 minut.
  • Po tym czasie delikatnie obkrój boki nożem.
    rosyjska szarlotka po upieczeniu
  • Na górę formy połóż większy talerz i ostrożnie obróć ciasto do góry nogami. Odepnij i zdejmij rant tortownicy.
    jak wyjąć szarlotkę z formy
  • Zdejmij z góry ciasta dno tortownicy razem z papierem, a ciasto ostudź.
    puszysta szarlotka z karmelizowanymi jabłkami po upieczeniu
  • Możesz dodatkowo wierzch ciasta posypać łyżką cukru wymieszanego z pół łyżeczki cynamonu.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 154kcalWeglowodany: 32gBiałko: 3gTłuszcz: 2gBłonnik: 1.5g
Słowa kluczowe biszkoptowa szarlotka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste ciasto z jabłkami

Puszysta biszkoptowa szarlotka – uwagi

Uważam, ze ciast z jabłkami nigdy dość i jak nie mam pomysłu co upiec, to „idę w jabłka”. Tym sposobem pojawiła się u nas rosyjska szarlotka. Ciasto z wyglądu bardzo niepozorne. Przepis z kilku składników na krzyż. Ale jak ta szarlotka rosyjska obłędnie smakowała. Mój mąż nie jest wielkim fanem jabłeczników, a tą szarlotkę pokochał. Spróbujcie koniecznie!

ciasto biszkoptowe z jabłkami

Jak zrobić rosyjską szarlotkę biszkoptową – wskazówki i porady

Przygotowanie zacznijcie od przygotowania foremki do pieczenia. Ja dno swojej wyłożyłam papierem do pieczenia, a potem posmarowałam go masłem i posypałam cukrem – może to być zwykły cukier kryształ, albo jak u mnie trzcinowy – który ma lekko karmelowy smak i kolor. Jabłka na szarlotkę obrałam, przekroiłam na ćwiartki i pokroiłam w plasterki. Tak pokrojone jabłka przełożyłam bezpośrednio do foremki. Zużyłam tu około 800 g jabłek, które po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych warzyły niespełna 600 g. Gdy masz przygotowane jabłka to możesz się zabrać za przygotowanie ciasta biszkoptowego do jabłek.

odwracane ciasto z jabłkami

Jak zrobić ciasto biszkoptowe na szarlotkę?

Tu mamy ciasto biszkoptowe, więc musicie dobrze zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym – aż będą bardzo jasne i mocno puszyste. Wtedy dodajecie do nich przesianą mąkę pszenną. Tu do ciasta nie dodawałam już proszku do pieczenia (podobnie jak w biszkopcie), cała puszystość ciasta zależy od dobrze zmiksowanych jajek z cukrem. Ciasto wylałam na wierzch jabłek i delikatnie postukałam foremką (ale delikatnie!), aby ciasto wpłynęło między kawałki jabłka. Wtedy ciasto schowałam do pieczenia. Ogólnie ciasto jest dość słodkie – przez cukier dodany do ciasta i wysypany na dno formy. Jeśli więc wolisz mniej słodkie ciasta, to zamiast 200 g cukru (1 szklanki) możesz użyć 150 g (3/4 szklanki). Dużo bardziej nie zmniejszaj już tu ilości cukru, bo jest on gwarancją stabilności i puszystości masy jajecznej.

rosyjskie ciasto z jabłkami

Ile piec szarlotkę biszkoptową?

Szarlotkę rosyjską piekłam około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra dół. Kiedy wyjąć szarlotkę z piekarnika? Po upływie czasu pieczenia warto sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Wystarczy w środek ciasta wetknąć drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest czysty, to oznacza, że szarlotka jest gotowa i można ją wyjąć z piekarnika. Jabłecznik chwilę studzicie, a następnie delikatnie odwracacie do góry nogami i przekładacie na talerz.

Szarlotkę biszkoptową możecie podać już na ciepło, po lekkim ostudzeniu. Wtedy lubię ją z gałką lodów. A po zupełnym ostudzeniu będzie idealnie smakowała z dodatkiem bitej śmietany albo sosu waniliowego.

Mam nadzieję, że ta rosyjska szarlotka zasmakuje Wam równie mocno co nam :)

A potem jeszcze kolejne i kolejne ciasta z jabłkami z mojego bloga – o tak, to jest dobry plan!

rosyjska szarlotka

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na szarlotki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy. Każdy jest inny, ale równie smakowity!

Podziel się przepisem