Rosyjska szarlotka – bardzo łatwa

 

prosta i szybka szarlotka

 

Uważam, ze ciast z jabłkami nigdy dość i jak nie mam pomysłu co upiec, to „idę w jabłka” 😀

Tym sposobem pojawiła się u nas rosyjska szarlotka.

Ciasto z wyglądu bardzo niepozorne.

Przepis z kilku składników na krzyż.

Ale jak ta szarlotka obłędnie smakowała.

Mój mąż nie jest wielkim fanem jabłeczników, a tą szarlotkę pokochał.

Spróbujcie koniecznie – koniecznie!

A potem jeszcze kolejne i kolejne ciasta z jabłkami z mojego bloga – o tak, to jest dobry plan!

 

proste ciasto z jabłkami  rosyjska szarlotka
 

ciasto biszkoptowe z jabłkami  odwracane ciasto z jabłkami
 

rosyjskie ciasto z jabłkami  rosyjska szarlotka
 

Przepis do druku

Rosyjska szarlotka
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 13
Składniki
  • 5 średnich jabłek
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej - przesianej przez sito
  • 1 -2 łyżki cukru trzcinowego
  • odrobina masła
Wykonanie
  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką lub kaszą manną.
  2. Papier na dnie delikatnie posmaruj masłem i posyp cukrem trzcinowym.
  3. Jabłka obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze plasterki - bezpośrednio do tortownicy.
  4. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
  5. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  6. Wylej ciasto na jabłka, delikatnie postukaj formą, aby ciasto wlało się pomiędzy jabłka - 3-4 stuknięcia - nie musisz mieszać całości.
  7. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  8. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, postaw na kratce na jakieś 10 minut.
  9. Po tym czasie delikatnie obkrój boki nożem, zdejmij rant tortownicy, a ciasto ostrożnie przełóż na talerz, tak aby spód ciasta był na górze.
  10. Możesz dodatkowo wierzch ciasta posypać łyżką cukru wymieszanego z pół łyżeczki cynamonu.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 154 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 32 g Błonnik: 1,5 g Białka: 3 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.