Przepis na pyszną i prostą rosyjską szarlotkę

prosta i szybka szarlotka

Uważam, ze ciast z jabłkami nigdy dość i jak nie mam pomysłu co upiec, to “idę w jabłka” :D

Tym sposobem pojawiła się u nas rosyjska szarlotka.

Ciasto z wyglądu bardzo niepozorne.

Przepis z kilku składników na krzyż.

Ale jak ta szarlotka obłędnie smakowała.

Mój mąż nie jest wielkim fanem jabłeczników, a tą szarlotkę pokochał.

Spróbujcie koniecznie – koniecznie!

A potem jeszcze kolejne i kolejne ciasta z jabłkami z mojego bloga – o tak, to jest dobry plan!

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

proste ciasto z jabłkami  rosyjska szarlotka

ciasto biszkoptowe z jabłkami  odwracane ciasto z jabłkami

rosyjskie ciasto z jabłkami  rosyjska szarlotka

Rosyjska szarlotka – przepis do druku

szarlotka rosyjska

Rosyjska szarlotka

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prostą i lekką szarlotkę z kawałkami owoców.
4.41 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia rosyjska
Porcje 13
Kalorie 154 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm średnicy.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką lub kaszą manną.
  • Papier na dnie delikatnie posmaruj masłem i posyp cukrem trzcinowym.
  • Jabłka obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze plasterki - bezpośrednio do tortownicy.
  • Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Wylej ciasto na jabłka, delikatnie postukaj formą, aby ciasto wlało się pomiędzy jabłka - 3-4 stuknięcia - nie musisz mieszać całości.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, postaw na kratce na jakieś 10 minut.
  • Po tym czasie delikatnie obkrój boki nożem, zdejmij rant tortownicy, a ciasto ostrożnie przełóż na talerz, tak aby spód ciasta był na górze.
  • Możesz dodatkowo wierzch ciasta posypać łyżką cukru wymieszanego z pół łyżeczki cynamonu.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 154kcalWeglowodany: 32gBiałko: 3gTłuszcz: 2gBłonnik: 1.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.