Rosyjska szarlotka – bardzo łatwa
Uważam, ze ciast z jabłkami nigdy dość i jak nie mam pomysłu co upiec, to „idę w jabłka” 😀
Tym sposobem pojawiła się u nas rosyjska szarlotka.
Ciasto z wyglądu bardzo niepozorne.
Przepis z kilku składników na krzyż.
Ale jak ta szarlotka obłędnie smakowała.
Mój mąż nie jest wielkim fanem jabłeczników, a tą szarlotkę pokochał.
Spróbujcie koniecznie – koniecznie!
A potem jeszcze kolejne i kolejne ciasta z jabłkami z mojego bloga – o tak, to jest dobry plan!






Rosyjska szarlotka – przepis do druku
Rosyjska szarlotka
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm średnicy.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 13
Składniki
- 5 średnich jabłek
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej - przesianej przez sito
- 1 -2 łyżki cukru trzcinowego
- odrobina masła
Wykonanie
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką lub kaszą manną.
- Papier na dnie delikatnie posmaruj masłem i posyp cukrem trzcinowym.
- Jabłka obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze plasterki - bezpośrednio do tortownicy.
- Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Wylej ciasto na jabłka, delikatnie postukaj formą, aby ciasto wlało się pomiędzy jabłka - 3-4 stuknięcia - nie musisz mieszać całości.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, postaw na kratce na jakieś 10 minut.
- Po tym czasie delikatnie obkrój boki nożem, zdejmij rant tortownicy, a ciasto ostrożnie przełóż na talerz, tak aby spód ciasta był na górze.
- Możesz dodatkowo wierzch ciasta posypać łyżką cukru wymieszanego z pół łyżeczki cynamonu.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 154 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 32 g Błonnik: 1,5 g Białka: 3 g
Przepis znalazłam tutaj.
Dziś upiekłam Twoją Rosyjską szarlotkę 🙂 W formie było tyle jabłek, że ciasto chyba nie zdołało się dostać na dno. W efekcie na wierzchu powstał jakby mus z upieczonych jabłek. Ciekawie to wyglądało i dobrze smakowało. Goście byli zachwyceni. Podoba mi się niewielka ilość składników i prostota w wykonaniu. Super przepis.
Dziękuję bardzo Julia
Takiej szarlotki jeszcze nie miałyśmy okazji spróbować 🙂
To musicie koniecznie nadrobić 🙂
muszę jej spróbować 🙂
Koniecznie Magda 🙂