Przepis na pyszną i prostą rosyjską szarlotkę
Uważam, ze ciast z jabłkami nigdy dość i jak nie mam pomysłu co upiec, to „idę w jabłka” :D
Tym sposobem pojawiła się u nas rosyjska szarlotka.
Ciasto z wyglądu bardzo niepozorne.
Przepis z kilku składników na krzyż.
Ale jak ta szarlotka rosyjska obłędnie smakowała.
Mój mąż nie jest wielkim fanem jabłeczników, a tą szarlotkę pokochał.
Spróbujcie koniecznie – koniecznie!
A potem jeszcze kolejne i kolejne ciasta z jabłkami z mojego bloga – o tak, to jest dobry plan!






Rosyjska szarlotka – przepis do druku

Rosyjska szarlotka
Przepis na bardzo prostą i lekką szarlotkę z kawałkami owoców.
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm średnicy.
Składniki
- 5 jabłek średnich
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej - przesianej przez sito
- 1 -2 łyżki cukru trzcinowego
- odrobina masła
Instrukcja
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką lub kaszą manną.
- Papier na dnie delikatnie posmaruj masłem i posyp cukrem trzcinowym.odrobina masła, 1 -2 łyżki cukru trzcinowego
- Jabłka obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze plasterki - bezpośrednio do tortownicy.5 jabłek
- Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.3 jajka, 200 g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.150 g mąki pszennej
- Wylej ciasto na jabłka, delikatnie postukaj formą, aby ciasto wlało się pomiędzy jabłka - 3-4 stuknięcia - nie musisz mieszać całości.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, postaw na kratce na jakieś 10 minut.
- Po tym czasie delikatnie obkrój boki nożem, zdejmij rant tortownicy, a ciasto ostrożnie przełóż na talerz, tak aby spód ciasta był na górze.
- Możesz dodatkowo wierzch ciasta posypać łyżką cukru wymieszanego z pół łyżeczki cynamonu.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 154kcalWeglowodany: 32gBiałko: 3gTłuszcz: 2gBłonnik: 1.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam tutaj.