Przepis na jabłecznik z kruszonką

szarlotka z kruszonką


Moja córka Weronika rośnie na wielbicielkę szarlotek jak ja :)

Ostatnio zaproponowałam jej, żeby sama upiekła jakieś ciasto.

Nie byłam zdumiona, gdy powiedziała, że chce upiec jakieś ciasto z jabłkami.

Szybko zapisałam jej przepis na jabłecznik – koniecznie musiał być z kruszonką – i przystąpiła do pracy.

Wszystko zrobiła sama – ja jej jedynie pomogłam zetrzeć jabłka na tarce.

Szarlotka z kruszonką wyszła jej przepyszna.

Delikatna, krucha i ze sporą ilością lekko cynamonowych jabłek.

Teraz przepisem dzielimy się z wami i zachęcamy, do włączania dzieci do pieczenia :)

Spróbujcie koniecznie, bo jak widać, to ciasto jest dziecinnie proste!

Spróbujcie również przepisów na rosyjską szarlotkę, francuską szarlotkę z kremem, albo na amerykańską szarlotkę :D


jabłecznik na kruchym spodzie z kruszonką  ciasto z jabłkami i kruszonką

szarlotka z kruszonką  krucha szarlotka z kruszonką

jabłecznik z kruszonką  prosta szarlotka z kruszonką

Przepis na jabłecznik – szarlotkę z kruszonką

szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

Wypieki Beaty
Pyszna krucha szarlotka z jabłkami i kruszonką.
4.6 z 25 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 223 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm

Składniki
  

kruche ciasto:

około 1,5 kg jabłek - użyłam 6 większych jabłek

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, zawiń w folię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
  • W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  • Dodaj do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną i jeśli trzeba cukier - dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj kruszonkę - masło rozetrzyj w palcach z cukrem i mąką tworząc sypką masę.
  • Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Dno wylep kruchym ciastem.
  • Na niego wyłóż jabłka, wyrównaj.
  • Posyp całe ciasto kruszonką.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź - jeszcze ciepłą szarlotkę możesz zjeść z lodami :D

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 223kcalWeglowodany: 29gBiałko: 3gTłuszcz: 11.5g
Słowa kluczowe cynamon, jabłka, kruche ciasto, kruszonka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!