Szarlotka z kruszonką Weroniki

 

jabłecznik z kruszonką

 

Moja córka Weronika rośnie na wielbicielkę szarlotek jak ja 🙂

Ostatnio zaproponowałam jej, żeby sama upiekła jakieś ciasto.

Nie byłam zdumiona, gdy powiedziała, że chce upiec jakąś szarlotkę.

Szybko zapisałam jej przepis – koniecznie musiała być z kruszonką – i przystąpiła do pracy.

Wszystko zrobiła sama – ja jej jedynie pomogłam zetrzeć jabłka na tarce.

Szarlotka z kruszonką wyszła jej przepyszna. Delikatna, krucha i ze sporą ilością lekko cynamonowych jabłek.

Teraz przepisem dzielimy się z wami i zachęcamy, do włączania dzieci do pieczenia 🙂

Spróbujcie również przepisów na rosyjską szarlotkę, francuską szarlotkę z kremem, albo na amerykańską szarlotkę 😀

 

jabłecznik na kruchym spodzie z kruszonką  ciasto z jabłkami i kruszonką
 

szarlotka z kruszonką  krucha szarlotka z kruszonką
 

jabłecznik z kruszonką  prosta szarlotka z kruszonką
 

Przepis do druku

 

Szarlotka z kruszonką

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
kruche ciasto:
  • 250 g (1 i ¾ szklanki) mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnego mleka lub wody
około 1,5 kg jabłek - użyłam 6 większych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie cukier do smaku - nie dawałam
kruszonka:
  • 100 g masła
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 60 g (trochę ponad ⅓ szklanki) cukru kryształu
Wykonanie
  1. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, zawiń w folię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
  2. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodaj do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną i jeśli trzeba cukier - dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj kruszonkę - masło rozetrzyj w palcach z cukrem i mąką tworząc sypką masę.
  5. Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Dno wylep kruchym ciastem.
  7. Na niego wyłóż jabłka, wyrównaj.
  8. Posyp całe ciasto kruszonką.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut.
  10. Po upieczeniu lekko ostudź - jeszcze ciepłą szarlotkę możesz zjeść z lodami 😀
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 223 Tłuszcze: 11,5 g Węglowodany: 29 g Białka: 3 g