Przepis na jabłecznik z kruszonką
Moja córka Weronika rośnie na wielbicielkę szarlotek jak ja :)
Ostatnio zaproponowałam jej, żeby sama upiekła jakieś ciasto.
Nie byłam zdumiona, gdy powiedziała, że chce upiec jakąś szarlotkę.
Szybko zapisałam jej przepis na jabłecznik – koniecznie musiał być z kruszonką – i przystąpiła do pracy.
Wszystko zrobiła sama – ja jej jedynie pomogłam zetrzeć jabłka na tarce.
Szarlotka z kruszonką wyszła jej przepyszna. Delikatna, krucha i ze sporą ilością lekko cynamonowych jabłek.
Teraz przepisem dzielimy się z wami i zachęcamy, do włączania dzieci do pieczenia :)
Spróbujcie również przepisów na rosyjską szarlotkę, francuską szarlotkę z kremem, albo na amerykańską szarlotkę :D






Przepis na jabłecznik – szarlotkę z kruszonką
Szarlotka z kruszonką
- 250 g (1 i ¾ szklanki) mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- opcjonalnie 1 łyżka zimnego mleka lub wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie cukier do smaku - nie dawałam
- 100 g masła
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 60 g (trochę ponad ⅓ szklanki) cukru kryształu
- Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, zawiń w folię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
- W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną i jeśli trzeba cukier - dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj kruszonkę - masło rozetrzyj w palcach z cukrem i mąką tworząc sypką masę.
- Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Dno wylep kruchym ciastem.
- Na niego wyłóż jabłka, wyrównaj.
- Posyp całe ciasto kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź - jeszcze ciepłą szarlotkę możesz zjeść z lodami :D
Jesteśmy wielkimi fankami kruszonki :)
To tak jak ja