Francuska szarlotka z kremem i migdałami

 

francuska tarta z kremem i jabłkami

 

Francuska szarlotka z kremem do ciasto idealne na długie jesienne wieczory.

Delikatne kruche ciasto – zwane pate sucree – do tego masa jabłek oraz krem custard na bazie śmietany kremówki.

Przy takim cieście można zapomnieć o deszczu za oknem :)

Przepis na słodkie kruche ciasto wzięłam z książki Erica Lanlarda „Home Bake” i muszę powiedzieć, że wychodzi go idealna ilość na formę o wielkości do 23 cm – nic nie zostaje :)

Jeśli jesteście miłośnikami ciast z jabłkami jak ja, to koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na ciasta z tymi owocami, np. do amerykańskiej szarlotki apple pie, jabłecznika na cieście półkruchym, jabłkowej bajki czy też do jabłkowego blondie.

 

krucha tarta z jabłkami i kremem

 

szarlotka z kremem

 

francuska szarlotka z kremem

 

A tu praca wre – ale z takim pomocnikiem wszystko idzie szybciej i przyjemniej :)

Wasze dzieci też lubią pomagać wam w kuchni?

 

wypieki beaty kruche ciasto

 

pyszny jabłecznik

 

ciasto z jabłkami

Przepis do druku

 

krucha tarta z jabłkami i migdałami

Francuska szarlotka z kremem

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości do 23 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 263 kcal

Składniki
  

słodkie kruche ciasto:

  • 115 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

masa jabłkowa:

  • 4-5 większych jabłek (około pół kg po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu - opcjonalnie

krem:

  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

wierzch:

  • około 50 g (pół szklanki) płatków migdałowych
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłódź przez przynajmniej godzinę.
  • Formę do pieczenia (najlepiej z ruchomym dnem) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Schłodzone ciasto wyjmij i rozwałkuj na wielkość trochę większą od foremki (najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
  • Ostrożnie przenieść ciasto do formy i wylep nim do i boki formy - jeśli się gdzieś rozerwie to doklej :)
  • Formę z ciastem schowaj ponownie do lodówki na około pół godziny.
  • W tym czasie przygotuj jabłka.
  • Obierz je, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, ćwiartki jabłek pokrój w grubszą kostkę.
  • W dużym garnku rozpuść masło - dodaj jabłka, cukier i rum - smaż aż jabłka lekko zmiękną, ale nie rozpadną się - przestudź.
  • Schłodzone ciasto w formie nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp ceramiczne kulki do pieczenia, albo groch/fasolę.
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut, po tym czasie zdejmij papier z kulkami i podpiecz ciasto jeszcze przez 5 minut.
  • Wyjmij, a temperaturę piekarnika obniż do 160 stopni.
  • Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka.
  • W misce zmieszaj trzepaczką żółtka, jajka, cukier, wanilię i kremówkę - wylej całość na jabłka (jeśli nie wszystko ci się zmieści, to możesz resztę wlać do małej ceramicznej foremki do pieczenia i upiec razem z szarlotką :)).
  • Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut (w 160 stopniach, tryb góra/dół).
  • Aby przygotować migdały, zmieszaj rozpuszczone masło z cukrem, dodaj migdały i wymieszaj.
  • Po pół godzinie pieczenia szarlotki wyłóż na jej wierzch masę migdałową i piecz wszystko razem przez kolejne 15-20 minut.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 263kcalWeglowodany: 22.5gBiałko: 5gTłuszcz: 17.5gBłonnik: 1.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

jabłecznik z kremem

 

Moja inspiracja.