Francuska szarlotka z kremem

Zaktualizowany: 2023 19 sierpnia
francuska tarta z kremem i jabłkami

Przepis na francuskie ciasto z jabłkami i kremem

Przygotuj razem ze mną pyszne ciasto z jabłkami, którym zaskoczysz wszystkich domowników i gości. To ciasto to francuska szarlotka z kremem śmietankowym i płatkami migdałowymi. Ta tarta z jabłkami wychodzi obłędnie pyszna, a do tego wygląda jak milion dolarów. Gorąco polecam do upieczenia w sezonie jesiennym.

francuska szarlotka z kremem

Francuska szarlotka z kremem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne ciasta z jabłkami, to koniecznie zrób tą kruchą szarlotkę z kremem i migdałami.

krucha tarta z jabłkami i migdałami

Francuska szarlotka z kremem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rozpływającą się w ustach delikatną kruchą szarlotkę z kremem custard i migdałami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 12
Kalorie 263 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości do 23 cm.
Składniki

składniki na słodkie kruche ciasto:

składniki na masę jabłkową do szarlotki

  • 4-5 jabłek ((około pół kg po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych))
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu ( – opcjonalnie)

składniki na krem do szarlotki

składniki na wierzch szarlotki

  • 50 g płatków migdałowych ((pół szklanki) )
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do francuskiej szarlotki

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłodź przez przynajmniej godzinę.
    115 g mąki pszennej, 50 g masła, 25 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Formę do pieczenia (najlepiej z ruchomym dnem) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Schłodzone ciasto wyjmij i rozwałkuj na wielkość trochę większą od foremki (najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
  • Ostrożnie przenieść ciasto do formy i wylep nim do i boki formy – jeśli się gdzieś rozerwie to doklej :)
  • Formę z ciastem schowaj ponownie do lodówki na około pół godziny.
  • W tym czasie przygotuj jabłka.
    4-5 jabłek

Jak przygotować jabłka do szarlotki

  • Obierz je, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, ćwiartki jabłek pokrój w grubszą kostkę.
  • W dużym garnku rozpuść masło – dodaj jabłka, cukier i rum – smaż aż jabłka lekko zmiękną, ale nie rozpadną się – przestudź.
    2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżka rumu
  • Schłodzone ciasto w formie nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp ceramiczne kulki do pieczenia, albo groch/fasolę.
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut, po tym czasie zdejmij papier z kulkami i podpiecz ciasto jeszcze przez 5 minut.
  • Wyjmij, a temperaturę piekarnika obniż do 160 stopni.
  • Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka.

Jak zrobić krem do szarlotki

  • W misce zmieszaj trzepaczką żółtka, jajka, cukier, wanilię i kremówkę – wylej całość na jabłka (jeśli nie wszystko ci się zmieści, to możesz resztę wlać do małej ceramicznej foremki do pieczenia i upiec obok – razem z szarlotką :)).
    2 jajka, 2 żółtka, 250 ml śmietany kremówki, 50 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut (w 160 stopniach, tryb góra/dół).
  • Aby przygotować migdały, zmieszaj rozpuszczone masło z cukrem, dodaj migdały i wymieszaj.
    50 g płatków migdałowych, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła
  • Po pół godzinie pieczenia szarlotki wyłóż na jej wierzch masę migdałową i piecz wszystko razem przez kolejne 15-20 minut.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 263kcalWeglowodany: 22.5gBiałko: 5gTłuszcz: 17.5gBłonnik: 1.6g
Słowa kluczowe francuski jabłecznik, szarlotka z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
krucha tarta z jabłkami i kremem

Krucha szarlotka z kremem i migdałami – uwagi

Francuska szarlotka z kremem do ciasto idealne na długie jesienne wieczory.

Delikatne kruche ciasto – zwane pate sucree – do tego masa jabłek oraz krem custard na bazie śmietany kremówki.

Przy takim cieście można zapomnieć o deszczu za oknem :)

Przepis na słodkie kruche ciasto wzięłam z książki Erica Lanlarda „Home Bake” i muszę powiedzieć, że wychodzi go idealna ilość na formę o wielkości do 23 cm – nic nie zostaje :)

Jeśli jesteście miłośnikami ciast z jabłkami jak ja, to koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na ciasta z tymi owocami, np. do amerykańskiej szarlotki apple pie, jabłecznika na cieście półkruchym, jabłkowej bajki czy też do jabłkowego blondie.

szarlotka z kremem

A tu praca wre – ale z takim pomocnikiem wszystko idzie szybciej i przyjemniej :)

Wasze dzieci też lubią pomagać wam w kuchni?

wypieki beaty kruche ciasto
pyszny jabłecznik
ciasto z jabłkami
jabłecznik z kremem

Moja inspiracja.

Polecane przepisy na szarlotki

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i lekkie szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 14 września

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 17 września w 12:15- Odpowiedz

    Wygląda wspaniale!! Z migdałami na górze na pewno smakuje wybornie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 17 września w 12:16- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

  2. 59bdcdddfc1e0605489f80b5b6e70c5a?s=54&d=mm&r=g
    Renata 2018 15 września w 14:16- Odpowiedz

    Czy Ty pisałaś w ceramicznej foremce do Apple pie?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 15 września w 16:16- Odpowiedz

      Tak, piekłam w takiej ceramicznej foremce.

      • be3690edcbef36605bf5321f2f7e0e8f?s=54&d=mm&r=g
        Izabela 2021 28 lutego w 16:09- Odpowiedz

        Dzień dobry , chciałam zapytać czy proporcje podane w przepisie przy kruchym cieście nie są błędne ?
        Wyszedł mi bardzo cieniutki spod i ledwo wystarczyło na boki zupełnie inaczej niż u Pani na zdjęciu :(((

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 28 lutego w 21:05- Odpowiedz

          Może twoja forma była większa?

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy