Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Francuska szarlotka z kremem


Francuska szarlotka z kremem i migdałami

 

francuska tarta z kremem i jabłkami

 

Francuska szarlotka z kremem do ciasto idealne na długie jesienne wieczory.

Delikatne kruche ciasto – zwane pate sucree – do tego masa jabłek oraz krem custard na bazie śmietany kremówki.

Przy takim cieście można zapomnieć o deszczu za oknem 🙂

Przepis na słodkie kruche ciasto wzięłam z książki Erica Lanlarda „Home Bake” i muszę powiedzieć, że wychodzi go idealna ilość na formę o wielkości do 23 cm – nic nie zostaje 🙂

Jeśli jesteście miłośnikami ciast z jabłkami jak ja, to koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na ciasta z tymi owocami, np. do amerykańskiej szarlotki apple pie, jabłecznika na cieście półkruchym, jabłkowej bajki czy też do jabłkowego blondie.

 

krucha tarta z jabłkami i kremem

 

szarlotka z kremem

 

francuska szarlotka z kremem

 

A tu praca wre – ale z takim pomocnikiem wszystko idzie szybciej i przyjemniej 🙂

Wasze dzieci też lubią pomagać wam w kuchni?

 

wypieki beaty kruche ciasto

 

pyszny jabłecznik

 

ciasto z jabłkami

Przepis do druku

 

Francuska szarlotka z kremem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości do 23 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
słodkie kruche ciasto:
  • 115 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
masa jabłkowa:
  • 4-5 większych jabłek (około pół kg po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu - opcjonalnie
krem:
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
wierzch:
  • około 50 g (pół szklanki) płatków migdałowych
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłódź przez przynajmniej godzinę.
  2. Formę do pieczenia (najlepiej z ruchomym dnem) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  3. Schłodzone ciasto wyjmij i rozwałkuj na wielkość trochę większą od foremki (najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
  4. Ostrożnie przenieść ciasto do formy i wylep nim do i boki formy - jeśli się gdzieś rozerwie to doklej 🙂
  5. Formę z ciastem schowaj ponownie do lodówki na około pół godziny.
  6. W tym czasie przygotuj jabłka.
  7. Obierz je, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, ćwiartki jabłek pokrój w grubszą kostkę.
  8. W dużym garnku rozpuść masło - dodaj jabłka, cukier i rum - smaż aż jabłka lekko zmiękną, ale nie rozpadną się - przestudź.
  9. Schłodzone ciasto w formie nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp ceramiczne kulki do pieczenia, albo groch/fasolę.
  10. Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut, po tym czasie zdejmij papier z kulkami i podpiecz ciasto jeszcze przez 5 minut.
  11. Wyjmij, a temperaturę piekarnika obniż do 160 stopni.
  12. Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka.
  13. W misce zmieszaj trzepaczką żółtka, jajka, cukier, wanilię i kremówkę - wylej całość na jabłka (jeśli nie wszystko ci się zmieści, to możesz resztę wlać do małej ceramicznej foremki do pieczenia i upiec razem z szarlotką :)).
  14. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut (w 160 stopniach, tryb góra/dół).
  15. Aby przygotować migdały, zmieszaj rozpuszczone masło z cukrem, dodaj migdały i wymieszaj.
  16. Po pół godzinie pieczenia szarlotki wyłóż na jej wierzch masę migdałową i piecz wszystko razem przez kolejne 15-20 minut.
  17. Po upieczeniu ciasto ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 263 Tłuszcze: 17,5 g Węglowodany: 22,5 g Błonnik: 1,6 g Białka: 5 g

 

 

jabłecznik z kremem

 

Moja inspiracja.

Reklama

4 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/09/17 at 12:15 - Reply

    Wygląda wspaniale!! Z migdałami na górze na pewno smakuje wybornie 🙂

  2. Renata 2018/09/15 at 14:16 - Reply

    Czy Ty pisałaś w ceramicznej foremce do Apple pie?

    • wypiekibeaty 2018/09/15 at 16:16 - Reply

      Tak, piekłam w takiej ceramicznej foremce.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: