Przepis na francuską szarlotkę z kremem i migdałami
Francuska szarlotka z kremem do ciasto idealne na długie jesienne wieczory.
Delikatne kruche ciasto – zwane pate sucree – do tego masa jabłek oraz krem custard na bazie śmietany kremówki.
Przy takim cieście można zapomnieć o deszczu za oknem :)
Przepis na słodkie kruche ciasto wzięłam z książki Erica Lanlarda „Home Bake” i muszę powiedzieć, że wychodzi go idealna ilość na formę o wielkości do 23 cm – nic nie zostaje :)
Jeśli jesteście miłośnikami ciast z jabłkami jak ja, to koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na ciasta z tymi owocami, np. do amerykańskiej szarlotki apple pie, jabłecznika na cieście półkruchym, jabłkowej bajki czy też do jabłkowego blondie.
A tu praca wre – ale z takim pomocnikiem wszystko idzie szybciej i przyjemniej :)
Wasze dzieci też lubią pomagać wam w kuchni?
Francuska szarlotka z kremem – przepis do druku

Francuska szarlotka z kremem
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości do 23 cm.
Składniki
słodkie kruche ciasto:
- 115 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 50 g masła
- 25 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
masa jabłkowa:
krem:
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 2 żółtka
- 1 szklanka śmietany kremówki - użyłam 30%
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
wierzch:
- 50 g płatków migdałowych (pół szklanki)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
Instrukcja
- Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłódź przez przynajmniej godzinę.
- Formę do pieczenia (najlepiej z ruchomym dnem) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Schłodzone ciasto wyjmij i rozwałkuj na wielkość trochę większą od foremki (najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
- Ostrożnie przenieść ciasto do formy i wylep nim do i boki formy - jeśli się gdzieś rozerwie to doklej :)
- Formę z ciastem schowaj ponownie do lodówki na około pół godziny.
- W tym czasie przygotuj jabłka.
- Obierz je, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, ćwiartki jabłek pokrój w grubszą kostkę.
- W dużym garnku rozpuść masło - dodaj jabłka, cukier i rum - smaż aż jabłka lekko zmiękną, ale nie rozpadną się - przestudź.
- Schłodzone ciasto w formie nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp ceramiczne kulki do pieczenia, albo groch/fasolę.
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut, po tym czasie zdejmij papier z kulkami i podpiecz ciasto jeszcze przez 5 minut.
- Wyjmij, a temperaturę piekarnika obniż do 160 stopni.
- Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka.
- W misce zmieszaj trzepaczką żółtka, jajka, cukier, wanilię i kremówkę - wylej całość na jabłka (jeśli nie wszystko ci się zmieści, to możesz resztę wlać do małej ceramicznej foremki do pieczenia i upiec razem z szarlotką :)).
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut (w 160 stopniach, tryb góra/dół).
- Aby przygotować migdały, zmieszaj rozpuszczone masło z cukrem, dodaj migdały i wymieszaj.
- Po pół godzinie pieczenia szarlotki wyłóż na jej wierzch masę migdałową i piecz wszystko razem przez kolejne 15-20 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Składniki Odżywcze
Moja inspiracja.