Jabłkowa bajka – ciasto przekładane

 

ciasto przekładane z jabłkami

 

Jabłkowa bajka, czyli bajecznie pyszny jabłecznik z masą karmelową i bitą śmietaną.

Ciasto wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej.

A do tego nie jest wcale aż tak bardzo kaloryczne :)

Przepis na to ciasto wypatrzyłam na blogu Wiem co jem – ale przygotowałam swoją, lekko odchudzoną wersję i muszę powiedzieć, że na pewno nie jest ona gorsza od oryginału, o ile nawet nie jest lepsza.

Krem karmelowy oryginalnie zrobiony był na maśle, ale ja nie przepadam za kremami maślanymi i odchudziłam go zastępując masło serkiem mascarpone – a mascarpone ma prawie o połowę mniej kalorii niż masło. Po tej zamianie krem jest luźniejszy niż oryginalnie, ale to zupełnie nie przeszkadza w cieście, a nawet jest według mnie zaletą, bo można jeść ciasto prosto z lodówki i nie jest ono twarde :)

Wierzch ciasta udekorowałam bitą śmietaną, którą ustabilizowałam żelatyną.

Ciasto mimo masy karmelowej wcale nie jest za słodkie – w sumie jak spojrzycie, to cukru dodałam tam niewiele, jeśli więc lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dodać więcej cukru do wierzchniej bitej śmietany i ewentualnie do jabłek – ja tam nie dałam wcale cukru.

Z przepisu wyszła mi ogromna blacha ciasta i trzymałam go w „balkonowej lodówce” – zalety chłodnej jesieni, a ciasto wytrzymało mi 5 dni bez żadnych problemów i niespodzianek.

Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów na ciasta przekładane oraz na ciasta z jabłkami.

 

karmelowy jabłecznik na biszkopcie

 

ciasto przekładane karmelowe

 

jabłecznik z kremem

 

jabłkowa bajka

 

ciasto jabłkowa bajka

 

ciasto bajka

Jabłkowa bajka

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 25/35 cm.
3.75 z 8 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 20 minut
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Porcje 30
Kalorie 192 kcal

Składniki
  

biszkopt:

  • 6 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 180 g mąki pszennej - 1 i 1/4 szklanki
  • 170 g cukru - niecała szklanka
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

jabłka:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki masła
  • 2 galaretki cytrynowe
  • sok z połowy cytryny

krem karmelowy:

  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g gotowej masy kajmakowej z puszki
  • 200 g mascarpone

bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • trochę wody do żelatyny

dodatkowo:

  • około 30-50 g tartej mlecznej czekolady

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i bardzo puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj mąkę w kilku porcjach do masy jajecznej na zmianę z olejem.
  • Dno formy do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche i nieposmarowane.
  • Wlej ciasto i piecz przez około 30-35 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź - możesz upiec biszkopt dzień wcześniej i przechować zawinięty w folię spożywczą.

jabłka:

  • Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Dodaj do jabłek sok z cytryny i wymieszaj.
  • Przełóż jabłka do dużego garnka, dodaj masło i podsmaż całość przez około 10 minut.
  • Dodaj galaretki (proszek), dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.
  • Masę dokładnie wystudź.

krem karmelowy:

  • W rondelku podgrzej około 400 ml mleka, w pozostałej części dokładnie wymieszaj żółtka, cukier i obydwie mąki.
  • Dodaj mieszaninę do mleka i gotuj mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  • Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstaw do wystudzenia.
  • Dodaj do budyniu masę karmelową z puszki oraz mascarpone i krótko zmiksuj - do połączenia.

wykończenie:

  • Biszkopt przekrój na dwa blaty.
  • Umieść spodni blat w formie, w której był pieczony.
  • Na nim ułóż połowę jabłek, a na nich połowę kremu karmelowego.
  • Połóż drugi blat biszkoptu, wyłóż resztę jabłek i resztę kremu.
  • Żelatynę rozpuść w niedużej ilości wody - tylko tyle, aby ją zakryła.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna - odstaw na 2 minutki.
  • Dodaj do żelatyny 2-3 łyżki bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej tak przygotowaną żelatynę do reszty bitej śmietany i szybko zmiksuj.
  • Wyłóż śmietanę na wierzch ciasta i schłódź całość w lodówce przez około godzinę.
  • Przed podaniem posyp wierzch ciasta drobno tartą czekoladą.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 192kcalWeglowodany: 19.8gBiałko: 3.5gTłuszcz: 11.2gBłonnik: 1.1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!