Jabłkowa bajka – ciasto przekładane
Jabłkowa bajka, czyli bajecznie pyszny jabłecznik z masą karmelową i bitą śmietaną.
Ciasto wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej.
A do tego nie jest wcale aż tak bardzo kaloryczne :)
Przepis na to ciasto wypatrzyłam na blogu Wiem co jem – ale przygotowałam swoją, lekko odchudzoną wersję i muszę powiedzieć, że na pewno nie jest ona gorsza od oryginału, o ile nawet nie jest lepsza.
Krem karmelowy oryginalnie zrobiony był na maśle, ale ja nie przepadam za kremami maślanymi i odchudziłam go zastępując masło serkiem mascarpone – a mascarpone ma prawie o połowę mniej kalorii niż masło. Po tej zamianie krem jest luźniejszy niż oryginalnie, ale to zupełnie nie przeszkadza w cieście, a nawet jest według mnie zaletą, bo można jeść ciasto prosto z lodówki i nie jest ono twarde :)
Wierzch ciasta udekorowałam bitą śmietaną, którą ustabilizowałam żelatyną.
Ciasto mimo masy karmelowej wcale nie jest za słodkie – w sumie jak spojrzycie, to cukru dodałam tam niewiele, jeśli więc lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dodać więcej cukru do wierzchniej bitej śmietany i ewentualnie do jabłek – ja tam nie dałam wcale cukru.
Z przepisu wyszła mi ogromna blacha ciasta i trzymałam go w „balkonowej lodówce” – zalety chłodnej jesieni, a ciasto wytrzymało mi 5 dni bez żadnych problemów i niespodzianek.
Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów na ciasta przekładane oraz na ciasta z jabłkami.

Jabłkowa bajka
Składniki
biszkopt:
- 6 dużych jajek - użyłam rozmiar L
- 180 g mąki pszennej - 1 i 1/4 szklanki
- 170 g cukru - niecała szklanka
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki masła
- 2 galaretki cytrynowe
- sok z połowy cytryny
krem karmelowy:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g gotowej masy kajmakowej z puszki
- 200 g mascarpone
bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
- 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- trochę wody do żelatyny
dodatkowo:
- około 30-50 g tartej mlecznej czekolady
Instrukcja
biszkopt:
- Zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i bardzo puszystą masę.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj mąkę w kilku porcjach do masy jajecznej na zmianę z olejem.
- Dno formy do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche i nieposmarowane.
- Wlej ciasto i piecz przez około 30-35 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź - możesz upiec biszkopt dzień wcześniej i przechować zawinięty w folię spożywczą.
jabłka:
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj do jabłek sok z cytryny i wymieszaj.
- Przełóż jabłka do dużego garnka, dodaj masło i podsmaż całość przez około 10 minut.
- Dodaj galaretki (proszek), dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.
- Masę dokładnie wystudź.
krem karmelowy:
- W rondelku podgrzej około 400 ml mleka, w pozostałej części dokładnie wymieszaj żółtka, cukier i obydwie mąki.
- Dodaj mieszaninę do mleka i gotuj mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstaw do wystudzenia.
- Dodaj do budyniu masę karmelową z puszki oraz mascarpone i krótko zmiksuj - do połączenia.
wykończenie:
- Biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Umieść spodni blat w formie, w której był pieczony.
- Na nim ułóż połowę jabłek, a na nich połowę kremu karmelowego.
- Połóż drugi blat biszkoptu, wyłóż resztę jabłek i resztę kremu.
- Żelatynę rozpuść w niedużej ilości wody - tylko tyle, aby ją zakryła.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
- Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna - odstaw na 2 minutki.
- Dodaj do żelatyny 2-3 łyżki bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
- Przelej tak przygotowaną żelatynę do reszty bitej śmietany i szybko zmiksuj.
- Wyłóż śmietanę na wierzch ciasta i schłódź całość w lodówce przez około godzinę.
- Przed podaniem posyp wierzch ciasta drobno tartą czekoladą.
Składniki Odżywcze
Wygląda przepysznie, a połączenie jabłek i karmelu to rzeczywiście bajka ! :)
Bajka :)
Masa karmelowa z jabłkami to musi być prawdziwy obłęd <3
Obłęd do kwadratu :)