Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Jabłkowa bajka

Jabłkowa bajka – ciasto przekładane

 

ciasto przekładane z jabłkami

 

Jabłkowa bajka, czyli bajecznie pyszny jabłecznik z masą karmelową i bitą śmietaną.

Ciasto wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej.

A do tego nie jest wcale aż tak bardzo kaloryczne 🙂

Przepis na to ciasto wypatrzyłam tutaj – ale przygotowałam swoją, lekko odchudzoną wersję i muszę powiedzieć, że na pewno nie jest ona gorsza od oryginału, o ile nawet nie jest lepsza.

Krem karmelowy oryginalnie zrobiony był na maśle, ale ja nie przepadam za kremami maślanymi i odchudziłam go zastępując masło serkiem mascarpone – a mascarpone ma prawie o połowę mniej kalorii niż masło. Po tej zamianie krem jest luźniejszy niż oryginalnie, ale to zupełnie nie przeszkadza w cieście, a nawet jest według mnie zaletą, bo można jeść ciasto prosto z lodówki i nie jest ono twarde 🙂

Wierzch ciasta udekorowałam bitą śmietaną, którą ustabilizowałam żelatyną.

Ciasto mimo masy karmelowej wcale nie jest za słodkie – w sumie jak spojrzycie, to cukru dodałam tam niewiele, jeśli więc lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dodać więcej cukru do wierzchniej bitej śmietany i ewentualnie do jabłek – ja tam nie dałam wcale cukru.

Z przepisu wyszła mi ogromna blacha ciasta i trzymałam go w „balkonowej lodówce” – zalety chłodnej jesieni, a ciasto wytrzymało mi 5 dni bez żadnych problemów i niespodzianek.

Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów na ciasta przekładane oraz na ciasta z jabłkami.

 

karmelowy jabłecznik na biszkopcie

 

ciasto przekładane karmelowe

 

jabłecznik z kremem

 

jabłkowa bajka

 

ciasto jabłkowa bajka

 

Jabłkowa bajka
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 25/35 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 30
Składniki
biszkopt:
  • 6 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 180 g mąki pszennej - 1 i ¼ szklanki
  • 170 g cukru - niecała szklanka
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka:
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki masła
  • 2 galaretki cytrynowe
  • sok z połowy cytryny
krem karmelowy:
  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g gotowej masy kajmakowej z puszki
  • 200 g mascarpone
bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • trochę wody do żelatyny
dodatkowo:
  • około 30-50 g tartej mlecznej czekolady
Wykonanie
biszkopt:
  1. Zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i bardzo puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj mąkę w kilku porcjach do masy jajecznej na zmianę z olejem.
  4. Dno formy do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche i nieposmarowane.
  5. Wlej ciasto i piecz przez około 30-35 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ciasto ostudź - możesz upiec biszkopt dzień wcześniej i przechować zawinięty w folię spożywczą.
jabłka:
  1. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj do jabłek sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Przełóż jabłka do dużego garnka, dodaj masło i podsmaż całość przez około 10 minut.
  4. Dodaj galaretki (proszek), dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.
  5. Masę dokładnie wystudź.
krem karmelowy:
  1. W rondelku podgrzej około 400 ml mleka, w pozostałej części dokładnie wymieszaj żółtka, cukier i obydwie mąki.
  2. Dodaj mieszaninę do mleka i gotuj mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  3. Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstaw do wystudzenia.
  4. Dodaj do budyniu masę karmelową z puszki oraz mascarpone i krótko zmiksuj - do połączenia.
wykończenie:
  1. Biszkopt przekrój na dwa blaty.
  2. Umieść spodni blat w formie, w której był pieczony.
  3. Na nim ułóż połowę jabłek, a na nich połowę kremu karmelowego.
  4. Połóż drugi blat biszkoptu, wyłóż resztę jabłek i resztę kremu.
  5. Żelatynę rozpuść w niedużej ilości wody - tylko tyle, aby ją zakryła.
  6. Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
  7. Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna - odstaw na 2 minutki.
  8. Dodaj do żelatyny 2-3 łyżki bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  9. Przelej tak przygotowaną żelatynę do reszty bitej śmietany i szybko zmiksuj.
  10. Wyłóż śmietanę na wierzch ciasta i schłódź całość w lodówce przez około godzinę.
  11. Przed podaniem posyp wierzch ciasta drobno tartą czekoladą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 192 Tłuszcze: 11,2 g Węglowodany: 19,8 g Błonnik: 1,1 g Białka: 3,5 g

 

2018-01-07T19:17:18+00:00 Reklama

4 komentarze

  1. Marcepanowa kuchnia 2018/01/14 at 10:30 - Reply

    Wygląda przepysznie, a połączenie jabłek i karmelu to rzeczywiście bajka ! 🙂

  2. Candy Pandas 2018/01/08 at 10:24 - Reply

    Masa karmelowa z jabłkami to musi być prawdziwy obłęd <3

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: