Amerykańska szarlotka – apple pie

 

kruche ciasto z jabłkami

 

Taka amerykańska szarlotka – typowa – bardzo krucha i z dużą ilością jabłek chodziła za mną od dłuższego czasu.

Strasznie chciałam ją upiec w tradycyjnej formie do apple pie, ale że takiej do tej pory nie miałam, to i ciacha nie było.

Ostatnio kupiłam sobie idealną formę i proszę – jest i szarlotka 😀 (i proszę tu sobie nie myśleć, że szarlotka była po prostu pretekstem do kolejnego zakupu – o nie ;)).

Ciasto zrobiłam bez dodatku jajek i na margarynie do pieczenia – dzięki temu ciasto było mega plastyczne i elastyczne – można było go wałkować, wycinać, przenosić i nic się nie rwało – wręcz idealne ciasto (będę musiała takie robić częściej).

Też wam proponuję wyciąć w wierzchniej warstwie foremkami kształty – ale jeśli wam się nie chce, to wystarczy naciąć wierzch ciasta w kilku miejscach – tradycyjnie nacina się na środku promieniście – nacięcia są potrzebne, alby gromadząca się w jabłkach para mogła wydostać się na zewnątrz.

Po upieczeniu dobrze jest odstawić ciasto do zupełnego wystudzenia – tak aby masa jabłkowa miała szansę się lekko zestalić – wiem, że to trudna sprawa i jak się dobierzecie do ciasta szybciej to też nic się nie stanie.

Wypróbujcie również inne przepisy na szarlotki i pozostałe ciasta z jabłkami.

Ps. Ciasto,które zostanie wam po odcięciu możecie wykorzystać do upieczenia ciasteczek – 10 minut w 180 stopniach powinny wystarczyć – możecie je przed pieczeniem posmarować odrobiną rozmieszanego jajka i posypać cukrem.

 

amerykańska szarlotka na kruchym cieście

 

amerykańska szarlotka

 

szarlotka na kruchym cieście

 

krucha tarta z jabłkami

 

jabłecznik na kruchym cieście

 

Amerykańska szarlotka

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Szarlotka w amerykańskim stylu - kruche ciasto i ogromna ilość jabłek 🙂
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
kruche ciasto:
  • 170 g margaryna
  • 340 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 60-100 ml zimnej wody
jabłka:
  • około 1 kg twardych jabłek (użyłam Jonagold)
  • łyżka soku z cytryny
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie
  1. Mąkę i cukier puder posiekaj z margaryną pokrojoną w kostkę - możesz też zmiksować blenderem.
  2. Stopniowo dodawaj trochę zimnej wody - tylko tyle aby ciasto ładnie się połączyło i nabrało elastyczności - ja zużyłam 60 ml wody.
  3. Podziel ciasto na dwie części - każdą włóż do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę - ja robiłam poprzedniego dnia i chłodziłam przez noc.
  4. Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp mąką.
  5. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta i wylep nim foremkę.
  6. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a owoce pokrój w plastry.
  7. Dodaj do jabłek sok z cytryny i przemieszaj.
  8. Cukier trzcinowy zmieszaj z mąką, cynamonem i gałką - wsyp do jabłek i dokładnie wymieszaj.
  9. Wyłóż jabłka do formy.
  10. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nim wierzch jabłek, dokładnie sklej boki ciasta z wystającą częścią spodu.
  11. Natnij ciasto na środku tak aby miała gdzie odchodzić para (jeśli wycinasz w cieście kształty foremkami, to zrób to przed położeniem ciasta na jabłkach).
  12. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną cukru trzcinowego.
  13. Piecz około godzinę w 180 stopniach - pod koniec pieczenia możesz przełączyć na podpiekanie spodu.
  14. Po upieczeniu ciasto wystudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 188 Tłuszcze: 7,5g Węglowodany: 29g Błonnik: 2,3g Białka: 2,2g