Przepis na amerykańską szarlotkę – apple pie
Taka amerykańska szarlotka – typowa – bardzo krucha i z dużą ilością jabłek chodziła za mną od dłuższego czasu.
Strasznie chciałam ją upiec w tradycyjnej formie do apple pie, ale że takiej do tej pory nie miałam, to i ciacha nie było.
Ostatnio kupiłam sobie idealną formę i proszę – jest i szarlotka :D (i proszę tu sobie nie myśleć, że szarlotka była po prostu pretekstem do kolejnego zakupu – o nie ;)).
Ciasto zrobiłam bez dodatku jajek i na margarynie do pieczenia – dzięki temu ciasto było mega plastyczne i elastyczne – można było go wałkować, wycinać, przenosić i nic się nie rwało – wręcz idealne ciasto (będę musiała takie robić częściej).
Też wam proponuję wyciąć w wierzchniej warstwie foremkami kształty – ale jeśli wam się nie chce, to wystarczy naciąć wierzch ciasta w kilku miejscach – tradycyjnie nacina się na środku promieniście – nacięcia są potrzebne, alby gromadząca się w jabłkach para mogła wydostać się na zewnątrz.
Po upieczeniu dobrze jest odstawić ciasto do zupełnego wystudzenia – tak aby masa jabłkowa miała szansę się lekko zestalić – wiem, że to trudna sprawa i jak się dobierzecie do ciasta szybciej to też nic się nie stanie.
A jak wam się podoba taka wycinana amerykańska szarlotka?
Wypróbujcie również inne przepisy na szarlotki i pozostałe ciasta z jabłkami.
Ps. Ciasto, które zostanie wam po odcięciu możecie wykorzystać do upieczenia ciasteczek – 10 minut w 180 stopniach powinny wystarczyć – możecie je przed pieczeniem posmarować odrobiną rozmieszanego jajka i posypać cukrem.
Amerykańska szarlotka apple pie przepis do druku

Amerykańska szarlotka
Składniki
kruche ciasto:
- 170 g margaryna
- 340 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 60-100 ml zimnej wody
jabłka:
- ok 1` kg jabłek twardych (użyłam Jonagold)
- łyżka soku z cytryny
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- 1 jajko jeśli nie chcesz używać jajka to posmaruj wierzch ciasta mlekiem
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
Instrukcja
- Mąkę i cukier puder posiekaj z margaryną pokrojoną w kostkę - możesz też zmiksować blenderem.170 g margaryna, 340 g mąki, 3 łyżki cukru pudru
- Stopniowo dodawaj trochę zimnej wody - tylko tyle aby ciasto ładnie się połączyło i nabrało elastyczności - ja zużyłam 60 ml wody.60-100 ml zimnej wody
- Podziel ciasto na dwie części - każdą włóż do woreczka foliowego i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę - ja robiłam poprzedniego dnia i chłodziłam przez noc.
- Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Rozwałkuj jeden kawałek ciasta i wylep nim foremkę.
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a owoce pokrój w plastry.ok 1` kg jabłek
- Dodaj do jabłek sok z cytryny i przemieszaj.łyżka soku z cytryny
- Cukier trzcinowy zmieszaj z mąką, cynamonem i gałką - wsyp do jabłek i dokładnie wymieszaj.50 g cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej
- Wyłóż jabłka do formy.
- Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nim wierzch jabłek, dokładnie sklej boki ciasta z wystającą częścią spodu.
- Natnij ciasto na środku tak aby miała gdzie odchodzić para (jeśli wycinasz w cieście kształty foremkami, to zrób to przed położeniem ciasta na jabłkach).
- Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną cukru trzcinowego.1 jajko, 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- Piecz około godzinę w 180 stopniach - pod koniec pieczenia możesz przełączyć na podpiekanie spodu.
- Po upieczeniu ciasto wystudź.