Przepis na gigantyczne ciastko

wielkie ciastko


Co byś zrobiła/zrobił, gdybyś mógł zjeść tylko jedno ciastko?

Ja wiem :)

Wystarczy upiec jedno, gigantyczne ciastko :D

Zamiast pieczenia kilkunastu mniejszych robimy jedno wielgachne i jemy je jeszcze na ciepło z lodami – rozpusta pełną gębą :)

A czego nie dacie rady zjeść, to możecie zjeść później – wystarczy pokroić ciacho na mniejsze kawałki i schować je do szczelnego pojemniczka.

Te gigantyczne ciastko upiekłam z masłem orzechowym zamiast zwykłego masła i dorzuciłam do środka czekoladowe kolorowe drażetki.

W trakcie pieczenia w domu wręcz obłędnie pachniało masłem orzechowym, a muszę się przyznać, że bardzo lubię to masło i wyjadam go łyżeczką prosto ze słoiczka.

Nie muszę więc Wam pewnie mówić, jak bardzo smakowało mi to ciacho :)

I jak się pewnie domyślacie – zjadłam większość z niego – co potem „odrobiłam” na bieżni (ale  warto było!).

Jeśli też uwielbiacie orzechowe ciasteczka to upieczcie je sobie koniecznie – w wersji gigant, albo utoczcie z ciasta mniejsze ciasteczka (pieczcie je wtedy jakieś 15 minut – do ładnego zrumienia).

Przetestujcie też przepisy na orzechowe ciasteczka z mascarpone oraz orzechowe ciasteczka z czekoladą – mniam :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

gigantyczne ciastko

wielkie ciasto orzechowe

ciasteczka orzechowe

ciastko orzechowe

mega ciacho

ciastko orzechowe

Gigantyczne ciastko przepis do druku

wielkie ciastko z patelni

Gigantyczne ciastko

Wypieki Beaty
Przepis na wielkie ciastko orzechowe z czekoladowymi drażetkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 16

Składniki

  • 300 g masła orzechowego (użyłam takie z kawałkami orzechów, ale może być gładkie)
  • 200 g cukru trzcinowego możesz też dać trochę mniej cukru - np. 150 g
  • 2 jajka rozmiar L
  • 50 ml oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 250 g czekoladowych drażetek albo posiekanej czekolady

Instrukcja
 

  • Masło orzechowe zmiksuj z cukrem.
    300 g masła orzechowego, 200 g cukru trzcinowego
  • Mąkę zmieszaj z sodą i solą.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki soli
  • Do masła dodaj pojedynczo jajka i po łyżce mąki.
    2 jajka
  • Wsyp resztę mąki i miksuj całość na niskich obrotach - dodaj olej i krótko zmiksuj.
  • Formę żaroodporną o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem.
  • Do ciasta dodaj drażetki i wymieszaj - masa będzie gęsta.
    około 250 g czekoladowych drażetek
  • Przełóż ciasto do formy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do zrumienienia.
  • Podawaj na ciepło z lodami.
  • Wystudzone ciastko możesz pokroić na mniejsze kawałki i przechować je w szczelnym pojemniczku.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja z bloga Sally’s Bakin Addiction.