Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Gigantyczne ciastko

Gigantyczne ciastko

wielkie ciastko

 

Co byś zrobiła/zrobił, gdybyś mógł zjeść tylko jedno ciastko?

Ja wiem 🙂

Wystarczy upiec jedno, gigantyczne ciastko 😀

Zamiast pieczenia kilkunastu mniejszych robimy jedno wielgachne i jemy je jeszcze na ciepło z lodami – rozpusta pełną gębą 🙂

A czego nie dacie rady zjeść, to możecie zjeść później – wystarczy pokroić ciacho na mniejsze kawałki i schować je do szczelnego pojemniczka.

Te gigantyczne ciastko upiekłam z masłem orzechowym zamiast zwykłego masła i dorzuciłam do środka czekoladowe kolorowe drażetki.

W trakcie pieczenia w domu wręcz obłędnie pachniało masłem orzechowym, a muszę się przyznać, że bardzo lubię to masło i wyjadam go łyżeczką prosto ze słoiczka.

Nie muszę więc Wam pewnie mówić, jak bardzo smakowało mi to ciacho 🙂

I jak się pewnie domyślacie – zjadłam większość z niego – co potem „odrobiłam” na bieżni (ale  warto było!).

Jeśli też uwielbiacie orzechowe ciasteczka to upieczcie je sobie koniecznie – w wersji gigant, albo utoczcie z ciasta mniejsze ciasteczka (pieczcie je wtedy jakieś 15 minut – do ładnego zrumienia).

Przetestujcie też przepisy na orzechowe ciasteczka z mascarpone oraz orzechowe ciasteczka z czekoladą – mniam 😀

 

gigantyczne ciastko

 

wielkie ciasto orzechowe

 

ciasteczka orzechowe

 

ciastko orzechowe

 

mega ciacho

 

ciastko orzechowe

 

Gigantyczne ciastko
 
Autor:
Składniki
  • 300 g masła orzechowego (użyłam takie z kawałkami orzechów, ale może być gładkie)
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 50 ml oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • około 250 g czekoladowych drażetek
Wykonanie
  1. Masło orzechowe zmiksuj z cukrem.
  2. Mąkę zmieszaj z sodą i solą.
  3. Do masła dodaj pojedynczo jajka i po łyżce mąki.
  4. Wsyp resztę mąki i miksuj całość na niskich obrotach - dodaj olej i krótko zmiksuj.
  5. Formę zaroodporną o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem.
  6. Do ciasta dodaj drażetki i wymieszaj - masa będzie gęsta.
  7. Przełóż ciasto do formy.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do zrumienienia.
  9. Podawaj na ciepło z lodami.
  10. Wystudzone ciastko możesz pokroić na mniejsze kawałki i przechować je w szczelnym pojemniczku.
 

Inspiracja z bloga Sally’s Bakin Addiction.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux