Przepis na gigantyczne ciastko
Co byś zrobiła/zrobił, gdybyś mógł zjeść tylko jedno ciastko?
Ja wiem :)
Wystarczy upiec jedno, gigantyczne ciastko :D
Zamiast pieczenia kilkunastu mniejszych robimy jedno wielgachne i jemy je jeszcze na ciepło z lodami – rozpusta pełną gębą :)
A czego nie dacie rady zjeść, to możecie zjeść później – wystarczy pokroić ciacho na mniejsze kawałki i schować je do szczelnego pojemniczka.
Te gigantyczne ciastko upiekłam z masłem orzechowym zamiast zwykłego masła i dorzuciłam do środka czekoladowe kolorowe drażetki.
W trakcie pieczenia w domu wręcz obłędnie pachniało masłem orzechowym, a muszę się przyznać, że bardzo lubię to masło i wyjadam go łyżeczką prosto ze słoiczka.
Nie muszę więc Wam pewnie mówić, jak bardzo smakowało mi to ciacho :)
I jak się pewnie domyślacie – zjadłam większość z niego – co potem „odrobiłam” na bieżni (ale warto było!).
Jeśli też uwielbiacie orzechowe ciasteczka to upieczcie je sobie koniecznie – w wersji gigant, albo utoczcie z ciasta mniejsze ciasteczka (pieczcie je wtedy jakieś 15 minut – do ładnego zrumienia).
Przetestujcie też przepisy na orzechowe ciasteczka z mascarpone oraz orzechowe ciasteczka z czekoladą – mniam :D
Gigantyczne ciastko przepis do druku

Gigantyczne ciastko
Składniki
- 300 g masła orzechowego (użyłam takie z kawałkami orzechów, ale może być gładkie)
- 200 g cukru trzcinowego możesz też dać trochę mniej cukru - np. 150 g
- 2 jajka rozmiar L
- 50 ml oleju
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki soli
- około 250 g czekoladowych drażetek albo posiekanej czekolady
Instrukcja
- Masło orzechowe zmiksuj z cukrem.300 g masła orzechowego, 200 g cukru trzcinowego
- Mąkę zmieszaj z sodą i solą.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki soli
- Do masła dodaj pojedynczo jajka i po łyżce mąki.2 jajka
- Wsyp resztę mąki i miksuj całość na niskich obrotach - dodaj olej i krótko zmiksuj.
- Formę żaroodporną o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem.
- Do ciasta dodaj drażetki i wymieszaj - masa będzie gęsta.około 250 g czekoladowych drażetek
- Przełóż ciasto do formy.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do zrumienienia.
- Podawaj na ciepło z lodami.
- Wystudzone ciastko możesz pokroić na mniejsze kawałki i przechować je w szczelnym pojemniczku.
Inspiracja z bloga Sally’s Bakin Addiction.