wielkie ciastko

Przepis na gigantyczne ciastko

Zapraszam dziś na przepis z kuchni amerykańskiej a serwuję ogromne ciasteczko z masłem orzechowym i czekoladowymi drażetkami. Te ciastko piecze się w całości i dopiero po upieczeniu dzieli na porcje. Możesz je zjeść już na ciepło – wtedy polecam z dodatkiem gałki lodów, albo po ostudzeniu. Spróbuj koniecznie!

wielkie ciasto orzechowe

Gigantyczne ciastko przepis krok po kroku

Jeśli widziałaś/eś w internecie zdjęcia wielgachnych ciastek i się zastanawiałaś/eś jak je zrobić, to zobacz mój przepis!

wielkie ciastko z patelni

Gigantyczne ciastko przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wielkie ciastko orzechowe z czekoladowymi drażetkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 16
Składniki

składniki na gigantyczne ciastko orzechowe

  • 300 g masła orzechowego ((użyłam takie z kawałkami orzechów, ale może być gładkie))
  • 200 g cukru trzcinowego (1 szklanka – możesz też dać trochę mniej cukru – np. 150 g )
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 50 ml oleju
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 250 g czekoladowych drażetek (albo posiekanej czekolady)
Instrukcja
 

Jak zrobić gigantyczne ciastko orzechowe

  • Masło orzechowe zmiksuj z cukrem.
    300 g masła orzechowego, 200 g cukru trzcinowego
  • Mąkę zmieszaj z sodą i solą.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
  • Do masła dodaj pojedynczo jajka i po łyżce mąki.
    2 jajka
  • Wsyp resztę mąki i miksuj całość na niskich obrotach – dodaj olej i krótko zmiksuj.
  • Formę żaroodporną o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem.
  • Do ciasta dodaj drażetki i wymieszaj – masa będzie gęsta.
    około 250 g czekoladowych drażetek
  • Przełóż ciasto do formy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut – do zrumienienia.
  • Podawaj na ciepło z lodami.
  • Wystudzone ciastko możesz pokroić na mniejsze kawałki i przechować je w szczelnym pojemniczku.
Prywatne
Słowa kluczowe wielkie ciastko
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gigantyczne ciastko

Wielkie ciastko orzechowe – uwagi

Co byś zrobiła/zrobił, gdybyś mógł zjeść tylko jedno ciastko? Ja wiem :) Wystarczy upiec jedno, gigantyczne ciastko! Zamiast pieczenia kilkunastu mniejszych robimy jedno wielgachne i jemy je jeszcze na ciepło z lodami – rozpusta pełną gębą. A czego nie dacie rady zjeść, to możecie zjeść później – wystarczy pokroić ciacho na mniejsze kawałki i schować je do szczelnego pojemniczka.

Te gigantyczne ciastko upiekłam z masłem orzechowym zamiast zwykłego masła i dorzuciłam do środka czekoladowe kolorowe drażetki. W trakcie pieczenia w domu wręcz obłędnie pachniało masłem orzechowym, a muszę się przyznać, że bardzo lubię to masło i wyjadam go łyżeczką prosto ze słoiczka. Nie muszę więc Wam pewnie mówić, jak bardzo smakowało mi to ciacho :) I jak się pewnie domyślacie – zjadłam większość z niego – co potem „odrobiłam” na bieżni (ale  warto było!). Jeśli też uwielbiacie orzechowe ciasteczka to upieczcie je sobie koniecznie – w wersji gigant, albo utoczcie z ciasta mniejsze ciasteczka (pieczcie je wtedy jakieś 15 minut – do ładnego zrumienia).

Przetestujcie też przepisy na orzechowe ciasteczka z mascarpone oraz orzechowe ciasteczka z czekoladą – mniam :D

ciasteczka orzechowe
ciastko orzechowe
mega ciacho
ciastko orzechowe

Inspiracja z bloga Sally’s Bakin Addiction.

Polecane przepisy na ciastka orzechowe

Jeśli lubisz orzechowe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciasteczka orzechowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: