Gigantyczne ciastko

Zaktualizowany: 2023 7 grudnia
wielkie ciastko

Przepis na gigantyczne ciastko

Zapraszam dziś na przepis z kuchni amerykańskiej a serwuję ogromne ciasteczko z masłem orzechowym i czekoladowymi drażetkami. Te ciastko piecze się w całości i dopiero po upieczeniu dzieli na porcje. Możesz je zjeść już na ciepło – wtedy polecam z dodatkiem gałki lodów, albo po ostudzeniu. Spróbuj koniecznie!

wielkie ciasto orzechowe

Gigantyczne ciastko przepis krok po kroku

Jeśli widziałaś/eś w internecie zdjęcia wielgachnych ciastek i się zastanawiałaś/eś jak je zrobić, to zobacz mój przepis!

wielkie ciastko z patelni

Gigantyczne ciastko przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wielkie ciastko orzechowe z czekoladowymi drażetkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 16
Składniki

składniki na gigantyczne ciastko orzechowe

  • 300 g masła orzechowego ((użyłam takie z kawałkami orzechów, ale może być gładkie))
  • 200 g cukru trzcinowego (1 szklanka – możesz też dać trochę mniej cukru – np. 150 g )
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 50 ml oleju
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 250 g czekoladowych drażetek (albo posiekanej czekolady)
Instrukcja
 

Jak zrobić gigantyczne ciastko orzechowe

  • Masło orzechowe zmiksuj z cukrem.
    300 g masła orzechowego, 200 g cukru trzcinowego
  • Mąkę zmieszaj z sodą i solą.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
  • Do masła dodaj pojedynczo jajka i po łyżce mąki.
    2 jajka
  • Wsyp resztę mąki i miksuj całość na niskich obrotach – dodaj olej i krótko zmiksuj.
  • Formę żaroodporną o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem.
  • Do ciasta dodaj drażetki i wymieszaj – masa będzie gęsta.
    około 250 g czekoladowych drażetek
  • Przełóż ciasto do formy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut – do zrumienienia.
  • Podawaj na ciepło z lodami.
  • Wystudzone ciastko możesz pokroić na mniejsze kawałki i przechować je w szczelnym pojemniczku.
Prywatne
Słowa kluczowe wielkie ciastko
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gigantyczne ciastko

Wielkie ciastko orzechowe – uwagi

Co byś zrobiła/zrobił, gdybyś mógł zjeść tylko jedno ciastko? Ja wiem :) Wystarczy upiec jedno, gigantyczne ciastko! Zamiast pieczenia kilkunastu mniejszych robimy jedno wielgachne i jemy je jeszcze na ciepło z lodami – rozpusta pełną gębą. A czego nie dacie rady zjeść, to możecie zjeść później – wystarczy pokroić ciacho na mniejsze kawałki i schować je do szczelnego pojemniczka.

Te gigantyczne ciastko upiekłam z masłem orzechowym zamiast zwykłego masła i dorzuciłam do środka czekoladowe kolorowe drażetki. W trakcie pieczenia w domu wręcz obłędnie pachniało masłem orzechowym, a muszę się przyznać, że bardzo lubię to masło i wyjadam go łyżeczką prosto ze słoiczka. Nie muszę więc Wam pewnie mówić, jak bardzo smakowało mi to ciacho :) I jak się pewnie domyślacie – zjadłam większość z niego – co potem „odrobiłam” na bieżni (ale  warto było!). Jeśli też uwielbiacie orzechowe ciasteczka to upieczcie je sobie koniecznie – w wersji gigant, albo utoczcie z ciasta mniejsze ciasteczka (pieczcie je wtedy jakieś 15 minut – do ładnego zrumienia).

Przetestujcie też przepisy na orzechowe ciasteczka z mascarpone oraz orzechowe ciasteczka z czekoladą – mniam :D

ciasteczka orzechowe
ciastko orzechowe
mega ciacho
ciastko orzechowe

Inspiracja z bloga Sally’s Bakin Addiction.

Polecane przepisy na ciastka orzechowe

Jeśli lubisz orzechowe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciasteczka orzechowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 18 lutego

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na wielkie ciastko

Takie wielkie ciastka pieczone na patelni albo w foremce są popularne w Stanach Zjednoczonych. Ten pomysł na wielkie ciastka jest tak fajny, że sama też go postanowiłam wypróbować. Trzeba przyznać, że tak upieczone wielkie ciastko jest szybsze do przygotowania. Całą masę na ciastka wykładamy do foremki i tak pieczemy. Dopiero po upieczeniu dzielimy ciastko na mniejsze porcje - zupełnie jak ciasto i tak podajemy. Dzięki takiemu przygotowaniu to orzechowe ciastko zrobicie szybko i bez brudzenia łapek ;)

Gigantyczne ciastko przepis

Takie ciastko z foremki jest wyższe niż tradycyjne ciastka i oczywiście bardziej sycące. Zjedzenie jednego kawałka wystarcza w zupełności. Ja wam polecam jedzenie tego orzechowego ciastka z masłem orzechowym, gdy jest jeszcze ciepłe i podanie go z gałką lodów i jeśli lubicie sosem czekoladowym. Tak podane wielkie ciastko orzechowe to prawdziwy deser! Spróbujcie koniecznie.

Jeśli lubicie takie amerykańskie przepisy to wypróbujcie również przepis na tradycyjne ciastka z czekoladą (chocolate chip cookies) oraz ciastka owsiane z czekoladą (oatmeal cookies).