Gigantyczne ciastko
Przepis na gigantyczne ciastko
Zapraszam dziś na przepis z kuchni amerykańskiej a serwuję ogromne ciasteczko z masłem orzechowym i czekoladowymi drażetkami. Te ciastko piecze się w całości i dopiero po upieczeniu dzieli na porcje. Możesz je zjeść już na ciepło – wtedy polecam z dodatkiem gałki lodów, albo po ostudzeniu. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Gigantyczne ciastko przepis krok po kroku
Jeśli widziałaś/eś w internecie zdjęcia wielgachnych ciastek i się zastanawiałaś/eś jak je zrobić, to zobacz mój przepis!
Gigantyczne ciastko przepis
Składniki
składniki na gigantyczne ciastko orzechowe
- 300 g masła orzechowego ((użyłam takie z kawałkami orzechów, ale może być gładkie))
- 200 g cukru trzcinowego (1 szklanka – możesz też dać trochę mniej cukru – np. 150 g )
- 2 jajka (rozmiar L)
- 50 ml oleju
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- około 250 g czekoladowych drażetek (albo posiekanej czekolady)
Instrukcja
Jak zrobić gigantyczne ciastko orzechowe
- Masło orzechowe zmiksuj z cukrem.300 g masła orzechowego, 200 g cukru trzcinowego
- Mąkę zmieszaj z sodą i solą.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
- Do masła dodaj pojedynczo jajka i po łyżce mąki.2 jajka
- Wsyp resztę mąki i miksuj całość na niskich obrotach – dodaj olej i krótko zmiksuj.
- Formę żaroodporną o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem.
- Do ciasta dodaj drażetki i wymieszaj – masa będzie gęsta.około 250 g czekoladowych drażetek
- Przełóż ciasto do formy.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut – do zrumienienia.
- Podawaj na ciepło z lodami.
- Wystudzone ciastko możesz pokroić na mniejsze kawałki i przechować je w szczelnym pojemniczku.
Prywatne
Wielkie ciastko orzechowe – uwagi
Co byś zrobiła/zrobił, gdybyś mógł zjeść tylko jedno ciastko? Ja wiem :) Wystarczy upiec jedno, gigantyczne ciastko! Zamiast pieczenia kilkunastu mniejszych robimy jedno wielgachne i jemy je jeszcze na ciepło z lodami – rozpusta pełną gębą. A czego nie dacie rady zjeść, to możecie zjeść później – wystarczy pokroić ciacho na mniejsze kawałki i schować je do szczelnego pojemniczka.
Te gigantyczne ciastko upiekłam z masłem orzechowym zamiast zwykłego masła i dorzuciłam do środka czekoladowe kolorowe drażetki. W trakcie pieczenia w domu wręcz obłędnie pachniało masłem orzechowym, a muszę się przyznać, że bardzo lubię to masło i wyjadam go łyżeczką prosto ze słoiczka. Nie muszę więc Wam pewnie mówić, jak bardzo smakowało mi to ciacho :) I jak się pewnie domyślacie – zjadłam większość z niego – co potem „odrobiłam” na bieżni (ale warto było!). Jeśli też uwielbiacie orzechowe ciasteczka to upieczcie je sobie koniecznie – w wersji gigant, albo utoczcie z ciasta mniejsze ciasteczka (pieczcie je wtedy jakieś 15 minut – do ładnego zrumienia).
Przetestujcie też przepisy na orzechowe ciasteczka z mascarpone oraz orzechowe ciasteczka z czekoladą – mniam :D
Inspiracja z bloga Sally’s Bakin Addiction.
Polecane przepisy na ciastka orzechowe
Jeśli lubisz orzechowe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciasteczka orzechowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: