Ciasteczka orzechowe z mascarpone – przepyszne :)

 

ciasteczka orzechowe z mascarpone

Mam dla Was fajny przepis na ciasteczka orzechowe z mascarpone.

Ja użyłam mascarpone, ale równie dobrze możecie zastąpić go serem twarogowym :)

Ciasteczka są mocno orzechowe w smaku i mało słodkie (jeśli lubicie słodkości, to użyjcie więcej cukru).

Przygotowuje się je dość szybko i nie trzeba zbyt wielkich umiejętności cukierniczych :)

Ciasteczka świetnie pasują do kawy, herbaty albo gorącego kakao i sprawdzą się również na święta Bożego Narodzenia albo na Wielkanoc.

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek (około 40 sztuk).

Przepis Marthy Stewart.

Ps. Spróbujcie też moich ulubionych ciasteczek orzechowych, albo ciasteczek z orzechów leśnych przekładnych dżemem – yum!

 

ciasteczka orzechowe z mascarpone 3

ciasteczka orzechowe z mascarpone 9

ciasteczka orzechowe z marscarpone 8

ciasteczka orzechowe z mascarpone 6

ciasteczka orzechowe z mascarpone

cream cheese walnut cookies

Ciasteczka orzechowe z mascarpone

Wypieki Beaty
4.2 z 5 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z serem na białą masę, dodaj cukier, wanilię i miksuj przez kilka minut.
  • Mąkę zmieszaj z solą i dodaj partami do masy maślanej - krótko zmiksuj.
  • Dodaj posiekane uprażone orzechy (100 g) i wymieszaj łyżką.
  • Wyłóż ciasto na blat posypany mąką, lekko zagnieć, podziel na dwie części i każdą uformuj w walec o średnicy około 3-5 cm.
  • Wytnij kawałek papieru do pieczenia, posyp wierzch połową drobno posiekanych orzechów.
  • Połóż ciasto i delikatnie obtocz je w orzechach.
  • Zawiń papier z ciastem tworząc rulon.
  • To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.
  • Rulony schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę (możesz je schładzać nawet przez noc).
  • Po schłodzeniu odwiń ciasto z papieru i ostrym nożem krój plasterki ciasta.
  • Układaj je na blaszce (ciasto się nie rozpływa, więc nie musisz zostawiać dużych odstępów), jeśli ciastka są grube to możesz je dodatkowo trochę spłaszczyć dłonią.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!