Ciasteczka orzechowe z mascarpone – przepyszne :)

ciasteczka orzechowe z mascarpone


Mam dla Was fajny przepis na ciasteczka orzechowe z mascarpone.

Ja użyłam mascarpone, ale równie dobrze możecie zastąpić go serem twarogowym na serniki :)

Ciasteczka są mocno orzechowe w smaku i mało słodkie (jeśli lubicie słodkości, to użyjcie więcej cukru).

Przygotowuje się je dość szybko i nie trzeba zbyt wielkich umiejętności cukierniczych :)

Orzechowe ciasteczka świetnie pasują do kawy, herbaty albo gorącego kakao i sprawdzą się również na święta Bożego Narodzenia albo na Wielkanoc.

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek (około 40 sztuk).

Przepis Marthy Stewart.

Ps. Spróbujcie też moich ulubionych ciasteczek orzechowych, albo ciasteczek z orzechów leśnych przekładnych dżemem – yum!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.25 z 8 ocen
Postaw mi kawę

ciasteczka orzechowe z mascarpone 3

ciasteczka orzechowe z mascarpone 9

ciasteczka orzechowe z marscarpone 8

ciasteczka orzechowe z mascarpone 6

ciasteczka orzechowe z mascarpone

Ciastka orzechowe z mascarpone przepis do druku

cream cheese walnut cookies

Ciasteczka orzechowe z mascarpone

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne orzechowe ciastka z mascarpone.
4.25 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Porcje 40 sztuk

Składniki

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z mascarpone na białą masę, dodaj cukier, wanilię i miksuj przez kilka minut.
    230 g masła, 100 g mascarpone, 100 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Mąkę zmieszaj z solą i dodaj partami do masy maślanej - krótko zmiksuj.
    300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj posiekane uprażone orzechy (100 g) i wymieszaj łyżką.
    100 g orzechów włoskich
  • Wyłóż ciasto na blat posypany mąką, lekko zagnieć, podziel na dwie części i każdą uformuj w walec o średnicy około 3-5 cm.
  • Wytnij kawałek papieru do pieczenia, posyp wierzch połową drobno posiekanych orzechów.
    50 g orzechów włoskich
  • Połóż ciasto i delikatnie obtocz je w orzechach.
  • Zawiń papier z ciastem tworząc rulon.
  • To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.
  • Rulony schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę (możesz je schładzać nawet przez noc).
  • Po schłodzeniu odwiń ciasto z papieru i ostrym nożem krój plasterki ciasta.
  • Układaj je na blaszce (ciasto się nie rozpływa, więc nie musisz zostawiać dużych odstępów), jeśli ciastka są grube to możesz je dodatkowo trochę spłaszczyć dłonią.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 18-20 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!