Ciasteczka orzechowe z mascarpone – przepyszne :)
Mam dla Was fajny przepis na ciasteczka orzechowe z mascarpone.
Ja użyłam mascarpone, ale równie dobrze możecie zastąpić go serem twarogowym na serniki :)
Ciasteczka są mocno orzechowe w smaku i mało słodkie (jeśli lubicie słodkości, to użyjcie więcej cukru).
Przygotowuje się je dość szybko i nie trzeba zbyt wielkich umiejętności cukierniczych :)
Orzechowe ciasteczka świetnie pasują do kawy, herbaty albo gorącego kakao i sprawdzą się również na święta Bożego Narodzenia albo na Wielkanoc.
Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek (około 40 sztuk).
Przepis Marthy Stewart.
Ps. Spróbujcie też moich ulubionych ciasteczek orzechowych, albo ciasteczek z orzechów leśnych przekładnych dżemem – yum!
Ciastka orzechowe z mascarpone przepis do druku

Ciasteczka orzechowe z mascarpone
Składniki
- 300 g mąki pszennej 2 szklanki
- 0,5 łyżeczki soli
- 230 g masła miękkiego
- 100 g mascarpone lub sera na serniki - najlepiej w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 100 g orzechów włoskich podprażonych na patelni, grubo posiekanych
- 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
Instrukcja
- Masło zmiksuj z mascarpone na białą masę, dodaj cukier, wanilię i miksuj przez kilka minut.230 g masła, 100 g mascarpone, 100 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Mąkę zmieszaj z solą i dodaj partami do masy maślanej - krótko zmiksuj.300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj posiekane uprażone orzechy (100 g) i wymieszaj łyżką.100 g orzechów włoskich
- Wyłóż ciasto na blat posypany mąką, lekko zagnieć, podziel na dwie części i każdą uformuj w walec o średnicy około 3-5 cm.
- Wytnij kawałek papieru do pieczenia, posyp wierzch połową drobno posiekanych orzechów.50 g orzechów włoskich
- Połóż ciasto i delikatnie obtocz je w orzechach.
- Zawiń papier z ciastem tworząc rulon.
- To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.
- Rulony schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę (możesz je schładzać nawet przez noc).
- Po schłodzeniu odwiń ciasto z papieru i ostrym nożem krój plasterki ciasta.
- Układaj je na blaszce (ciasto się nie rozpływa, więc nie musisz zostawiać dużych odstępów), jeśli ciastka są grube to możesz je dodatkowo trochę spłaszczyć dłonią.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 18-20 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.