Domowe wafle orzechowe

z mlekiem w proszku

 

domowe wafle orzechowe

 

 

Domowe wafle orzechowe, to fajna i szybka słodka przekąska.

Wymaga niewiele składników i jest prosta do zrobienia.

Najważniejsze są tu płaty waflowe oraz pełne mleko w proszku – takie sypkie – nie granulowane!

Do masy dodałam całą gorzką czekoladę oraz posiekane orzeszki ziemne.

Następnym razem dam na pewno mniej, albo zupełnie zrezygnuję z cukru, bo dla mnie wafelki są już za słodkie.

Jeśli lubicie mniej słodkie jedzonko, to dajcie najpierw pół szklanki cukru i najwyżej na koniec dodajcie więcej cukru – wtedy użyjcie cukru pudru, bo ładnie się rozpuści w masie.

W smaku wafelki bardzo przypominają mi tradycyjny blok czekoladowy, więc nie muszę mówić, że muszę uważać, aby nie pożreć ich na raz :D

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na wafelki kajmakowo-orzechowe :)

 

domowe wafle czekoladowe domowe wafelki czekoladowe
 

wafelki czekoladowe z orzechami wafle czekoladowe z orzechami
 

wafle z mlekiem w proszku domowe wafelki z mlekiem proszku
 

Domowe wafle orzechowe

domowe wafle orzechowe

Domowe wafle orzechowe

Wypieki Beaty
Przepis na sporą ilość wafelków :)
4 z 4 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 20 minut
Danie Wafelki
Porcje 4
Kalorie 460 kcal

Składniki
  

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g (1 szklanka) cukru - dla mnie zdecydowanie za dużo
  • 350 g (3 szklanki) pełnego mleka w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g (około pół szklanki) posiekanych orzechów - użyłam orzeszki ziemne
  • 2 duże kwadratowe blaty waflowe

Instrukcja
 

  • W dużym garnku rozpuść razem masło, mleko, cukier oraz połamaną czekoladę.
  • Gdy masa będzie rozpuszczona, dodaj po szklance mleko w proszku i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  • Wsyp posiekane orzechy i wymieszaj.
  • Na jeden blat waflowy wyłóż masę - zostaw około 1 cm wolnego brzegu.
  • Przyłóż drugim waflem i delikatnie dociśnij.
  • Zawiń wafle w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  • Po schłodzeniu potnij ostrym nożem na małe wafelki.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 460kcalWeglowodany: 39gBiałko: 11gTłuszcz: 29g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspiracja I love bake – podaję swoją wersję przepisu.