Domowe wafle orzechowe

z mlekiem w proszku

 

domowe wafle orzechowe

 

 

Domowe wafle orzechowe, to fajna i szybka słodka przekąska.

Wymaga niewiele składników i jest prosta do zrobienia.

Najważniejsze są tu płaty waflowe oraz pełne mleko w proszku – takie sypkie – nie granulowane!

Do masy dodałam całą gorzką czekoladę oraz posiekane orzeszki ziemne.

Następnym razem dam na pewno mniej, albo zupełnie zrezygnuję z cukru, bo dla mnie wafelki są już za słodkie.

Jeśli lubicie mniej słodkie jedzonko, to dajcie najpierw pół szklanki cukru i najwyżej na koniec dodajcie więcej cukru – wtedy użyjcie cukru pudru, bo ładnie się rozpuści w masie.

W smaku wafelki bardzo przypominają mi tradycyjny blok czekoladowy, więc nie muszę mówić, że muszę uważać, aby nie pożreć ich na raz 😀

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na wafelki kajmakowo-orzechowe 🙂

 

domowe wafle czekoladowe domowe wafelki czekoladowe
 

wafelki czekoladowe z orzechami wafle czekoladowe z orzechami
 

wafle z mlekiem w proszku domowe wafelki z mlekiem proszku
 

Domowe wafle orzechowe

Domowe wafle orzechowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą ilość wafelków 🙂
Autor:
Typ przepisu: Wafelki
Ilość: 4
Składniki
  • 200 g masła
  • ¾ szklanki mleka
  • 200 g (1 szklanka) cukru - dla mnie zdecydowanie za dużo
  • 350 g (3 szklanki) pełnego mleka w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g (około pół szklanki) posiekanych orzechów - użyłam orzeszki ziemne
  • 2 duże kwadratowe blaty waflowe
Wykonanie
  1. W dużym garnku rozpuść razem masło, mleko, cukier oraz połamaną czekoladę.
  2. Gdy masa będzie rozpuszczona, dodaj po szklance mleko w proszku i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  3. Wsyp posiekane orzechy i wymieszaj.
  4. Na jeden blat waflowy wyłóż masę - zostaw około 1 cm wolnego brzegu.
  5. Przyłóż drugim waflem i delikatnie dociśnij.
  6. Zawiń wafle w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  7. Po schłodzeniu potnij ostrym nożem na małe wafelki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 460 Tłuszcze: 29 g Węglowodany: 39 g Białka: 11 g

 

Inspiracja – podaję swoją wersję przepisu.