Domowe wafle orzechowe
z mlekiem w proszku
Domowe wafle orzechowe, to fajna i szybka słodka przekąska.
Wymaga niewiele składników i jest prosta do zrobienia.
Najważniejsze są tu płaty waflowe oraz pełne mleko w proszku – takie sypkie – nie granulowane!
Do masy dodałam całą gorzką czekoladę oraz posiekane orzeszki ziemne.
Następnym razem dam na pewno mniej, albo zupełnie zrezygnuję z cukru, bo dla mnie wafelki są już za słodkie.
Jeśli lubicie mniej słodkie jedzonko, to dajcie najpierw pół szklanki cukru i najwyżej na koniec dodajcie więcej cukru – wtedy użyjcie cukru pudru, bo ładnie się rozpuści w masie.
W smaku wafelki bardzo przypominają mi tradycyjny blok czekoladowy, więc nie muszę mówić, że muszę uważać, aby nie pożreć ich na raz :D
Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na wafelki kajmakowo-orzechowe :)






Domowe wafle orzechowe

Domowe wafle orzechowe
Składniki
- 200 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 200 g (1 szklanka) cukru - dla mnie zdecydowanie za dużo
- 350 g (3 szklanki) pełnego mleka w proszku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g (około pół szklanki) posiekanych orzechów - użyłam orzeszki ziemne
- 2 duże kwadratowe blaty waflowe
Instrukcja
- W dużym garnku rozpuść razem masło, mleko, cukier oraz połamaną czekoladę.
- Gdy masa będzie rozpuszczona, dodaj po szklance mleko w proszku i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
- Wsyp posiekane orzechy i wymieszaj.
- Na jeden blat waflowy wyłóż masę - zostaw około 1 cm wolnego brzegu.
- Przyłóż drugim waflem i delikatnie dociśnij.
- Zawiń wafle w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
- Po schłodzeniu potnij ostrym nożem na małe wafelki.
Składniki Odżywcze
Inspiracja I love bake – podaję swoją wersję przepisu.