Ciasteczka z mlekiem w proszku

z czekoladą i orzechami

 

ciasteczka z mlekiem w proszku

 

Dziś mam dla was przepis na ciasteczka z mlekiem w proszku z czekoladą i orzechami 🙂

Przepis pochodzi z książki „Modern Baking” Donny Hay (troszkę go zmodyfikowałam).

Uwielbiam takie ciasteczka – robi się je szybko, nie trzeba ich wałkować i wycinać, a zawsze smakują obłędnie 🙂

Mimo że do ciasteczek dałam gorzką czekoladę, to i tak są mocno słodkie – to zasługa użytego mleka w proszku.

Jeśli więc lubicie mniej słodkie ciasteczka, to użyjcie mniej cukru 🙂

Z przepisu otrzymacie około 30 sporych ciastek.

Gorąco wam również polecam owsiane ciasteczka z czekoladą, moje ulubione ciasteczka z czekoladą oraz dyniowe ciasteczka z czekoladą 🙂

 

ciasteczka z kawałkami czekolady ciastka z mlekiem w proszku
 

orzechowe ciasteczka z czekoladą czekoladowe ciasteczka z orzechami
 

proste ciasteczka z orzechami ciastka z czekoladą i orzechami
 

ciasteczka z czekoladą i orzechami ciasteczka z mlekiem w proszku
 

Ciasteczka z mlekiem w proszku – przepis do druku

 

Ciasteczka z mlekiem w proszku

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 30 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 29
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru - użyłam trzcinowy
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 żółtko - rozmiar L
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 75 g (3/4 szklanki) pełnego mleka w proszku (nie granulowanego)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 120 g (1 szklanka) posiekanych orzechów - użyłam włoskie
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem.
  2. Sodę i proszek do pieczenia rozpuść w łyżeczce wody.
  3. Do masy maślanej dodaj jajko i żółtko - krótko zmiksuj.
  4. Mąkę wymieszaj z mlekiem w proszku oraz solą.
  5. Wsyp mąkę oraz dodaj rozpuszczoną sodę w proszkiem - krótko zmiksuj.
  6. Wsyp posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy - wymieszaj łyżką.
  7. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w rękach kulki wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej.
  9. Układaj ciastka na blaszce zachowując ostępy między nimi.
  10. Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez około 15-16 minut - po około 10 minutach możesz zamienić blachy miejscami, aby ciastka były bardziej równomiernie upieczone.
  11. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 ciastko Kalorie: 205 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 21 g Białka: 4 g