Przepis na ciasteczka z mlekiem w proszku

z czekoladą i orzechami

ciasteczka z mlekiem w proszku

Dziś mam dla was przepis na ciasteczka z mlekiem w proszku z czekoladą i orzechami :)

Przepis pochodzi z książki „Modern Baking” Donny Hay (troszkę go zmodyfikowałam).

Uwielbiam takie ciasteczka – robi się je szybko i zawsze smakują obłędnie :)

Tych ciastek z mlekiem w proszku nie musicie wałkować i nie musicie wycinać kształtów foremki.

Bierzecie łyżeczką trochę ciasta i robicie w dłoni kulki.

Prościej się już nie da!

Do smaku dodałam do nich posiekaną czekoladę i chrupiące orzechy – możecie dać swoje ulubione.

Mimo że dałam gorzką czekoladę, to i tak są mocno słodkie – to zasługa użytego mleka w proszku.

Jeśli więc lubicie mniej słodkie ciastka, to użyjcie mniej cukru :)

Z przepisu otrzymacie około 30 sporych ciastek.

Gorąco wam również polecam owsiane ciasteczka z czekoladą, moje ulubione ciasteczka z czekoladą oraz dyniowe ciasteczka z czekoladą :)

A więcej inspiracji znajdziecie w moich przepisach na ciasteczka 😁

ciasteczka z kawałkami czekolady ciastka z mlekiem w proszku

orzechowe ciasteczka z czekoladą czekoladowe ciasteczka z orzechami

proste ciasteczka z orzechami ciastka z czekoladą i orzechami

ciasteczka z czekoladą i orzechami ciasteczka z mlekiem w proszku

Ciasteczka z mlekiem w proszku – przepis do druku

ciasteczka z mlekiem w proszku

Ciasteczka z mlekiem w proszku

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasteczka z mlekiem w proszku i czekoladą.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Danie Ciasteczka
Kuchnia Kuchnia amerykańska
Porcje 30
Kalorie 205 kcal

Składniki
  

  • 200 g masła miękkiego
  • 200 g cukru (1 szklanka) - użyłam trzcinowy
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 żółtko rozmiar L
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 75 g pełnego mleka w proszku (3/4 szklanki) (nie granulowanego)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g czekolady posiekanej gorzkiej
  • 120 g orzechów (1 szklanka) posiekanych

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem.
  • Sodę i proszek do pieczenia rozpuść w łyżeczce wody.
  • Do masy maślanej dodaj jajko i żółtko - krótko zmiksuj.
  • Mąkę wymieszaj z mlekiem w proszku oraz solą.
  • Wsyp mąkę oraz dodaj rozpuszczoną sodę w proszkiem - krótko zmiksuj.
  • Wsyp posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy - wymieszaj łyżką.
  • Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w rękach kulki wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej.
  • Układaj ciastka na blaszce zachowując ostępy między nimi.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez około 15-16 minut - po około 10 minutach możesz zamienić blachy miejscami, aby ciastka były bardziej równomiernie upieczone.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 205kcalWeglowodany: 21gBiałko: 4gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe czekolada, mleko w proszku, orzechy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!