Ciasteczka z mlekiem w proszku
Przepis na ciastka z mlekiem w proszku z czekoladą i orzechami
Przygotuj dziś razem ze mną przepyszne i jednocześnie bardzo proste ciasteczka z mlekiem w proszku. Mleko w proszku nadaje ciasteczkom wyjątkowego smaku, a kawałki czekolady i chrupiące orzechy wspaniale podnoszą dodatkowo walory smakowe tych ciastek. Zobaczcie koniecznie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciastka na mleku w proszku :) Jestem przekonana, że Wasze dzieci je pokochają!
Spis treści
Ciasteczka z mlekiem w proszku przepis krok po kroku
Jeśli lubicie proste i szybkie ciasteczka z kawałkami czekolady, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Ciasteczka z mlekiem w proszku przepis z filmem
Składniki
składniki na ciastka z mlekiem w proszku
- 200 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 żółtko ( rozmiar L)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wody
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 75 g pełnego mleka w proszku ((3/4 szklanki) (nie granulowanego))
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g czekolady (posiekanej gorzkiej )
- 120 g orzechów ((1 szklanka) posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka z mlekiem w proszku i czekoladą
- Masło zmiksuj z cukrem.200 g masła, 200 g cukru
- Sodę i proszek do pieczenia rozpuść w łyżeczce wody.1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka wody
- Do masy maślanej dodaj jajko i żółtko – krótko zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj z mlekiem w proszku oraz solą.300 g mąki pszennej, 75 g pełnego mleka w proszku, 1/4 łyżeczki soli
- Do masła dodaj rozpuszczoną sodę w proszkiem.
- Wsyp porcjami mąkę z mlekiem w proszku i zmiksuj krótko.
- Wsyp posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy – wymieszaj łyżką.200 g czekolady, 120 g orzechów
- Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w rękach kulki wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej.
- Układaj ciastka na blaszce zachowując ostępy między nimi – jeśli chcesz bardziej płaskie ciasteczka to możesz je lekko spłaszczyć dłonią.
- Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez około 15-20 minut – po około 10 minutach możesz zamienić blachy miejscami, aby ciastka były bardziej równomiernie upieczone – jeśli pieczesz niespłaszczone kuleczki, to podpiecz je dłużej – około 20 minut.
- Po upieczeniu ostudź – zaraz po upieczeniu ciasteczka mogą być jeszcze lekko miękkie, ale po ostygnięciu zrobią się bardziej chrupiące.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasteczka z mlekiem w proszku – moje uwagi
Dziś mam dla was przepis na ciasteczka z mlekiem w proszku z czekoladą i orzechami. Przepis pochodzi z książki „Modern Baking” Donny Hay (troszkę go zmodyfikowałam). Donna Hay to bardzo znana i popularna szczególnie w Australii autorka wielu książek i programów kulinarnych. Donna znana jest z tego, że jej przepisy są bardzo proste i nie wymagają specjalnie trudno dostępnych składników. Takie też są te ciasteczka. Ja uwielbiam takie ciasteczka – robi się je szybko i zawsze smakują obłędnie :)
Jak przygotować ciastka z mlekiem w proszku – wskazówki i porady
Tych ciastek z mlekiem w proszku nie musicie wałkować i nie musicie wycinać kształtów foremki. Bierzecie łyżeczką trochę ciasta i robicie w dłoni kulki. Prościej się już nie da!
Do smaku dodałam do nich posiekaną czekoladę i chrupiące orzechy – możecie dać swoje ulubione. Mimo że dałam gorzką czekoladę, to i tak są mocno słodkie – to zasługa użytego mleka w proszku. Jeśli więc lubicie mniej słodkie ciastka, to użyjcie mniej cukru :)
Jakie mleko w proszku do ciasteczek?
Użyjcie tu pełnego mleka w proszku – takiego sypkiego. Nie używajcie mleka granulowanego – jest ono trochę tańsze od tego w proszku, ale granulki mleka się nie rozpuszczą i potem będziecie mieć w ciasteczkach takie kulki mleka. Ogólnie do wszystkich przepisów z mlekiem w proszku, które są na blogu używamy tylko mleka w proszku, a nie granulowanego!
Z przepisu otrzymacie około 30 sporych ciastek.
Jak zrobić ciasteczka z mlekiem w proszku?
W przepisie dodałam zdjęcia z przygotowań, więc mam nadzieję, że zrobienie ciasteczek nie sprawi Wam żadnych problemów. Na początku zmiksujcie miękkie masło z cukrem – może to być zwykły cukier, cukier puder, albo cukier trzcinowy – myślę, że ksylitol też się tu dobrze sprawdzi. Wtedy dodajecie do masła jajko z żółtkiem, a następnie mąkę z mlekiem w proszku. Dodajecie posiekaną czekoladę – możecie zostawić część większych kawałków czekolady, aby było ją fajnie potem czuć w ciasteczkach. Do tego dodajcie posiekane orzechy i wymieszajcie masę łyżką. Nabierajcie łyżką porcje ciasta i toczcie w dłoniach kulki – ciastka na mleku w proszku ułóżcie na blaszce do pieczenia. Możecie piec takie kuleczki – wyjdą Wam wtedy wyższe ciasteczka, albo możecie je przed pieczeniem delikatnie spłaszczyć – wtedy ciasteczka będą szersze i niższe.
Ile piec ciastka z czekoladą?
Blachę z ciasteczkami wstawcie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (w trybie termoobiegu). Może też być temperatura 170 stopni i tryb góra dół. Jeśli pieczecie bardziej płaskie ciasteczka, to wystarczy im około 15-16 minut, jeśli jednak pieczecie kuleczki to wydłużcie czas pieczenia do około 20 minut. Po upieczeniu ciasteczka mogą być jeszcze lekko miękkie, ale wraz z ostyganiem będą lekko twardnieć z zewnątrz. Wtedy można je zdjąć z blachy. Ciasteczka z mlekiem w proszku najlepiej przechowywać w szczelnym zamykanym pojemniku. Może to być np. metalowa puszka na ciastka. W takich warunkach ciasteczka mogą długo poleżeć.
Mama nadzieję, że ciasteczka z mlekiem w proszku zasmakują Wam i będziecie je często piec :)
Ps
Gorąco wam również polecam owsiane ciasteczka z czekoladą, moje ulubione ciasteczka z czekoladą oraz dyniowe ciasteczka z czekoladą.
A więcej inspiracji znajdziecie w moich przepisach na ciasteczka.
Polecane przepisy na proste ciastka z czekoladą
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkie ciasteczka przygotowane z czekoladą. Na blogu jest ich spory wybór, a ja tu polecam na szybko takie trzy niezwykle pyszne przepisy:
11 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Wyszly super. Polaczylam ze 100g cukru + 100 g erytrolu. Mialam mleko granulowane, ale zmielilam je blenderem. Moze komus sie przyda ❤
Super, że wyszło to mielenie mleka
1:1 z przepisu a wygląd nawet nie przypomina tego z obrazka, chyba pieguski były kupowane do sesji zdjeciowej.
przykro mi, że ci nie wyszły. Pieguski zdecydowanie tak apetycznie nie wyglądają ;)
Często do nich wracam, bo są pyszne i szybko się je wykonuje :-)
Cudowne , przepyszne robię je ciągle córka uwielbia:)
Po uformowaniu kulek nie trzeba ich spłaszczyć w kształt ciastek? Można dodać czekoladę mleczną?
Nie trzeba, one się same trochę rozleją i „spłaszczą” podczas pieczenia.
Czy jest coś czym mogę zastąpić mleko w proszku?
Niestety nie. Ale kupisz je w większym sklepie.
ammm. cos mi nie udalo sie. jak zrobilam kuleczko tak i zostalo. pieklam dluzszej niz 15min poniewz w srodku kuleczka bylo nie gotowe