Przepis na ciasteczka z mlekiem w proszku
z czekoladą i orzechami
Dziś mam dla was przepis na ciasteczka z mlekiem w proszku z czekoladą i orzechami :)
Przepis pochodzi z książki „Modern Baking” Donny Hay (troszkę go zmodyfikowałam).
Uwielbiam takie ciasteczka – robi się je szybko i zawsze smakują obłędnie :)
Tych ciastek z mlekiem w proszku nie musicie wałkować i nie musicie wycinać kształtów foremki.
Bierzecie łyżeczką trochę ciasta i robicie w dłoni kulki.
Prościej się już nie da!
Do smaku dodałam do nich posiekaną czekoladę i chrupiące orzechy – możecie dać swoje ulubione.
Mimo że dałam gorzką czekoladę, to i tak są mocno słodkie – to zasługa użytego mleka w proszku.
Jeśli więc lubicie mniej słodkie ciastka, to użyjcie mniej cukru :)
Z przepisu otrzymacie około 30 sporych ciastek.
Gorąco wam również polecam owsiane ciasteczka z czekoladą, moje ulubione ciasteczka z czekoladą oraz dyniowe ciasteczka z czekoladą :)
A więcej inspiracji znajdziecie w moich przepisach na ciasteczka 😁








Ciasteczka z mlekiem w proszku – przepis do druku

Ciasteczka z mlekiem w proszku
Składniki
- 200 g masła miękkiego
- 200 g cukru (1 szklanka) - użyłam trzcinowy
- 1 jajko rozmiar L
- 1 żółtko rozmiar L
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wody
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 75 g pełnego mleka w proszku (3/4 szklanki) (nie granulowanego)
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g czekolady posiekanej gorzkiej
- 120 g orzechów (1 szklanka) posiekanych
Instrukcja
- Masło zmiksuj z cukrem.200 g masła, 200 g cukru
- Sodę i proszek do pieczenia rozpuść w łyżeczce wody.1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka wody
- Do masy maślanej dodaj jajko i żółtko - krótko zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj z mlekiem w proszku oraz solą.300 g mąki pszennej, 75 g pełnego mleka w proszku, 1/4 łyżeczki soli
- Wsyp mąkę oraz dodaj rozpuszczoną sodę w proszkiem - krótko zmiksuj.
- Wsyp posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy - wymieszaj łyżką.200 g czekolady, 120 g orzechów
- Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w rękach kulki wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej.
- Układaj ciastka na blaszce zachowując ostępy między nimi.
- Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez około 15-16 minut - po około 10 minutach możesz zamienić blachy miejscami, aby ciastka były bardziej równomiernie upieczone.
- Po upieczeniu ostudź.