Ciasteczka dyniowe z czekoladą

 

ciasteczka dyniowe z czekoladą

 

Warto wykorzystać sezon na dynie i jak najczęściej wykorzystywać to pyszne warzywo w kuchni.

Dynia jest o tyle wdzięczna, że równie dobrze sprawdza się w daniach wytrawnych, co w słodkich wypiekach 🙂

Ja mam dla was przepis na idealne ciasteczka dyniowe z czekoladą.

Bardzo proste do zrobienia – zaproście dzieci do pomocy.

Do tego świetne w smaku i mięciutkie.

Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dziecięcego (i nie tylko) lunch boxa 😀

Z przepisu wychodzi około 18 ciasteczek.

Serdecznie zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na ciasteczka.

 

ciasteczka z dynią i czekoladą ciastka z dynią i czekoladą
 

czekoladowe ciasteczka z dynią ciasteczka dyniowe z czekoladą
 

ciasteczka dyniowe z kawałkami czekolady ciasteczka dyniowo-czekoladowe
 

Ciasteczka dyniowe z czekoladą – przepis do druku

Ciasteczka dyniowe z czekoladą

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 18 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 18
Składniki
  • 115 g rozpuszczonego masła
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 100 g (pół szklanki) zwykłego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 90 g (około 6 łyżek) puree z dyni
  • 190 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¾ łyżeczki przyprawy do dyni
  • 90 g (pół szklanki) czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady
Wykonanie
  1. Jeśli twoje puree z dyni jest z tych wilgotnych, to wyłóż ręcznikiem papierowym sitko i przełóż do niego puree - poczekaj z pół godziny, aż odcieknie.
  2. Masło zmieszaj z obydwoma cukrami, wanilią i puree z dyni.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami.
  4. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj łyżką.
  5. Wsyp czekoladę i wymieszaj.
  6. Wstaw ciasto do lodówki na przynajmniej pół godziny, aby się schłodziło.
  7. Po schłodzeniu nabieraj łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego - tocz z nich kulki w dłoniach.
  8. Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia zostawiając wokół nich trochę odstępu.
  9. Lekko spłaszcz kulki łyżką lub spodem dłoni.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  11. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Notatki
Aby przygotować przyprawę do dyni zmieszaj razem - 4 łyżki mielonego cynamonu, 3 łyżeczki mielonego imbiru, 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę mielonego ziela angielskiego oraz pół łyżeczki mielonych goździków. Przyprawę przechowuj w słoiczku. Możesz dodawać ją do wszelkich wypieków dyniowych - i nie tylko 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 99 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 18 g Białka: 2 g

 

Przepis na przyprawę dyniową wypatrzyłam na Filozofii Smaku 🙂

Inspiracja.