Przepis na ciastka dyniowe z czekoladą

ciasteczka dyniowe z czekoladą

Warto wykorzystać sezon na dynie i jak najczęściej wykorzystywać to pyszne warzywo w kuchni.

Dynia jest o tyle wdzięczna, że równie dobrze sprawdza się w daniach wytrawnych, co w słodkich wypiekach :)

Ja mam dla was przepis na idealne ciasteczka dyniowe z czekoladą.

Bardzo proste do zrobienia – zaproście dzieci do pomocy.

Do tego świetne w smaku i mięciutkie.

Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dziecięcego (i nie tylko) lunch boxa :D

Z przepisu wychodzi około 18 ciasteczek.

Serdecznie zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na ciasteczka.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

ciasteczka z dynią i czekoladą ciastka z dynią i czekoladą

czekoladowe ciasteczka z dynią ciasteczka dyniowe z czekoladą

ciasteczka dyniowe z kawałkami czekolady ciasteczka dyniowo-czekoladowe

Ciasteczka dyniowe z czekoladą – przepis do druku

ciasteczka dyniowe z czekoladą

Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste ciastka dyniowe z kawałkami czekolady.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 45 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 18
Kalorie 99 kcal

Składniki

  • 115 g masła rozpuszczonego
  • 50 g cukru trzcinowego (1/4 szklanki)
  • 100 g zwykłego cukru (pół szklanki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 90 g puree z dyni (około 6 łyżek)
  • 190 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do dyni
  • 90 g posiekanej czekolady lub czekoladowych kropelek(pół szklanki)

Instrukcja
 

  • Jeśli twoje puree z dyni jest z tych wilgotnych, to wyłóż ręcznikiem papierowym sitko i przełóż do niego puree - poczekaj z pół godziny, aż odcieknie.
  • Masło zmieszaj z obydwoma cukrami, wanilią i puree z dyni.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami.
  • Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj łyżką.
  • Wsyp czekoladę i wymieszaj.
  • Wstaw ciasto do lodówki na przynajmniej pół godziny, aby się schłodziło.
  • Po schłodzeniu nabieraj łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego - tocz z nich kulki w dłoniach.
  • Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia zostawiając wokół nich trochę odstępu.
  • Lekko spłaszcz kulki łyżką lub spodem dłoni.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  • Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Notatki

Aby przygotować przyprawę do dyni zmieszaj razem - 4 łyżki mielonego cynamonu, 3 łyżeczki mielonego imbiru, 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę mielonego ziela angielskiego oraz pół łyżeczki mielonych goździków. Przyprawę przechowuj w słoiczku. Możesz dodawać ją do wszelkich wypieków dyniowych - i nie tylko :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 99kcalWeglowodany: 18gBiałko: 2gTłuszcz: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na przyprawę dyniową wypatrzyłam na Filozofii Smaku :)

Inspiracja.