Szybkie pączusie dyniowe przepis
Przepis na ekspresowe mini pączki dyniowe z cynamonowym cukrem
Dziś zapraszam na pączusie dyniowe, czyli idealną słodką przekąskę na chłodne jesienne dni. Takie smażone mini pączki z puree z dyni i cynamonowym cukrem to jesienny comfort food. Świetnie smakują i pachną rozgrzewającym cynamonem. Zjedz je do kubka rozgrzewającej herbaty albo gorącej czekolady.
Spis treści
Szybkie pączusie dyniowe przepis krok po kroku
Jeśli masz w domu puree z dyni i masz ochotę na coś słodkiego i pysznego, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Szybkie pączusie dyniowe przepis z filmem
Składniki
składniki na pączusie dyniowe
- 300 g puree z dyni (odsączonego, gęstego – ok 1,5 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- ok 120 g mąki pszennej (- 3/4 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- ok 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej (do smażenia)
Instrukcja
Jak zrobić pączusie dyniowe krok po kroku
- Puree z dyni przełóż do miski i dodaj roztrzepane widelcem jajka.300 g puree z dyni, 2 jajka
- Wymieszaj razem dynię z jajkami – wystarczy zrobić to łyżką.
- Dodaj do dyni mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.ok 120 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Wymieszaj łyżką na gładką i gęstą masę – jeśli masa wydaje się za rzadka, to dodaj trochę więcej mąki (a jeśli jest za bardzo gęsta, to dodaj odrobinę mleka).
- W szerokim garnku lub rondlu rozgrzej olej – do temperatury około 180 stopni.olej
- Nakładaj porcje ciasta (u mnie około pół łyżki) na gorący olej i smaż kilka minut z jednej strony.
- Przełóż pączki na drugą stronę i smaż kilka minut.
- Sprawdź patyczkiem (np. wykałaczką) czy pączki są gotowe.
- Usmażone pączki dyniowe wyjmij na ręcznik papierowy aby je odsączyć z oleju.
- Zmieszaj razem cukier z cynamonem i obtocz usmażone pączki w cukrze.ok 100 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są pączusie dyniowe?
Moje dzisiejsze pączusie dyniowe to proste i szybkie mini pączki zrobione na proszku do pieczenia. Do tego do ciasta na te pączki dodane jest gęste puree z dyni. Dynia nadaje pączkom wyjątkowego i pięknego żółtego koloru, ale również wilgotności i fajnego smaku. W sezonie na dynię warto chociaż raz usmażyć takie mini pączusie. Szczególnie, że przygotowanie ciasta na pączki zajmie zaledwie kilka chwil.
Jeśli więc masz trochę gotowego puree z dyni i nie bardzo masz pomysł na co je wykorzystać, to usmaż te pączki dyniowe.
A na blogu znajdziesz również inne pyszne mini pączusie – zarówno na takie szybkie na proszku do pieczenia lub sodzie, jak i takie tradycyjne drożdżowe. Z jesiennych smaków gorąco polecam mini pączusie jabłkowe – z kawałkami soczystych jabłek.
Składniki potrzebne do przygotowania mini pączusiów dyniowych
Do przygotowania pączków dyniowych potrzebujesz jedynie bardzo podstawowych składników, które powinny już być w Twojej kuchni. Jeśli nie wiesz jak zrobić puree z dyni, to zobacz mój wpis o przygotowaniu puree z dyni. Znajdziesz tam także krótki film z przygotowań.
Poza puree z dyni do przygotowania pączków dyniowych będziesz potrzebować następujące składniki:
- mąka – ja użyłam tu pszenną mąkę typ 450, możesz też użyć mąkę typ 500 lub 550
- proszek do pieczenia – użyj 2 łyżeczki proszku i zmieszaj je z mąką
- jajka – ja użyłam jajka rozmiar L, jeśli masz inne, to końcową konsystencję ciasta reguluj albo dodając trochę mąki, albo trochę mleka – jeśli ciasto jest zbyt gęste
- olej – do smażenia – pączki są smażone w głębokim tłuszczu, więc przygotuj tu sobie olej, może też być smalec, który rozpuść w większym garnku
- cukier – użyj tu cukier kryształ. Do samych pączków nie dodawałam cukru – jedyna słodycz pochodzi więc z cukru, którym obtoczone są pączki. Jeśli lubisz aby pączki były słodkie, to możesz dodatkowo dodać około 50 g (1/4 szklanki cukru) do samego ciasta.
Czy można zrobić bezglutenowe pączusie dyniowe?
Te pączki możesz zrobić również w wersji bezglutenowej. Mąkę pszenną zamień na bezglutenową. Może to być mieszanka mąk bezglutenowych. Lepsze będą tu lżejsze rodzaje, bo puree z dyni nadaje już ciastu wilgotności i lepkości. Pamiętaj, że w wersji bezglutenowej musisz użyć bezglutenowy proszek do pieczenia. Jeśli nie masz takiego proszku to zamiast dwóch łyżeczek proszku użyj lekko płaską łyżeczkę sody oczyszczonej.
Porady i wskazówki dotyczące przygotowania dyniowych pączków
Samo przygotowanie pączków zajmie zaledwie kilka minut i wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. Ciasto na pączki po wymieszaniu musi być gęste, ale też nie za gęste. Aby je usmażyć musisz mocno rozgrzać olej albo smalec w szerokim rondlu lub garnku. Najlepiej temperaturę tłuszczu sprawdzić termometrem kulinarnym – jeśli ma 180 stopni to można smażyć pączki.
Jak sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę bez termometru?
Jeśli nie masz termometru to nałóż do oleju odrobinę ciasta. Jeśli od razu zaczyna się ładnie smażyć i wypływa na górę, to znaczy, że olej jest dobrze rozgrzany. Wtedy nakładaj porcje ciasta do oleju. Nie nakładaj więcej niż 5-6 pączków na raz, bo będą się słabo smażyć. Ja nabierałam około pół łyżki ciasta i przy pomocy łyżeczki zsuwałam je do oleju.
Jak sprawdzić czy pączusie dyniowe się usmażyły?
Najlepszą dla mnie metodą na sprawdzenie czy pączki są dobrze usmażone jest wbicie w sam środek wykałaczki. Jeśli wykałaczka po wyjęciu jest oblepiona mokrym ciastem, to musisz jeszcze chwilę smażyć pączki. Jeśli robią się one z wierzchu za bardzo brązowe, to zmniejsz moc palnika.
Jeśli wykałaczka po wyjęciu z pączka jest sucha, to to znak, że pączusie z dyni są gotowe. Wyjmij je ostrożnie na papierowy ręcznik – to pozwoli je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu po odsączeniu obtocz pączusie w cukrze z cynamonem – przyklei się on do skórki i nada im słodkiego smaku.
Jak podać pączki dyniowe?
Dyniowe pączki najlepiej smakują w dniu przygotowania. Ja je proponuję podać już po lekkim ostudzeniu. Takie ciepłe, słodkie od cynamonowego cukru będą doskonałe w towarzystwie rozgrzewającej herbaty, albo np. gorącej czekolady albo kawy.
Jeśli lubisz bardziej słodkie desery, to możesz dodatkowo podać pączki w towarzystwie sosu karmelowego – polecam tu domowy sos karmelowy, który przygotujesz w kilka minut. Zamiast sosu karmelowego możesz też przygotować sos czekoladowy. Aby go zrobić podgrzej około 75-100 ml śmietany kremówki, gdy będzie gorąca dodaj do niej posiekane 100 g czekolady mlecznej i mieszaj aż się rozpuści. Płynny sos przelej do salaterki i podaj z pączusiami. Wystarczy je zanurzać w sosie czekoladowym i tak zajadać. Rozkosz dla podniebienia gwarantowana.
Jak przechowywać pączusie dyniowe?
Ogólnie myślę, że nie będzie co tu przechowywać ;) Mi z tego przepisu wyszły 24 pączusie, więc przy czteroosobowej rodzinie wyszło po 6 pączków „na głowę”. Jak się domyślacie, pączki znikły migiem. Szczególnie zasmakowały mojemu synowi, który pochłonął swoją porcję i część naszych. Jeśli jednak nie zjecie wszystkiego w ciągu dnia, to wystarczy przełożyć je do szczelnego pojemnika, albo przykryć folią spożywczą. Pączki dyniowe mogą postać tak na blacie kuchennym około 3 dni. Jeśli mają wytrzymać dłużej, to schowaj je do lodówki. Pączki dyniowe mogą być również zamrożone – w zamrażarce mogą spokojnie spędzić około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis na pączki dyniowe – jeśli tak, to koniecznie napisz w komentarzu jak Ci smakowały!
Polecane przepisy na pączusie
Wypróbuj również inne moje przepisy na pączusie idealne na słodkie przekąski. Tutaj polecam miedzy innymi takie trzy przepisy:
Inspiracja z bloga Aninas recipes.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na dyniowe pączki
Przygotuj dziś ze mną proste i szybkie mini pączki dyniowe smażone na głębokim tłuszczu. Dzięki użyciu proszku do pieczenia takie pączki przygotujesz w mgnieniu oka! Obtoczone w cukrze z cynamonem pączki to doskonała słodka przekąska na jesienny deser. Podaj je z sosem czekoladowym albo karmelowym, a na pewno zachwycisz wszystkich! Zobacz mój prosty przepis krok po kroku na dyniowe pączusie i przygotuj je jak najszybciej!