Przepis na oponki i minipączki twarogowe
Oto kolejny przepis na szaleństwa tłustoczwartkowe – drożdżowe oponki i minipączki z twarogiem.
Powiem krótko – to jest pycha!!
Ciasto wychodzi bardzo puszyste, delikatne i lekkie.
Cukier podczas jedzenia oblepia palce i buzię, więc na koniec mamy dodatkową przyjemność z oblizywania się :)
Jeśli jesteście łasuchami jak ja, to to jest strzał w 10 :)
Do kuchni marsz!
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na pyszne oponki.
Oponki i minipączki twarogowe przepis do druku

Oponki i minipączki twarogowe
Przepis na pyszne drożdżowe oponki z twarogiem.
Składniki
- 10 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- około 50 ml mleka ciepłego (do drożdży)
- 2 szklanki mąki (plus dodatkowo do ewentualnego dosypania oraz do posypywania stolnicy)
- 250 g twarogu sernikowego (albo zwykłego zmielonego)
- 1 jajko rozmiar L
- 1 żółtko
- 100 ml maślanki (może to też być śmietana)
- 1/4 szklanki cukru
- tłuszcz do smażenia
- cukier do posypania
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz do szklanki, wsyp cukier i wlej mleko, zamieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce do lekkiego ruszenia.10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, około 50 ml mleka
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta.2 szklanki mąki, 250 g twarogu sernikowego, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml maślanki, 1/4 szklanki cukru
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto (będzie z tych bardziej kleistych). Jeśli ciasto za bardzo się lepi, to dodaj więcej mąki.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.
- Szklanką wycinaj duże koła, w ich środku wycinaj mniejsze dziurki kieliszkiem.
- Przykryj wszystko ściereczką i odstaw na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia (jeśli ci się spieszy, to możesz pominąć ten krok).
- Smaż oponki i minipączki (koła wycięte kieliszkiem) z obu stron na rumiano, sprawdź wykałaczką, czy są gotowe (wykałaczka po wbiciu w oponkę będzie czysta).
- Osącz na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze i posyp odrobiną cynamonu.cukier
Notatki
Jak wszystkie drożdżowe wypieki, oponki najlepsze są pierwszego dnia, ale jeśli coś zostanie coś do następnego dnia, to wystarczy podgrzać je chwilę w mikrofalówce, aby znów były miękkie i puszyste :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!