Oponki i minipączki twarogowe
Przepis na oponki i minipączki twarogowe
Przepis na oponki i malutkie pączkusie twarogowe to propozycja idealna na Tłusty Czwartek i nie tylko. Te puszyste i smakowite oponki, przygotowane z dodatkiem twarogu, rozpływają się w ustach, dostarczając niezapomnianego doznania smakowego. Bez względu na to, czy wybierzesz większe oponki czy małe pączki, każdy kęs będzie pełen słodkości i delikatności. Idealne na śniadanie, deser czy słodki przerywnik w ciągu dnia, oponki i pączki twarogowe to smaczny sposób na delektowanie się tradycyjnymi smakami w nowoczesnej odsłonie. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Spis treści
Oponki i minipączki twarogowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz smakowite smażone oponki, to koniecznie zrób takie z dodatkiem twarogu.
Oponki i minipączki twarogowe przepis
Składniki
składniki na drożdżowe oponki twarogowe
- 10 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru ((do drożdży))
- około 50 ml mleka (ciepłego (do drożdży))
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki )
- 250 g twarogu sernikowego ((albo zwykłego zmielonego))
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 żółtko
- 100 ml maślanki ((może to też być śmietana))
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- tłuszcz ( do smażenia)
- cukier ( do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe oponki twarogowe
- Drożdże rozkrusz do szklanki, wsyp cukier i wlej mleko, zamieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce do lekkiego ruszenia.10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, około 50 ml mleka
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta.300 g mąki pszennej, 250 g twarogu sernikowego, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml maślanki, 50 g cukru
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto (będzie z tych bardziej kleistych). Jeśli ciasto za bardzo się lepi, to dodaj więcej mąki.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.
- Szklanką wycinaj duże koła, w ich środku wycinaj mniejsze dziurki kieliszkiem.
- Przykryj wszystko ściereczką i odstaw na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia (jeśli ci się spieszy, to możesz pominąć ten krok).
- Smaż oponki i minipączki (koła wycięte kieliszkiem) z obu stron na rumiano, sprawdź wykałaczką, czy są gotowe (wykałaczka po wbiciu w oponkę będzie czysta).
- Osącz na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze i posyp odrobiną cynamonu.cukier
Notatki
Prywatne
Drożdżowe oponki z twarogiem – uwagi
Oto kolejny przepis na szaleństwa tłustoczwartkowe – drożdżowe oponki i minipączki z twarogiem. Powiem krótko – to jest pycha!! Ciasto wychodzi bardzo puszyste, delikatne i lekkie. Cukier podczas jedzenia oblepia palce i buzię, więc na koniec mamy dodatkową przyjemność z oblizywania się.
Jeśli jesteście łasuchami jak ja, to to jest strzał w 10! Do kuchni marsz!
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na pyszne oponki.
Polecane przepisy na oponki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne oponki o różnych smakach. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na oponki twarogowe
Przepis na drożdżowe pączki i oponki twarogowe to świetny przepis na Tłusty Czwartek. Ciasto drożdżowe z twarogiem nabiera nowego smaku, a pączki z niego przygotowane są przepyszne. Jeśli lubicie sami smażyć pączki, to wypróbujcie ten przepis na oponki z twarogiem. Ten klasyczny przepis na drożdżowe pączki twarogowe trzeba znać. Mój przepis krok po kroku pozwoli wam przygotować pyszne i puszyste mini pączki twarogowe.
Pączki twarogowe przepis
Te pączki i oponki z twarogiem smażone są na głębokim tłuszczu pamiętajcie więc o ich dobrym odsączeniu na ręczniku. Potem warto posypać je cukrem pudrem albo cukrem z dodatkiem cynamonu. Możecie je również polać lukrem z cukru pudru i odrobiny mleka. Gorąco polecam wam te oponki i minipączki twarogowe nie tylko na Tłusty Czwartek. Możecie je przygotować na weekendowy deser. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na pączki twarogowe. A jeśli macie mało czasu to przygotujcie pączki twarogowe bez drożdży.