Przepis na oponki i minipączki twarogowe

Oto kolejny przepis na szaleństwa tłustoczwartkowe – drożdżowe oponki i minipączki z twarogiem.

Powiem krótko – to jest pycha!!

Ciasto wychodzi bardzo puszyste, delikatne i lekkie.

Cukier podczas jedzenia oblepia palce i buzię, więc na koniec mamy dodatkową przyjemność z oblizywania się :)

Jeśli jesteście łasuchami jak ja, to to jest strzał w 10 :)

Do kuchni marsz!

Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na pyszne oponki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

Oponki i minipączki twarogowe przepis do druku

oponki drożdżowe

Oponki i minipączki twarogowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe oponki z twarogiem.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz
Porcje 20

Składniki

  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • około 50 ml mleka ciepłego (do drożdży)
  • 2 szklanki mąki (plus dodatkowo do ewentualnego dosypania oraz do posypywania stolnicy)
  • 250 g twarogu sernikowego (albo zwykłego zmielonego)
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 żółtko
  • 100 ml maślanki (może to też być śmietana)
  • 1/4 szklanki cukru
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier do posypania

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do szklanki, wsyp cukier i wlej mleko, zamieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce do lekkiego ruszenia.
    10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, około 50 ml mleka
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta.
    2 szklanki mąki, 250 g twarogu sernikowego, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml maślanki, 1/4 szklanki cukru
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto (będzie z tych bardziej kleistych). Jeśli ciasto za bardzo się lepi, to dodaj więcej mąki.
  • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.
  • Szklanką wycinaj duże koła, w ich środku wycinaj mniejsze dziurki kieliszkiem.
  • Przykryj wszystko ściereczką i odstaw na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia (jeśli ci się spieszy, to możesz pominąć ten krok).
  • Smaż oponki i minipączki (koła wycięte kieliszkiem) z obu stron na rumiano, sprawdź wykałaczką, czy są gotowe (wykałaczka po wbiciu w oponkę będzie czysta).
  • Osącz na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze i posyp odrobiną cynamonu.
    cukier

Notatki

Jak wszystkie drożdżowe wypieki, oponki najlepsze są pierwszego dnia, ale jeśli coś zostanie coś do następnego dnia, to wystarczy podgrzać je chwilę w mikrofalówce, aby znów były miękkie i puszyste :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!