Oto kolejny przepis na szaleństwa tłustoczwartkowe – oponki i minipączki twarogowe.

Powiem krótko – to jest pycha!!

Ciasto wychodzi bardzo puszyste, delikatne i lekkie, cukier podczas jedzenia oblepia palce i buzię, więc na koniec mamy dodatkową przyjemność z oblizywania się :)

Jeśli jesteście łasuchami jak ja, to to jest strzał w 10 :)

Do kuchni marsz!

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

 

oponki drożdżowe

Oponki i minipączki twarogowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do szklanki, wsyp cukier i wlej mleko, zamieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce do lekkiego ruszenia.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto (będzie z tych bardziej kleistych). Jeśli ciasto za bardzo się lepi, to dodaj więcej mąki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinaj duże koła, w ich środku wycinaj mniejsze dziurki kieliszkiem. Przykryj wszystko ściereczką i odstaw na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia (jeśli ci się spieszy, to możesz pominąć ten krok).
  • Smaż oponki i minipączki (koła wycięte kieliszkiem) z obu stron na rumiano, sprawdź wykałaczką, czy są gotowe (wykałaczka po wbiciu w oponkę będzie czysta). Osącz na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze i posyp odrobiną cynamonu.
  • Jak wszystkie drożdżowe wypieki, oponki najlepsze są pierwszego dnia, ale jeśli coś zostanie coś do następnego dnia, to wystarczy podgrzać je chwilę w mikrofalówce, aby znów były miękkie i puszyste :)

Notatki

Składniki na około 20 oponek.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!