Przepis na cronuty czyli oponki z ciasta typu francuskiego

oponki cronuty

Dziś mam dla was przepis idealny na Tłusty Czwartekoponki cronuty.

Cóż to takiego te cronuty?

To połączenie croissantów i donutów – stąd nazwa cronuty.

Te wysokie i puszyste oponki są niezmiernie popularne w USA i od jakiegoś już czasu podbijają internet.

Ja się miałam za nie wziąć już dawno temu, ale ciągle coś mnie odciągało. Teraz w końcu znalazłam czas i przygotowałam rodzince te puszyste cronuty.

Do przygotowania cronutów potrzebujecie domowe ciasto francuskie.

Ja aby sobie ułatwić odrobinę pracę i ją trochę skrócić przygotowałam prostsze ciasto duńskie z przepisu Nigelli Lawson.

Zasadnicza różnica pomiędzy tymi dwoma ciastami polega na sposobie dodawania masła.

W cieście francuskim przygotowujemy blok z masła i go wałkujemy razem z ciastem.

W cieście duńskim masło dodajemy do ciasta pokrojone na malutkie kawałki i wtedy wałkujemy.

Masło w kawałeczkach sprawia, że potrzebujemy mniej wałkować całe ciasto.

Specjalnie dla was przygotowałam krótki filmik pokazujący jak wałkować ciasto i przygotować cronuty, więc popatrzcie na niego na końcu przepisu.

Do ciasta na cronuty dajemy niewiele cukru, więc po ich usmażeniu warto obtoczyć je w cukrze (ja dodałam jeszcze do niego trochę cynamonu) albo oblać lukrem lub polewą czekoladową.

Jak zrobić lukier do oponek?

Wystarczy mniej więcej szklankę cukru pudru wymieszać z 2-4 łyżkami mleka – mleko dodajemy po łyżce i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym lukrem oblewamy oponki cronuty.

Jak większość ciast drożdżowych, tak też te oponki cronuty najlepiej smakują pierwszego dnia.

Mam nadzieję, że te oponki cronuty zasmakują wam tak samo mocno jak mi :)

Mi z tego przepisu wyszło 14 oponek – ich ostateczna ilość zależy od wielkości szklanki, którą będziecie używać.

Ps.

Polecam wam również inne moje przepisy na oponki, znajdziecie tu między innymi oponki twarogowe bez drożdży albo pieczone oponki cynamonowe.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę
wysokie oponki z ciasta drożdżowego
oponki z ciasta duńskiego
cronuty z ciasta duńskiego
cronuty z ciasta francuskiego
domowe cronuty
przepis na cronuty

Oponki cronuty przepis do druku

oponki cronuty

Oponki cronuty

Wypieki Beaty
Przepis na popularne cronuty z ciasta typu francuskiego.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
14 godz
Czas całkowity 15 godz 10 minut
Porcje 14
Kalorie 280 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Drożdże rozpuść w letniej wodzie.
    60 ml ciepłej wody, 15 g świeżych drożdży
    jak przygotować drożdże
  • Mleko wymieszaj z jajkiem.
    125 ml letniego mleka, 1 jajko
    jak zrobić oponki
  • Dodaj rozpuszczone drożdże do mleka z jajkiem i wymieszaj.
  • Masło pokrój w drobną kostkę.
    250 g masła
    masło do ciasta
  • Mąkę zmieszaj z cukrem, dodaj pokrojone masło i krótko posiekaj wszystko razem (ja użyłam malaksera, możesz posiekać nożem na kruszonkę).
    350 g mąki pszennej, 25 g cukru, 250 g masła
    oponki cronuty przygotowania 4
  • Wlej mokre składniki do mąki z masłem i krótko wymieszaj łyżką – masa będzie lepka – nie dodawaj więcej mąki!
    jak zrobić ciasto drożdżowe
  • Przełóż ciasto do większego woreczka foliowego i schowaj do lodówki na całą noc.
    jak zrobić ciasto duńskie
  • Rano wyjmij ciasto na blat lekko posypany mąką i krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na płaski blat – złóż jeden bok do środka, a drugi koniec nałóż na górę (obejrzyj filmik jak to zrobić).
  • Ponownie rozwałkuj ciasto i go ponownie złóż.
  • Powtórz kilka razy wałkowanie i składanie – to utworzy w cieście mikro warstwy, które przy smażeniu utworzą charakterystyczne pęcherzyki.
  • Złożone ciasto lekko rozwałkuj – na grubość około 1,5 cm i szklanką wytnij krążki.
  • W każdym krążku wytnij kieliszkiem środek.
  • Odłóż oponki na posypany mąką blat.
  • Pozostałe ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm – wytnij kolejne oponki.
  • Przykryj oponki ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • W garnku podgrzej około 1 l oleju – podgrzej go do temperatury około 175 stopni.
  • Smaż po 3-4 oponki – muszą móc swobodnie pływać.
  • Smaż każdą stronę po około 1-2 minuty – sprawdź wykałaczką, czy są gotowe – ja wbijam wykałaczkę głęboko w ciasto, jeśli wychodzi czysta, to cronuty są gotowe.
  • Wyjmij oponki i odsącz na ręczniku papierowy.
  • Do głębokiego talerza nasyp cukru kryształu (możesz też dodać trochę cynamonu) i obtocz cronuty w cukrze.

Film

Notatki

Jeśli używasz drożdże suszone to dodaj je od razu do mąki z cukrem, a wodę zmieszaj z mlekiem i jajkiem.
Podaję kaloryczność przy 14 sztukach – ilość cronutów zależy od wielkości szklanki, którą będziecie je wycinać oraz grubości ciasta.

Składniki Odżywcze

Serving: 14gKalorie: 280kcalWeglowodany: 20gBiałko: 4gTłuszcz: 20g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!