Pieczone oponki kawowe

Zaktualizowany: 2024 26 lutego
pieczone oponki kawowe z kawą i kawowym lukrem

Przepis na kawowe oponki pieczone w piekarniku

Pyszne i aromatyczne pieczone oponki kawowe z kawowym lukrem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia albo smakowity deser. Te puszyste oponki z nutą kawy w cieście oraz delikatnym kawowym lukrem na wierzchu zapewniają prawdziwy raj dla miłośników kawy. Przepis ten nie tylko pobudzi Twoje kubki smakowe, ale również doda energii na cały dzień. Przygotowanie ich jest szybkie i proste, a efekt z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Odkryj przyjemność pieczenia i rozkoszuj się smakiem tych wyjątkowych pieczonek kawowych oponek.

pieczone oponki z kawą i kawowym lukrem

Pieczone oponki kawowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkości o kawowym smaku, to koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na oponki.

kawowe oponki pieczone w piekarniku

Przepis na pieczone oponki kawowe

Wypieki Beaty
Przygotuj proste i szybkie fajnie kawowe oponki pieczone w piekarniku i oblane na koniec kawowym lukrem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 14
Kalorie 292 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia oponek albo foremki do mini babeczek z kominkiem.
Składniki

składniki na oponki kawowe

składniki na lukier kawowy

Instrukcja
 

Jak zrobić kawowe oponki w piekarniku

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.
    110 g masła, 150 g cukru pudru
    miksowanie masła z cukrem na donaty
  • Dodaj do masy jajko i łyżkę mąki zmieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia – zmiksuj krótko do połączenia.
    1 jajko, 350 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodawanie jajka do ciasta na oponki
  • Wlej kawę i krótko zmiksuj.
    80 ml mocnej kawy
    dodawanie kawy do ciasta na oponki kawowe
  • Wsyp około połowę mąki i zmiksuj na niskich obrotach.
    dodawanie mąki do ciasta na pieczone oponki
  • Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
    160 ml jogurtu greckiego
    dodawanie jogurtu greckiego do ciasta na oponki kawowe
  • Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia. Ciasto będzie gęste – jeśli wydaje ci się za gęste, to dodaj trochę więcej jogurtu lub trochę mleka.
    dodawanie mąki do ciasta na oponki kawowe
  • Przełóż ciasto do grubego woreczka i odetnij w nim róg.
  • Formę do oponek posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Za pomocą woreczka wyciśnij do foremki ciasto na oponki.
    nakładanie ciasta na oponki do formy do pieczenia oponek
  • Piecz oponki kawowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 10 minut – do suchego patyczka.
  • Ostrożnie wyjmij oponki i ułóż na kratce, aby ostygły.
  • Foremkę ponownie lekko posmaruj masłem i obsyp mąką, wyciśnij drugą partię oponek i upiecz jak poprzednio.
  • Ostudzone oponki zanurz w lukrze kawowym – cukier puder zmieszaj z kawą – kawę dodawaj stopniowo i dokładnie mieszaj lukier. Musi być lekko lejący, aby ładnie oblepił oponki.
    ok 300 g cukru pudru, ok 120 ml kawy
    zanurzanie oponek kawowych w kawowym lukrze
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Oponki same z siebie są mało słodkie, więc oblanie ich lukrem jest wręcz koniecznością. Możesz też dodać trochę więcej cukru do ciasta, aby oponki były słodsze. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 292kcalWeglowodany: 48gBiałko: 4gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe oponki z kawą, oponki z piekarnika
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
glazed coffee doughnuts

Czym są pieczone oponki kawowe?

Zapraszam dziś na fajnie kawowe oponki pieczone w piekarniku. Przepis na nie wypatrzyłam na blogu Inside Brew Crew Life, ale przygotowałam swoją lekko zmienioną wersję. Te oponki z kawą, to bardzo tradycyjne amerykańskie donuty. Takie „mięsiste” i bardzo „najadające”. Już jedna oponka doskonale zaspokoi głód. Dzięki szybkiemu przygotowaniu możesz je upiec rano i zjeść już na słodkie śniadanie. A dodatek kawy dostarczy ci nie tylko smaku ale również energii. Spróbuj koniecznie!

szybkie oponki pieczone w piekarniku i oblane lukrem

Oponki kawowe: połączenie tradycji i nowoczesności

Gdy byłam młoda w moim domu rodzinnym dość często robiliśmy oponki, ale zawsze to były oponki drożdżowe, a co za tym idzie ich przygotowanie wymagało więcej czasu. Wraz z dostępem do amerykańskich przepisów weszłam do świata wielu nowych przepisów. Oponki, czy też donuty (doughnuts) to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych słodkie wypieki. Bardzo często przygotowywane w wielu smakach i w bajecznie kolorowych polewach. Te oponki kawowe to takie połączenie tradycji i nowoczesności. Pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu, do tego z kawą i kawowym lukrem.

kawowe oponki pieczone w piekarniku

Pieczone a nie smażone: dlaczego warto wybrać oponki z piekarnika?

Dlaczego warto piec oponki zamiast smażyć? Przede wszystkim ze względu na ich kaloryczność. Oponki pieczone w piekarniku mają mniej kalorii. Te smażone na głębokim tłuszczu zawsze podczas smażenia wchłaniają dodatkowy tłuszcz i przez to są bardziej kaloryczne niż oponki pieczone w piekarniku. Poza tym nie każde oponki da się usmażyć. Te które mają lżejsze i bardziej puszyste ciasto nie będą mogły być smażone, bo wymagają foremki, aby utrzymać swój kształt. Dlatego gorąco polecam kupienie foremki do pieczenia oponek – najlepiej aby była na dość duże oponki, wtedy przygotowanie oponek będzie szybsze i sprawniejsze.

kawowe oponki z piekarnika z lukrem kawowym

Składniki potrzebne do przygotowania oponek kawowych

Do przygotowania tych oponek będziesz potrzebować jedynie podstawowych składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję produkty, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki. Ja od dłuższego czasu ograniczam ilość cukru i moje oponki kawowe były tylko lekko słodkie. Za to po oblaniu lukrem kawowym ta słodkość się wyrównała. Jeśli wolisz bardziej słodkie wypieki, to dodaj do ciasta na oponki więcej cukru pudru – np. użyj 200 g cukru.

  • kawa – do samego ciasta na oponki dodałam 80 ml mocnej kawy (1/3 szklanki). U mnie to były 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy zalane gorącą wodą, do lukru użyłam kawę zrobioną z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Zamiast zwykłej kawy rozpuszczalnej możesz też użyć kawę bezkofeinową, albo kawę inkę, jeśli oponki mają jeść dzieci.
  • jogurt – ja użyłam gęsty jogurt grecki, ale możesz też użyć zwykły jogurt naturalny, wyjmij go wcześniej z lodówki, aby się ogrzał do temperatury pokojowej – ostatecznie możesz go krótko podgrzać w mikrofalówce.
  • soda oczyszczona i proszek do pieczenia – to amerykański przepis, a oni często używają sodę. Tutaj jest zarówno soda jak i proszek. Ciasto na oponki kawowe jest bardzo gęste i potrzebuje dużo spulchniaczy, aby oponki ładnie wyrosły i były pulchne. Jeśli nie masz sody, to użyj 3 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia.
  • cukier – ja do ucieranych ciast lubię używać cukier puder – lepiej mi się on miksuje z miękkim masłem i miksowanie jest dużo szybsze. Możesz tu oczywiście użyć zwykły cukier, tylko wtedy musisz go dłużej miksować z masłem. Pamiętaj też, że 1 szklanka cukru pudru waży około 150 g, za to szklanka zwykłego cukru waży 200 g.
pieczone donaty kawowe z lukrem

Jak przygotować ciasto na oponki z kawą – wskazówki

Jak wspomniałam wyżej te oponki przygotowane są z ciasta ucieranego. Dlatego masło niezbędne do przygotowania oponek kawowych wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby się ogrzało i zmiękło. Dopiero wtedy zmiksuj dokładnie masło z cukrem – ja miksuję je z cukrem pudrem przez kilka minut, aż nabiera puszystości i jasnej barwy. Dopiero wtedy zaczynam dodawać pozostałe składniki i je już miksuję krótko, tylko do połączenia. Dobrze jest aby pozostałe składniki były w temperaturze pokojowej.

Ciasto na kawowe oponki jest gęste (co widać na filmie z przygotowań), ale dobrze się wyciska z woreczka. Jeśli twoje ciasto jest za gęste, to dodaj do niego więcej jogurtu lub zwykłego mleka i zmiksuj.

Jak najlepiej nałożyć ciasto na oponki? Ciasto przełóż do grubego woreczka – może być np. taki do mrożonek – i odetnij róg, tak aby mieć średnicę otworu około 1-1,5 cm. Wyciśnij ciasto do przygotowanej foremki i wstaw foremkę z oponkami do nagrzanego piekarnika. Poniżej możesz obejrzeć mój krótki film video z przygotowania oponek kawowych.

Pieczenie oponek: jak prawidłowo ustawić piekarnik?

W jakiej temperaturze najlepiej piec oponki? Oponki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra/dół. Możesz też je piec na termoobiegu, wtedy temperaturę ustaw na 170 stopni. Ustaw foremkę z oponkami mniej więcej na środku i piecz około 10 minut. Ja sprawdzam wykałaczką czy są gotowe i wtedy je wyciągam z piekarnika.

oponki kawowe z piekarnika oblane kawowym lukrem

Czy można piec oponki na blaszce wyłożonej papierem?

W przypadku tych oponek możesz je upiec bez foremki, to dzięki gęstemu i zwartemu ciastu. Ciasto przełożone do woreczka wyciskaj na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcesz aby oponki miały ładniejszy kształt, to możesz wcześniej za pomocą szklanki odrysować na papierze kółka. To pomoże ci wycisnąć równe i regularne oponki. Takie oponki pieczone na papierze będą niestety od spodu płaskie, ale dalej będą smakowały świetnie.

pieczone oponki kawowe z kawowym lukrem

Gotowe oponki: jak prawidłowo je studzić i przechowywać?

Upieczone oponki najlepiej ułożyć na kratce (może być ta z piekarnika), tak aby dobrze ostygły. Dopiero zupełnie wystudzone oponki zanurz w lukrze i też odłóż na kratkę, tak aby nadmiar lukru spłynął (polecam położyć pod kratką kawałek papieru do pieczenia, aby nie pobrudzić blatu). Oponki, których nie zjecie od razu warto przełożyć do szczelnego pojemnika z przykrywką. To zapewni im dłużej świeżość.

baked coffee doughnuts

Warianty przepisu na oponki kawowe

Masz ochotę na pieczone oponki, ale nie do końca lubisz kawowe smaki? Nie ma problemu! Wystarczy używaną w przepisie kawę zamienić na inny płyn. Może to być mleko, zwykła woda, albo np. sok pomarańczowy. Wtedy nadasz oponkom pomarańczowego smaku. Jeśli używasz mleko, to możesz dodać do ciasta aromat, aby dodać oponkom smaku – może to być aromaty cytrynowy, waniliowy czy chociażby migdałowy.

kawowe oponki pieczone w piekarniku

Jak zrobić idealny lukier do oponek?

Do przygotowania lukru na te oponki użyłam zaledwie dwóch składników – cukru pudru i kawy. Chciałam aby oponki były otoczone lukrem, więc zrobiłam go nieco rzadszego i zamaczałam w nim oponki. Po zamoczeniu możesz je obrócić na drugą stronę, aby oponki były całe w lukrze, wtedy je unieś nad miską i poczekaj chwilę aż nadmiar lukru spłynie do miseczki.

Lukier możesz też przygotować bez kawy. Dodaj do cukru pudru mleko, wodę albo sok owocowy – dodawaj płyny porcjami aż uzyskasz dobrą konsystencję. Lukier ma być lekko lejący. Jeśli dodasz za dużo płyny, to po prostu dosyp więcej cukru pudru.

Polecane przepisy na pieczone oponki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne pieczone oponki o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Opublikowano: 2024 16 lutego

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy