Dodaj do masy jajko i łyżkę mąki zmieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia - zmiksuj krótko do połączenia.
1 jajko, 350 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wlej kawę i krótko zmiksuj.
80 ml mocnej kawy
Wsyp około połowę mąki i zmiksuj na niskich obrotach.
Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
160 ml jogurtu greckiego
Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko - tylko do połączenia. Ciasto będzie gęste - jeśli wydaje ci się za gęste, to dodaj trochę więcej jogurtu lub trochę mleka.
Przełóż ciasto do grubego woreczka i odetnij w nim róg.
Formę do oponek posmaruj masłem i wysyp mąką.
Za pomocą woreczka wyciśnij do foremki ciasto na oponki.
Piecz oponki kawowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 10 minut - do suchego patyczka.
Ostrożnie wyjmij oponki i ułóż na kratce, aby ostygły.
Foremkę ponownie lekko posmaruj masłem i obsyp mąką, wyciśnij drugą partię oponek i upiecz jak poprzednio.
Ostudzone oponki zanurz w lukrze kawowym - cukier puder zmieszaj z kawą - kawę dodawaj stopniowo i dokładnie mieszaj lukier. Musi być lekko lejący, aby ładnie oblepił oponki.
ok 300 g cukru pudru, ok 120 ml kawy
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.Oponki same z siebie są mało słodkie, więc oblanie ich lukrem jest wręcz koniecznością. Możesz też dodać trochę więcej cukru do ciasta, aby oponki były słodsze.