babka śmietankowa

Przepis na prostą babkę na śmietanie kwaśnej

Babka śmietankowa zrobiona na kwaśnej śmietanie to pyszne i proste ciasto, które charakteryzuje się wilgotnym wnętrzem i delikatnym, kremowym smakiem. Kwaśna śmietana nadaje babce specyficznego aromatu, fajnej wilgotności i konsystencji. Śmietankowa babka jest idealna na różne okazje, zwłaszcza na przyjęcia i spotkania rodzinne.

śmietanowa babka na wielkanoc

Przepis na babkę śmietankową ze zdjęciami krok po kroku

Zobacz i już dziś upiecz tą pyszną babkę śmietanową. Sprawdź ten przepis – zobacz zdjęcia z przygotowania i przeczytaj instrukcję. A jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości, to pod przepisem znajdziesz moje wskazówki do przepisu.

Zapraszam Cię gorąco do pieczenia :)

babka śmietankowa

Babka śmietankowa przepis z filmem

Wypieki Beaty
Babka śmietankowa, to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka na kwaśnej śmietanie 18%. Śmietana zapewnia jej fajny smak bez konieczności użycia dodatkowych aromatów oraz sprawia, że babka jest fajnie wilgotna i długo zachowuje świeżość. Podaj ją z lukrem, posypaną cukrem pudrem albo z polewą czekoladową.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 265 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia z kominkiem o pojemności około 1,5 litra lub podłużna forma keksowa 27-30 cm długości.
Składniki

składniki na babkę śmietankową

  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 300 g śmietany 18 % (w temperaturze pokojowej)
  • 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
 

Jak zrobić babkę śmietankową

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jajka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste i puszyste.
    3 jajka, 200 g cukru
    miksowanie jajek z cukrem do babki śmietankowej
  • Dodaj porcjami śmietanę do jajek i delikatnie mieszaj.
    300 g śmietany 18 %
    dodawanie śmietany do babki śmietankowej
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia składników – tak aby nie rozbić piany.
    dodawanie mąki do ciasta na babkę śmietankową
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki do pieczenia – zobacz w moich uwagach pod przepisem jak przygotować foremkę.
    przelewanie ciasta na babkę do foremki do pieczenia
  • Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 50-55 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę lekko ostudź, wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem albo polej lukrem (w uwagach pod przepisem możesz przeczytać jak zrobić lukier na babkę).
Film
Notatki
100 g babki z lukrem będzie miało około 307 kcal, W. 50 g, B. 7 g, Tł. 8 g.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 265kcalWeglowodany: 40gBiałko: 7gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe babka na śmietanie kwaśnej, babka śmietanowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka na kwaśnej śmietanie

Szybka babka śmietanowa – wskazówki

Ta babka na śmietanie 18% jest bardzo szybka i prosta do zrobienia. Dlatego możecie ją upiec nawet na ostatnią chwilę. Dobrze jednak by było, aby śmietana była w temperaturze pokojowej, a nie taka prosto z lodówki. Dlatego warto ją wyjąć ze dwie godziny wcześniej z lodówki. Jeśli jednak z jakiegoś powodu tego nie zrobiliście, to przełóżcie ją do miseczki i wstawcie do gorącej wody – w ten sposób się ociepli. Jajka do babki przelejcie gorącą wodą, to również je lekko ocieplicie.

prosta babka na śmietanie

W jakiej formie i jak piec babkę?

Ja swoją babkę śmietanową piekłam w formie z kominkiem – wystarczy taka około 1,5 litra pojemności. Babka upieczona w formie z kominkiem ładnie się prezentuje i może stanowić ozdobę świątecznego stołu. Jeśli jednak nie macie takiej foremki, to upieczcie ją w podłużnej foremce keksowej – takiej około 27-30 cm długości. Babkę pieczemy około 55 minut – do tzw. suchego patyczka. Piekarniki są różne i potrafią bardzo różnie piec, dlatego po podanym przeze mnie czasie pieczenia sprawdź patyczkiem, czy babka jest już upieczona. Wetnij w środek ciasta – dochodząc do dna – patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek nie jest oblepiony mokrym ciastem, to to oznacza, że babka jest upieczona.

wielkanocna babka śmietankowa z lukrem

Jak przygotować foremkę do pieczenia?

Aby nie było problemów z wyjęciem babki z foremki z kominkiem należy ją dobrze przygotować. Najlepiej dokładnie wysmarować ją całą masłem i wysypać bułką tartą – smarujemy i posypujemy również komin. Jeśli macie chwilę czasu, to polecam przygotowanie fajnego smarowidła do foremek – wystarczy nim posmarować foremkę i nie trzeba się męczyć z wysypywaniem bułką tartą. Zobaczcie na instagramie moją rolkę, na której pokazuję jak zrobić smarowidło do foremek do pieczenia.

Kiedy wyjąć babkę z foremki?

Babki śmietankowej nie wyciągamy z foremki zaraz po upieczeniu, ale stawiamy ją z foremką na kratce na przynajmniej 10-15 minut. Po lekki ostygnięciu możecie ostrożnie przewrócić babkę do góry nogami i wyjąć na talerz. Jeśli babka nie chce wyjść z foremki, to możecie ostrożnie poluzować ją nożem.

babka wielkanocna z lukrem

Jak zrobić lukier na babkę śmietankową?

Tą śmietankową babkę możecie podać tylko posypaną cukrem pudrem – na pewno będzie smakowała wszystkim. Jednak na święta wielkanocne i na specjalne okazje warto jest zrobić lukier i nim udekorować wierzch babki. Lukier na babkę robimy z cukru pudru oraz czegoś co go rozpuści. Możecie tu wybrać dowolnie – mleko, śmietanę kremówkę czy też sok z cytryny. Pamiętajcie, aby mokry składnik dodawać po łyżce, aby za bardzo nie rozrzedzić lukru – zbyt rzadki spłynie cały z ciasta. Jeśli chcecie gęsty i ładnie biały lukier, to polecam cukier puder zmieszać ze śmietaną kremówką.

śmietankowa babka z lukrem

Ile kalorii ma babka śmietankowa?

Sama babka śmietankowa nie jest mocno kaloryczna, bo 100 g takiej babki ma około 260 kalorii. Jak dla mnie to całkiem przyjemna liczba i można zjeść kawałek ciasta bez wyrzutów sumienia. Babka śmietanowa z lukrem przygotowanym ze 100 g cukru pudru i odrobiny mleka będzie miała około 310 kcal, więc powiedziałabym, że też „zacnie”. A Wy jak uważacie? To dużo, czy nie dużo? Pamiętajcie, że podaję tu kaloryczność dla produktów przeze mnie użytych. Dlatego jest to wartość orientacyjna. Chociaż te składniki są tak proste i podstawowe, że trudno tu o jakąś dużą różnicę w kaloryczności.

Polecane przepisy na babki

Jeśli lubicie babki, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babki. Na blogu znajdziecie ich całkiem spory wybór i jestem przekonana, że każdy z Was znajdzie tam coś dla siebie. Babki możecie piec zarówno w dekoracyjnych formach z kominkiem, jak i w podłużnych foremkach keksowych. Nie ważne jednak w jakiej formie je upieczecie, bo każda będzie doskonała. Polskie babki znane są ze swojej niezwykłej puszystości i lekkości oraz niezwykłego smaku. A jeśli lubicie eksperymenty to możecie spróbować zrobić babkę gotowaną :)

Ja polecam między innymi takie babki: