Ciasto cynamonowe
Przepis na ciasto cynamonowe z chrupiącą masą z cynamonem
Ciasto z masą cynamonową to pyszne i aromatyczne ciasto, które ma w środku i na wierzchu pyszną i lekko chrupiącą masą cynamonową. Masa ta jest przygotowywana z cukru, mąki, masła oraz aromatycznego cynamonu. To ciasto cynamonowe jest idealne na deser lub podwieczorek z kawą lub herbatą. Koniecznie zobaczcie mój przepis na to przepyszne ciasto.
Spis treści
Ciasto z cynamonem – film z przygotowań
Zobacz mój krótki filmik nakręcony podczas przygotowanie przeze mnie tego pysznego ciasta.
Ciasto cynamonowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta o aromacie cynamonowym, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto cynamonowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na większą keksówkę – ja użyłam taką o długości 30 cm. Możecie też upiec ciasto w bardziej płaskiej foremce, wtedy skróćcie czas pieczenia.
Składniki
składniki na ciasto
- 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) – ciasto nie jest mocno słodkie, więc jeśli lubisz je słodkie to możesz użyć więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej – 360 ml)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1/3 szklanki oleju (- 80 ml)
składniki na masę cynamonową
- 55 g masła (rozpuszczonego )
- 100 g cukru trzcinowego ((pół szklanki) )
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cynamonu (mielonego )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto cynamonowe krok po kroku
- Cukier zmiksuj z jajkami na puszystą i gęstą masę.2 jajka, 150 g cukru
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy jajecznej dodawaj po trochu mąkę na zmianę z mlekiem i olejem – miksuj tylko ! do połączenia składników.1,5 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju
- Długą formę keksową (około 30 cm długości) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wlej mniej więcej połowę ciasto do foremki.
- Przygotuj masę cynamonową – zmieszaj razem wszystkie składniki.55 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cynamonu
- Nałóż łyżeczką połowę masy na wierzch wlanego ciasta.
- Wlej resztę ciasta, a na niego wyłóż resztę masy cynamonowej.
- Ostrym nożem przejedź kilka razy w cieście – tak aby wymieszać ciasto z masą cynamonową.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odczekaj z 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto.
- Ostudź (chociaż ja się dobrałam do niego jeszcze na ciepło :)).
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto cynamonowe – uwagi
Zrobiłam swojej rodzince pyszne ciasto cynamonowe i chętnie się z wami podzielę przepisem. Jest on bardzo prosty i wymaga jedynie podstawowych składników, więc każdy powinien sobie poradzić bez problemu z jego przygotowaniem. Specjalnie dla was nakręciłam również krótki filmik, na którym pokazuję jak ja robię to smakowite ciasto. Koniecznie go obejrzyjcie i przygotujcie to pyszne ciasto!
Zalety cynamonu dodawanego do ciasta
Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na drobny proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Dzięki zawartemu w nim olejkowi cynamonowemu ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Oprócz walorów smakowych, ta przyprawa ma również zastosowanie lecznicze.
- korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa antyseptycznie i grzybobójczo
- olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.
- proszek cynamonu jest jednym z najlepszych źródeł tanin (źródło: Wikipedia).
Ja najbardziej lubię cynamon za jego rozgrzewające zdolności – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Lubię wtedy zaparzyć duży dzbanek herbaty i wrzucić do niej jedną lub dwie kory z cynamonu – taka herbatka idealnie rozgrzewa. Uwielbiam również dodawać cynamon do przeróżnych ciast – szczególnie tych z jabłkami (uważam, że odrobina cynamonu w jabłkach idealnie wydobywa ich smak), placuszków lub gofrów.
Tym razem upiekłam ciasto cynamonowe bez jabłek. To cynamon gra tu główną rolę :) Ciasto jest niesamowicie proste do przygotowania, a jednocześnie przepyszne. Cynamonowa masa wmieszana do ciasta znacznie podnosi jego walory smakowe i ciężko jest się oprzeć i zjeść tylko jeden kawałek. Do tego podczas pieczenia skórka ciasta pięknie się spieka i jest super chrupiąca. Dlatego nic nie dałam na wierzch – nie chciałam psuć tego efektu chrupkości :)
Spróbujcie koniecznie upiec to ciasto, a swoim wrażeniami podzielcie się w komentarzach.
Jak zrobić ciasto z masą cynamonową – wskazówki
To ciasto jest typem ciast ucieranych – tutaj ucieramy (miksujemy) jajka z cukrem na biała, puszystą i gęstą masę. Wtedy gdy są już ładnie ubite dodajecie do nich na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko (najlepiej w temperaturze pokojowej lub letniej) i olej – teraz już ciasto miksujecie na najniższych obrotach i tylko do połączenia składników. Nie miksujcie zbyt długo ciasta, aby nie rozbić jego puszystości.
Do przygotowanej foremki przelejcie mniej więcej połowę ciasta na nałóżcie mniej więcej połowę masy cynamonowej – w takich kupkach. Wyłóżcie resztę ciasta oraz resztę masy cynamonowej, Podczas pieczenia ciasto mocno wyrasta, a masa cynamonowa na wierzchu ciasta robi się cudnie chrupiąca :)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto cynamonowe – zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami.
Wypróbuj również inne przepisy na ciasta ucierane oraz babki.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane wypieki z cynamonem
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne wypieki przygotowane z cynamonem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Ciasto z masą cynamonową to pyszne i aromatyczne ciasto, które jest idealne na każdą okazję. Przygotowywane jest z ciasta ucieranego, na które nakładamy pyszną i jednocześnie prostą do zrobienia masę cynamonową. Masa ta jest przygotowywana z podstawowych składników dostępnych w każdej kuchni - przygotujcie sobie cukier, mąkę, masło oraz cynamon. Ciasto cynamonowe jest niezwykle proste i zrobione z prostych składników, ale to właśnie dobór składników daje to wyjątkowe i niepowtarzalne ciasto. To ciasto jest idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek z aromatyczną kawą lub rozgrzewającą herbatą. Jest to także świetna propozycja na przyjęcia i spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Jego smak i zapach przypomina domowe ciasta przygotowywane przez babcie i mamy. Ciasto z masą cynamonową jest prostym w przygotowaniu i bardzo smacznym deserem dla całej rodziny. Gorąco polecam! Prosty i dokładny przepis krok po kroku na ciasto cynamonowe pozwoli wam upiec przepyszne ciasto. Koniecznie upieczcie je na weekend do kawy. To ciasto będzie również idealne na święta wielkanocne. Możecie je podać jeszcze ciepłe i mocno pachnące cynamonem. Zachęcam wam również gorąco wypróbowania innych moich przepisów na babki.
21 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Ciasto cynamonowe przepis
Przepis na cynamonowe ciasto
Obawiałam się piec to ciasto w keksówce, z obawy przed zakalcem, i zrobiłam to na blasze. Wyszło niezbyt wysokie, ale udane, bez zakalca i pyszne.
U mnie też niestety zakalec :( a szkoda
Niestety, mi również wyszedł zakalec. Nie wiem, co poszło nie tak :(
Czy mleko miałaś w temperaturze pokojowej i nie mieszałaś długo ciasta po dodaniu całej mąki?
Wcale nie zakalec jak piszą niżej tak wielki wyszedł ze prawie z foremki wyskoczył idealny ☺️☺️
Czy mleko powinno być w tem. pokojowej ? Pozdrawiam
Nie musi być, ale może
Totalna porażka. Zakalec jak się patrzy. Wszystko zgodnie z przepisem. Szkoda. Gwiazdka za cynamonowe zapachy pieczonego ciasta.
Upiekłam i wyszło super, chociaż ciasta to nie moja specjalizacja. Rzadko które mi wychodzi. To co jest super to całość wymieszałam w Thermomixie, jedynie masę ręcznie. Zamiast smarowania blachy dałam papier do pieczenia. Czas pieczenia 65minut i mogłam chwilę jeszcze poczekać ale ciężko było nie wyjąć
Wyszedł zakalec, mimo tego że wszystko robiłam jak w przepisie ♀️
Mam podobnie. Wychodzi zakalcowate, jakby za ciężkie. Jakieś propozycje jak to zmienić? To już trzeci raz tak wyszło. W smaku dobre.
Możesz dodać trochę mleka, aby ciasto było luźniejsze
Ma znaczenie czy to mleko 3.2% czy 2% ? Bo dodaje 3.2% Może za tłuste.
Nie powinno mieć, ja zwykle używam 1,5%
Mój mąż uwielbia ciasto z tego przepisu!
Dziękuje(my)! :D <3
Bardzo się cieszę :)
Pyszne ciasto, dziś robiłam pierwszy raz i wyszło super. Tez uwielbiam cynamon:) Kojarzy mi się z jesienią:)
Bałam się na początku, że nie wyjdzie, ale wyszło idealnie! Dzieki za przepis, jeszcze nie raz z niego skorzystam
Super :) bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)
Podobnie u mnie. Ciasto na pograniczu zakalca. Piekłam je 1 godz 10 minut. Ciasto dobre w smaku, szkod ze nie wyszło bardziej puszyste.
Ciasto mnie skusiło bo uwielbiam cynamon, niestety nie wiem co zrobiłam nie tak, że wyszedł zakalec… Ale i tak jest mega pyyyszne
Może zbyt długo miksowałaś po dodaniu mąki?