Ciasto cynamonowe – proste i pyszne

 

proste ciasto z cynamonem

 

Zrobiłam ciasto cynamonowe i chętnie się z wami podzielę przepisem 😀

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na drobny proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Dzięki zawartemu w nim olejkowi cynamonowemu ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.

Oprócz walorów smakowych, ta przyprawa ma również zastosowanie lecznicze.

  • korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa anyseptycznie i grzybobójczo
  • olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.
  • proszek cynamonu jest jednym z najlepszych źródeł tanin (źródło: Wikipedia).

Ja najbardziej lubię cynamon za jego rozgrzewające zdolności – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Lubię wtedy zaparzyć duży dzbanek herbaty i wrzucić do niej jedną lub dwie kory z cynamonu – taka herbatka idealnie rozgrzewa.

Uwielbiam również dodawać cynamon do przeróżnych ciast – szczególnie tych z jabłkami (uważam, że odrobina cynamonu w jabłkach idealnie wydobywa ich smak), placuszków lub gofrów.

Tym razem upiekłam ciasto cynamonowe bez jabłek. To cynamon gra tu główną rolę 🙂

Ciasto jest niesamowicie proste do przygotowania, a jednocześnie przepyszne.

Cynamonowa masa wmieszana do ciasta znacznie podnosi jego walory smakowe i ciężko jest się oprzeć i zjeść tylko jeden kawałek.

Do tego podczas pieczenia skórka ciasta pięknie się spieka i jest super chrupiąca.

Dlatego nic nie dałam na wierzch – nie chciałam psuć tego efektu chrupkości 🙂

Spróbujcie koniecznie upiec to ciasto, a swoim wrażeniami podzielcie się w komentarzach.

cynamonowe ciasto proste ciasto cynamonowe
 

babka cynamonowa ciasto z masą cynamonową
 

ciasto cynamonowe ciasto z cynamonem
 

Przepis na ciasto cynamonowe do druku

Ciasto cynamonowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na większą keksówkę - ja użyłam taką o długości 30 cm. Możecie też upiec ciasto w bardziej płaskiej foremce, wtedy skróćcie czas pieczenia.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 14
Składniki
ciasto:
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • ⅓ szklanki oleju
masa cynamonowa:
  • 55 g rozpuszczonego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Cukier zmiksuj z jajkami na puszystą masę.
  2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej dodawaj po trochu mąkę na zmianę z mlekiem i olejem.
  4. Długą formę keksową (około 30 cm długości) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  5. Wlej mniej więcej połowę ciasto do foremki.
  6. Przygotuj masę cynamonową - zmieszaj razem wszystkie składniki.
  7. Nałóż łyżeczką połowę masy na wierzch wlanego ciasta.
  8. Wlej resztę ciasta, a na niego wyłóż resztę masy cynamonowej.
  9. Ostrym nożem przejedź kilka razy w cieście - tak aby wymieszać ciasto z masą cynamonową.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu odczekaj z 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto.
  12. Ostudź (chociaż ja się dobrałam do niego jeszcze na ciepło :)).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 291 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 44 g Białka: 5,3 g

 

Przepis znalazłam tutaj.