Przepis na ciasto cynamonowe – proste i pyszne

ciasto z cynamonem

Zrobiłam ciasto cynamonowe i chętnie się z wami podzielę przepisem :D

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na drobny proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Dzięki zawartemu w nim olejkowi cynamonowemu ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.

Oprócz walorów smakowych, ta przyprawa ma również zastosowanie lecznicze.

  • korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa anyseptycznie i grzybobójczo
  • olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.
  • proszek cynamonu jest jednym z najlepszych źródeł tanin (źródło: Wikipedia).

Ja najbardziej lubię cynamon za jego rozgrzewające zdolności – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Lubię wtedy zaparzyć duży dzbanek herbaty i wrzucić do niej jedną lub dwie kory z cynamonu – taka herbatka idealnie rozgrzewa.

Uwielbiam również dodawać cynamon do przeróżnych ciast – szczególnie tych z jabłkami (uważam, że odrobina cynamonu w jabłkach idealnie wydobywa ich smak), placuszków lub gofrów.

Tym razem upiekłam ciasto cynamonowe bez jabłek. To cynamon gra tu główną rolę :)

Ciasto jest niesamowicie proste do przygotowania, a jednocześnie przepyszne.

Cynamonowa masa wmieszana do ciasta znacznie podnosi jego walory smakowe i ciężko jest się oprzeć i zjeść tylko jeden kawałek.

Do tego podczas pieczenia skórka ciasta pięknie się spieka i jest super chrupiąca.

Dlatego nic nie dałam na wierzch – nie chciałam psuć tego efektu chrupkości :)

Spróbujcie koniecznie upiec to ciasto, a swoim wrażeniami podzielcie się w komentarzach.

Wypróbuj również inne przepisy na ciasta ucierane oraz babki.

cynamonowe ciasto proste ciasto cynamonowe

babka cynamonowa ciasto z masą cynamonową

ciasto cynamonowe ciasto z cynamonem

Przepis na ciasto cynamonowe do druku

ciasto z cynamonem

Ciasto cynamonowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ucierane ciasto z masą cynamonową w środku.
4.12 z 18 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 14
Kalorie 291 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na większą keksówkę - ja użyłam taką o długości 30 cm. Możecie też upiec ciasto w bardziej płaskiej foremce, wtedy skróćcie czas pieczenia.

Składniki
  

ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1/3 szklanki oleju

masa cynamonowa:

Instrukcja
 

  • Cukier zmiksuj z jajkami na puszystą masę.
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodawaj po trochu mąkę na zmianę z mlekiem i olejem.
  • Długą formę keksową (około 30 cm długości) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wlej mniej więcej połowę ciasto do foremki.
  • Przygotuj masę cynamonową - zmieszaj razem wszystkie składniki.
  • Nałóż łyżeczką połowę masy na wierzch wlanego ciasta.
  • Wlej resztę ciasta, a na niego wyłóż resztę masy cynamonowej.
  • Ostrym nożem przejedź kilka razy w cieście - tak aby wymieszać ciasto z masą cynamonową.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odczekaj z 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto.
  • Ostudź (chociaż ja się dobrałam do niego jeszcze na ciepło :)).

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 291kcalWeglowodany: 44gBiałko: 5.3gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe cynamon
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.