cynamonowe babeczki z kajmakiem

Przepis na cynamonowe babeczki z kajmakiem

Małe babeczki cynamonowe z masą kajmakową to słodki przysmak, który zachwyci miłośników cynamonowych smaków. Te małe babeczki są delikatne i puszyste, a aromatyczna nuta cynamonu nadaje im wyjątkowego smaku i zapachu. Wypełnione są gęstą i kremową masą kajmakową, która dodaje słodyczy i nuty karmelu. To idealne babeczki na popołudniową herbatę lub na drobną przekąskę do kawy. Gorąco polecam!

cynamonowe mini babki z kajmakiem

Cynamonowe babeczki z kajmakiem – przepis krok po kroku

Jeśli lubicie nieduże słodkie wypieki, to te urocze babeczki cynamonowe udekorowane kajmakiem są właśnie dla Was. Idealne zarówno na święta i rodzinne uroczystości, jak i na weekend do kawy :)

cynamonowe babeczki z kajmakiem

Cynamonowe babeczki z kajmakiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczne nieduże babeczki z cynamonem i słodkim kajmakiem na wierzchu.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 18 minut
Czas całkowity 28 minut
Porcje 12
Kalorie 230 kcal
Składniki

składniki na cynamonowe babeczki z kajmakiem

Instrukcja
 

Jak zrobić cynamonowe babeczki z kajmakiem

  • Masło zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach.
    100 g masła, 100 g cukru
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
    270 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Do masy maślanej dodaj jajko oraz łyżkę mąki – krótko zmiksuj.
    1 jajko
  • Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz mleko – krótko zmiksuj.
    120 ml mleka
  • Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  • Nałóż ciasto do mini foremek na babki (ja użyłam 6 takich foremek oraz 6 foremek na oponki).
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 17-18 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a do środka nałóż trochę masy kajmakowej.
    około 150 g masy kajmakowej
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 230kcalWeglowodany: 30gBiałko: 4gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe babeczki cynamonowe, babeczki z kajmakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki cynamonowe z masą kajmakową

Te cynamonowe babeczki z kajmakiem są pyszne i bardzo szybkie do przygotowania.

Samo ich zrobienie to góra 10 minut, potem niecałe 20 minut na pieczenia i babki gotowe.

Jak zrobić cynamonowe babeczki z kajmakiem – wskazówki

Najpierw przygotuj ucierane ciasto maślane.

W tym celu zmiksuj masło z cukrem na białą i puszystą masę. Im dłużej będziesz miksować, tym babeczki będą delikatniejsze.

Podpowiem, że ja wolę używać tu cukier puder – dużo łatwiej się miksuje z masłem.

Potem dodajemy do masy jajko i mąkę z cynamonem. Po dodaniu mąki miksujemy ciasto już tylko krótko, do zmieszania składników.

Ja wyłączam mikser, jak na ściankach jest jeszcze trochę mąki i ja już tylko mieszam łyżką. Zbyt długie miksowanie ciasta z mąką może sprawić, że babeczki nie będą puszyste i delikatne!

Babeczki pieczemy i po ostudzeniu dekorujemy masą kajmakową.

Ja przełożyłam ją do woreczka z tylką gwiazdką i wycisnęłam na babeczki. W ten sposób wyglądały bardziej dekoracyjnie :)

Bardzo wam polecam ten przepis – jeśli nie macie specjalnych foremek do mini babek, to możecie upiec je w formie do oponek. Tak jak ja zrobiłam część.

Możecie też upiec zwykłe babeczki, a masę kajmakową nałożyć potem na wierzch :D

Jeśli szukacie innych inspiracji na Wielkanoc, to zapraszam do zobaczenia moich wielkanocnych przepisów. Polecam wam także babeczki kokosowe oraz mini babki ponczowe :D

babki z cynamonem i kajmakiem

babeczki z cynamonem i kajmakiem
cynamonowe babki z masą kajmakową
mini babki cynamonowe z kajmakiem

Polecane przepisy na babeczki

Zachęcam gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki – na blogu jest ich duży wybór, więc każdy znajdziecie coś dla siebie. Tutaj polecam takie trzy przepisy na babeczki:

Inspiracja.