Cynamonowe babeczki z kajmakiem
Te cynamonowe babeczki z kajmakiem są pyszne i bardzo szybkie do przygotowania.
Samo ich zrobienie to góra 10 minut, potem niecałe 20 minut na pieczenia i babki gotowe.
Bardzo wam polecam ten przepis – jeśli nie macie specjalnych foremek do mini babek, to możecie upiec je w formie do oponek. Tak jak ja zrobiłam część.
Możecie też upiec zwykłe babeczki, a masę kajmakową nałożyć potem na wierzch :D
Jeśli szukacie innych inspiracji na Wielkanoc, to zapraszam do zobaczenia moich wielkanocnych przepisów. Polecam wam także babeczki kokosowe oraz mini babki ponczowe :D






Cynamonowe babeczki z kajmakiem – przepis do druku

Cynamonowe babeczki z kajmakiem
Przepis na 12 sztuk.
Składniki
- 270 g (1 i 3/4 szklanki) mąki
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 1 duże jajko rozmiar L
- pół szklanki mleka
- około 150 g masy kajmakowej z puszki
Instrukcja
- Masło zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
- Do masy maślanej dodaj jajko oraz łyżkę mąki - krótko zmiksuj.
- Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz mleko - krótko zmiksuj.
- Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
- Nałóż ciasto do mini foremek na babki (ja użyłam 6 takich foremek oraz 6 foremek na oponki).
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 17-18 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a do środka nałóż trochę masy kajmakowej.
Składniki Odżywcze
Porcja: 1gKalorie: 230kcalWeglowodany: 30gBiałko: 4gTłuszcz: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!