Cynamonowe babeczki z kajmakiem

 

cynamonowe babeczki z kajmakiem

 

Te cynamonowe babeczki z kajmakiem są pyszne i bardzo szybkie do przygotowania.

Samo ich zrobienie to góra 10 minut, potem niecałe 20 minut na pieczenia i babki gotowe.

Bardzo wam polecam ten przepis – jeśli nie macie specjalnych foremek do mini babek, to możecie upiec je w formie do oponek. Tak jak ja zrobiłam część.

Możecie też upiec zwykłe babeczki, a masę kajmakową nałożyć potem na wierzch 😀

Jeśli szukacie innych inspiracji na Wielkanoc, to zapraszam do zobaczenia moich wielkanocnych przepisów. Polecam wam także babeczki kokosowe oraz mini babki ponczowe 😀

 

babeczki z cynamonem i kajmakiem babki z cynamonem i kajmakiem
 

cynamonowe babki z masą kajmakową cynamonowe mini babki z kajmakiem
 

mini babki cynamonowe z kajmakiem babeczki cynamonowe z masą kajmakową
 

Cynamonowe babeczki z kajmakiem – przepis do druku

Cynamonowe babeczki z kajmakiem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 12 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 12
Składniki
  • 270 g (1 i ¾ szklanki) mąki
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 1 duże jajko rozmiar L
  • pół szklanki mleka
  • około 150 g masy kajmakowej z puszki
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
  3. Do masy maślanej dodaj jajko oraz łyżkę mąki - krótko zmiksuj.
  4. Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz mleko - krótko zmiksuj.
  5. Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  6. Nałóż ciasto do mini foremek na babki (ja użyłam 6 takich foremek oraz 6 foremek na oponki).
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 17-18 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a do środka nałóż trochę masy kajmakowej.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 230 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 30 g Białka: 4 g

 

 

Inspiracja.