Przepis na cynamonowe babeczki z kajmakiem

cynamonowe babeczki z kajmakiem


Te cynamonowe babeczki z kajmakiem są pyszne i bardzo szybkie do przygotowania.

Samo ich zrobienie to góra 10 minut, potem niecałe 20 minut na pieczenia i babki gotowe.

Jak zrobić cynamonowe babeczki z kajmakiem?

Najpierw przygotuj ucierane ciasto maślane.

W tym celu zmiksuj masło z cukrem na białą i puszystą masę. Im dłużej będziesz miksować, tym babeczki będą delikatniejsze.

Podpowiem, że ja wolę używać tu cukier puder – dużo łatwiej się miksuje z masłem.

Potem dodajemy do masy jajko i mąkę z cynamonem. Po dodaniu mąki miksujemy ciasto już tylko krótko, do zmieszania składników.

Ja wyłączam mikser, jak na ściankach jest jeszcze trochę mąki i ja już tylko mieszam łyżką. Zbyt długie miksowanie ciasta z mąką może sprawić, że babeczki nie będą puszyste i delikatne!

Babeczki pieczemy i po ostudzeniu dekorujemy masą kajmakową.

Ja przełożyłam ją do woreczka z tylką gwiazdką i wycisnęłam na babeczki. W ten sposób wyglądały bardziej dekoracyjnie :)

Bardzo wam polecam ten przepis – jeśli nie macie specjalnych foremek do mini babek, to możecie upiec je w formie do oponek. Tak jak ja zrobiłam część.

Możecie też upiec zwykłe babeczki, a masę kajmakową nałożyć potem na wierzch :D

Jeśli szukacie innych inspiracji na Wielkanoc, to zapraszam do zobaczenia moich wielkanocnych przepisów. Polecam wam także babeczki kokosowe oraz mini babki ponczowe :D


babeczki z cynamonem i kajmakiem babki z cynamonem i kajmakiem

cynamonowe babki z masą kajmakową cynamonowe mini babki z kajmakiem

mini babki cynamonowe z kajmakiem babeczki cynamonowe z masą kajmakową

Cynamonowe babeczki z kajmakiem – przepis do druku

cynamonowe babeczki z kajmakiem

Cynamonowe babeczki z kajmakiem

Wypieki Beaty
Przepis na 12 sztuk.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 18 minut
Czas całkowity 28 minut
Danie Babeczki
Porcje 12
Kalorie 230 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
  • Do masy maślanej dodaj jajko oraz łyżkę mąki - krótko zmiksuj.
  • Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz mleko - krótko zmiksuj.
  • Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  • Nałóż ciasto do mini foremek na babki (ja użyłam 6 takich foremek oraz 6 foremek na oponki).
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 17-18 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem, a do środka nałóż trochę masy kajmakowej.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 230kcalWeglowodany: 30gBiałko: 4gTłuszcz: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.