Babeczki ponczowe
Przepis na drożdżowe babeczki ponczowe
Jeśli szukasz czegoś słodkiego i pysznego na popołudniową herbatę, to mam dla Ciebie idealną propozycję – ponczowe babeczki drożdżowe!
Te małe, puszyste babeczki są podane z bitą śmietaną i polane aromatycznym syropem ponczowym, który dodaje im wyjątkowego smaku i zapachu. Ich drożdżowe ciasto rozpływa się w ustach, a krem rozprowadza się równomiernie na każdym kęsie. Idealnie nadają się na rodzinne spotkania, przyjęcia czy też na słodki poczęstunek dla znajomych.
Spis treści
Babeczki ponczowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz małe słodkie babeczki, a do tego uwielbiasz wilgotne i nasączone ciasta, to te babeczki nasączone ponczem rumowym będą do Ciebie idealne. Spróbuj koniecznie!
Babeczki ponczowe przepis
Składniki
składniki na babeczki drożdżowe
- 250 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych ((lub opakowanie suszonych))
- 15 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 50 ml mleka (ciepłego )
- 75 g masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe babeczki
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżeczką mąki, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.15 g drożdży świeżych, 15 g cukru, 50 ml mleka
- W misie umieść mąkę, sól i jajka, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto.250 g mąki pszennej, szczypta soli, 3 jajka
- Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło – wyrób razem z ciastem.75 g masła
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Przełóż ciasto do małych foremek na babki – możesz piec babki porcjami, albo do jednej normalnej formy na babkę z kominkiem.
- Przykryj foremki ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
- Piecz babeczki w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut – jeśli pieczesz jedną dużą babkę to piecz ją 40-50 minut – do suchego patyczka.
- Babeczki po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić syrop rumowy do babeczek ponczowych
- W rondelku zagotuj cukier z wodą i rumem (albo skórkami z cytrusów), wkładaj po kilka babeczek i każdą mocz po około 1-2 minuty – w trakcie obróć babeczki.350 g cukru, 700 ml wody, około 5 łyżek rumu
- Przełóż na kratkę aby spłynął nadmiar syropu.
- Wierzch babeczek polej jeszcze odrobiną syropu, albo likierem – np. wiśniowym.
- Przed podaniem babeczki udekoruj bitą śmietaną i owocami.
Prywatne
Drożdżowe babeczki z ponczem – uwagi
Ponczowe babeczki, to takie małe, rozpływające się w ustach i obłędne babeczki mocno nasączone syropem rumowym, podane z bitą śmietaną i owocami.
Ciężko się im oprzeć, bo znikają z talerza nie wiadomo kiedy :)
Swoją niezwykłą delikatność i wilgotność babeczki zawdzięczają pływaniu – tak, tak – pływaniu w ciepłym syropie z dodatkiem rumu (lub aromatu rumowego).
Drożdżowe babeczki chłoną ten syrop jak gąbka i dzięki temu długo zachowują świeżość i co oczywiste – nie wysychają :)
Rumowe babeczki ponczowe były dawniej bardzo popularne w Polsce, może to za sprawą bardzo popularnej we Francji babki Savarin.
Babka Savarin to duża baba drożdżowa pieczona w formie z kominkiem, następnie mocno nasączana syropem i podana z bitą śmietaną, którą nakłada się do dziury po formie i owocami – jeśli babka podawana jest na ciepło, to nie dodaje się kremówki tylko same owoce podgrzane w syropie.
Jeśli chcecie to z tego przepisu możecie zrobić jedną dużą babkę, albo właśnie około 16 takich rozkosznych babeczek jakie upiekłam ja :)
Może jest z nimi trochę więcej roboty, bo trzeba każdą babeczkę oddzielnie „ogarnąć” za to myślę, że takie babeczki będą się doskonale prezentowały na świątecznym stole :)
Jeśli lubicie drożdżowe babki to koniecznie też wypróbujcie przepis na pyszną, maślaną babkę z rodzynkami i skórką pomarańczową :D
Przepis na te babeczki ponczowe pochodzi z książki „Ciastkarstwo” autorstwa B. Deschamps i J-P. Deschaintre.
Polecane przepisy na babeczki
Jeśli lubisz babeczki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te małe słodkości. Na blogu znajdziesz niezłą kolekcję przepisów, a tak na szybko polecam Ci te przepisy na pyszne babeczki:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babeczki ponczowe przepis
Przepis na rewelacyjne bardzo wilgotne drożdżowe babeczki rumowe podane z bitą śmietaną i owocami. Te ponczowe babeczki to idealne babeczki na Wielkanoc, ale również możecie je przygotować bez specjalnej okazji. Puszyste drożdżowe babeczki nasączone w rumowym syropie nabierają niebywałego smaku i wilgotności. A podane z owocami smakują wręcz obłędnie! Koniecznie przygotujcie te rumowe babeczki ponczowe dla swojej rodziny. Jeśli nie macie foremek do babeczek to możecie upiec jedną dużą babę drożdżową (wydłużcie wtedy czas pieczenia). Taką upieczoną babkę hojnie polejcie syropem z rumem.
Ponczowe babeczki z rumem
Zajrzyjcie do mojego przepisu na ponczowe babeczki i sprawdźcie jak zrobić babeczki drożdżowe z rumowym syropem. Przygotowanie takich rumowych babeczek nie jest trudne, a na pewno zachwycą każdego! Nie obawiajcie się również tego rumu, alkohol odparuje w trakcie gotowania syropu. Pozostanie sam aromat rumowy bez alkoholu, więc te wilgotne babeczki drożdżowe mogą spokojnie zjeść również dzieci.
Polecam wam również inne moje przepisy na babeczki oraz przepisy na Wielkanoc. Jeśli lubicie drożdżowe babki to polecam wam gorąco drożdżową babkę wielkanocną albo babkę cytrusową.