Babeczki ponczowe
Babeczki ponczowe, to takie małe, rozpływające się w ustach i obłędne babeczki mocno nasączone syropem rumowym, podane z bitą śmietaną i owocami.
Ciężko się im oprzeć, bo znikają z talerza nie wiadomo kiedy :)
Swoją niezwykłą delikatność i wilgotność babeczki zawdzięczają pływaniu – tak, tak – pływaniu w ciepłym syropie z dodatkiem rumu (lub aromatu rumowego).
Drożdżowe babeczki chłoną ten syrop jak gąbka i dzięki temu długo zachowują świeżość i co oczywiste – nie wysychają :)
Babeczki ponczowe były dawniej bardzo popularne w Polsce, może to za sprawą bardzo popularnej we Francji babki Savarin.
Babka Savarin to duża baba drożdżowa pieczona w formie z kominkiem, następnie mocno nasączana syropem i podana z bitą śmietaną, którą nakłada się do dziury po formie i owocami – jeśli babka podawana jest na ciepło, to nie dodaje się kremówki tylko same owoce pogrzane w syropie.
Jeśli chcecie to z tego przepisu możecie zrobić jedną dużą babkę, albo właśnie około 16 takich rozkosznych babeczek jakie upiekłam ja :)
Może jest z nimi trochę więcej roboty, bo trzeba każdą babeczkę oddzielnie „ogarnąć” za to myślę, że takie babeczki będą się doskonale prezentowały na świątecznym stole :)
Jeśli lubicie drożdżowe babki to koniecznie też wypróbujcie przepis na pyszną, maślaną babkę z rodzynkami i skórką pomarańczową :D
Przepis na te babeczki ponczowe pochodzi z książki „Ciastkarstwo” autorstwa B. Deschamps i J-P. Deschaintre.

Babeczki ponczowe
Składniki
babeczki drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)
- 15 g cukru
- szczypta soli
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 50 ml ciepłego mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
syrop:
- 350 g cukru
- 700 ml wody
- około 5 łyżek rumu (lub 1,5 łyżki aromatu rumowego) - może być też inny aromat, albo wrzucona skórka z cytryny lub pomarańczy
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżeczką mąki, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W misie umieść mąkę, sól i jajka, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto.
- Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło - wyrób razem z ciastem.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Przełóż ciasto do małych foremek na babki - możesz piec babki porcjami, albo do jednej normalnej formy na babkę z kominkiem.
- Przykryj foremki ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
- Piecz babeczki w 180 stopniach przez około 20 minut - jeśli pieczesz jedną dużą babkę to piecz ją 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Babeczki po upieczeniu ostudź.
- W rondelku zagotuj cukier z wodą i rumem (albo skórkami z cytrusów), wkładaj po kilka babeczek i każdą mocz po około 1-2 minuty - w trakcie obróć babeczki.
- Przełóż na kratkę aby spłynął nadmiar syropu.
- Wierzch babeczek polej jeszcze odrobiną syropu, albo likierem - np. wiśniowym.
- Przed podaniem babeczki udekoruj bitą śmietaną i owocami.
Co jak co ale brzmi to intrygująco jednak procentowe babeczki na pewno zachwyciłyby najbardziej naszych rodziców xDm