Przepis na drożdżowe babeczki ponczowe

babeczki ponczowe


Ponczowe babeczki, to takie małe, rozpływające się w ustach i obłędne babeczki mocno nasączone syropem rumowym, podane z bitą śmietaną i owocami.

Ciężko się im oprzeć, bo znikają z talerza nie wiadomo kiedy :)

Swoją niezwykłą delikatność i wilgotność babeczki zawdzięczają pływaniu – tak, tak – pływaniu w ciepłym syropie z dodatkiem rumu (lub aromatu rumowego).

Drożdżowe babeczki chłoną ten syrop jak gąbka i dzięki temu długo zachowują świeżość i co oczywiste –  nie wysychają :)

Rumowe babeczki ponczowe były dawniej bardzo popularne w Polsce, może to za sprawą bardzo popularnej we Francji babki Savarin.

Babka Savarin to duża baba drożdżowa pieczona w formie z kominkiem, następnie mocno nasączana syropem i podana z bitą śmietaną, którą nakłada się do dziury po formie i owocami – jeśli babka podawana jest na ciepło, to nie dodaje się kremówki tylko same owoce podgrzane w syropie.

Jeśli chcecie to z tego przepisu możecie zrobić jedną dużą babkę, albo właśnie około 16 takich rozkosznych babeczek jakie upiekłam ja :)

Może jest z nimi trochę więcej roboty, bo trzeba każdą babeczkę oddzielnie „ogarnąć” za to myślę, że takie babeczki będą się doskonale prezentowały na świątecznym stole :)

Jeśli lubicie drożdżowe babki to koniecznie też wypróbujcie przepis na pyszną, maślaną babkę z rodzynkami i skórką pomarańczową :D

Przepis na te babeczki ponczowe pochodzi z książki „Ciastkarstwo” autorstwa B. Deschamps i J-P. Deschaintre.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

babeczki ponczowe

wielkanocne babeczki

babeczki na wielkanoc

babeczki z kremem

babki ponczowe

babeczki drożdżowe

Babeczki ponczowe przepis do druku

babeczki z kremem

Babeczki ponczowe

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne drożdżowe babeczki ponczowe z syropem rumowym i owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Danie Deser
Porcje 16

Składniki

babeczki drożdżowe:

syrop:

  • 350 g cukru
  • 700 ml wody
  • około 5 łyżek rumu (lub 1,5 łyżki aromatu rumowego) - może być też inny aromat, albo wrzucona skórka z cytryny lub pomarańczy

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżeczką mąki, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    15 g drożdży świeżych, 15 g cukru, 50 ml mleka
  • W misie umieść mąkę, sól i jajka, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto.
    250 g mąki pszennej, szczypta soli, 3 jajka
  • Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło - wyrób razem z ciastem.
    75 g masła
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Przełóż ciasto do małych foremek na babki - możesz piec babki porcjami, albo do jednej normalnej formy na babkę z kominkiem.
  • Przykryj foremki ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Piecz babeczki w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - jeśli pieczesz jedną dużą babkę to piecz ją 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Babeczki po upieczeniu ostudź.
  • W rondelku zagotuj cukier z wodą i rumem (albo skórkami z cytrusów), wkładaj po kilka babeczek i każdą mocz po około 1-2 minuty - w trakcie obróć babeczki.
    350 g cukru, 700 ml wody, około 5 łyżek rumu
  • Przełóż na kratkę aby spłynął nadmiar syropu.
  • Wierzch babeczek polej jeszcze odrobiną syropu, albo likierem - np. wiśniowym.
  • Przed podaniem babeczki udekoruj bitą śmietaną i owocami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

babeczki ponczowe kwiatki