Przepis na lekkie babeczki na samych białkach

Angel Food Cupcakes, czyli anielskie babeczki na białkach to popularne amerykańskie babeczki.
Zrobione są na samych białkach – bez żółtek i niewielkiej ilości mąki.
To w zasadzie beza, to której dodajemy mąkę :)
Babeczki po upieczeniu są lekkie i delikatne, śnieżnobiałe w środku.
Stąd nazwa anielskie babeczki.
Na blogu znajdziecie również przepis na babkę Angel Food Cake, gdzie używacie aż 9 białek!
Jeśli więc macie zgromadzone w lodówce białka i nie wiecie co z nich zrobić, a nie chcecie bezy, to upieczcie takie anielskie babeczki albo dużą babkę z białek.
Babeczki świetnie smakują z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz owocami.
Ja pod krem nałożyłam trochę domowej konfitury z malin, a na krem położyłam borówki.
Możecie oczywiście użyć inny smak konfitury (albo z niej zupełnie zrezygnować) i innych owoców.
Z samych białek możecie również upiec bakaliowe ciasto na białkach, czekoladowe ciasto z białek albo kokosowe babeczki na białkach.
Mam nadzieję, że te anielskie babeczki na białkach przypadną wam do gustu :)






Anielskie babeczki na białkach przepis do druku

Anielskie babeczki na białkach
Wyposażenie
- Forma do babeczek, albo sztywne papilotki
Składniki
babeczki na białkach
- 6 białek z jajek rozmiar L
- 150 g cukru pudru 1 szklanka
- 60 g mąki trochę ponad 1/3 szklanki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
krem z mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30% – mocno schłodzonej
- 125 g serka mascarpone zimnego
- 2 łyżki cukru pudru lub do smaku
dodatkowo
- konfitura malinowa opcjonalnie
- borówki lub inne owoce – opcjonalnie
Instrukcja
babeczki z białek
- Obydwie mąki przesiej przez sito.60 g mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Białka zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą i gęstą masę – troszkę mniej niż na bezę.6 białek, 150 g cukru pudru
- Do białek dodaj mąki i sok z cytryny.1 łyżka soku z cytryny
- Delikatnie wymieszaj łyżką.
- Nałóż ciasto do papilotek – ja nakładałam prawie na pełno – babeczki nie urosły szczególnie mocno.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
krem z bitej śmietany
- Zimną kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Gdy będzie już trochę gęsta dodaj po łyżce mascarpone i ciągle miksuj.125 g serka mascarpone
- Miksuj całość jeszcze przez kilka minut, tak aby krem był gęsty.
- Na babeczki nałóż trochę konfitury malinowej (jeśli używasz), a na nią nałóż krem z mascarpone.konfitura malinowa
- Na koniec możesz udekorować babeczki owocami.borówki