Przepis na lekkie babeczki na samych białkach

anielskie babeczki

Angel Food Cupcakes, czyli anielskie babeczki na białkach to popularne amerykańskie babeczki.

Zrobione są na samych białkach bez żółtek i niewielkiej ilości mąki.

To w zasadzie beza, to której dodajemy mąkę :)

Babeczki po upieczeniu są lekkie i delikatne, śnieżnobiałe w środku.

Stąd nazwa anielskie babeczki.

Na blogu znajdziecie również przepis na babkę Angel Food Cake, gdzie używacie aż 9 białek!

Jeśli więc macie zgromadzone w lodówce białka i nie wiecie co z nich zrobić, a nie chcecie bezy, to upieczcie takie anielskie babeczki albo dużą babkę z białek.

Babeczki świetnie smakują z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz owocami.

Ja pod krem nałożyłam trochę domowej konfitury z malin, a na krem położyłam borówki.

Możecie oczywiście użyć inny smak konfitury (albo z niej zupełnie zrezygnować) i innych owoców.

Z samych białek możecie również upiec bakaliowe ciasto na białkach, czekoladowe ciasto z białek albo kokosowe babeczki na białkach.

Mam nadzieję, że te anielskie babeczki na białkach przypadną wam do gustu :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę
babeczki angel food z kremem
babeczki angel food
babeczki na samych białkach
babeczki z białek
dietetyczne babeczki z kremem
babeczki na samych białkach

Anielskie babeczki na białkach przepis do druku

anielskie babeczki

Anielskie babeczki na białkach

Wypieki Beaty
Przepis na leciutkie i niskokaloryczne babeczki na samych białkach.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 16
Kalorie 150 kcal

Wyposażenie

  • Forma do babeczek, albo sztywne papilotki

Składniki

babeczki na białkach

krem z mascarpone

dodatkowo

Instrukcja
 

babeczki z białek

  • Obydwie mąki przesiej przez sito.
    60 g mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Białka zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą i gęstą masę – troszkę mniej niż na bezę.
    6 białek, 150 g cukru pudru
  • Do białek dodaj mąki i sok z cytryny.
    1 łyżka soku z cytryny
  • Delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Nałóż ciasto do papilotek – ja nakładałam prawie na pełno – babeczki nie urosły szczególnie mocno.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki ostudź.

krem z bitej śmietany

  • Zimną kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Gdy będzie już trochę gęsta dodaj po łyżce mascarpone i ciągle miksuj.
    125 g serka mascarpone
  • Miksuj całość jeszcze przez kilka minut, tak aby krem był gęsty.
  • Na babeczki nałóż trochę konfitury malinowej (jeśli używasz), a na nią nałóż krem z mascarpone.
    konfitura malinowa
  • Na koniec możesz udekorować babeczki owocami.
    borówki

Notatki

Podaję kaloryczność z kremem, ale bez konfitury i owoców.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 150kcalWeglowodany: 16gBiałko: 3gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!