Przepis na Angel food cake, czyli anielskie ciasto z białek :)
Od dawna chciałam upiec ciasto Angel Food Cake, ale brakowało mi odpowiedniej formy.
W końcu ją sobie kupiłam i proszę – anielskie ciasto w całej okazałości :D
Pewnie się zastanawiacie czemu brak formy mnie ograniczał, bo przecież ciasto wygląda na zwykłą babkę.
Otóż nie jest to taka zwykła babka i zapewne z tradycyjnej formy na babkę, to bym go jedynie wyjęła łyżeczką ;)
Angel Food Cake jest ciastem specyficznym, bardziej bezą niż ciastem.
Robi się je z dużej ilości białek i niewielkiej ilości mąki. Aby ciasto nie opadało, to formy w którym się piecze niczym się nie smaruje – ciasto ma się przykleić do ścianek i dzięki temu nie opaść.
Jak się pewnie domyślacie, aby je potem wyjąć trzeba je obkroić dookoła nożem – nie stanowi to żadnego problemu jeśli forma na babkę ma odpinany rant jak w tortownicy :)
Anielskie ciasto jest delikatne, białe i lekkie. To trochę takie połączenie bezy i biszkoptu, ale jest lżejsze od biszkoptu i mniej klejące od bezy.
Najlepiej podać je z bitą śmietaną i owocami, ale możecie też dodać lody, albo sos.
Jeśli macie w lodówce nadmiar białek, to przygotujcie sobie to ciasto :)
Ps. Ja swoje Angel Food Cake przygotowałam z około 9 białek i wcale nie wyszło jakieś super wysokie (czego się obawiałam), więc jeśli macie sporo białek, to spokojnie możecie zrobić z 12 białek.
Polecam też przepisy na bezy – to jeśli to ciasto Was trochę onieśmiela :D
Aha – jeszcze jedno – jeśli do ciasta nie podacie bitej śmietany, tylko np. same owoce, to otrzymacie bardzo dietetyczne ciasto :D
Angel Food Cake przepis do druku

Angel food cake
Składniki
- 180 ml białek w temperaturze pokojowej (z około 9 jajek)
- 225 g cukru - podzielonego na dwie porcje
- 100 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie, albo trochę soku z cytryny lub wanilii
Instrukcja
- Białka ubij na sztywno, gdy zgęstnieją zacznij dodawać po łyżce połowę cukru i miksuj jak bezę - aż białka będą białe i lśniące oraz nie będzie czuć kryształków cukru.180 ml białek, 225 g cukru
- Pozostałą część cukru przesiej przez sito razem z mąką.100 g mąki pszennej
- Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet oraz aromat - krótko zmiksuj.1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki octu winnego, kilka kropel aromatu migdałowego
- Dodaj w dwóch porcjach mąkę z cukrem i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Przełóż ciasto do formy z kominkiem i odpinanym rantem - formy niczym nie smaruj (moja forma ma średnicę 22 cm).
- Nożem "pokrój" kilkakrotnie ciasto, tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza, a następnie wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu od razu ustaw formę do góry dnem na szklance (tak aby otwór formy był na szklance), w ten sposób wystudź ciasto przez około 2 godziny (ten sposób studzenia ma zapobiec opadaniu ciasta).
- Po wystudzeniu obkrój ostrym nożem ciasto wokół rantu i kominka - zdejmij rant i podetnij ciasto od spodu.
- Wyjmij na talerz i udekoruj wg uznania -polecam bitą śmietanę oraz owoce.
Przepis znalazłam na stronie Joy of Baking – jest też tam film z przygotowania ciasta – film jest po angielsku.