ciasto anielskie

Przepis na puszyste i lekkie anielskie ciasto z białek

Angel Food Cake to niebiańsko lekkie ciasto przygotowane wyłącznie z białek jajek (bez użycia żółtek). To delikatne i puszyste cudo, które rozpływa się w ustach. Bez zbędnego tłuszczu i pełne subtelnej słodyczy, idealne na lekki słodki deser o każdej porze roku. Spróbuj koniecznie!

angel food cake

Angel Food Cake przepis krok po kroku

Jeśli masz w domu białka, których nie wiesz jak wykorzystać, to koniecznie upiecz to ciasto!

ciasto anielskie

Angel food cake przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekką i puszystą babkę z samych białek prosto z Ameryki.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babki – najlepiej z odpinanym rantem.
Składniki

składniki na ciasto Angel Food

Instrukcja
 
  • Białka ubij lekko i zacznij dodawać po łyżce cukier i miksuj jak bezę – aż białka będą białe i lśniące oraz nie będzie czuć kryształków cukru.
    180 ml białek, 125 g cukru
  • Pozostały cukru przesiej przez sito razem z mąką.
    100 g mąki pszennej, 100 g cukru
  • Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet oraz aromat – krótko zmiksuj.
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki octu winnego, kilka kropel aromatu migdałowego
  • Dodaj w dwóch porcjach mąkę z cukrem i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Przełóż ciasto do formy z kominkiem i odpinanym rantem – formy niczym nie smaruj (moja forma ma średnicę 22 cm).
  • Nożem "pokrój" kilkakrotnie ciasto, tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza, a następnie wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (góra dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu od razu ustaw formę do góry dnem na szklance (tak aby otwór formy był na szklance), w ten sposób wystudź ciasto przez około 2 godziny (ten sposób studzenia ma zapobiec opadaniu ciasta).
  • Po wystudzeniu obkrój ostrym nożem ciasto wokół rantu i kominka – zdejmij rant i podetnij ciasto od spodu.
  • Wyjmij na talerz i udekoruj wg uznania -polecam bitą śmietanę oraz owoce.
Notatki
Szklanka ma 250 ml.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto bez żółtek, ciasto z białek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto na białkach

Anielskie ciasto z białek – uwagi

Od dawna chciałam upiec ciasto Angel Food Cake, ale brakowało mi odpowiedniej formy. W końcu ją sobie kupiłam i proszę – anielskie ciasto w całej okazałości. Pewnie się zastanawiacie czemu brak formy mnie ograniczał, bo przecież ciasto wygląda na zwykłą babkę. Otóż nie jest to taka zwykła babka i zapewne z tradycyjnej formy na babkę, to bym go jedynie wyjęła łyżeczką. Angel Food Cake jest ciastem specyficznym, bardziej bezą niż ciastem.

Jak zrobić anielskie ciasto – wskazówki

Robi się je z dużej ilości białek i niewielkiej ilości mąki. Aby ciasto nie opadało, to formy w którym się piecze niczym się nie smaruje – ciasto ma się przykleić do ścianek i dzięki temu nie opaść. Jak się pewnie domyślacie, aby je potem wyjąć trzeba je obkroić dookoła nożem – nie stanowi to żadnego problemu jeśli forma na babkę ma odpinany rant jak w tortownicy – albo ma płaskie i proste brzegi. Przeczytaj dokładnie mój przepis i opis co zrobić z ciastem po upieczeniu, bo te wskazówki są ważne, aby przygotowanie tego ciasta okazało się sukcesem!

ciasto anielskie

Jak podać ciasto Angel Food?

Anielskie ciasto jest delikatne, białe i lekkie. To trochę takie połączenie bezy i biszkoptu, ale jest lżejsze od biszkoptu i mniej klejące od bezy. Najlepiej podać je z bitą śmietaną i owocami – w sezonie na truskawki i inne świeże owoce, warto wykorzystać właśnie świeże owoce. Poza sezonem świetnie się sprawdzą owoce z puszki – np. brzoskwinie, gruszki czy ananas. Owoce pokrój wtedy w kostkę i podaj z ubitą śmietaną kremówką. Poza bitą śmietaną i owocami to ciasto z białek możesz podać z dodatkiem sosu toffi, albo sosu waniliowego – wtedy sosem polej ciasto tuż przed podaniem, tak aby ładnie spłynął na talerzyk i nie zdążył za mocno nasączyć ciasta.

ciasto na białkach

Jak przechowywać ciasto Angel Food?

Samo ciasto – bez śmietany kremówki i owoców możesz przechowywać na blacie kuchennym – nie ma potrzeby chowania go do lodówki. Koniecznie przechowuj ciasto pod szczelnym przykryciem – np. pod szklanym kloszem, albo owinięte folią spożywczą. Zapobiegnie to nadmiernemu wysuszaniu ciasta – a że ciasto nie ma w sobie dodanego tłuszczu, to ma tendencję do obsychania! Dodatki do ciasta najlepiej nałożyć dopiero przed podaniem.

Mam nadzieję, że skusisz się na to niezwykle lekkie i puszyste ciasto i przygotujesz je swojej rodzinie. Szczególnie jeśli masz w lodówce nadmiar białek i nie wiesz jak je wykorzystać.

Ps. Ja swoje Angel Food Cake przygotowałam z około 9 białek i wcale nie wyszło jakieś super wysokie (czego się obawiałam), więc jeśli macie sporo białek, to spokojnie możecie zrobić z 12 białek. Polecam też przepisy na bezy – to jeśli to ciasto Was trochę onieśmiela.

Aha – jeszcze jedno – jeśli do ciasta nie podacie bitej śmietany, tylko np. same owoce, to otrzymacie bardzo dietetyczne ciasto.

angel food cake
angel food cake

Przepis znalazłam na stronie Joy of Baking – jest też tam film z przygotowania ciasta – film jest po angielsku.

Polecane przepisy na ciasta z białek

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta, które przygotujesz bez użycia żółtek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: