Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Angel food cake

Angel food cake, czyli anielskie ciasto 🙂

 

ciasto anielskie

 

Od dawna chciałam upiec ciasto Angel Food Cake, ale brakowało mi odpowiedniej formy.

W końcu ją sobie kupiłam i proszę – anielskie ciasto w całej okazałości 😀

Pewnie się zastanawiacie czemu brak formy mnie ograniczał, bo przecież ciasto wygląda na zwykłą babkę.

Otóż nie jest to taka zwykła babka i zapewne z tradycyjnej formy na babkę, to bym go jedynie wyjęła łyżeczką 😉

Angel Food Cake jest ciastem specyficznym, bardziej bezą niż ciastem. Robi się je z dużej ilości ciałek i niewielkiej ilości mąki, aby ciasto nie opadało, to formy w którym się piecze niczym się nie smaruje – ciasto ma się przykleić do ścianek i dzięki temu nie opaść.

Jak się pewnie domyślacie, aby je potem wyjąć trzeba je obkroić dookoła nożem – nie stanowi to żadnego problemu jeśli forma na babkę ma odpinany rant jak w tortownicy 🙂

Anielskie ciasto jest delikatne, białe i lekkie. To trochę takie połączenie bezy i biszkoptu, ale jest lżejsze od biszkoptu i mniej klejące od bezy.

Najlepiej podać je z bitą śmietaną i owocami, ale możecie też dodać lody, albo sos.

Jeśli macie w lodówce nadmiar białek, to przygotujcie sobie to ciasto 🙂

Ps. Ja swoje Angel Food Cake przygotowałam z około 9 białek i wcale nie wyszło jakieś super wysokie (czego się obawiałam), więc jeśli macie sporo białek, to spokojnie możecie zrobić z 12 białek.

Polecam też przepisy na bezy – to jeśli to ciasto Was trochę onieśmiela 😀

Aha – jeszcze jedno – jeśli do ciasta nie podacie bitej śmietany, tylko np. same owoce, to otrzymacie bardzo dietetyczne ciasto 😀

 

angel food cake

 

ciasto na białkach

 

ciasto na białkach

 

ciasto anielskie

 

angel food cake

 

angel food cake

 

Angel food cake
 
Autor:
Składniki
  • 180 ml białek w temperaturze pokojowej (z około 9 jajek)
  • 225 g cukru - podzielonego na dwie porcje
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Wykonanie
  1. Białka ubij na sztywno, gdy zgęstnieją zacznij dodawać po łyżce połowę cukru i miksuj jak bezę - aż białka będą białe i lśniące oraz nie będzie czuć kryształków cukru.
  2. Pozostałą część cukru przesiej przez sito razem z mąką.
  3. Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet oraz aromat - krótko zmiksuj.
  4. Dodaj w dwóch porcjach mąkę z cukrem i delikatnie wymieszaj łopatką.
  5. Przełóż ciasto do formy z kominkiem i odpinanym rantem - formy niczym nie smaruj (moja forma ma średnicę 22 cm).
  6. Nożem "pokrój" kilkakrotnie ciasto, tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza, a następnie wyrównaj powierzchnię.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu od razu ustaw formę do góry dnem na szklance (tak aby otwór formy był na szklance), w ten sposób wystudź ciasto przez około 2 godziny (ten sposób studzenia ma zapobiec opadaniu ciasta).
  9. Po wystudzeniu obkrój ostrym nożem ciasto wokół rantu i kominka - zdejmij rant i podetnij ciasto od spodu.
  10. Wyjmij na talerz i udekoruj wg uznania.
 

Przepis znalazłam tutaj – jest też tam film z przygotowania ciasta – film jest po angielsku.

 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux