Przepis na Angel food cake, czyli anielskie ciasto z białek :)

ciasto anielskie


Od dawna chciałam upiec ciasto Angel Food Cake, ale brakowało mi odpowiedniej formy.

W końcu ją sobie kupiłam i proszę – anielskie ciasto w całej okazałości :D

Pewnie się zastanawiacie czemu brak formy mnie ograniczał, bo przecież ciasto wygląda na zwykłą babkę.

Otóż nie jest to taka zwykła babka i zapewne z tradycyjnej formy na babkę, to bym go jedynie wyjęła łyżeczką ;)

Angel Food Cake jest ciastem specyficznym, bardziej bezą niż ciastem.

Robi się je z dużej ilości białek i niewielkiej ilości mąki. Aby ciasto nie opadało, to formy w którym się piecze niczym się nie smaruje – ciasto ma się przykleić do ścianek i dzięki temu nie opaść.

Jak się pewnie domyślacie, aby je potem wyjąć trzeba je obkroić dookoła nożem – nie stanowi to żadnego problemu jeśli forma na babkę ma odpinany rant jak w tortownicy :)

Anielskie ciasto jest delikatne, białe i lekkie. To trochę takie połączenie bezy i biszkoptu, ale jest lżejsze od biszkoptu i mniej klejące od bezy.

Najlepiej podać je z bitą śmietaną i owocami, ale możecie też dodać lody, albo sos.

Jeśli macie w lodówce nadmiar białek, to przygotujcie sobie to ciasto :)

Ps. Ja swoje Angel Food Cake przygotowałam z około 9 białek i wcale nie wyszło jakieś super wysokie (czego się obawiałam), więc jeśli macie sporo białek, to spokojnie możecie zrobić z 12 białek.

Polecam też przepisy na bezy – to jeśli to ciasto Was trochę onieśmiela :D

Aha – jeszcze jedno – jeśli do ciasta nie podacie bitej śmietany, tylko np. same owoce, to otrzymacie bardzo dietetyczne ciasto :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

angel food cake

ciasto na białkach

ciasto na białkach

ciasto anielskie

angel food cake

angel food cake

Angel Food Cake przepis do druku

ciasto anielskie

Angel food cake

Wypieki Beaty
Przepis na lekką i puszystą babkę z samych białek.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 10 minut
Porcje 12

Składniki

Instrukcja
 

  • Białka ubij na sztywno, gdy zgęstnieją zacznij dodawać po łyżce połowę cukru i miksuj jak bezę - aż białka będą białe i lśniące oraz nie będzie czuć kryształków cukru.
    180 ml białek, 225 g cukru
  • Pozostałą część cukru przesiej przez sito razem z mąką.
    100 g mąki pszennej
  • Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet oraz aromat - krótko zmiksuj.
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki octu winnego, kilka kropel aromatu migdałowego
  • Dodaj w dwóch porcjach mąkę z cukrem i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Przełóż ciasto do formy z kominkiem i odpinanym rantem - formy niczym nie smaruj (moja forma ma średnicę 22 cm).
  • Nożem "pokrój" kilkakrotnie ciasto, tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza, a następnie wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu od razu ustaw formę do góry dnem na szklance (tak aby otwór formy był na szklance), w ten sposób wystudź ciasto przez około 2 godziny (ten sposób studzenia ma zapobiec opadaniu ciasta).
  • Po wystudzeniu obkrój ostrym nożem ciasto wokół rantu i kominka - zdejmij rant i podetnij ciasto od spodu.
  • Wyjmij na talerz i udekoruj wg uznania -polecam bitą śmietanę oraz owoce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na stronie Joy of Baking – jest też tam film z przygotowania ciasta – film jest po angielsku.