Czekoladowe ciasto na białkach
Przepis na czekoladowe ciasto z białkami i z tartymi jabłkami
Przygotujcie dziś razem ze mną pyszne czekoladowe ciasto na białkach. To ciasto z samych białek – zrobione bez użycia żółtek, więc szczególnie przyda się w okresie karnawału kiedy robimy dużo pączków i faworków, z których zostają nam białka. Jeśli to tej pory zastanawialiście się co z robić z białek, to ja wam przychodzę z pomocą! Zobaczcie mój przepis na czekoladowe ciasto z białek i upieczcie je jak najszybciej!
Spis treści
Czekoladowe ciasto na białkach przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepis na ciasto z wykorzystaniem samych białek, to ten przepis będzie dla Ciebie idealny!
Czekoladowe ciasto na białkach przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto na białkach
- 6 białek ( z jajek rozmiar L)
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
- 100 ml oleju
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiego kakao ((4 łyżki) )
- 1 duże jabłko ( starte na grubych oczkach (u mnie po obraniu i bez ogryzka było 200 g))
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml mleka
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto na białkach
Krok 1 – zmiksuj białka
- Zacznij miksować białka, w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru).6 białek, 150 g cukru
Krok 2 – przesiej suche składniki przez sitko
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.150 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 3 – dodaj pozostałe składniki do ubitych białek
- Do ubitych białek dodaj na zmianę olej i mąkę – mieszaj na niskich obrotach.100 ml oleju
- Na koniec dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.1 duże jabłko
Krok 4 – upiecz ciasto z białek
- Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm – wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
Krok 5 – przygotuj polewę czekoladową na ciasto
- W rondelku podgrzej mleko, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.100 g czekolady mlecznej, 50 ml mleka
- Lekko ostudź czekoladę aby zgęstniała, a następnie polej nią ciasto.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto na białkach – wskazówki
Od czasu do czasu nazbierają mi się białka po różnych wypiekach.
Zbieram je do słoiczka i trzymam w lodówce – mogą tak trochę postać.
Zwykle robię z nich jakąś bezę, ale czasami mam ochotę na coś innego.
Wtedy robię z nich ciasto z białkami – bez żółtek :)
Takie właśnie jest to czekoladowe ciasto na białkach.
To ciasto jest bardzo proste, lekkie, puszyste i jednocześnie wilgotne.
To dodatkowa zasługa dodanych do ciasta tartych jabłek.
Jak zrobić czekoladowe ciasto na białkach – wskazówki
Najważniejsze jest dobre przygotowanie piany z białek. Ubijamy ją długo razem z cukrem – zupełnie jak na bezę.
Miksujemy aż będą białe, gęste i lśniące.
Wtedy dodajemy do nich mąkę przesianą z kakao i olej. Przesianie mąki zapewnia jej większą puszystość, więc nie rezygnujcie z tego kroku.
Na koniec dodajmy do ciasta tarte na grubych oczkach jabłko i delikatnie mieszamy.
Ja swoje ciasto upiekłam w formie keksowej, ale możecie też zrobić je z podwójnej porcji i upiec w większej płaskie formie.
Jeśli macie w lodówce słoiczek z białkami, robiliście właśnie faworki, tiramisu czy też creme brulee i nie wiecie co zrobić z resztą jajka, to koniecznie upieczcie to ciasto :)
Ciasto bez żółtek będzie również doskonałe dla osób, które mają uczulenie na kurze żółtka, albo ograniczających kaloryczność swoich posiłków. Białko kurze ma niewiele kalorii :) Koniecznie więc skorzystajcie z tego przepisu i zróbcie to wilgotne ciasto bez żółtek. Pamiętajcie również o tartych jabłkach, które dodają ciastu dużej wilgotności.
Następnym razem jak się wam uzbierają znowu białka, to możecie zrobić pieguska z makiem albo bakaliowe ciasto bez żółtek
Polecane przepisy na ciasta z samych białek
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta zrobione na białkach. Polecam Wam między innymi takie:
48 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Zazwyczaj piekę to ciasto na Ostatki. Razem z bratem smażymy pączki na Tłusty Czwartek, i zużywamy na nie 25 żółtek… no a z białek trzeba coś zrobić. Wtedy robię w sporej tortownicy. Dobrze sprawdzają się jabłka szampion i rubin i posypanie po wierzchu płatkami migdałowymi.
Duża porcja to świetny pomysł :)
Super przepis zawsze wychodzi
dziękuję bardzo :)
Niestety, bardzo nieciekawe ciasto, gdy chodzi o smak.
Szkoda składników.
Wszystko pięknie wyrosło i pieknie się upiekło, ale uwazam za niekorzystne połaczenie bialek- które same z siebie na tle calych jajek nie mają bogatego smaku, z olejem w miejsce np.masła.
Ciasto jest doskonale nijakie.
Smak jest jak zwykle sprawą gustu, a o gustach się nie rozmawia ;) Co do żółtek, to nie są one tu celowo pominięte. Czasami jest tak, że zostają nam białka i szkoda je wyrzucać, wtedy można upiec ciasto z samych białek.
Wyszło mi pierwsze 2 razy a ostatnie 5 razy cały czas wychodzą zakalce… najpierw wyrasta super a w połowie czasu pieczenia totalnie opada a na koniec brzegi są spieczone a w środku mokre w pół upieczone. Nie wiem co jest nie tak.
Hmm, a piekarnik jest ok?
Nie mam fizycznego termometru w piekarniku ale normalnie w nim piekę również mięso na obiad w 180 st i jest ok. Nie wiem co miało by z piekarnikiem być nie tak. Ciasto piekę bez termoobiegu oczywiście, tylko grzanie góra-dół.
To sama nie wiem, może zbyt soczyste jabłko. Wcześniej ci wychodziło, więc nie wiem, który czynnik uległ zmianie
Super ciasto. Wyszło pyszne. Jest juz w moich przepisach.
Pyszne. U mnie z orzechami i polewą z gorzkiej czekolady. Puszyste i wilgotne. Do tego proste i szybkie. Thx.
Ciasto jest przepyszne
A czy wyjdzie to coasting jeśli zrobię je w formie na muffinki?Mam mniej białek wiec keksówki byłaby za duża… Ile piec jako muffinki 25-30 min. Starczy?
Możesz upiec muffinki – myślę, że tak 25-30 minut będzie ok
Zrobiłam z połowy przepisu, bo miałam tylko 3 białka ~ 100 ml, użyłam 1 średnie jabłko i forme do muffinek. Wyszło 8 smacznych, miękkich muffinek. Żeby było szybciej polewe sobie darowalam i posypałam muffinki posiekanymi migdałami. Piekłam 35 min.Napewno wrócę do przepisu, bo fajna opcja obok kokosanek na zużycie białek. Dzieciaki i mąż byli zadowoleni! Dziękuje za przepis!
Po dodaniu mąki i oleju, na zmianę w 8 porcjach, piękna bezowa piana opadła i zrobiło się trochę mało jak na 30 cm keksówkę. Właśnie wstawiłam do piekarnika ale nie sądzę żeby się udało :(. Co zrobiłam nie tak?
Pewnie za długo było wszystko razem mieszane i piana się rozbiła.
Opadła zanim wszystko zdążyłam dodać. Moze to jednak kwestia obrotów? Korzystam z robota kuchennego czy dobrze myślę że zbyt duże mogły zaszkodzić?
Do ubijania białek wysokie obroty, ale potem gdy dodajesz składniki to już niskie i nie miksujesz długo – tylko do połączenia składników
Dziękuję
Miałam podobnie. Myślę,że jakbym po ubiciu białek resztę składnikow mieszała ręcznie szpatułką wszystko byłoby ok.
Czy można kakao zamienić na gorzką czekoladę.
Może, rozpuść ją i lekko ostudź. Daj też jedną łyżkę mąki więcej.
Witam, czy ciasto można zamrozić? Zrobiłam podwójną porcję:)
Myślę, że spokojnie
Jeśli odmierza się ciasto według wagi to jedna szklanka to 250 g mąki , czyli w przepisie powinno być 250 g mąki ? i jaką najlepiej mąkę stosować ? tortową ?
szklanka wody waży 250g (ml=g w tym przypadku).
Szklanka mąki waży 150g :)
może być tortowa, ogólnie typ 450 – 500
1 szklanka mąki ta 170g
U mnie jest to zwykle 150 g
A mniej więcej ile to będzie białek? Bo mam 200 ml i nie wiem czy starczy ;)
6 białek to około 200-250 ml, więc tyle wystarczy.
Dziękuję za ten przepis. ciasto jest naprawdę super. Banalne w przygotowaniu a rezultat powyżej oczekiwań. Po jednym kawałku zaczyna sie krążenie wokół blaszki. polecam i pozdrawiam.
Super :)
Czy olej i mąkę należy dodać naprzemiennie?
Ja daję część mąki, potem olej i na koniec resztę mąki
A moje ciasto po otwarciu piekarnika opadło
Ciasto jest boskie. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Nie za suche, ani za tłuste- jak to zazwyczaj bywa. Z całego serduszka polecam upiec!
Bardzo się cieszę, że ciasto tak przypadło ci do gustu :)
cudnie czekoladowe, mięciutkie, zużyłam białka, które zostały po pieczeniu chrustu
Świetnie
Błyskawica przepis. Do ciasta dodałam siekanych migdałów, a gdy ostygło przekroiłam i dodałam masę. Pyszotka :)
Ciasto udane, wyszło smaczne, ale robiąc polewę radzę napjpierw w 50ml mleka rozpuścić 50g masła (i dopiero wtedy dodać 100g czekolady), w przeciwny razie polewa będzie gorącą czekoladą która nie utrzyma się na cieście za żadne skarby ;)
Utrzyma się, utrzyma. Dzisiaj pierwszy raz piekłam to ciasto, więc wiem co piszę. Po prostu tę „gorącą czekoladę” trzeba najpierw trochę ostudzić, wówczas ona zgęstnieje i świetnie się trzyma. Moje ciasto było nawet lekko ciepłe, a mimo to polewa nie ściekała.
Rewelacyjne to ciasto od początku do końca. Po prostu pychota.
Ciasto wspaniałe, ja dołożyłam troszkę orzechów włoskich
Z orzechami musiało być jeszcze smaczniejsze :)
Czy to ciasto rośnie? Moje nie urosło, w dodatku keksówka spokojnie mogłaby być mniejsza, bo ciasto nie wypełniło objętości. Jakieś podpowiedzi?
Ciasto nie jest jakoś mocno wysokie, ale rośnie. Spróbuj go upiec w foremce tak około 25 cm – będzie wyższe. Tylko wtedy wydłuż czas pieczenia.