Czekoladowe ciasto na białkach

z tartymi jabłkami

 

czekoladowe ciasto na białkach

 

Od czasu do czasu nazbierają mi się białka po różnych wypiekach.

Zbieram je do słoiczka i trzymam w lodówce – mogą tak trochę postać.

Zwykle robię z nich jakąś bezę, ale czasami mam ochotę na coś innego.

Wtedy robię z nich ciasto na samych białkach – bez żółtek 🙂

Takie właśnie jest to czekoladowe ciasto na białkach.

Ciasto wychodzi lekkie, puszyste i bardzo mięciutkie – to dodatkowa zasługa dodanych do ciasta tartych jabłek.

Jeśli więc macie w lodówce słoiczek z białkami, robiliście właśnie faworki, tiramisu czy też creme brulee i nie wiecie co zrobić z resztą jajka, to koniecznie upieczcie to ciasto 🙂

A następnym razem możecie zrobić pieguska z makiem 😀

 

ciasto czekoladowe z jabłkami murzynek z jabłkami
 

murzynek na białkach z jabłkami murzynek z białek z jabłkami
 

czekoladowe ciasto bez żółtek czekoladowe ciasto z białek
 

Czekoladowe ciasto na białkach – przepis do druku

 

Czekoladowe ciasto na białkach

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 100 ml oleju
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g (4 łyżki) gorzkiego kakao
  • 1 większe jabłko starte na grubych oczkach (u mnie po obraniu i bez ogryzka było 200 g)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml mleka
Wykonanie
  1. Zacznij miksować białka, w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru).
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Do ubitych białek dodaj na zmianę olej i mąkę - mieszaj na niskich obrotach.
  4. Na koniec dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
  5. Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
  8. W rondelku podgrzej mleko, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  9. Lekko ostudź czekoladę, a następnie polej nią ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 286 Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 36 g Białka: 5 g