Czekoladowe ciasto na białkach

Zaktualizowany: 2023 15 sierpnia
czekoladowe ciasto na białkach

Przepis na czekoladowe ciasto z białkami i z tartymi jabłkami

Przygotujcie dziś razem ze mną pyszne czekoladowe ciasto na białkach. To ciasto z samych białek – zrobione bez użycia żółtek, więc szczególnie przyda się w okresie karnawału kiedy robimy dużo pączków i faworków, z których zostają nam białka. Jeśli to tej pory zastanawialiście się co z robić z białek, to ja wam przychodzę z pomocą! Zobaczcie mój przepis na czekoladowe ciasto z białek i upieczcie je jak najszybciej!

murzynek na białkach z jabłkami

Czekoladowe ciasto na białkach przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepis na ciasto z wykorzystaniem samych białek, to ten przepis będzie dla Ciebie idealny!

czekoladowe ciasto na białkach

Czekoladowe ciasto na białkach przepis

Wypieki Beaty
Wilgotne czekoladowe ciasto z białek z dodatkiem tartego jabłka.
4.45 z 227 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 297 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto na białkach

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto na białkach

  • Zacznij miksować białka, w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru).
    6 białek, 150 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
    150 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do ubitych białek dodaj na zmianę olej i mąkę – mieszaj na niskich obrotach.
    100 ml oleju
  • Na koniec dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
    1 duże jabłko
  • Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm – wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
  • W rondelku podgrzej mleko, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
    100 g czekolady mlecznej, 50 ml mleka
  • Lekko ostudź czekoladę aby zgęstniała, a następnie polej nią ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 297kcalWeglowodany: 36gBiałko: 6gTłuszcz: 14g
Słowa kluczowe bez żółtek, ciasto bez żółtek, ciasto z białek, ciasto z białkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
murzynek z białek z jabłkami

Czekoladowe ciasto na białkach – wskazówki

Od czasu do czasu nazbierają mi się białka po różnych wypiekach.

Zbieram je do słoiczka i trzymam w lodówce – mogą tak trochę postać.

Zwykle robię z nich jakąś bezę, ale czasami mam ochotę na coś innego.

Wtedy robię z nich ciasto z białkami – bez żółtek :)

Takie właśnie jest to czekoladowe ciasto na białkach.

To ciasto jest bardzo proste, lekkie, puszyste i jednocześnie wilgotne.

To dodatkowa zasługa dodanych do ciasta tartych jabłek.

ciasto czekoladowe z jabłkami

Jak zrobić czekoladowe ciasto na białkach – wskazówki

Najważniejsze jest dobre przygotowanie piany z białek. Ubijamy ją długo razem z cukrem – zupełnie jak na bezę.

Miksujemy aż będą białe, gęste i lśniące.

Wtedy dodajemy do nich mąkę przesianą z kakao i olej. Przesianie mąki zapewnia jej większą puszystość, więc nie rezygnujcie z tego kroku.

Na koniec dodajmy do ciasta tarte na grubych oczkach jabłko i delikatnie mieszamy.

Ja swoje ciasto upiekłam w formie keksowej, ale możecie też zrobić je z podwójnej porcji i upiec w większej płaskie formie.

Jeśli macie w lodówce słoiczek z białkami, robiliście właśnie faworki, tiramisu czy też creme brulee i nie wiecie co zrobić z resztą jajka, to koniecznie upieczcie to ciasto :)

Ciasto bez żółtek będzie również doskonałe dla osób, które mają uczulenie na kurze żółtka, albo ograniczających kaloryczność swoich posiłków. Białko kurze ma niewiele kalorii :) Koniecznie więc skorzystajcie z tego przepisu i zróbcie to wilgotne ciasto bez żółtek. Pamiętajcie również o tartych jabłkach, które dodają ciastu dużej wilgotności.

Następnym razem jak się wam uzbierają znowu białka, to możecie zrobić pieguska z makiem  albo bakaliowe ciasto bez żółtek

murzynek z jabłkami
czekoladowe ciasto bez żółtek czekoladowe ciasto z białek

Polecane przepisy na ciasta z samych białek

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta zrobione na białkach. Polecam Wam między innymi takie:

Opublikowano: 2020 14 lutego

Podziel się przepisem

48 komentarzy

  1. 7cbb9cce4edb7d55c35aa687fb5ccf44?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2024 6 lutego w 08:16- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Zazwyczaj piekę to ciasto na Ostatki. Razem z bratem smażymy pączki na Tłusty Czwartek, i zużywamy na nie 25 żółtek… no a z białek trzeba coś zrobić. Wtedy robię w sporej tortownicy. Dobrze sprawdzają się jabłka szampion i rubin i posypanie po wierzchu płatkami migdałowymi.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 6 lutego w 08:36- Odpowiedz

      Duża porcja to świetny pomysł :)

  2. 3f45c33baabf8f00e454630371024b7e?s=54&d=mm&r=g
    Jola 2023 26 lutego w 12:32- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super przepis zawsze wychodzi

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 26 lutego w 16:35- Odpowiedz

      dziękuję bardzo :)

  3. 782614fc85be4582e3ffd271e4296aa4?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2023 19 stycznia w 21:38- Odpowiedz

    Niestety, bardzo nieciekawe ciasto, gdy chodzi o smak.
    Szkoda składników.
    Wszystko pięknie wyrosło i pieknie się upiekło, ale uwazam za niekorzystne połaczenie bialek- które same z siebie na tle calych jajek nie mają bogatego smaku, z olejem w miejsce np.masła.
    Ciasto jest doskonale nijakie.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 20 stycznia w 08:45- Odpowiedz

      Smak jest jak zwykle sprawą gustu, a o gustach się nie rozmawia ;) Co do żółtek, to nie są one tu celowo pominięte. Czasami jest tak, że zostają nam białka i szkoda je wyrzucać, wtedy można upiec ciasto z samych białek.

  4. 000351936afb7d44b6624df3abb75c8f?s=54&d=mm&r=g
    Estera 2022 30 grudnia w 21:29- Odpowiedz

    Wyszło mi pierwsze 2 razy a ostatnie 5 razy cały czas wychodzą zakalce… najpierw wyrasta super a w połowie czasu pieczenia totalnie opada a na koniec brzegi są spieczone a w środku mokre w pół upieczone. Nie wiem co jest nie tak.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 31 grudnia w 08:30- Odpowiedz

      Hmm, a piekarnik jest ok?

      • 000351936afb7d44b6624df3abb75c8f?s=54&d=mm&r=g
        Estera 2022 31 grudnia w 15:07- Odpowiedz

        Nie mam fizycznego termometru w piekarniku ale normalnie w nim piekę również mięso na obiad w 180 st i jest ok. Nie wiem co miało by z piekarnikiem być nie tak. Ciasto piekę bez termoobiegu oczywiście, tylko grzanie góra-dół.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 31 grudnia w 17:03- Odpowiedz

          To sama nie wiem, może zbyt soczyste jabłko. Wcześniej ci wychodziło, więc nie wiem, który czynnik uległ zmianie

  5. 8ba0dbddb415435f48929df505f217cc?s=54&d=mm&r=g
    Danuta 2022 6 listopada w 08:45- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super ciasto. Wyszło pyszne. Jest juz w moich przepisach.

  6. 053213994b53c0c5d877d5e4f3023aa0?s=54&d=mm&r=g
    Jola 2022 6 sierpnia w 15:15- Odpowiedz

    Pyszne. U mnie z orzechami i polewą z gorzkiej czekolady. Puszyste i wilgotne. Do tego proste i szybkie. Thx.

  7. 18081bd646b5f626caceea8cbb481b0e?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2022 2 kwietnia w 19:18- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    Ciasto jest przepyszne

  8. f609bb119979f91f1fa694f3aad9859d?s=54&d=mm&r=g
    Karina 2022 21 marca w 09:17- Odpowiedz

    A czy wyjdzie to coasting jeśli zrobię je w formie na muffinki?Mam mniej białek wiec keksówki byłaby za duża… Ile piec jako muffinki 25-30 min. Starczy?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 21 marca w 10:24- Odpowiedz

      Możesz upiec muffinki – myślę, że tak 25-30 minut będzie ok

    • f609bb119979f91f1fa694f3aad9859d?s=54&d=mm&r=g
      Karina 2022 23 marca w 09:18- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Zrobiłam z połowy przepisu, bo miałam tylko 3 białka ~ 100 ml, użyłam 1 średnie jabłko i forme do muffinek. Wyszło 8 smacznych, miękkich muffinek. Żeby było szybciej polewe sobie darowalam i posypałam muffinki posiekanymi migdałami. Piekłam 35 min.Napewno wrócę do przepisu, bo fajna opcja obok kokosanek na zużycie białek. Dzieciaki i mąż byli zadowoleni! Dziękuje za przepis!

  9. 35c5648e0e81981d447d84b223415ce4?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2022 20 lutego w 17:54- Odpowiedz

    Po dodaniu mąki i oleju, na zmianę w 8 porcjach, piękna bezowa piana opadła i zrobiło się trochę mało jak na 30 cm keksówkę. Właśnie wstawiłam do piekarnika ale nie sądzę żeby się udało :(. Co zrobiłam nie tak?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 20 lutego w 18:34- Odpowiedz

      Pewnie za długo było wszystko razem mieszane i piana się rozbiła.

      • 35c5648e0e81981d447d84b223415ce4?s=54&d=mm&r=g
        Magda 2022 20 lutego w 18:50- Odpowiedz

        Opadła zanim wszystko zdążyłam dodać. Moze to jednak kwestia obrotów? Korzystam z robota kuchennego czy dobrze myślę że zbyt duże mogły zaszkodzić?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 20 lutego w 20:26- Odpowiedz

          Do ubijania białek wysokie obroty, ale potem gdy dodajesz składniki to już niskie i nie miksujesz długo – tylko do połączenia składników

          • 35c5648e0e81981d447d84b223415ce4?s=54&d=mm&r=g
            Magda 2022 21 lutego w 09:07

            Dziękuję

    • 49f6f7391071d4a7e9e39528438ba35a?s=54&d=mm&r=g
      Jolanta 2022 27 września w 07:04- Odpowiedz

      Miałam podobnie. Myślę,że jakbym po ubiciu białek resztę składnikow mieszała ręcznie szpatułką wszystko byłoby ok.

  10. 6835192526bc20523b980dded3da7938?s=54&d=mm&r=g
    Maria 2022 16 lutego w 15:00- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Czy można kakao zamienić na gorzką czekoladę.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 16 lutego w 16:26- Odpowiedz

      Może, rozpuść ją i lekko ostudź. Daj też jedną łyżkę mąki więcej.

  11. aa70f72697881216fb09b1c2429ae990?s=54&d=mm&r=g
    Basia 2021 4 grudnia w 18:43- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Witam, czy ciasto można zamrozić? Zrobiłam podwójną porcję:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 4 grudnia w 19:05- Odpowiedz

      Myślę, że spokojnie

  12. 22428760c090c15372a54839562e332a?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2021 28 listopada w 20:34- Odpowiedz

    Jeśli odmierza się ciasto według wagi to jedna szklanka to 250 g mąki , czyli w przepisie powinno być 250 g mąki ? i jaką najlepiej mąkę stosować ? tortową ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 28 listopada w 20:42- Odpowiedz

      szklanka wody waży 250g (ml=g w tym przypadku).
      Szklanka mąki waży 150g :)
      może być tortowa, ogólnie typ 450 – 500

    • 85f5bc5f38e6f5503f6a4d1b6e359cef?s=54&d=mm&r=g
      Ula 2022 9 lutego w 11:13- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      1 szklanka mąki ta 170g

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 12 lutego w 17:54- Odpowiedz

        U mnie jest to zwykle 150 g

  13. efad5a6548ce236e5b40cb7a355dde3c?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2021 16 czerwca w 16:43- Odpowiedz

    A mniej więcej ile to będzie białek? Bo mam 200 ml i nie wiem czy starczy ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 16 czerwca w 17:29- Odpowiedz

      6 białek to około 200-250 ml, więc tyle wystarczy.

  14. 83c8cf376a5e3def21c928568b0a3928?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina 2021 9 maja w 08:06- Odpowiedz

    Dziękuję za ten przepis. ciasto jest naprawdę super. Banalne w przygotowaniu a rezultat powyżej oczekiwań. Po jednym kawałku zaczyna sie krążenie wokół blaszki. polecam i pozdrawiam.

  15. be9a6149f996251dace83f8f1573520d?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2021 27 lutego w 16:11- Odpowiedz

    Czy olej i mąkę należy dodać naprzemiennie?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 27 lutego w 22:55- Odpowiedz

      Ja daję część mąki, potem olej i na koniec resztę mąki

  16. be9a6149f996251dace83f8f1573520d?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2021 27 lutego w 15:28- Odpowiedz

    A moje ciasto po otwarciu piekarnika opadło

  17. e2a467dd4dda74ff2b3610b69bb238a0?s=54&d=mm&r=g
    Madzia 2021 22 lutego w 19:20- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ciasto jest boskie. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Nie za suche, ani za tłuste- jak to zazwyczaj bywa. Z całego serduszka polecam upiec!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 22 lutego w 19:27- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasto tak przypadło ci do gustu :)

  18. 55e9acb2c69399a4faf507652e6a2178?s=54&d=mm&r=g
    jola 2021 20 lutego w 17:20- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    cudnie czekoladowe, mięciutkie, zużyłam białka, które zostały po pieczeniu chrustu

  19. 8d3090e6e332558990751fbbd7ab8b31?s=54&d=mm&r=g
    Aha 2021 17 lutego w 13:51- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Błyskawica przepis. Do ciasta dodałam siekanych migdałów, a gdy ostygło przekroiłam i dodałam masę. Pyszotka :)

  20. bcd0df1488b9b6559b0368314f42fab4?s=54&d=mm&r=g
    Klaudia 2021 12 lutego w 14:13- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    Ciasto udane, wyszło smaczne, ale robiąc polewę radzę napjpierw w 50ml mleka rozpuścić 50g masła (i dopiero wtedy dodać 100g czekolady), w przeciwny razie polewa będzie gorącą czekoladą która nie utrzyma się na cieście za żadne skarby ;)

    • eadeafca5b3eee5d79625ec845423919?s=54&d=mm&r=g
      Bronisława 2021 7 listopada w 16:30- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Utrzyma się, utrzyma. Dzisiaj pierwszy raz piekłam to ciasto, więc wiem co piszę. Po prostu tę „gorącą czekoladę” trzeba najpierw trochę ostudzić, wówczas ona zgęstnieje i świetnie się trzyma. Moje ciasto było nawet lekko ciepłe, a mimo to polewa nie ściekała.
      Rewelacyjne to ciasto od początku do końca. Po prostu pychota.

  21. d46596397241d7fca6db7f9ebe2da49c?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2020 21 listopada w 14:20- Odpowiedz

    Ciasto wspaniałe, ja dołożyłam troszkę orzechów włoskich

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 22 listopada w 10:48- Odpowiedz

      Z orzechami musiało być jeszcze smaczniejsze :)

  22. 13303574a82c842510e4d065d59a61f9?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2020 10 maja w 00:23- Odpowiedz

    Czy to ciasto rośnie? Moje nie urosło, w dodatku keksówka spokojnie mogłaby być mniejsza, bo ciasto nie wypełniło objętości. Jakieś podpowiedzi?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 10 maja w 11:52- Odpowiedz

      Ciasto nie jest jakoś mocno wysokie, ale rośnie. Spróbuj go upiec w foremce tak około 25 cm – będzie wyższe. Tylko wtedy wydłuż czas pieczenia.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy