Przepis na czekoladowe ciasto z białek

z tartymi jabłkami

czekoladowe ciasto na białkach


Od czasu do czasu nazbierają mi się białka po różnych wypiekach.

Zbieram je do słoiczka i trzymam w lodówce – mogą tak trochę postać.

Zwykle robię z nich jakąś bezę, ale czasami mam ochotę na coś innego.

Wtedy robię z nich ciasto z białek – bez żółtek :)

Takie właśnie jest to czekoladowe ciasto na białkach.

To ciasto jest bardzo proste, lekkie, puszyste i jednocześnie wilgotne.

To dodatkowa zasługa dodanych do ciasta tartych jabłek.

Jak zrobić czekoladowe ciasto na białkach?

Najważniejsze jest dobre przygotowanie piany z białek. Ubijamy ją długo razem z cukrem – zupełnie jak na bezę.

Miksujemy aż będą białe, gęste i lśniące.

Wtedy dodajemy do nich mąkę przesianą z kakao i olej. Przesianie mąki zapewnia jej większą puszystość, więc nie rezygnujcie z tego kroku.

Na koniec dodajmy do ciasta tarte na grubych oczkach jabłko i delikatnie mieszamy.

Ja swoje ciasto upiekłam w formie keksowej, ale możecie też zrobić je z podwójnej porcji i upiec w większej płaskie formie.

Jeśli macie w lodówce słoiczek z białkami, robiliście właśnie faworki, tiramisu czy też creme brulee i nie wiecie co zrobić z resztą jajka, to koniecznie upieczcie to ciasto :)

A następnym razem możecie zrobić pieguska z makiem  albo bakaliowe ciasto bez żółtek :D

ciasto czekoladowe z jabłkami murzynek z jabłkami

murzynek na białkach z jabłkami murzynek z białek z jabłkami

czekoladowe ciasto bez żółtek czekoladowe ciasto z białek

Czekoladowe ciasto na białkach przepis do druku

czekoladowe ciasto na białkach

Czekoladowe ciasto na białkach

Wypieki Beaty
Wilgotne czekoladowe ciasto z białek z dodatkiem tartego jabłka.
4.05 z 65 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 10
Kalorie 286 kcal

Wyposażenie

  • Podłużna forma keksowa o długości około 30 cm.

Składniki
  

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 100 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiego kakao (4 łyżki)
  • 1 duże jabłko starte na grubych oczkach (u mnie po obraniu i bez ogryzka było 200 g)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml mleka

Instrukcja
 

  • Zacznij miksować białka, w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru).
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Do ubitych białek dodaj na zmianę olej i mąkę - mieszaj na niskich obrotach.
  • Na koniec dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
  • W rondelku podgrzej mleko, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Lekko ostudź czekoladę, a następnie polej nią ciasto.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 286kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe bez żółtek, białka, czekolada, jabłka, kakao
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!