Przepis na czekoladowe ciasto z białek
z tartymi jabłkami
Od czasu do czasu nazbierają mi się białka po różnych wypiekach.
Zbieram je do słoiczka i trzymam w lodówce – mogą tak trochę postać.
Zwykle robię z nich jakąś bezę, ale czasami mam ochotę na coś innego.
Wtedy robię z nich ciasto z białek – bez żółtek :)
Takie właśnie jest to czekoladowe ciasto na białkach.
To ciasto jest bardzo proste, lekkie, puszyste i jednocześnie wilgotne.
To dodatkowa zasługa dodanych do ciasta tartych jabłek.
Jak zrobić czekoladowe ciasto na białkach?
Najważniejsze jest dobre przygotowanie piany z białek. Ubijamy ją długo razem z cukrem – zupełnie jak na bezę.
Miksujemy aż będą białe, gęste i lśniące.
Wtedy dodajemy do nich mąkę przesianą z kakao i olej. Przesianie mąki zapewnia jej większą puszystość, więc nie rezygnujcie z tego kroku.
Na koniec dodajmy do ciasta tarte na grubych oczkach jabłko i delikatnie mieszamy.
Ja swoje ciasto upiekłam w formie keksowej, ale możecie też zrobić je z podwójnej porcji i upiec w większej płaskie formie.
Jeśli macie w lodówce słoiczek z białkami, robiliście właśnie faworki, tiramisu czy też creme brulee i nie wiecie co zrobić z resztą jajka, to koniecznie upieczcie to ciasto :)
A następnym razem możecie zrobić pieguska z makiem albo bakaliowe ciasto bez żółtek :D






Czekoladowe ciasto na białkach przepis do druku

Czekoladowe ciasto na białkach
Wyposażenie
- Podłużna forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki
- 6 białek z jajek rozmiar L
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 100 ml oleju
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiego kakao (4 łyżki)
- 1 duże jabłko starte na grubych oczkach (u mnie po obraniu i bez ogryzka było 200 g)
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml mleka
Instrukcja
- Zacznij miksować białka, w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru).
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Do ubitych białek dodaj na zmianę olej i mąkę - mieszaj na niskich obrotach.
- Na koniec dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
- W rondelku podgrzej mleko, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
- Lekko ostudź czekoladę, a następnie polej nią ciasto.
Ciasto jest boskie. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Nie za suche, ani za tłuste- jak to zazwyczaj bywa. Z całego serduszka polecam upiec!
Bardzo się cieszę, że ciasto tak przypadło ci do gustu :)
cudnie czekoladowe, mięciutkie, zużyłam białka, które zostały po pieczeniu chrustu
Świetnie
Błyskawica przepis. Do ciasta dodałam siekanych migdałów, a gdy ostygło przekroiłam i dodałam masę. Pyszotka :)
Ciasto udane, wyszło smaczne, ale robiąc polewę radzę napjpierw w 50ml mleka rozpuścić 50g masła (i dopiero wtedy dodać 100g czekolady), w przeciwny razie polewa będzie gorącą czekoladą która nie utrzyma się na cieście za żadne skarby ;)
Ciasto wspaniałe, ja dołożyłam troszkę orzechów włoskich
Z orzechami musiało być jeszcze smaczniejsze :)
Czy to ciasto rośnie? Moje nie urosło, w dodatku keksówka spokojnie mogłaby być mniejsza, bo ciasto nie wypełniło objętości. Jakieś podpowiedzi?
Ciasto nie jest jakoś mocno wysokie, ale rośnie. Spróbuj go upiec w foremce tak około 25 cm – będzie wyższe. Tylko wtedy wydłuż czas pieczenia.