Czekoladowe ciasto na białkach

Zaktualizowany: 2024 18 kwietnia
czekoladowe ciasto na białkach

Przepis na czekoladowe ciasto z białkami i z tartymi jabłkami

Przygotujcie dziś razem ze mną pyszne czekoladowe ciasto na białkach. To ciasto z samych białek – zrobione bez użycia żółtek, więc szczególnie przyda się w okresie karnawału kiedy robimy dużo pączków i faworków, z których zostają nam białka. Jeśli to tej pory zastanawialiście się co z robić z białek, to ja wam przychodzę z pomocą! Zobaczcie mój przepis na czekoladowe ciasto z białek i upieczcie je jak najszybciej!

murzynek na białkach z jabłkami

Czekoladowe ciasto na białkach przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepis na ciasto z wykorzystaniem samych białek, to ten przepis będzie dla Ciebie idealny!

czekoladowe ciasto na białkach

Czekoladowe ciasto na białkach przepis

Wypieki Beaty
Wilgotne czekoladowe ciasto z białek z dodatkiem tartego jabłka.
4.45 z 227 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 297 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto na białkach

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto na białkach

    Krok 1 – zmiksuj białka

    • Zacznij miksować białka, w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru).
      6 białek, 150 g cukru

    Krok 2 – przesiej suche składniki przez sitko

    • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
      150 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krok 3 – dodaj pozostałe składniki do ubitych białek

    • Do ubitych białek dodaj na zmianę olej i mąkę – mieszaj na niskich obrotach.
      100 ml oleju
    • Na koniec dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
      1 duże jabłko

    Krok 4 – upiecz ciasto z białek

    • Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm – wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
    • Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.

    Krok 5 – przygotuj polewę czekoladową na ciasto

    • W rondelku podgrzej mleko, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
      100 g czekolady mlecznej, 50 ml mleka
    • Lekko ostudź czekoladę aby zgęstniała, a następnie polej nią ciasto.
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 297kcalWeglowodany: 36gBiałko: 6gTłuszcz: 14g
    Słowa kluczowe bez żółtek, ciasto bez żółtek, ciasto z białek, ciasto z białkami
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    murzynek z białek z jabłkami

    Czekoladowe ciasto na białkach – wskazówki

    Od czasu do czasu nazbierają mi się białka po różnych wypiekach.

    Zbieram je do słoiczka i trzymam w lodówce – mogą tak trochę postać.

    Zwykle robię z nich jakąś bezę, ale czasami mam ochotę na coś innego.

    Wtedy robię z nich ciasto z białkami – bez żółtek :)

    Takie właśnie jest to czekoladowe ciasto na białkach.

    To ciasto jest bardzo proste, lekkie, puszyste i jednocześnie wilgotne.

    To dodatkowa zasługa dodanych do ciasta tartych jabłek.

    ciasto czekoladowe z jabłkami

    Jak zrobić czekoladowe ciasto na białkach – wskazówki

    Najważniejsze jest dobre przygotowanie piany z białek. Ubijamy ją długo razem z cukrem – zupełnie jak na bezę.

    Miksujemy aż będą białe, gęste i lśniące.

    Wtedy dodajemy do nich mąkę przesianą z kakao i olej. Przesianie mąki zapewnia jej większą puszystość, więc nie rezygnujcie z tego kroku.

    Na koniec dodajmy do ciasta tarte na grubych oczkach jabłko i delikatnie mieszamy.

    Ja swoje ciasto upiekłam w formie keksowej, ale możecie też zrobić je z podwójnej porcji i upiec w większej płaskie formie.

    Jeśli macie w lodówce słoiczek z białkami, robiliście właśnie faworki, tiramisu czy też creme brulee i nie wiecie co zrobić z resztą jajka, to koniecznie upieczcie to ciasto :)

    Ciasto bez żółtek będzie również doskonałe dla osób, które mają uczulenie na kurze żółtka, albo ograniczających kaloryczność swoich posiłków. Białko kurze ma niewiele kalorii :) Koniecznie więc skorzystajcie z tego przepisu i zróbcie to wilgotne ciasto bez żółtek. Pamiętajcie również o tartych jabłkach, które dodają ciastu dużej wilgotności.

    Następnym razem jak się wam uzbierają znowu białka, to możecie zrobić pieguska z makiem  albo bakaliowe ciasto bez żółtek

    murzynek z jabłkami
    czekoladowe ciasto bez żółtek czekoladowe ciasto z białek

    Polecane przepisy na ciasta z samych białek

    Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta zrobione na białkach. Polecam Wam między innymi takie:

    Opublikowano: 2020 14 lutego

    Podziel się przepisem

    48 komentarzy

    1. 7cbb9cce4edb7d55c35aa687fb5ccf44?s=54&d=mm&r=g
      Aleksandra 2024 6 lutego w 08:16- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Zazwyczaj piekę to ciasto na Ostatki. Razem z bratem smażymy pączki na Tłusty Czwartek, i zużywamy na nie 25 żółtek… no a z białek trzeba coś zrobić. Wtedy robię w sporej tortownicy. Dobrze sprawdzają się jabłka szampion i rubin i posypanie po wierzchu płatkami migdałowymi.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2024 6 lutego w 08:36- Odpowiedz

        Duża porcja to świetny pomysł :)

    2. 3f45c33baabf8f00e454630371024b7e?s=54&d=mm&r=g
      Jola 2023 26 lutego w 12:32- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Super przepis zawsze wychodzi

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2023 26 lutego w 16:35- Odpowiedz

        dziękuję bardzo :)

    3. 782614fc85be4582e3ffd271e4296aa4?s=54&d=mm&r=g
      Dorota 2023 19 stycznia w 21:38- Odpowiedz

      Niestety, bardzo nieciekawe ciasto, gdy chodzi o smak.
      Szkoda składników.
      Wszystko pięknie wyrosło i pieknie się upiekło, ale uwazam za niekorzystne połaczenie bialek- które same z siebie na tle calych jajek nie mają bogatego smaku, z olejem w miejsce np.masła.
      Ciasto jest doskonale nijakie.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2023 20 stycznia w 08:45- Odpowiedz

        Smak jest jak zwykle sprawą gustu, a o gustach się nie rozmawia ;) Co do żółtek, to nie są one tu celowo pominięte. Czasami jest tak, że zostają nam białka i szkoda je wyrzucać, wtedy można upiec ciasto z samych białek.

    4. 000351936afb7d44b6624df3abb75c8f?s=54&d=mm&r=g
      Estera 2022 30 grudnia w 21:29- Odpowiedz

      Wyszło mi pierwsze 2 razy a ostatnie 5 razy cały czas wychodzą zakalce… najpierw wyrasta super a w połowie czasu pieczenia totalnie opada a na koniec brzegi są spieczone a w środku mokre w pół upieczone. Nie wiem co jest nie tak.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 31 grudnia w 08:30- Odpowiedz

        Hmm, a piekarnik jest ok?

        • 000351936afb7d44b6624df3abb75c8f?s=54&d=mm&r=g
          Estera 2022 31 grudnia w 15:07- Odpowiedz

          Nie mam fizycznego termometru w piekarniku ale normalnie w nim piekę również mięso na obiad w 180 st i jest ok. Nie wiem co miało by z piekarnikiem być nie tak. Ciasto piekę bez termoobiegu oczywiście, tylko grzanie góra-dół.

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2022 31 grudnia w 17:03- Odpowiedz

            To sama nie wiem, może zbyt soczyste jabłko. Wcześniej ci wychodziło, więc nie wiem, który czynnik uległ zmianie

    5. 8ba0dbddb415435f48929df505f217cc?s=54&d=mm&r=g
      Danuta 2022 6 listopada w 08:45- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Super ciasto. Wyszło pyszne. Jest juz w moich przepisach.

    6. 053213994b53c0c5d877d5e4f3023aa0?s=54&d=mm&r=g
      Jola 2022 6 sierpnia w 15:15- Odpowiedz

      Pyszne. U mnie z orzechami i polewą z gorzkiej czekolady. Puszyste i wilgotne. Do tego proste i szybkie. Thx.

    7. 18081bd646b5f626caceea8cbb481b0e?s=54&d=mm&r=g
      Ewa 2022 2 kwietnia w 19:18- Odpowiedz

      4 gwiazdek
      Ciasto jest przepyszne

    8. f609bb119979f91f1fa694f3aad9859d?s=54&d=mm&r=g
      Karina 2022 21 marca w 09:17- Odpowiedz

      A czy wyjdzie to coasting jeśli zrobię je w formie na muffinki?Mam mniej białek wiec keksówki byłaby za duża… Ile piec jako muffinki 25-30 min. Starczy?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 21 marca w 10:24- Odpowiedz

        Możesz upiec muffinki – myślę, że tak 25-30 minut będzie ok

      • f609bb119979f91f1fa694f3aad9859d?s=54&d=mm&r=g
        Karina 2022 23 marca w 09:18- Odpowiedz

        5 gwiazdka
        Zrobiłam z połowy przepisu, bo miałam tylko 3 białka ~ 100 ml, użyłam 1 średnie jabłko i forme do muffinek. Wyszło 8 smacznych, miękkich muffinek. Żeby było szybciej polewe sobie darowalam i posypałam muffinki posiekanymi migdałami. Piekłam 35 min.Napewno wrócę do przepisu, bo fajna opcja obok kokosanek na zużycie białek. Dzieciaki i mąż byli zadowoleni! Dziękuje za przepis!

    9. 35c5648e0e81981d447d84b223415ce4?s=54&d=mm&r=g
      Magda 2022 20 lutego w 17:54- Odpowiedz

      Po dodaniu mąki i oleju, na zmianę w 8 porcjach, piękna bezowa piana opadła i zrobiło się trochę mało jak na 30 cm keksówkę. Właśnie wstawiłam do piekarnika ale nie sądzę żeby się udało :(. Co zrobiłam nie tak?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 20 lutego w 18:34- Odpowiedz

        Pewnie za długo było wszystko razem mieszane i piana się rozbiła.

        • 35c5648e0e81981d447d84b223415ce4?s=54&d=mm&r=g
          Magda 2022 20 lutego w 18:50- Odpowiedz

          Opadła zanim wszystko zdążyłam dodać. Moze to jednak kwestia obrotów? Korzystam z robota kuchennego czy dobrze myślę że zbyt duże mogły zaszkodzić?

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2022 20 lutego w 20:26- Odpowiedz

            Do ubijania białek wysokie obroty, ale potem gdy dodajesz składniki to już niskie i nie miksujesz długo – tylko do połączenia składników

            • 35c5648e0e81981d447d84b223415ce4?s=54&d=mm&r=g
              Magda 2022 21 lutego w 09:07

              Dziękuję

      • 49f6f7391071d4a7e9e39528438ba35a?s=54&d=mm&r=g
        Jolanta 2022 27 września w 07:04- Odpowiedz

        Miałam podobnie. Myślę,że jakbym po ubiciu białek resztę składnikow mieszała ręcznie szpatułką wszystko byłoby ok.

    10. 6835192526bc20523b980dded3da7938?s=54&d=mm&r=g
      Maria 2022 16 lutego w 15:00- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Czy można kakao zamienić na gorzką czekoladę.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 16 lutego w 16:26- Odpowiedz

        Może, rozpuść ją i lekko ostudź. Daj też jedną łyżkę mąki więcej.

    11. aa70f72697881216fb09b1c2429ae990?s=54&d=mm&r=g
      Basia 2021 4 grudnia w 18:43- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Witam, czy ciasto można zamrozić? Zrobiłam podwójną porcję:)

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 4 grudnia w 19:05- Odpowiedz

        Myślę, że spokojnie

    12. 22428760c090c15372a54839562e332a?s=54&d=mm&r=g
      Ewa 2021 28 listopada w 20:34- Odpowiedz

      Jeśli odmierza się ciasto według wagi to jedna szklanka to 250 g mąki , czyli w przepisie powinno być 250 g mąki ? i jaką najlepiej mąkę stosować ? tortową ?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 28 listopada w 20:42- Odpowiedz

        szklanka wody waży 250g (ml=g w tym przypadku).
        Szklanka mąki waży 150g :)
        może być tortowa, ogólnie typ 450 – 500

      • 85f5bc5f38e6f5503f6a4d1b6e359cef?s=54&d=mm&r=g
        Ula 2022 9 lutego w 11:13- Odpowiedz

        5 gwiazdka
        1 szklanka mąki ta 170g

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 12 lutego w 17:54- Odpowiedz

          U mnie jest to zwykle 150 g

    13. efad5a6548ce236e5b40cb7a355dde3c?s=54&d=mm&r=g
      Kasia 2021 16 czerwca w 16:43- Odpowiedz

      A mniej więcej ile to będzie białek? Bo mam 200 ml i nie wiem czy starczy ;)

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 16 czerwca w 17:29- Odpowiedz

        6 białek to około 200-250 ml, więc tyle wystarczy.

    14. 83c8cf376a5e3def21c928568b0a3928?s=54&d=mm&r=g
      Ewelina 2021 9 maja w 08:06- Odpowiedz

      Dziękuję za ten przepis. ciasto jest naprawdę super. Banalne w przygotowaniu a rezultat powyżej oczekiwań. Po jednym kawałku zaczyna sie krążenie wokół blaszki. polecam i pozdrawiam.

    15. be9a6149f996251dace83f8f1573520d?s=54&d=mm&r=g
      Karolina 2021 27 lutego w 16:11- Odpowiedz

      Czy olej i mąkę należy dodać naprzemiennie?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 27 lutego w 22:55- Odpowiedz

        Ja daję część mąki, potem olej i na koniec resztę mąki

    16. be9a6149f996251dace83f8f1573520d?s=54&d=mm&r=g
      Karolina 2021 27 lutego w 15:28- Odpowiedz

      A moje ciasto po otwarciu piekarnika opadło

    17. e2a467dd4dda74ff2b3610b69bb238a0?s=54&d=mm&r=g
      Madzia 2021 22 lutego w 19:20- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Ciasto jest boskie. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Nie za suche, ani za tłuste- jak to zazwyczaj bywa. Z całego serduszka polecam upiec!

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 22 lutego w 19:27- Odpowiedz

        Bardzo się cieszę, że ciasto tak przypadło ci do gustu :)

    18. 55e9acb2c69399a4faf507652e6a2178?s=54&d=mm&r=g
      jola 2021 20 lutego w 17:20- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      cudnie czekoladowe, mięciutkie, zużyłam białka, które zostały po pieczeniu chrustu

    19. 8d3090e6e332558990751fbbd7ab8b31?s=54&d=mm&r=g
      Aha 2021 17 lutego w 13:51- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Błyskawica przepis. Do ciasta dodałam siekanych migdałów, a gdy ostygło przekroiłam i dodałam masę. Pyszotka :)

    20. bcd0df1488b9b6559b0368314f42fab4?s=54&d=mm&r=g
      Klaudia 2021 12 lutego w 14:13- Odpowiedz

      4 gwiazdek
      Ciasto udane, wyszło smaczne, ale robiąc polewę radzę napjpierw w 50ml mleka rozpuścić 50g masła (i dopiero wtedy dodać 100g czekolady), w przeciwny razie polewa będzie gorącą czekoladą która nie utrzyma się na cieście za żadne skarby ;)

      • eadeafca5b3eee5d79625ec845423919?s=54&d=mm&r=g
        Bronisława 2021 7 listopada w 16:30- Odpowiedz

        5 gwiazdka
        Utrzyma się, utrzyma. Dzisiaj pierwszy raz piekłam to ciasto, więc wiem co piszę. Po prostu tę „gorącą czekoladę” trzeba najpierw trochę ostudzić, wówczas ona zgęstnieje i świetnie się trzyma. Moje ciasto było nawet lekko ciepłe, a mimo to polewa nie ściekała.
        Rewelacyjne to ciasto od początku do końca. Po prostu pychota.

    21. d46596397241d7fca6db7f9ebe2da49c?s=54&d=mm&r=g
      Małgorzata 2020 21 listopada w 14:20- Odpowiedz

      Ciasto wspaniałe, ja dołożyłam troszkę orzechów włoskich

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 22 listopada w 10:48- Odpowiedz

        Z orzechami musiało być jeszcze smaczniejsze :)

    22. 13303574a82c842510e4d065d59a61f9?s=54&d=mm&r=g
      Ania 2020 10 maja w 00:23- Odpowiedz

      Czy to ciasto rośnie? Moje nie urosło, w dodatku keksówka spokojnie mogłaby być mniejsza, bo ciasto nie wypełniło objętości. Jakieś podpowiedzi?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 10 maja w 11:52- Odpowiedz

        Ciasto nie jest jakoś mocno wysokie, ale rośnie. Spróbuj go upiec w foremce tak około 25 cm – będzie wyższe. Tylko wtedy wydłuż czas pieczenia.

    Zostaw komentarz

    Ocena Przepisu




    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polecane przepisy