Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto zebra

Ciasto zebra jak za dawnych lat 🙂

Zebra jest biała w czarne paski, czy też jednak czarna w białe pasy?

Wiem, wiem – to trudne pytanie i mam wrażenie, że przy tym cieście też nie będzie łatwo o odpowiedź 😉

Ciasto zebra to jedno z ciast mojego dzieciństwa – często była pieczona w moim domu, najpierw przez mamę, a potem już przeze mnie.

Potem w dorosłym życiu rzadko ją piekłam, bo zawsze były jakieś ciekawsze ciasta do upieczenia.

Ostatnio przypomniał mi o niej mąż i po kilku dniach, na stole stała dumnie moja zebra 🙂

Muszę tu nieskromnie powiedzieć, że wyszła mi przepiękna 🙂

Samo ciasto było bardzo puszyste i gęste – nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki) – musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste 🙂

Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto.

 

ciasto zebra

zebra cake

babka zebra

przepis na ciasto zebra

 

Zebra
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o średnicy 26 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 25
Składniki
  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej przesianej) + 2 bardziej czubate łyżki
  • 2 bardziej czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej (lub gazowanego napoju)
  • ewentualnie aromat - ja użyłam migdałowy
Wykonanie
  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.
  3. Dodaj żółtka i zmiksuj
  4. Mąkę (bez tych dwóch łyżek) zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych białek - na zmianę z wodą i olejem.
  5. Na koniec możesz dodać aromat.
  6. Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części.
  7. Do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao - zamieszaj.
  8. Nalewaj do foremki o średnicy 26 cm na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe.
  9. Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania - można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
Wartości odżywcze podaję dla ciasta bez polewy czekoladowej.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 351 Tłuszcze: 18g Węglowodany: 42g Błonnik: 0,7g Białka: 5g
 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Wszystkim znane ‚babcine’ ciasto, a mimo to dalej zachwyca smakiem i wyglądem!!! Zgadzam się, przepięknie wygląda!!! Rety… kiedy ja ostatni raz jadłam zebrę???!!!

  • Kara

    Ulubione ciasto mojej mamy 🙂

  • gin

    Rewelacyjnie wyglądają te cieniutkie paseczki 🙂

  • Cudownie wygląda 🙂 To takie moje ciasto z dzieciństwa: często piekłam je razem z mamą 🙂

  • Nina

    Spodziewałam się, że będzie suche a było jak w sam raz. Naprawdę pycha, aż szkoda, że nie mogłam zjeść kilku kawałków

  • Pingback: Sernik zebra - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux