Przepis na ciasto zebrę jak za dawnych lat



Zebra jest biała w czarne paski, czy też jednak czarna w białe pasy?

Wiem, wiem – to trudne pytanie i mam wrażenie, że przy tym cieście też nie będzie łatwo o odpowiedź ;)

Ciasto zebra to jedno z ciast mojego dzieciństwa – często była pieczona w moim domu, najpierw przez mamę, a potem już przeze mnie.

Potem w dorosłym życiu rzadko ją piekłam, bo zawsze były jakieś ciekawsze ciasta do upieczenia.

Ostatnio przypomniał mi o niej mąż i po kilku dniach, na stole stała dumnie moja zebra :)

Jak zrobić babkę zebra na oleju?

Ważne jest tu dobre ubicie jajek – najpierw ubijamy białka z cukrem – tak aby były gęste i bardzo puszyste, a potem dodajemy żółtka.

Dodajemy resztę składników i dzielimy ciasto na dwie porcje.

Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej trochę mąki.

A jak powstają charakterystyczne paski?

Ciasto waniliowe i czekoladowe nakładamy na zmianę.

Najpierw na środek foremki wylewamy trochę ciasta waniliowego, a potem na jego środek trochę ciasta czekoladowego.

Znowu ciasto waniliowe na środek czekoladowego i tak na zmianę.

Ciasto będzie się powoli rozpływać na boki i tworzyć paski.

Moje ciasto zebra wyszło bardzo puszyste i gęste – nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki).

Musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste :)

Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto.

Jeśli lubicie wracać do smaków dzieciństwa, to koniecznie zróbcie sobie również blok czekoladowy, albo szyszki z ryżu preparowanego – tego smaku nie da się zapomnieć!

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


ciasto zebra

zebra cake

babka zebra  przepis na ciasto zebra

Ciasto zebra przepis do druku

ciasto zebra

Zebra

Wypieki Beaty
Przepis na popularne wilgotne ciasto zebra na oleju i wodzie gazowanej.
4.17 z 148 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 351 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.

Składniki
  

  • 5 jajek rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej przesianej) + 2 bardziej czubate łyżki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao bardziej czubate
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej (lub gazowanego napoju)
  • ewentualnie aromat - ja użyłam migdałowy

Instrukcja
 

  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.
  • Dodaj żółtka i zmiksuj
  • Mąkę (bez tych dwóch łyżek) zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych białek - na zmianę z wodą i olejem. Miksuj krótko - tylko do połączenia składników - tak aby ciasto było dalej puszyste.
  • Na koniec możesz dodać aromat.
  • Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części.
  • Do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao - zamieszaj.
  • Nalewaj do foremki o średnicy 26 cm na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe.
  • Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania - można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Notatki

Wartości odżywcze podaję dla ciasta bez polewy czekoladowej.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 351kcalWeglowodany: 42gBiałko: 5gTłuszcz: 18gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe biała czekolada, kakao, woda gazowana
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!