Przepis na ciasto zebrę



Zebra jest biała w czarne paski, czy też jednak czarna w białe pasy?

Wiem, wiem – to trudne pytanie i mam wrażenie, że przy tym cieście też nie będzie łatwo o odpowiedź ;)

Ciasto zebra to jedno z ciast mojego dzieciństwa – często była pieczona w moim domu, najpierw przez mamę, a potem już przeze mnie.

Potem w dorosłym życiu rzadko ją piekłam, bo zawsze były jakieś ciekawsze ciasta do upieczenia.

Ostatnio przypomniał mi o niej mąż i po kilku dniach, na stole stała dumnie moja zebra :)

Jak zrobić babkę zebra na oleju?

Ważne jest tu dobre ubicie jajek – najpierw ubijamy białka z cukrem – tak aby były gęste i bardzo puszyste, a potem dodajemy żółtka.

A jak powstają charakterystyczne paski?

Ciasto waniliowe i czekoladowe nakładamy na zmianę. Najpierw na środek foremki wylewamy trochę ciasta waniliowego, a potem na jego środek trochę ciasta czekoladowego.

Znowu ciasto waniliowe na środek czekoladowego i tak na zmianę.

Ciasto będzie się powoli rozpływać na boki i tworzyć paski.

Moje ciasto wyszło bardzo puszyste i gęste – nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki).

Musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste :)

Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto.

Jeśli lubicie wracać do smaków dzieciństwa, to koniecznie zróbcie sobie również blok czekoladowy, albo szyszki z ryżu preparowanego – tego smaku nie da się zapomnieć!

ciasto zebra

zebra cake

babka zebra  przepis na ciasto zebra

Ciasto zebra przepis do druku

ciasto zebra

Zebra

Wypieki Beaty
Przepis na popularne wilgotne ciasto zebra na oleju i wodzie gazowanej.
4.05 z 95 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 20
Kalorie 351 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.

Składniki
  

  • 5 jajek rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej przesianej) + 2 bardziej czubate łyżki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao bardziej czubate
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej (lub gazowanego napoju)
  • ewentualnie aromat - ja użyłam migdałowy

Instrukcja
 

  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.
  • Dodaj żółtka i zmiksuj
  • Mąkę (bez tych dwóch łyżek) zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych białek - na zmianę z wodą i olejem.
  • Na koniec możesz dodać aromat.
  • Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części.
  • Do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao - zamieszaj.
  • Nalewaj do foremki o średnicy 26 cm na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe.
  • Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania - można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Notatki

Wartości odżywcze podaję dla ciasta bez polewy czekoladowej.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 351kcalWeglowodany: 42gBiałko: 5gTłuszcz: 18gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe biała czekolada, kakao, woda gazowana
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!