Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,07 out of 5)
Loading...

Ciasto zebra

By |2018-10-10T13:57:14+00:002015 Styczeń 7th|Babki, Ciasta czekoladowe, Ciasta ucierane, Różności|

Ciasto zebra jak za dawnych lat 🙂

Zebra jest biała w czarne paski, czy też jednak czarna w białe pasy?

Wiem, wiem – to trudne pytanie i mam wrażenie, że przy tym cieście też nie będzie łatwo o odpowiedź 😉

Ciasto zebra to jedno z ciast mojego dzieciństwa – często była pieczona w moim domu, najpierw przez mamę, a potem już przeze mnie.

Potem w dorosłym życiu rzadko ją piekłam, bo zawsze były jakieś ciekawsze ciasta do upieczenia.

Ostatnio przypomniał mi o niej mąż i po kilku dniach, na stole stała dumnie moja zebra 🙂

Cudo!

Muszę tu nieskromnie powiedzieć, że wyszła mi przepiękna 🙂

Samo ciasto było bardzo puszyste i gęste – nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki) – musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste 🙂

Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto.

ciasto zebra

zebra cake

babka zebra  przepis na ciasto zebra

Przepis do druku

Zebra
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o średnicy 26 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 25
Składniki
  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej przesianej) + 2 bardziej czubate łyżki
  • 2 bardziej czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej (lub gazowanego napoju)
  • ewentualnie aromat - ja użyłam migdałowy
Wykonanie
  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.
  3. Dodaj żółtka i zmiksuj
  4. Mąkę (bez tych dwóch łyżek) zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych białek - na zmianę z wodą i olejem.
  5. Na koniec możesz dodać aromat.
  6. Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części.
  7. Do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao - zamieszaj.
  8. Nalewaj do foremki o średnicy 26 cm na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe.
  9. Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania - można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
Wartości odżywcze podaję dla ciasta bez polewy czekoladowej.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 351 Tłuszcze: 18g Węglowodany: 42g Błonnik: 0,7g Białka: 5g

 

Reklama

23 komentarze

  1. Paula 2018/09/15 at 14:19 - Reply

    Pięknie wyrosło ale w tej temperaturze po godzinie środek był całkowicie płynny

    • wypiekibeaty 2018/09/15 at 16:17 - Reply

      Niestety piekarniki różnie pieką – musisz potrzymać ciacho dłużej.

  2. Kasia 2018/08/25 at 20:50 - Reply

    Tydzień temu „wydawało mi się” że wszystko zrobilam jak należy. Jaka proporcja w przepisie taką dawałam. Niestety, wyszedł zakalec i gumowate. Dziś mam 15 min do końca pieczenia a ciasto juz wygląda wysmienicie jest wysokie , pulchniutkie i napewno smaczne. Teraz zawsze będę robić wszystko tak jak jest napisane w przepisie a nie po części na oko 😉 . Super przepis Pani Beatko

    • wypiekibeaty 2018/08/26 at 12:26 - Reply

      Z ciastami tak niestety jest, że nie zawsze robienie „na oko” dobrze im służy 🙂 cieszę się, że za drugim razem zebra wyszła jak trzeba 😀 pozdrawiam serdecznie, Beata

  3. Beta Latuszek 2018/04/07 at 19:40 - Reply

    Witam pieke jeszcze 15 mni mi zostalo ale na oko bedzie super jak na razie pieknie wyroslo

    • wypiekibeaty 2018/04/08 at 10:18 - Reply

      Bardzo się cieszę i życzę smacznego 🙂

  4. Sylwia Pultyn 2018/03/30 at 08:37 - Reply

    Witam, ile u Pani to szklanka?

    • wypiekibeaty 2018/03/30 at 08:39 - Reply

      Taka standardowa szklanka – 250 ml pojemności.

  5. Karina 2018/02/27 at 15:20 - Reply

    a jak zrobić taką polewę?

    • wypiekibeaty 2018/02/27 at 18:18 - Reply

      Ja najpierw rozpuściłam mleczną czekoladę z odrobiną śmietany kremówki, polałam ciasto, a potem rozpuściłam pół tabliczki białej czekolady, jak lekko ostygła, to przełożyłam ją do woreczka i wycisnęłam na wierzch ciasta.

  6. tata i syn 2018/01/30 at 19:17 - Reply

    Dziś z synkiem daliśmy „czadu po garach” i zrobiliśmy zebrę Pani Beaty. Pychota…

  7. Kasia 2018/01/20 at 18:40 - Reply

    Wyszło super. ☺ i wygląda pięknie i smakuje dobrze! Przepis godny polecenia ☺

  8. Piotr Kwaśny 2017/12/12 at 17:39 - Reply

    Mam 2 lewe ręce do wypieków, ale ta zebra wyszła i smakowała znakomicie

  9. […] Dziś będzie sernik zebra […]

  10. Nina 2015/01/09 at 17:24 - Reply

    Spodziewałam się, że będzie suche a było jak w sam raz. Naprawdę pycha, aż szkoda, że nie mogłam zjeść kilku kawałków

  11. wedelka 2015/01/08 at 22:25 - Reply

    Cudownie wygląda 🙂 To takie moje ciasto z dzieciństwa: często piekłam je razem z mamą 🙂

  12. gin 2015/01/08 at 21:31 - Reply

    Rewelacyjnie wyglądają te cieniutkie paseczki 🙂

  13. Kara 2015/01/07 at 19:43 - Reply

    Ulubione ciasto mojej mamy 🙂

  14. Kraina Miodem Płynąca 2015/01/07 at 10:08 - Reply

    Wszystkim znane ‚babcine’ ciasto, a mimo to dalej zachwyca smakiem i wyglądem!!! Zgadzam się, przepięknie wygląda!!! Rety… kiedy ja ostatni raz jadłam zebrę???!!!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: