Przepis na ciasto zebrę jak za dawnych lat
Przygotuj razem ze mną słynne ciasto zebra takie jak je robiła babcia, czy też Wasza mama. To klasyczne ciasto waniliowo-czekoladowe z czasów mojej młodości w charakterystyczne paski świetnie smakuje w towarzystwie kubka gorącej herbaty czy też kawy. Proste składniki oraz niezwykle proste wykonanie gwarantują przygotowanie puszystej i pysznej zebry. Zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania ciasta oraz krótki filmik i sprawdźcie jak zrobić zebrę, aby utworzyły się w niej takie piękne paski :)
Spis treści
Ciasto zebra przepis ze zdjęciami krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, do tego ciasta z nutką sentymentu, to taka babka w paski sprawdzi się idealnie. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu jak Ci smakowała :)
Ciasto zebra przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na ciasto zebra
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
- 375 g mąki pszennej ((najlepiej przesianej z proszkiem do p.) – 2,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 ml oleju (- 1 szklanka)
- 240 ml wody gazowanej ((lub gazowanego napoju) oryginalnie to była oranżada :) 1 szklanka)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- aromat migdałowy (albo waniliowy – ewentualnie do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto zebra
- Białka ubij lekko i dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.5 białek, 300 g cukru
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.5 żółtek
- Mąkę (bez tych dwóch łyżek) przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych białek – na zmianę z wodą i olejem. Miksuj krótko – tylko do połączenia składników – tak aby ciasto było dalej puszyste. Na koniec możesz dodać aromat.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 240 ml oleju, 240 ml wody gazowanej, aromat migdałowy
- Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części.
- Do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao – zamieszaj.2 łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżki mąki pszennej
- Nalewaj na środek foremki na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe.
- Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) albo w 170 stopniach i w trybie termoobiegu – przez około 60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania – można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto zebra – wskazówki
Zebra jest biała w czarne paski, czy też jednak czarna w białe pasy? Wiem, wiem – to trudne pytanie i mam wrażenie, że przy tym cieście też nie będzie łatwo o odpowiedź. Ciasto zebra to jedno z ciast mojego dzieciństwa – często była pieczona w moim domu, najpierw przez mamę, a potem już przeze mnie. Babka zebra jest prosta do zrobienia, a do tego świetnie smakuje. Jej puszystość pochodzi od dobrze ubitych białek oraz od gazowanej oranżady. W czasach mojej młodości robiliśmy ją na takiej butelkowanej oranżadzie, która była mocno gazowana. Teraz możecie wykorzystać również gazowaną wodę – wtedy nie doda ona ciastu dodatkowej słodkości, ale przy okazji również dodatkowych kalorii. Potem w dorosłym życiu rzadko ją piekłam, bo zawsze były jakieś ciekawsze ciasta do upieczenia. Ostatnio przypomniał mi o niej mąż i po kilku dniach, na stole stała dumnie moja zebra.
Jak zrobić ciasto zebra na oleju – wskazówki
Jak pisałam wcześniej to ciasto nie jest trudne do zrobienia, ale aby dobrze wyszło ważne jest tu dobre ubicie jajek – najpierw ubijamy białka z cukrem – tak aby były gęste i bardzo puszyste, a potem dodajemy żółtka. Dodajemy resztę składników – mieszamy już tylko krótko – tylko do połączenia składników. Wtedy ciasto dzielimy na dwie mniej więcej równe porcje. Do jednej dodajemy gorzkie kakao, a do drugiej trochę mąki pszennej.
Jak zrobić paski w cieście zebra?
Zrobienie pasków w cieście tygrysek (niedawno odkryłam, że ciasto zebra jest również znane przez niektórych jako ciasto tygrys) nie jest trudne. Ciasto waniliowe i ciasto czekoladowe nakładamy na zmianę. Najpierw na środek foremki wylewamy trochę ciasta waniliowego, a potem na jego środek trochę ciasta czekoladowego. Znowu ciasto waniliowe na środek czekoladowego i tak na zmianę. Ciasto będzie się powoli rozpływać na boki i tworzyć paski. Moje ciasto zebra wyszło bardzo puszyste i gęste – nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki). Musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste. Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto.
Jak przechowywać ciasto zebrę?
To ciasto, które spokojnie może stać na zewnątrz – nie musi być trzymane w lodówce. Za to warto je trzymać albo w szczelnym pojemniku z pokrywką albo pod kloszem, tak aby nie wysychało. W takim pojemniku lub pod przykryciem może spokojnie spędzić kilka dni.
Czy ciasto zebrę można zamrozić?
Tak, to ciasto można zamrozić. Najlepiej dokładnie owinąć je folią spożywczą (już po zupełnym ostudzeniu) i schować do zamrażarki. Tam może spędzić spokojnie ze 3 miesiące jeśli nawet nie dłużej.
Ps. Jeśli lubicie wracać do smaków dzieciństwa, to koniecznie zróbcie sobie również blok czekoladowy, albo szyszki z ryżu preparowanego – tego smaku nie da się zapomnieć!
Polecane przepisy na słodkości z dzieciństwa
Koniecznie zobacz moje przepisy na słodkości i ciasta z okresu PRL. To nostalgiczna i bardzo smakowita podróż.