Ciasto zebra jak za dawnych lat 🙂

Zebra jest biała w czarne paski, czy też jednak czarna w białe pasy?

Wiem, wiem – to trudne pytanie i mam wrażenie, że przy tym cieście też nie będzie łatwo o odpowiedź 😉

Ciasto zebra to jedno z ciast mojego dzieciństwa – często była pieczona w moim domu, najpierw przez mamę, a potem już przeze mnie.

Potem w dorosłym życiu rzadko ją piekłam, bo zawsze były jakieś ciekawsze ciasta do upieczenia.

Ostatnio przypomniał mi o niej mąż i po kilku dniach, na stole stała dumnie moja zebra 🙂

Cudo!

Muszę tu nieskromnie powiedzieć, że wyszła mi przepiękna 🙂

Samo ciasto było bardzo puszyste i gęste – nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki) – musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste 🙂

Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto.

ciasto zebra

zebra cake

babka zebra  przepis na ciasto zebra

Przepis do druku

Zebra
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o średnicy 26 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 25
Składniki
  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej przesianej) + 2 bardziej czubate łyżki
  • 2 bardziej czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej (lub gazowanego napoju)
  • ewentualnie aromat - ja użyłam migdałowy
Wykonanie
  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.
  3. Dodaj żółtka i zmiksuj
  4. Mąkę (bez tych dwóch łyżek) zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych białek - na zmianę z wodą i olejem.
  5. Na koniec możesz dodać aromat.
  6. Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części.
  7. Do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao - zamieszaj.
  8. Nalewaj do foremki o średnicy 26 cm na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe.
  9. Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania - można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
Wartości odżywcze podaję dla ciasta bez polewy czekoladowej.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 351 Tłuszcze: 18g Węglowodany: 42g Błonnik: 0,7g Białka: 5g