Przepis na blok czekoladowy PRL
Taki blok czekoladowy, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa :)
Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama.
Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok jest trochę zapomniany.
Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis :)
A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola :)
Jak zrobić blok czekoladowy?
Ważne jest mleko!
Używajcie zawsze mleka w proszku – broń Boże granulowanego.
Granulowane zupełnie się nie nadaje – będziecie mieć grudki w bloku czekoladowym i będzie do du….
A co to jest to mleko w proszku?
To przetwór uzyskany z odparowania z mleka prawie całej wody – zostaje wtedy proszek mleczny. I jest on pyszny :) Pamiętam, że w dzieciństwie podjadałam go łyżkami, a potem miałam zaklejoną całą buzię i zęby obklejone tym mlekiem – hihi.
Pamiętajcie aby nie dodawać na raz całego mleka do swojego czekoladowe bloku, tylko go dosypywać – masa ma być gęsta – ja ją mieszałam drewnianą łyżką, bo metalowa się wyginała :)
Możecie do masy dodać ulubione dodatki – ja tradycyjnie wrzuciłam sporo połamanych herbatników, a do nich dołożyłam sporo suszonej żurawiny i rodzynek.
Jeśli chcecie „na bogato” to dołóżcie jeszcze posiekane orzechy.
Możecie też dać więcej kakao, jeśli chcecie bardziej czekoladowy smak – mój mąż mówi, że „następnym razem daj więcej kakao” – on lubi czekoladę ;)
A podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i uwielbia?
Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na pyszne desery :D




A tu wcześniejsze zdjęcia bloku:)
Blok czekoladowy przepis do druku

Blok czekoladowy jak za dawnych lat :)
Wyposażenie
- Przepis na długą formę keksową - około 27-30 cm
Składniki
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru 200 g
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie mleka w proszku (nie może być granulowane - Uwagi poniżej!)
- herbatniki orzechy, rodzynki inne ulubione bakalie
Instrukcja
- Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.
- Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).
- Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie możesz już delektować się smakiem :)
- Można go pokroić w mniejszą kostkę i każdą z nich zanurzyć w czekoladzie :)
- Smacznego.
Wszyscy wspominają blok kakaowy, a mnie smakował ten drugi, jasny, bez kakao tylko z orzechami arachidowymi, herbatnikami i kruszonymi wafelkami śmietankowymi. Całość miała kolor lekko kremowy, czy karmelowy. Smak, no cóż, zatarł się w pamięci, ale na pewno to nie był stricte waniliowy. Może ktoś pamięta, chętnie odtworzę.
Pozdrawiam Renata
Muszę przyznać, że u mnie w domu nigdy nie robiliśmy tej białej wersji – ale warto to nadrobić :)
Pycha, ale u mnie też za pierwszym razem wyszedł strasznie gęsty blok. Drugim razem dałam mniej mleka w proszku (400g) i było dużo lepiej.
:)
Hej, zastanawiam się czy wszystko zrobiłam dobrze, bo przekładając wyrobiony blok do blaszki ewidentnie ciekł z niego tłuszcz :) Jak się schłodziło to na wierzchu widać zastygnięty, biały tłuszcz. Nie ma go az tak dużo bo zdążyłam odlać jak był w płynnej formie, no ale jest.
Przyznaję szczerze, że nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło. W takim przypadku dodałabym trochę więcej mleka w proszku, aby związać ten tłuszcz.
Bardzo dziękuję Pani za ten przepis! Niedawno dostałem w pracy awans, a mamy taką tradycję, że z takich okazji przynosimy jakieś słodkości. Pani blok czekoladowy zrobił niesamowite wrażenie, wszyscy pytali mnie o przepis :D Oczywiście poleciłem im Pani bloga!
Bardzo mi miło :) dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam, Beata
Drogie Panie Jak długo utrzymuje się w lodówce taki blok?
Góra dwa dni – wyżerają a tak na poważnie, to owinięty sobie długo poleży
Witam!
Nie można dodać 500g mleka w proszku bo już przy 400g nie da się pomieszać – nawet drewniana łyżką. A po dodaniu herbatników masa nie daje się za nic uformować w wałek – jest po prostu zbyt gęsta :/ dała się jedynie wcisnąć i ubić w foremce:)
smak ok. Ale ilość mleka w proszku chyba powinna być inna :):):) pozdrawiam
Aniu tak ja napisałam w przepisie – OKOŁO 500 g mleka – i dodawane porcjami do uzyskania odpowiedniej konsystencji :)
Jakie mleko w proszku używacie dziewczyny do bloku ?
Ja najczęściej kupuję mleko w proszku Mlekowity, ale miałam też Łaciaste – ważne aby nie było granulowane :)
[…] jeśli szukacie również inne smaki z dzieciństwa, to przypominam przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku – przeeeepyszny […]
W dawnych czasach taki blok robiło się na ceresie. Był „lepszy” do tego celu niż masło, bo sztywniał mocno, po rozpuszczeniu. Teraz robiłam dając masło pół na pół z olejem kokosowym -też tężeje ładnie w zwykłej temperaturze.
:)
Będę robić pierwszy raz , powiedz mi czy kakao ma być słodzone ? I czy jest różnica czy masło czy margaryna ?
kakao ma być gorzkie – słodkie to w zasadzie tylko do napoju się używa :)
Użyj masła, margaryna ma kiepski smak do takich wyrobów.
Ja bym do napoju też gorzkiego kakao używała. Bo to słodkie (jakieś tam nekłiki, czy puchatki) to cała tablica mendelejewa. Lepiej zwykły proszek kakaowy wziąć i posłodzić do smaku.
[…] Blok czekoladowy jak za dawnych lat :) 2 641 views […]
Wyszedł megaaaaaaaaaa pyszny. Zrobiłam z samymi pokruszonymi herbatnikami. Polecam przepis :)
Super :)
Świetny przepis! Dodałam pokruszone herbatniki, daktyle i orzechy włoskie. Zrobiłam też małą część białego bloku bez kakao :) Naprawdę smaczne!
Dodałam odrobinkę więcej cukru(użyłam pudru)
oraz więcej kakao
Przepyszne
Kiedyś mama robiła, dzięki za przypomnienie i miłego łasuchowania :)
Bardzo się cieszę Aniu, że blok przywołał wspomnienia :) Pozdrawiam serdecznie, Beata
zrobiłam dziś blok, stoi w lodówce ale wyszedł mi strasznie gęsty, ledwo wmieszałam tam trochę herbatników i przełożyłam na blaszkę… czyżby za dużo mleka w proszku? czy ktoś miał podobny problem?
Mi też tak wyszlo … za gęsto i mało herbatników..
Pewnie dałaś za dużo mleka w proszku – najlepiej dosypywać go po trochu, aż uzyskasz dobrą konsystencję. Co do herbatników, to każdy daje ile lubi, ja wolę bakalie zamiast ciastek :)
no właśnie, ja się troche zasugerowalam przepisem i wsypalam całe opakowanie…po zastygnieciu ledwo nóż wchodzil..
Dzięki za info. Zmieniłam trochę przepis aby uniknąć takich pomyłek :)
Zrobiłam – faktycznie pyszny. Dla nas następnym razem dodam mniej cukru, więcej kakao i żurawinę.
Cieszę się, że smakowało.
W bloku najfajniejsze jest to, że można go robić w różnych kombinacjach bez ryzyka, że się nie uda :)
Proponuję jeszcze dorzucić ryż dmuchany
najfajniejsze w bloku jest to, że można dodawać różne dodatki :)
Bez dodatku pokruszonych herbatników? U nas w domu i u wszystkich znajomych dodawało się kilka paczek pokruszonych herbatników – i mieszało się razem z mlekiem w proszku.
Przecież są wymienione herbatniki w przepisie :). Ich ilość, to już indywidualna sprawa i jak kto lubi ;)
Cudownie wygląda!!
Ha, jaki wspomnieniowy przepis. Musze zrobić moim dzieciom. Mleko w proszku. Wieki nie miałam pod ręką…