Blok czekoladowy jak za dawnych lat 🙂

blok czekoladowy

 

Taki blok czekoladowy, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa 🙂

Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama.

Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok czekoladowy jest trochę zapomniany.

Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis 🙂

A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola 🙂

Ważne!

Mleko!

Używajcie zawsze mleka w proszku – broń Boże granulowanego.

Granulowane zupełnie się nie nadaje – będziecie mieć grudki w bloku czekoladowym i będzie do du….

A co to jest to mleko w proszku? To przetwór uzyskany z odparowania z mleka prawie całej wody – zostaje wtedy proszek mleczny. I jest on pyszny 🙂 Pamiętam, że w dzieciństwie podjadałam go łyżkami, a potem miałam zaklejoną całą buzię i zęby obklejone tym mlekiem – hihi.

Pamiętajcie aby nie dodawać na raz całego mleka, tylko go dosypywać – masa ma być gęsta – ja ją mieszałam drewnianą łyżką, bo metalowa się wyginała 🙂

Możecie do masy dodać ulubione dodatki – ja tradycyjnie wrzuciłam sporo połamanych herbatników, a do nich dołożyłam sporo suszonej żurawiny i rodzynek.

Jeśli chcecie „na bogato” to dołóżcie jeszcze posiekane orzechy.

Możecie też dać więcej kakao, jeśli chcecie bardziej czekoladowy smak – mój mąż mówi, że „następnym razem daj więcej kakao” – on lubi czekoladę 😉

A podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i uwielbia?


blok z kakao i mlekiem w proszku blok czekoladowy z herbatnikami

blok czekoladowy  blok z mleka w proszku

A tu wcześniejsze zdjęcia bloku:)

blok czekoladowy bez picznia

blok czekoladowy jak w PRL

blok czekoladowy jk za dawnych lat

najlepszy blok czekoladowy

Przepis na blok czekoladowy do druku

Blok czekoladowy jak za dawnych lat 🙂

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na długą formę keksową - około 27-30 cm
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 11
Składniki
  • na ponad kilogramowy blok:
  • 250 g masła
  • 1 szlanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • kakao - ja dałam dwie czubate łyżki
  • ok 1 paczki mleka w proszku 500 g (nie może być granulowane - Uwagi poniżej!)
  • herbatniki, orzechy, rodzynki inne ulubione bakalie
Wykonanie
  1. Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.
  2. Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).
  3. Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Po tym czasie możesz już delektować się smakiem 🙂
  6. Można go pokroić w mniejszą kostkę i każdą z nich zanurzyć w czekoladzie 🙂
  7. Smacznego.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 504 Tłuszcze: 35g Węglowodany: 36g Błonnik: 1g Białka: 13g

 

 

smaki dzieciństwa