Przepis na blok czekoladowy PRL
Taki blok czekoladowy, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa :)
Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama.
Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok jest trochę zapomniany.
Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis :)
A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola :)
Jak zrobić blok czekoladowy?
Ważne jest mleko!
Używajcie zawsze mleka w proszku – broń Boże granulowanego.
Granulowane zupełnie się nie nadaje – będziecie mieć grudki w bloku czekoladowym i będzie do du….
A co to jest to mleko w proszku?
To przetwór uzyskany z odparowania z mleka prawie całej wody – zostaje wtedy proszek mleczny. I jest on pyszny :) Pamiętam, że w dzieciństwie podjadałam go łyżkami, a potem miałam zaklejoną całą buzię i zęby obklejone tym mlekiem – hihi.
Pamiętajcie aby nie dodawać na raz całego mleka do swojego czekoladowe bloku, tylko go dosypywać – masa ma być gęsta – ja ją mieszałam drewnianą łyżką, bo metalowa się wyginała :)
Możecie do masy dodać ulubione dodatki – ja tradycyjnie wrzuciłam sporo połamanych herbatników, a do nich dołożyłam sporo suszonej żurawiny i rodzynek.
Jeśli chcecie „na bogato” to dołóżcie jeszcze posiekane orzechy.
Możecie też dać więcej kakao, jeśli chcecie bardziej czekoladowy smak – mój mąż mówi, że „następnym razem daj więcej kakao” – on lubi czekoladę ;)
A podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i uwielbia?
Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na pyszne desery :D
A tu wcześniejsze zdjęcia bloku:)
Blok czekoladowy przepis do druku

Blok czekoladowy jak za dawnych lat :)
Wyposażenie
- Przepis na długą formę keksową - około 27-30 cm
Składniki
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru 200 g
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie mleka w proszku (nie może być granulowane - Uwagi poniżej!)
- herbatniki orzechy, rodzynki inne ulubione bakalie
Instrukcja
- Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżki kakao, 0,5 szklanki mleka
- Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).1 opakowanie mleka w proszku
- Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.herbatniki
- Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie możesz już delektować się smakiem :)