Przepis na blok czekoladowy PRL


Taki blok czekoladowy, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa :)

Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama.

Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok jest trochę zapomniany.

Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis :)

A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola :)

Jak zrobić blok czekoladowy?

Ważne jest mleko!

Używajcie zawsze mleka w proszku – broń Boże granulowanego.

Granulowane zupełnie się nie nadaje – będziecie mieć grudki w bloku czekoladowym i będzie do du….

A co to jest to mleko w proszku?

To przetwór uzyskany z odparowania z mleka prawie całej wody – zostaje wtedy proszek mleczny. I jest on pyszny :) Pamiętam, że w dzieciństwie podjadałam go łyżkami, a potem miałam zaklejoną całą buzię i zęby obklejone tym mlekiem – hihi.

Pamiętajcie aby nie dodawać na raz całego mleka do swojego czekoladowe bloku, tylko go dosypywać – masa ma być gęsta – ja ją mieszałam drewnianą łyżką, bo metalowa się wyginała :)

Możecie do masy dodać ulubione dodatki – ja tradycyjnie wrzuciłam sporo połamanych herbatników, a do nich dołożyłam sporo suszonej żurawiny i rodzynek.

Jeśli chcecie „na bogato” to dołóżcie jeszcze posiekane orzechy.

Możecie też dać więcej kakao, jeśli chcecie bardziej czekoladowy smak – mój mąż mówi, że „następnym razem daj więcej kakao” – on lubi czekoladę ;)

A podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i uwielbia?

Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na pyszne desery :D


blok z kakao i mlekiem w proszku blok czekoladowy z herbatnikami

blok czekoladowy  blok z mleka w proszku

A tu wcześniejsze zdjęcia bloku:)

blok czekoladowy bez picznia

blok czekoladowy jak w PRL

blok czekoladowy jk za dawnych lat

najlepszy blok czekoladowy

Blok czekoladowy przepis do druku

Blok czekoladowy jak za dawnych lat :)

Wypieki Beaty
Przepis na blok czekoladowy z PRL z mleka w proszku, pokruszonych herbatników i bakalii.
4.06 z 18 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 4 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Danie Deser
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 11
Kalorie 504 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na długą formę keksową - około 27-30 cm

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.
  • Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).
  • Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  • Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie możesz już delektować się smakiem :)
  • Można go pokroić w mniejszą kostkę i każdą z nich zanurzyć w czekoladzie :)
  • Smacznego.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 504kcalWeglowodany: 36gBiałko: 13gTłuszcz: 35gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe herbatniki, kakao, mleko w proszku, rodzynki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!