brioszki czekoladowe

Przepis na brioszki czekoladowe świetne na śniadanie i deser

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkiego smaku i nie możesz się oprzeć zapachowi świeżo upieczonych wypieków, to musisz spróbować czekoladowych brioszek! Te małe, puszyste bułeczki z czekoladowym wnętrzem to prawdziwy raj dla podniebienia. Nie tylko wyglądają przepięknie, ale także doskonale smakują. Ich miękka konsystencja rozpuszcza się w ustach, uwalniając wspaniały czekoladowy smak. Idealnie pasują do porannej kawy lub herbaty, ale równie dobrze smakują jako deser po obiedzie. Spróbuj koniecznie!

brioszki czekoladowe

Brioszki czekoladowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz piec i wypróbowywać nowe przepisy, to zrób te pyszne drożdżowe brioszki zawijane z czekoladową masą. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu!

brioszki drożdżowe

Brioszki czekoladowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne brioszki z czekoladą – możecie też zrobić z tego ciasta rogaliki.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
9 hours
Czas całkowity 10 hours 20 minut
Porcje 15
Składniki

składniki na masę czekoladową do brioszek

składniki na ciasto drożdżowe:

Instrukcja
 

Jak zrobić masę czekoladową do brioszek

  • W rondelku zmieszaj razem cukier, mąkę, cukier, kakao, białka (nie ubijaj ich wcześniej), sól oraz mleko.
    110 g cukru, 60 g gorzkiego kakao, 60 g mąki pszennej, 2 białka, 1 szczypta soli, 250 ml mleka
  • Zagotuj wszystko na małym ogniu – masa będzie mocno gęstnieć i mogą tworzyć się grudki.
  • Gdy masa czekoladowa będzie mocno gęsta i niepłynna zdejmij ją z ognia, dodaj masło i posiekaną czekoladę i wymieszaj dokładnie, aby się rozpuściły.
    100 g czekolady
  • Przestudź masę, a następnie nałóż ją na dwa długie kawałki papieru do pieczenia – uformuj z masy prostokąty o wielkości około 20/15 cm, owiń masę papierem i schłodź ją w lodówce przez kilka godzin (lub noc). Jeśli masz mało czasu, to schowaj masę do zamrażarki na około godzinę.
  • W tym czasie przygotuj ciasto drożdżowe.

Jak zrobić ciasto drożdżowe do brioszek

  • Drożdże rozkrusz dodaj do nich łyżeczkę cukru, zalej letnim mlekiem i dokładnie wymieszaj.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
  • Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajka, cukier, miękkie masło (może być pokrojone na mniejsze kawałki – jeśli masz twarde masło z lodówki, to rozpuść je i ostudź) oraz sól.
    50 g masła, 2 jajka, 90 g cukru, 600 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
  • Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.

Jak zrobić brioszki czekoladowe

  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i podziel na dwie mniej więcej równe części.
  • Pierwszą część ciasta rozwałkuj na długi prostokąt – o wielkości około 30/20 cm.
  • Na środku połóż jedną z mas czekoladowych.
    przygotowanie ciasta na brioszki
  • Przykryj ją jednym wolnym bokiem ciasta, a potem nakryj drugim wolnym bokiem (zdjęcia z przygotowań są pod przepisem) i dokładnie sklej.
    jak zrobić ciasto francuskie
  • Teraz rozwałkuj ciasto razem z masą na długi prostokąt o wielkości około 30/20 cm.
    brioszki czekoladowe przygotowania 4
  • Złóż ponownie ciasto jak wyżej – podobnie jak składamy kartkę papieru na trzy.
    brioszki czekoladowe przygotowania 3
  • Rozwałkuj ponownie i znowu złóż.
  • Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź przez około 30 minut w lodówce.
  • W tym czasie podobnie przygotuj drugą część ciasta.
  • Po 30 minutach ciasto ponownie dwukrotnie rozwałkuj i złóż.
  • Po drugim złożeniu ciasto rozwałkuj, a następnie zwiń w rulon.
  • Potnij go ostrym nożem na grube plastry – ja zrobiłam 6 bułeczek.
    brioszki czekoladowe przygotowania 5
  • Umieść bułeczki w formie na duże muffiny, albo połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    brioszki czekoladowe przygotowania 6
  • Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
  • Po tym czasie upiecz brioszki w 175 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut – do ładnego zrumienienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Z drugą częścią ciasta postąp podobnie – możesz ją też rozwałkować, a następnie pokroić na trójkąty i zwinąć je w rogaliki.
  • Nie musisz od razu piec drugiej partii bułeczek – surowe ciasto możesz przechować w lodówce 2-3 dni i upiec bułeczki w późniejszym terminie.
Prywatne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżówki z czekoladą

Drożdżowe brioszki z masą czekoladową – uwagi

Gdy zobaczyłam zdjęcia takich brioszek czekoladowych w internecie, to się w nich zakochałam :)

Myślałam, że ich zrobienie będzie trudne, więc tylko patrzyłam i patrzyłam, aż wreszcie dotarłam do przepisu i stwierdziłam, że to wcale nie jest takie trudne :)

Już wcześniej robiłam sama ciasto francuskie na croissanty, więc wiem, że samo wykonanie jest proste, tylko czasochłonne.

Tak samo jest z tymi brioszkami.

bułeczki z czekoladą

Jak zrobić brioszki z czekoladą?

Aby zrobić te brioszki potrzebujemy trochę czasu, ale ich smak to wynagradza z nawiązką.

Przygotowujemy ciasto drożdżowe oraz specjalną masę czekoladową.

Potem tą masę wałkujemy razem z ciastem drożdżowym – ciasto francuskie wałkuje się z masłem, a tutaj z masą czekoladową – i to jest ta różnica.

Dzięki częstemu wałkowaniu ciasta i jego składaniu, czekolada i ciasto tworzą cienkie przeplatające się warstwy, które potem tak spektakularnie wyglądają po upieczeniu :)

Nie przerażajcie się długością przepisu, bo na prawdę nie jest to trudne i spróbujcie upiec te brioszki czekoladowe.

Przepis jest na dużą porcję bułeczek i w zasadzie od razu dzieli się ciasto i masę na dwie części i każdą oddzielnie wałkuje.

Z jednej takiej połowy porcji wyszło mi 6 bardzo dużych brioszek, a drugą część przerobiłam na rogaliki i wyszło mi ich 12.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta drożdżowe, polecam wam dwukolorową brioszkę, albo prostą brioszkę z kruszonką.

czekoladowe brioszki

bułeczki czekoladowe
brioszki czekoladowe

Z części ciasta możecie też upiec czekoladowe croissanty :) wystarczy ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, pociąć go w trójkąty, a następnie zwinąć w rogaliki. Możecie też je posmarować nadzieniem – ja dodałam do niektórych rogalików krem czekoladowy :)

czekoladowe croissanty
chocolate croissants
brioszki czekoladowe zbiorowe 1

Polecane przepisy na drożdżówki

Wszystkich wielbicieli drożdżówek i ciast drożdżowych zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne i puszyste drożdżówki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: