Przepis na brioszki czekoladowe

brioszki czekoladowe

Gdy zobaczyłam zdjęcia takich brioszek czekoladowych w internecie, to się w nich zakochałam :)

Myślałam, że ich zrobienie będzie trudne, więc tylko patrzyłam i patrzyłam, aż wreszcie dotarłam do przepisu i stwierdziłam, że to wcale nie jest takie trudne :)

Już wcześniej robiłam sama ciasto francuskie na croissanty, więc wiem, że samo wykonanie jest proste, tylko czasochłonne.

Tak samo jest z tymi brioszkami.

Jak zrobić takie brioszki z czekoladą?

Przygotowujemy ciasto drożdżowe oraz specjalną masę czekoladową.

Potem tą masę wałkujemy razem z ciastem drożdżowym – ciasto francuskie wałkuje się z masłem, a tutaj z masą czekoladową – i to jest ta różnica.

Dzięki częstemu wałkowaniu ciasta i jego składaniu, czekolada i ciasto tworzą cienkie przeplatające się warstwy, które potem tak spektakularnie wyglądają po upieczeniu :)

Nie przerażajcie się długością przepisu, bo na prawdę nie jest to trudne i spróbujcie upiec te brioszki czekoladowe.

Przepis jest na dużą porcję bułeczek i w zasadzie od razu dzieli się ciasto i masę na dwie części i każdą oddzielnie wałkuje. Z jednej takiej połowy porcji wyszło mi 6 bardzo dużych brioszek, a drugą część przerobiłam na rogaliki i wyszło mi ich 12.

czekoladowe brioszki

brioszki czekoladowe

drożdżówki z czekoladą

bułeczki z czekoladą

bułeczki czekoladowe

brioszki czekoladowe

Z części ciasta możecie też upiec czekoladowe croissanty :) wystarczy ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, pociąć go w trójkąty, a następnie zwinąć w rogaliki. Możecie też je posmarować nadzieniem – ja dodałam do niektórych rogalików krem czekoladowy :)

czekoladowe croissanty

chocolate croissants

Brioszki czekoladowe przepis do druku

brioszki drożdżowe

Brioszki czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne brioszki z czekoladą - możecie też zrobić z tego ciasta rogaliki.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 20 minut
9 godz
Czas całkowity 10 godz 20 minut
Porcje 15

Składniki
  

masa czekoladowa:

ciasto drożdżowe:

Instrukcja
 

masa czekoladowa:

  • W rondelku zmieszaj razem cukier, mąkę, cukier, kakao, białka (nie ubijaj ich wcześniej), sól oraz mleko.
  • Zagotuj wszystko na małym ogniu - masa będzie mocno gęstnieć i mogą tworzyć się grudki.
  • Gdy masa czekoladowa będzie mocno gęsta i niepłynna zdejmij ją z ognia, dodaj masło i posiekaną czekoladę i wymieszaj dokładnie, aby się rozpuściły.
  • Przestudź masę, a następnie nałóż ją na dwa długie kawałki papieru do pieczenia - uformuj z masy prostokąty o wielkości około 20/15 cm, owiń masę papierem i schłódź ją w lodówce przez kilka godzin (lub noc). Jeśli masz mało czasu, to schowaj masę do zamrażarki na około godzinę.
  • W tym czasie przygotuj ciasto drożdżowe.

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz dodaj do nich łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, zalej letnim mlekiem i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajka, cukier, miękkie masło (może być pokrojone na mniejsze kawałki - jeśli masz twarde masło z lodówki, to rozpuść je i ostudź) oraz sól.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
  • Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i podziel na dwie mniej więcej równe części.
  • Pierwszą część ciasta rozwałkuj na długi prostokąt - o wielkości około 30/20 cm.
  • Na środku połóż jedną z mas czekoladowych.
  • Przykryj ją jednym wolnym bokiem ciasta, a potem nakryj drugim wolnym bokiem (zdjęcia z przygotowań są pod przepisem) i dokładnie sklej.
  • Teraz rozwałkuj ciasto razem z masą na długi prostokąt o wielkości około 30/20 cm.
  • Złóż ponownie ciasto jak wyżej - podobnie jak składamy kartkę papieru na trzy.
  • Rozwałkuj ponownie i znowu złóż.
  • Owiń ciasto folią spożywczą i schłódź przez około 30 minut w lodówce.
  • W tym czasie podobnie przygotuj drugą część ciasta.
  • Po 30 minutach ciasto ponownie dwukrotnie rozwałkuj i złóż.
  • Po drugim złożeniu ciasto rozwałkuj, a następnie zwiń w rulon.
  • Potnij go ostrym nożem na grube plastry - ja zrobiłam 6 bułeczek.
  • Umieść bułeczki w formie na duże muffiny, albo połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
  • Po tym czasie upiecz brioszki w 175 stopniach przez około 15-20 minut - do ładnego zrumienienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Z drugą częścią ciała postąp podobnie - możesz ją też rozwałkować, a następnie pokroić na trójkąty i zwinąć je w rogaliki.
  • Nie musisz od razu piec drugiej partii bułeczek - surowe ciasto możesz przechować w lodówce 2-3 dni i upiec bułeczki w późniejszym terminie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!