Drożdżowe bułeczki z malinami i twarogiem

Te drożdżówki są pyszne i trudno się im oprzeć.

Maliny (mogą być mrożone), do tego biały ser wymieszany z białą czekoladą i masa kruszonki :) Mniam :)

Przepis na ciasto jest mój tradycyjny – ulubiony.

Pomysł na zmieszanie twarogu z białą czekoladą zaczerpnęłam z Moich Wypieków, gdzie można znaleźć wiele takich perełek :)

Z podanej porcji wyjdzie około 8 bułeczek.

 

 

 

Drożdżowe bułeczki z malinami i twarogiem – przepis do druku

Drożdżowe bułeczki z malinami i twarogiem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 8 sztuk

Składniki
  

składniki ciasta:

składniki kruszonki (podaję dużą porcję):

  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • ewentualnie cukier waniliowy

Instrukcja
 

  • wykonanie:
  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko i rozpuszczone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • W tym czasie rozpuść białą czekoladę, lekko ostudź i dodaj do serka, wymieszaj dokładnie albo zmiksuj.
  • Maliny umyj albo rozmróź jeśli używasz mrożone.
  • Po godzinie ciasto znowu zagnieć i podziel na 8 równych części (ja dzielę najpierw na dwie części, każdą formuję w kulę i następnie dzielę na 4 ćwiartki). Każdą część uformuj w małą kulkę połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i mocno spłaszcz.
  • Bułeczki przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy się napuszą w środku każdej bułeczki zrób zagłębienie dnem szklanki (dociskając prawie do samego końca). W zagłębienie nałóż czubatą łyżeczkę serka, a na wierzchu ułóż po kilka malin (jeśli używasz mrożonych, to możesz je po wierzchu lekko posypać cukrem). Na koniec posyp bułki kruszonką.

wykonanie kurszonki:

  • Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki). Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki – wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru – wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!