Drożdżowe bułeczki z malinami i twarogiem
Te drożdżówki są pyszne i trudno się im oprzeć.
Maliny (mogą być mrożone), do tego biały ser wymieszany z białą czekoladą i masa kruszonki :) Mniam :)
Przepis na ciasto jest mój tradycyjny – ulubiony.
Pomysł na zmieszanie twarogu z białą czekoladą zaczerpnęłam z Moich Wypieków, gdzie można znaleźć wiele takich perełek :)
Z podanej porcji wyjdzie około 8 bułeczek.
Drożdżowe bułeczki z malinami i twarogiem – przepis do druku

Drożdżowe bułeczki z malinami i twarogiem
Składniki
składniki ciasta:
- 100 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 35 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g mąki
- około 300-400 g malin
- 250 g kremowego serka (ja użyłam sernikowego)
- 60 g rozpuszczonej białej czekolady
składniki kruszonki (podaję dużą porcję):
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- ewentualnie cukier waniliowy
Instrukcja
- wykonanie:
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
- W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko i rozpuszczone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- W tym czasie rozpuść białą czekoladę, lekko ostudź i dodaj do serka, wymieszaj dokładnie albo zmiksuj.
- Maliny umyj albo rozmróź jeśli używasz mrożone.
- Po godzinie ciasto znowu zagnieć i podziel na 8 równych części (ja dzielę najpierw na dwie części, każdą formuję w kulę i następnie dzielę na 4 ćwiartki). Każdą część uformuj w małą kulkę połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i mocno spłaszcz.
- Bułeczki przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy się napuszą w środku każdej bułeczki zrób zagłębienie dnem szklanki (dociskając prawie do samego końca). W zagłębienie nałóż czubatą łyżeczkę serka, a na wierzchu ułóż po kilka malin (jeśli używasz mrożonych, to możesz je po wierzchu lekko posypać cukrem). Na koniec posyp bułki kruszonką.
wykonanie kurszonki:
- Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki). Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki – wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru – wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Dzięki za zwrócenie uwagi. Masło dodajesz rozpuszczone wraz z pozostałymi składnikami. Dopisałam w przepisie :)
Mam pytanie, bo w składnikach na ciasto jest podane 50g masła , natomiast w przepisie jest to masło wykorzystane dopiero przy kruszonce. Czyli do ciasta drozdzowego masła nie dodajemy ?