Jagodzianki z twarogiem
Sezon jagodowy uznaję za otwarty :)
Mój mąż nie zważając na chmary krwiożerczych komarów oraz przyczajone kleszcze udał się do lasu i wrócił ze słojem jagód.
Takie zdobycze nie mogą pójść na marne, więc przygotowałam ciasto drożdżowe według przepisu Okrasy z książki kucharskiej Lidla, wyciągnęłam twaróg i upiekłam przepyszne jagodzianki z twarogiem.
Tym razem kruszonkę sobie darowałam, ale za to bułeczki polałam obficie lukrem z sokiem z cytryny.
Jak się pewnie domyślacie – wyszło obłędnie – owocowo i lepko od lukru ;)
Podaję tutaj porcję na 8 bułeczek.
Ps. Przepis Okrasy wykonałam na swój sposób.
Jeśli szukacie przepis na tradycyjne jagodzianki, to zapraszam tutaj.
Spróbujcie również jagodzianek na maślance, jagodzianki z białą czekoladą, jagodzianki z twarogiem w cieście, drożdżowe ślimaczki z jagodami – obłędnie pyszne :)
Jagodzianki z twarogiem
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 3 żółtka
- 75 g cukru
- 250 g mąki
- 60 g rozpuszczonego masła lub oleju
- około 150-200 g jagód
- około 200 g twarogu sernikowego
- cukier puder do smaku do twarogu
- odrobina śmietany kremówki do twarogu (do konsystencji)
- czubata szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- odrobina mleka
- Drożdże rozkrusz do miseczki i posyp łyżeczką cukru.
- Mleko lekko podgrzej (nie może być gorące) i zalej nim drożdże, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką.
- Odstaw drożdże na około 20 minut.
- W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj wyrośnięte drożdże i dosypuj po trochu mąkę, na koniec dodaj masło.
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po godzinie wyłóż ciasto na blat (jeśli chcesz aby bułeczki były delikatniejsze, to nie używaj już mąki, tylko blat i ręce posmaruj lekko olejem) i ponownie zagnieć.
- Podziel ciasto na 8 równych części.
- Twaróg zmieszaj z cukrem pudrem i odrobiną śmietany kremówki - wymieszaj.
- Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnij w dłoniach (podobnie jak przy pączkach), na środek nałóż po czubatej łyżeczce twarogu oraz po łyżce jagód, ostrożnie zlep brzegi ciasta tworząc kulkę.
- Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstęp między bułeczkami.
- Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
- Bułeczki przed pieczeniem posmaruj mlekiem albo roztrzepanym jajkiem.
- Piecz bułeczki przez około 20 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu jagodzianki ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny i dodaj odrobinę mleka, jeśli lukier będzie zbyt gęsty (nie dawaj za dużo).
- Posmaruj lukrem bułeczki.
Jagodzianki wyszły pyszne. Z żalem powstrzymałam się od zjedzenia mężowskiej jagodzianki i poprzestałam tylko na swojej.