Przepis na jagodzianki z twarogiem

 

Sezon jagodowy uznaję za otwarty :)

Mój mąż nie zważając na chmary krwiożerczych komarów oraz przyczajone kleszcze udał się do lasu i wrócił ze słojem jagód.

Takie zdobycze nie mogą pójść na marne, więc przygotowałam ciasto drożdżowe według przepisu Okrasy z książki kucharskiej Lidla, wyciągnęłam twaróg i upiekłam przepyszne jagodzianki z twarogiem.

Tym razem kruszonkę sobie darowałam, ale za to bułeczki polałam obficie lukrem z sokiem z cytryny.

Jak się pewnie domyślacie – wyszło obłędnie – owocowo i lepko od lukru ;)

Podaję tutaj porcję na 8 bułeczek.

Ps. Przepis Okrasy wykonałam na swój sposób.

Jeśli szukacie przepis na tradycyjne jagodzianki, to zapraszam tutaj.

Spróbujcie również jagodzianek na maślance, jagodzianki z białą czekoladą, jagodzianki z twarogiem w cieście, drożdżowe ślimaczki z jagodami – obłędnie pyszne :)

 

jagodzianki z twarogiem

jagodzianki z twarogiem

bułeczki drożdżowe z jagodami

jagodzianki z twarogiem

Przepis na jagodzianki z twarogiem

 

jagodzianki

Jagodzianki z twarogiem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z jagodami i twarogiem.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 godz 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Porcje 8 sztuk

Składniki
  

ciasto:

dodatkowo:

  • 200 g jagód
  • 200 g twarogu sernikowego
  • cukier puder do smaku do twarogu
  • śmietana kremówka do twarogu (do konsystencji) - odrobina

lukier:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz do miseczki i posyp łyżeczką cukru.
  • Mleko lekko podgrzej (nie może być gorące) i zalej nim drożdże, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką.
  • Odstaw drożdże na około 20 minut.
  • W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj wyrośnięte drożdże i dosypuj po trochu mąkę, na koniec dodaj masło.
  • Zagnieć gładkie ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po godzinie wyłóż ciasto na blat (jeśli chcesz aby bułeczki były delikatniejsze, to nie używaj już mąki, tylko blat i ręce posmaruj lekko olejem) i ponownie zagnieć.
  • Podziel ciasto na 8 równych części.
  • Twaróg zmieszaj z cukrem pudrem i odrobiną śmietany kremówki - wymieszaj.
  • Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnij w dłoniach (podobnie jak przy pączkach), na środek nałóż po czubatej łyżeczce twarogu oraz po łyżce jagód, ostrożnie zlep brzegi ciasta tworząc kulkę.
  • Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstęp między bułeczkami.
  • Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  • Bułeczki przed pieczeniem posmaruj mlekiem albo roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz bułeczki przez około 20 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu jagodzianki ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny i dodaj odrobinę mleka, jeśli lukier będzie zbyt gęsty (nie dawaj za dużo).
  • Posmaruj lukrem bułeczki.
Słowa kluczowe bułeczki, jagody, lukier, twaróg, twarożek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!