Jagodzianki z twarogiem

Zaktualizowany: 2023 16 czerwca
jagodzianki z twarogiem

Przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami i twarogiem

Zapraszam Was dziś na pyszne bułeczki jagodzianki z twarogiem. Te tradycyjne polskie bułeczki pełne leśnych jagód, to idealne drożdżówki na letnie dni. Puszyste ciasto drożdżowe, do tego pyszne polskie jagody prosto z lasu oraz trochę twarogu do nadzienia. Otrzymujecie tu przepyszne jagodzianki, którym nikt się nie oprze :) Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić jagodzianki w domu. 

bułeczki drożdżowe z jagodami

Przepis na jagodzianki z twarogiem

Jeśli lubicie pyszne i puszyste jagodzianki to w tym roku zróbcie jagodzianki nie tylko z jagodami, ale dodajcie również do nich twaróg – będą Wam smakować!

jagodzianki

Jagodzianki z twarogiem przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z jagodami i twarogiem.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 2 hours 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 8 sztuk
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do jagodzianek

składniki na nadzienie z jagód do jagodzianek

  • 200 g jagód
  • 200 g twarogu (sernikowego – z wiaderka)
  • cukier puder (do smaku do twarogu)
  • śmietana kremówka (do twarogu (do konsystencji) – odrobina)

składniki na lukier cytrynowy do jagodzianek

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe do jagodzianek:

  • Drożdże rozkrusz do miseczki i posyp łyżeczką cukru.
    25 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Mleko lekko podgrzej (nie może być gorące) i zalej nim drożdże, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką.
    100 ml mleka
  • Odstaw drożdże na około 20 minut.
  • W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
    3 żółtka, 70 g cukru
  • Dodaj wyrośnięte drożdże i dosypuj po trochu mąkę, na koniec dodaj masło.
    250 g mąki pszennej, 60 g masła
  • Zagnieć gładkie ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po godzinie wyłóż ciasto na blat (jeśli chcesz aby bułeczki były delikatniejsze, to nie używaj już mąki, tylko blat i ręce posmaruj lekko olejem) i ponownie zagnieć.
  • Podziel ciasto na 8 równych części.

Jak zrobić jagodzianki z twarogiem

  • Twaróg zmieszaj z cukrem pudrem i odrobiną śmietany kremówki – wymieszaj.
    200 g twarogu, cukier puder, śmietana kremówka
  • Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnij w dłoniach (podobnie jak przy pączkach), na środek nałóż po czubatej łyżeczce twarogu oraz po łyżce jagód, ostrożnie zlep brzegi ciasta tworząc kulkę.
    200 g jagód
  • Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstęp między bułeczkami.
  • Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Bułeczki przed pieczeniem posmaruj mlekiem albo roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz bułeczki przez około 20 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu jagodzianki ostudź.

Jak zrobić lukier cytrynowy do jagodzianek

  • Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny i dodaj odrobinę mleka, jeśli lukier będzie zbyt gęsty (nie dawaj za dużo).
    1 szklanka cukru pudru, sok z cytryny, mleko
  • Posmaruj lukrem bułeczki.
Prywatne
Słowa kluczowe bułeczki z jagodami i twarogiem, jagodzianki przepis
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jagodzianki z twarogiem

Bułeczki jagodzianki z twarogiem – uwagi

Sezon jagodowy uznaję za otwarty :)

Mój mąż nie zważając na chmary krwiożerczych komarów oraz przyczajone kleszcze udał się do lasu i wrócił ze słojem jagód.

Takie zdobycze nie mogą pójść na marne, więc przygotowałam ciasto drożdżowe według przepisu Okrasy z książki kucharskiej Lidla, wyciągnęłam twaróg i upiekłam przepyszne jagodzianki z twarogiem.

Tym razem kruszonkę sobie darowałam, ale za to bułeczki polałam obficie lukrem z sokiem z cytryny.

Jak się pewnie domyślacie – wyszło obłędnie – owocowo i lepko od lukru ;)

Podaję tutaj porcję na 8 bułeczek.

Ps. Przepis Okrasy wykonałam na swój sposób.

Jeśli szukacie przepis na tradycyjne jagodzianki, to zapraszam tutaj.

Spróbujcie również jagodzianek na maślance, jagodzianki z białą czekoladą, jagodzianki z twarogiem w cieście, drożdżowe ślimaczki z jagodami – obłędnie pyszne :)

jagodzianki z twarogiem

 

Polecane przepisy na ciasta z jagodami

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta i bułeczki z jagodami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 27 czerwca

Podziel się przepisem

4.25 from 4 votes (4 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Jagodzianki z twarogiem

Wraz z czerwcem i pojawieniem się w lasach i na straganach jagód zaczynam pieczenie pysznych jagodzianek. Nie wyobrażam sobie lata bez upieczenia chociaż jednej porcji pysznych jagodzianek. Stąd na blogu znajdziecie sporo pysznych przepisów na jagodzianki - ja osobiście najbardziej lubię jagodzianki z kruszonką albo ślimaczki z jagodami :) Takie jagodzianki inaczej podane - bo zawinięte w rulon z jagodami w środku to fajna alternatywa dla naszych tradycyjnych bułeczek z jagodami.

Jagodzianki przepis

Co potrzebujemy aby zrobić najlepsze jagodzianki? Pyszne i puszyste ciasto drożdżowe to podstawa udanych jagodzianek. Te jagodzianki z twarogiem zrobiłam na cieście drożdżowym na żółtkach. Ciasto jest mega puszyste i pyszne. Zobaczcie mój przepis krok po kroku na jagodzianki i sprawdźcie jak zrobić jagodzianki z lukrem. Latem drożdżowe bułeczki z jagodami to prawdziwy MUST HAVE. Nie znam osoby, która potrafiła by się im oprzeć. A te bułeczki drożdżowe nadziane masą twarożkową i jagodami to kwintesencja lata! Koniecznie spróbujcie te drożdżówki z jagodami i twarogiem.