Jagodzianki na maślance
Zrobiłam ostatnio rodzince jagodzianki na maślance i zrobiłam co najmniej o połowę za mało 🙂
Dzieci chodziły i się pytały, czy jeszcze jakieś są, a oni rzadko jedzą moje ciasta (ku mojej rozpaczy preferują gumy rozpuszczalne i żelkowe miśki ;))
Były to pierwsze jagodzianki w tym roku i rozeszły się jak te „świeże bułeczki” 🙂
Leciutkie i puszyste ciasto nadziałam świeżymi jagodami (kupionymi za cenę w stylu „rozbój w biały dzień” – ale miałam na nie taką ochotę, że zapłaciłam).
Do tego zamiast kruszonki bułeczki posmarowałam dużą ilością lukru (jednak lukier jest jedną z moich miłości). Ostatnio robię lukier ze śmietanką kremówką i uwielbiam tą wersję – lukier jest gęsty i mniej spływa, a do tego ma bielszy kolor – jeśli jeszcze takiego lukru nie robiliście to spróbujcie 🙂
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na jagodzianki (co roku pojawia się jakaś nowa wersja), a te dzisiejsze jagodzianki są na maślance – maślanka jest dodana do ciasta zamiast mleka 🙂
Z podanej porcji wyjdzie wam około 8 jagodzianek – zależy jak duże będziecie je robić.
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 1 łyżeczka mąki do drożdży
- około 25 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 100 ml maślanki
- 30 g rozpuszczonego masła (lub oleju)
- około 350 g mąki
- 2 jajka
- 75 g cukru
- około 250 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- około 150 g cukru pudru
- płynna śmietanka kremówka (albo mleko)
- Drożdże wymieszaj w miseczce z cukrem i mąką, dodaj wodę i zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
- W dużej misce miksera umieść mąkę, cukier, masło lub olej, maślankę i jajka.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Gdy ciasto będzie gotowe - gęste i odchodzące od miski - przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- W tym czasie jagody wymieszaj z cukrem i obydwiema mąkami.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Wyjmij na blat posypany mąką i podziel na mniejsze części - ciasto może się trochę kleić, ale nie dawaj za dużo mąki, bo bułeczki będą potem mniej puszyste.
- Kawałki ciasta rozciągnij lekko w dłoni, na środek nałóż jagody i dokładnie sklej brzegi tworząc bułeczkę.
- Układaj bułki na blaszce wyłożonej papierem - zachowaj odstępy, bo bułeczki jeszcze urosną.
- Gotowe jagodzianki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (ja piekłam bułeczki jednocześnie na dwóch blachach, więc włączyłam teromoobieg i ustawiłam temperaturę 170 stopni).
- Piecz bułeczki przez około 20-25 minut - aż będą ładnie zarumienione.
- Po upieczeniu przestudź jagodzianki.
- Do cukru pudru dodawaj po łyżce śmietanę kremówkę i mieszaj aż lukier będzie gęsty, ale już lejący się.
- Polej lukrem jagodzianki.
Jak można woleć żelki i gumy od takich wypieków? Kiedyś to docenią 😀 😀
Jagodzianki docenili, ale jeszcze pewnie dorosną do ciast 🙂 moja córka uwielbia najbardziej szarlotki 🙂