Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Jagodzianki na maślance

Jagodzianki na maślance

 

najlepsze jagodzianki

 

Zrobiłam ostatnio rodzince jagodzianki na maślance i zrobiłam co najmniej o połowę za mało 🙂

Dzieci chodziły i się pytały, czy jeszcze jakieś są, a oni rzadko jedzą moje ciasta (ku mojej rozpaczy preferują gumy rozpuszczalne i żelkowe miśki ;))

Były to pierwsze jagodzianki w tym roku i rozeszły się jak te „świeże bułeczki” 🙂

Leciutkie i puszyste ciasto nadziałam świeżymi jagodami (kupionymi za cenę w stylu „rozbój w biały dzień” – ale miałam na nie taką ochotę, że zapłaciłam).

Do tego zamiast kruszonki bułeczki posmarowałam dużą ilością lukru (jednak lukier jest jedną z moich miłości). Ostatnio robię lukier ze śmietanką kremówką i uwielbiam tą wersję – lukier jest gęsty i mniej spływa, a do tego ma bielszy kolor – jeśli jeszcze takiego lukru nie robiliście to spróbujcie 🙂

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na jagodzianki (co roku pojawia się jakaś nowa wersja), a te dzisiejsze jagodzianki są na maślance – maślanka jest dodana do ciasta zamiast mleka 🙂

Z podanej porcji wyjdzie wam około 8 jagodzianek – zależy jak duże będziecie je robić.

 

domowe jagodzianki

 

jagodzianki na maślance

 

drożdżówki z jagodami

 

jagodzianki z lukrem

 

jagodzianki na maślance

 

5 from 1 reviews
Jagodzianki na maślance
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pyszne, lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami.
Autor:
Typ przepisu: Ciasta
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 1 łyżeczka mąki do drożdży
  • około 25 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • 100 ml maślanki
  • 30 g rozpuszczonego masła (lub oleju)
  • około 350 g mąki
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
jagody:
  • około 250 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
lukier:
  • około 150 g cukru pudru
  • płynna śmietanka kremówka (albo mleko)
Wykonanie
  1. Drożdże wymieszaj w miseczce z cukrem i mąką, dodaj wodę i zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  2. W dużej misce miksera umieść mąkę, cukier, masło lub olej, maślankę i jajka.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Gdy ciasto będzie gotowe - gęste i odchodzące od miski - przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  5. W tym czasie jagody wymieszaj z cukrem i obydwiema mąkami.
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
  7. Wyjmij na blat posypany mąką i podziel na mniejsze części - ciasto może się trochę kleić, ale nie dawaj za dużo mąki, bo bułeczki będą potem mniej puszyste.
  8. Kawałki ciasta rozciągnij lekko w dłoni, na środek nałóż jagody i dokładnie sklej brzegi tworząc bułeczkę.
  9. Układaj bułki na blaszce wyłożonej papierem - zachowaj odstępy, bo bułeczki jeszcze urosną.
  10. Gotowe jagodzianki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  11. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (ja piekłam bułeczki jednocześnie na dwóch blachach, więc włączyłam teromoobieg i ustawiłam temperaturę 170 stopni).
  12. Piecz bułeczki przez około 20-25 minut - aż będą ładnie zarumienione.
  13. Po upieczeniu przestudź jagodzianki.
  14. Do cukru pudru dodawaj po łyżce śmietanę kremówkę i mieszaj aż lukier będzie gęsty, ale już lejący się.
  15. Polej lukrem jagodzianki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 bułeczka Kalorie: 405 Tłuszcze: 9,4 g Węglowodany: 74,5 g Błonnik: 2,6 g Białka: 7,5 g

 

 

jagodzianki najlepsze

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Jak można woleć żelki i gumy od takich wypieków? Kiedyś to docenią 😀 😀

    • Jagodzianki docenili, ale jeszcze pewnie dorosną do ciast 🙂 moja córka uwielbia najbardziej szarlotki 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux