Przepis na jagodzianki na maślance

 

najlepsze jagodzianki

 

Zrobiłam ostatnio rodzince jagodzianki na maślance i zrobiłam co najmniej o połowę za mało :)

Dzieci chodziły i się pytały, czy jeszcze jakieś są, a oni rzadko jedzą moje ciasta (ku mojej rozpaczy preferują gumy rozpuszczalne i żelkowe miśki ;))

Były to pierwsze jagodzianki w tym roku i rozeszły się jak te „świeże bułeczki” :)

Leciutkie i puszyste ciasto nadziałam świeżymi jagodami (kupionymi za cenę w stylu „rozbój w biały dzień” – ale miałam na nie taką ochotę, że zapłaciłam).

Do tego zamiast kruszonki bułeczki posmarowałam dużą ilością lukru (jednak lukier jest jedną z moich miłości). Ostatnio robię lukier ze śmietanką kremówką i uwielbiam tą wersję – lukier jest gęsty i mniej spływa, a do tego ma bielszy kolor – jeśli jeszcze takiego lukru nie robiliście to spróbujcie :)

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na jagodzianki (co roku pojawia się jakaś nowa wersja), a te dzisiejsze jagodzianki są na maślance – maślanka jest dodana do ciasta zamiast mleka :)

Z podanej porcji wyjdzie wam około 8 jagodzianek – zależy jak duże będziecie je robić.

 

domowe jagodzianki

 

jagodzianki na maślance

 

drożdżówki z jagodami

 

jagodzianki z lukrem

 

jagodzianki na maślance

 

Przepis na jagodzianki na maślance do druku

bułeczki z jagodami

Jagodzianki na maślance

Wypieki Beaty
Pyszne, lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 godz 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 8
Kalorie 405 kcal

Składniki
  

ciasto:

lukier:

  • około 150 g cukru pudru
  • płynna śmietanka kremówka (albo mleko)

Instrukcja
 

  • Drożdże wymieszaj w miseczce z cukrem i mąką, dodaj wodę i zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  • W dużej misce miksera umieść mąkę, cukier, masło lub olej, maślankę i jajka.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Gdy ciasto będzie gotowe - gęste i odchodzące od miski - przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • W tym czasie jagody wymieszaj z cukrem i obydwiema mąkami.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Wyjmij na blat posypany mąką i podziel na mniejsze części - ciasto może się trochę kleić, ale nie dawaj za dużo mąki, bo bułeczki będą potem mniej puszyste.
  • Kawałki ciasta rozciągnij lekko w dłoni, na środek nałóż jagody i dokładnie sklej brzegi tworząc bułeczkę.
  • Układaj bułki na blaszce wyłożonej papierem - zachowaj odstępy, bo bułeczki jeszcze urosną.
  • Gotowe jagodzianki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (ja piekłam bułeczki jednocześnie na dwóch blachach, więc włączyłam teromoobieg i ustawiłam temperaturę 170 stopni).
  • Piecz bułeczki przez około 20-25 minut - aż będą ładnie zarumienione.
  • Po upieczeniu przestudź jagodzianki.
  • Do cukru pudru dodawaj po łyżce śmietanę kremówkę i mieszaj aż lukier będzie gęsty, ale już lejący się.
  • Polej lukrem jagodzianki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 405kcalWeglowodany: 74.5gBiałko: 7.5gTłuszcz: 9.4gBłonnik: 2.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

jagodzianki najlepsze