Życzliwe bułeczki z jagodami
Dzisiaj mam dla was wyjątkowy przepis.
Wyjątkowy, bo stworzony przez podopiecznych Fundacji Anny Dymnej Mimo Wszystko.
Podopieczni Fundacji, to osoby niepełnosprawne, które biorą udział w Warsztatach Terapii Zajęciowej.
Na jednych z tych warsztatów wymyślili przepis na pyszne, puszyste życzliwe bułeczki z jagodami.
Pieką je z jagód samodzielnie uzbieranych w pobliżu placówki :)
Teraz dzielą się swoim przepisem i dobrą energią z nami.
W zamian liczą na naszą życzliwość i odrobinę wsparcia ❤❤
Poczytajcie na stronie Fundacji o ich podopiecznych i zobaczcie ile przyjemności sprawia im pieczenie tych bułeczek :D






Życzliwe bułeczki z jagodami – przepis do druku

Życzliwe bułeczki z jagodami
Przepis na około 14 sztuk niedużych bułeczek
Składniki
bułeczki:
- 25 g świeżych drożdży
- 80 g (1/3 szklanki) cukru
- 100 ml ciepłego - nie gorącego - mleka
- 380 g (2 i 1/3 szklanki) mąki + trochę do podsypywania
- 2 jajka rozmiar L
- 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
nadzienie:
- około 160 g (1 szklanka) jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Lukier:
- 150 g (1 szklanka) cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
Instrukcja
- Do ciepłego mleka dodaj drożdże oraz łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki - wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 20 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, jajka oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozpłaszcz dłońmi ciasto na placek o grubości około 1 cm.
- Szklanką wytnij kółka.
- Jagody wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
- Lekko rozciągaj wycięte kółka, na środek nakładaj czubatą łyżeczkę jagód, dokładnie sklej bułeczki.
- Ułóż sklejeniem do dołu na blaszce - zachowaj odstępy między bułeczkami.
- Pozostałe ciasto zagnieć, spłaszcz i wytnij kółka - i tak do końca ciasta.
- Bułeczki przykryj ręcznikiem i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg).
- Bułeczki posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika - piecz około 15 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka - gotowym lukrem posmaruj wierzch bułeczek.
Składniki Odżywcze
Porcja: 1gKalorie: 242kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Wspaniałe :) Bardzo apetyczne :)