Życzliwe bułeczki z jagodami

 

życzliwe bułeczki z jagodami

 

Dzisiaj mam dla was wyjątkowy przepis.

Wyjątkowy, bo stworzony przez podopiecznych Fundacji Anny Dymnej Mimo Wszystko.

Podopieczni Fundacji, to osoby niepełnosprawne, które biorą udział w Warsztatach Terapii Zajęciowej.

Na jednych z tych warsztatów wymyślili przepis na pyszne, puszyste życzliwe bułeczki z jagodami.

Pieką je z jagód samodzielnie uzbieranych w pobliżu placówki 🙂

Teraz dzielą się swoim przepisem i dobrą energią z nami.

W zamian liczą na naszą życzliwość i odrobinę wsparcia ❤❤

Poczytajcie na stronie Fundacji o ich podopiecznych i zobaczcie ile przyjemności sprawia im pieczenie tych bułeczek 😀

 

bułeczki z jagodami drożdżówki z jagodami i lukrem
 

bułeczki drożdżowe z jagodami jagodzianki z lukrem
 

proste jagodzianki bułeczki z jagodami
 

Życzliwe bułeczki z jagodami – przepis do druku

 

Życzliwe bułeczki z jagodami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 sztuk niedużych bułeczek
Autor:
Typ przepisu: Bułeczki
Ilość: 14
Składniki
bułeczki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80 g (1/3 szklanki) cukru
  • 100 ml ciepłego - nie gorącego - mleka
  • 380 g (2 i ⅓ szklanki) mąki + trochę do podsypywania
  • 2 jajka rozmiar L
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
nadzienie:
  • około 160 g (1 szklanka) jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
Lukier:
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
Wykonanie
  1. Do ciepłego mleka dodaj drożdże oraz łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki - wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 20 minut.
  2. W dużej misce umieść mąkę, jajka oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  6. Rozpłaszcz dłońmi ciasto na placek o grubości około 1 cm.
  7. Szklanką wytnij kółka.
  8. Jagody wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
  9. Lekko rozciągaj wycięte kółka, na środek nakładaj czubatą łyżeczkę jagód, dokładnie sklej bułeczki.
  10. Ułóż sklejeniem do dołu na blaszce - zachowaj odstępy między bułeczkami.
  11. Pozostałe ciasto zagnieć, spłaszcz i wytnij kółka - i tak do końca ciasta.
  12. Bułeczki przykryj ręcznikiem i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  13. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg).
  14. Bułeczki posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika - piecz około 15 minut.
  15. Po upieczeniu ostudź.
  16. Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka - gotowym lukrem posmaruj wierzch bułeczek.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 242 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 36 g Białka: 5 g