Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Ślimaczki z jagodami i mascarpone

By |2018-07-24T16:16:36+00:002018 Lipiec 23rd|Ciasta drożdżowe, Ciasta owocowe|

Ślimaczki z jagodami i mascarpone

 

jagodzianki z twarogiem

 

Muszę się przyznać, że miałam wcale nie robić przepisu na te ślimaczki z jagodami i twarożkiem.

Upiekłam je tak po prostu – bo były jagody, bo uwielbiam jagodzianki, bo moja rodzina uwielbia jagodzianki.

A że przepisów na różne jagodzianki jest już troszkę na blogu, to stwierdziłam, że nie będę dodawać kolejnego 🙂

Tylko, jak przyszło co do czego. Gdy jagodzianki wyjechały z piekarnika, gdy się dobrałam do pierwszej …..

Stwierdziłam, że one są tak boskie, że muszę, MUSZĘ się z wami podzielić tym przepisem 😀

Pieczcie i mówcie jak wam one smakują 😀

A inne wersje tych przepysznych bułeczek też koniecznie upieczcie – wypróbujcie jagodzianki na maślance, z białą czekoladą, z twarogiem i najprostsze z kruszonką 🙂

Ps. Zamiast mascarpone możecie też użyć inny lekki twarożek – może być riccota, serek typu bieluch itp.

 

drożdżówki z jagodami i twarogiem

 

zawijane jagodzianki

 

drożdżówki z jagodami

 

bułeczki drożdżowe z jagodami

 

jagodzianki z mascarpone

 

Ślimaczki z jagodami i mascarpone
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 8 sporych drożdżówek z jagodami.
Autor:
Typ przepisu: Drożdżówki
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 ml ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru - do drożdży
  • 250 g mąki
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 50 g oleju
  • 40 g cukru
  • pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
masa:
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru - lub do smaku
  • około 200-250 g jagód
lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • około 50 ml płynnej śmietanki 12% (można zastąpić mlekiem - jego będzie potrzeba mniej)
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i aromat pomarańczowy, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra wielkość około 45/20 cm.
  5. Mascarpone zmieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem, posmaruj nim dokładnie całą powierzchnię ciasta.
  6. Na wierzch wysyp jagody.
  7. Ostrożnie zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
  8. Potnij ciasto na 8 kawałków.
  9. Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) - przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
  10. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  11. Piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  12. Po upieczeniu przestudź.
  13. Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru płynną śmietankę i mleko - dodawaj je stopniowo, aż lukier będzie gęsty, ale już spływający z łyżki.
  14. Lukrem polej bułeczki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 370 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 54 g Błonnik: 2 g Białka: 6 g

 

 

ślimaczki z jagodami i mascarpone

Reklama

3 komentarze

  1. Słowianka 2018/07/30 at 23:34 - Reply

    bez wątpienia będę go zjadł 😀

  2. Candy Pandas 2018/07/24 at 10:51 - Reply

    Na takie ślimaczki miałybyśmy nawet bardziej ochotę niż na jagodzianki <3 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: