Przepis na drożdżowe ślimaczki z jagodami i mascarpone
Muszę się przyznać, że miałam wcale nie robić przepisu na te ślimaczki z jagodami i mascarpone.
Upiekłam je tak po prostu – bo były jagody, bo uwielbiam jagodzianki, bo moja rodzina uwielbia jagodzianki.
A że przepisów na różne jagodzianki jest już troszkę na blogu, to stwierdziłam, że nie będę dodawać kolejnego :)
Tylko, jak przyszło co do czego…
Gdy jagodzianki wyjechały z piekarnika, gdy się dobrałam do pierwszej …..
Stwierdziłam, że one są tak boskie, że muszę, MUSZĘ się z wami podzielić tym przepisem :D
Upieczcie te drożdżówki z jagodami i mascarpone i napiszcie jak wam one smakują :D
A inne wersje tych przepysznych bułeczek też koniecznie upieczcie – wypróbujcie jagodzianki na maślance, z białą czekoladą, z twarogiem i najprostsze z kruszonką :)
Ps. Zamiast mascarpone możecie też użyć inny lekki twarożek – może być riccota, serek typu bieluch itp.
Zajrzyjcie również do moich innych przepisów na ciasta drożdżowe – znajdziecie tam wiele pysznych inspiracji.
<
Ślimaczki z jagodami i mascarpone przepis do druku

Ślimaczki z jagodami i mascarpone
Składniki
ciasto:
masa:
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki cukru pudru - lub do smaku
- 200-250 g jagód
lukier:
- 150 g cukru pudru
- 50 ml śmietanki 12% płynnej (można zastąpić mlekiem - jego będzie potrzeba mniej)
- aromat pomarańczowy kilka kropel
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 70 ml mleka
- W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i aromat pomarańczowy, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).250 g mąki, 1 jajka, 50 g oleju, 0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra wielkość około 45/20 cm.
- Mascarpone zmieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem, posmaruj nim dokładnie całą powierzchnię ciasta.125 g serka mascarpone, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki cukru pudru
- Na wierzch wysyp jagody.200-250 g jagód
- Ostrożnie zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
- Potnij ciasto na 8 kawałków.
- Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) - przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
- Piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
- Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru płynną śmietankę lub mleko - dodawaj je stopniowo, aż lukier będzie gęsty, ale już spływający z łyżki. Możesz dodać odrobinę aromatu pomarańczowego dla smaku.150 g cukru pudru, 50 ml śmietanki 12%, aromat pomarańczowy
- Lukrem polej bułeczki.
Składniki Odżywcze