Przepis na drożdżowe ślimaczki z jagodami i mascarpone

 

jagodzianki z twarogiem

 

Muszę się przyznać, że miałam wcale nie robić przepisu na te ślimaczki z jagodami i twarożkiem.

Upiekłam je tak po prostu – bo były jagody, bo uwielbiam jagodzianki, bo moja rodzina uwielbia jagodzianki.

A że przepisów na różne jagodzianki jest już troszkę na blogu, to stwierdziłam, że nie będę dodawać kolejnego :)

Tylko, jak przyszło co do czego. Gdy jagodzianki wyjechały z piekarnika, gdy się dobrałam do pierwszej …..

Stwierdziłam, że one są tak boskie, że muszę, MUSZĘ się z wami podzielić tym przepisem :D

Pieczcie i mówcie jak wam one smakują :D

A inne wersje tych przepysznych bułeczek też koniecznie upieczcie – wypróbujcie jagodzianki na maślance, z białą czekoladą, z twarogiem i najprostsze z kruszonką :)

Ps. Zamiast mascarpone możecie też użyć inny lekki twarożek – może być riccota, serek typu bieluch itp.

 

drożdżówki z jagodami i twarogiem

 

zawijane jagodzianki

 

drożdżówki z jagodami

 

bułeczki drożdżowe z jagodami

 

jagodzianki z mascarpone

<

p style=”text-align: center;”>

Ślimaczki z jagodami i mascarpone przepis do druku

jagodzianki ślimaczki

Ślimaczki z jagodami i mascarpone

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne puszyste bułeczki wypełnione jagodami i mascarpone.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 8
Kalorie 370 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 70 ml mleka ciepłego
  • 1 łyżeczka cukru - do drożdży
  • 250 g mąki
  • 1 jajka rozmiar L
  • 50 g oleju
  • 40 g cukru
  • 0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego

masa:

lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 50 ml śmietanki 12% płynnej (można zastąpić mlekiem - jego będzie potrzeba mniej)
  • aromat pomarańczowy kilka kropel

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i aromat pomarańczowy, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra wielkość około 45/20 cm.
  • Mascarpone zmieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem, posmaruj nim dokładnie całą powierzchnię ciasta.
  • Na wierzch wysyp jagody.
  • Ostrożnie zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
  • Potnij ciasto na 8 kawałków.
  • Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) - przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  • Piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru płynną śmietankę i mleko - dodawaj je stopniowo, aż lukier będzie gęsty, ale już spływający z łyżki.
  • Lukrem polej bułeczki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 370kcalWeglowodany: 54gBiałko: 6gTłuszcz: 15gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe puszyste bułeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ślimaczki z jagodami i mascarpone