Przepis na drożdżowe ślimaczki z jagodami i mascarpone
Muszę się przyznać, że miałam wcale nie robić przepisu na te ślimaczki z jagodami i twarożkiem.
Upiekłam je tak po prostu – bo były jagody, bo uwielbiam jagodzianki, bo moja rodzina uwielbia jagodzianki.
A że przepisów na różne jagodzianki jest już troszkę na blogu, to stwierdziłam, że nie będę dodawać kolejnego :)
Tylko, jak przyszło co do czego. Gdy jagodzianki wyjechały z piekarnika, gdy się dobrałam do pierwszej …..
Stwierdziłam, że one są tak boskie, że muszę, MUSZĘ się z wami podzielić tym przepisem :D
Pieczcie i mówcie jak wam one smakują :D
A inne wersje tych przepysznych bułeczek też koniecznie upieczcie – wypróbujcie jagodzianki na maślance, z białą czekoladą, z twarogiem i najprostsze z kruszonką :)
Ps. Zamiast mascarpone możecie też użyć inny lekki twarożek – może być riccota, serek typu bieluch itp.
<
p style=”text-align: center;”>
Ślimaczki z jagodami i mascarpone przepis do druku

Ślimaczki z jagodami i mascarpone
Składniki
ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 70 ml ciepłego mleka
- łyżeczka cukru - do drożdży
- 250 g mąki
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- 50 g oleju
- 40 g cukru
- pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
masa:
- 125 g serka mascarpone
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki cukru pudru - lub do smaku
- około 200-250 g jagód
lukier:
- 150 g cukru pudru
- około 50 ml płynnej śmietanki 12% (można zastąpić mlekiem - jego będzie potrzeba mniej)
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i aromat pomarańczowy, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra wielkość około 45/20 cm.
- Mascarpone zmieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem, posmaruj nim dokładnie całą powierzchnię ciasta.
- Na wierzch wysyp jagody.
- Ostrożnie zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
- Potnij ciasto na 8 kawałków.
- Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) - przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
- Piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
- Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru płynną śmietankę i mleko - dodawaj je stopniowo, aż lukier będzie gęsty, ale już spływający z łyżki.
- Lukrem polej bułeczki.
Składniki Odżywcze
bez wątpienia będę go zjadł :D
:D
Na takie ślimaczki miałybyśmy nawet bardziej ochotę niż na jagodzianki <3 :D