Przepis na pyszne drożdżowe jagodzianki z kruszonką

jagodzianki z kruszonką


Mój mąż ostatnio wybrał się do lasu i nazbierał jagody, to ja nie tracąc czasu szybko upiekłam z nich jagodzianki z kruszonką :)

Ciasto drożdżowe zrobiłam z mojego ulubionego przepisu – doskonały do bułeczek, strucli, chałki.

Będziecie do niego potrzebować drożdże, mąkę, mleko, trochę cukru, jedno jajko i trochę rozpuszczonego masła.

Do tego świeże jagody i masa kruszonki na wierzch bułeczek – znam takich, co jedliby samą kruszonkę ;)

Najpierw przygotowałam ciasto i odstawiłam go do wyrośnięcia. Gdy już podwoiło swoją objętość, wyjęłam je na blat i krótko zagniotłam.

Rozwałkowałam ciasto na grubość około 1 cm i szklanką wycięłam krążki.

Krążki są dość grube, więc każdy lekko rozciągnęłam w dłoniach i na wierzch nałożyłam po czubatej łyżce jagód.

Skleiłam dokładnie ciasto i odłożyłam bułeczki z jagodami na blachę.

Bułeczki przykryłam folią spożywczą i zostawiałam tak na około pół godziny, aby sobie podrosły.

Tuż przed pieczeniem swoje jagodzianki posmarowałam ich wierzchy odrobiną mleka i posypałam kruszonką.

Z tej porcji wyjdzie wam około 10-12 jagodzianek z kruszonką (zależy od tego jak grubo rozwałkujecie ciasto i jak duża będzie szklanka do wycinania ;)).

Mi wyszło ich 11 i nie były mocno duże – takie idealne na kilka kęsów.

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na jagodzianki, więc serdecznie zapraszam :)

Popatrzcie również na różne przepisy z jagodami, a także na ciasta drożdżowe.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓


drożdżówki z jagodami i kruszonką ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

drożdżowe jagodzianki z kruszonką drożdżowe bułeczki z jagodami

A poniżej zdjęcia tych jagodzianek z 2012 roku.



bułeczki z jagodami

 jagodzianki z kruszonką

 jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką przepis do druku

jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i puszyste drożdżowe bułeczki z jagodami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Porcje 11 sztuk
Kalorie 257 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

kruszonka (podaję dużą porcję):

Instrukcja
 

jagodzianki

  • Jagody umyj, osusz i posyp lekko cukrem.
  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta.
  • Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie (na grubość około 1 cm).
  • Dużym kubkiem, albo foremką wycinaj koła, na środku kładź mniej więcej łyżkę jagód i sklejaj (możesz sklejać jak pączki, w kuleczkę, albo jak pierogi, wtedy wyjdzie taki bardziej łódkowaty kształt), bułeczki kładź złączeniem do dołu na wyłożonej papierem blaszce.
  • Przykryj bułeczki ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około pół godziny, aby podrosły. Po tym czasie posmaruj bułeczki odrobina mleka lub roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.

wykonanie kurszonki:

  • Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).
  • Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki - wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru - wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.
  • Jagodzianki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu przestudź, a potem delektuj się doskonałym smakiem :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 257kcalWeglowodany: 29gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe puszyste jagodzianki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

A tu bułeczki przed pieczeniem.