Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Jagodzianki z kruszonką

By | 2018-05-15T21:19:40+00:00 2012 Lipiec 3rd|Ciasta drożdżowe, Ciasta owocowe|

Jagodzianki z kruszonką

Mój mąż ostatnio wybrał się do lasu i nazbierał jagody, to ja nie tracąc czasu szybko upiekłam z nich jagodzianki z kruszonką 🙂

Ciasto drożdżowe zrobiłam z mojego ulubionego przepisu – doskonały do bułeczek, strucli, chałki.

Do tego jagody i masa kruszonki – znam takich, co jedliby samą kruszonkę 😉

Z tej porcji wyjdzie wam około 10-12 bułeczek (zależy od tego jak grubo rozwałkujecie ciasto i jak duża będzie szklanka do wycinania ;)).

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na jagodzianki, więc serdecznie zapraszam 🙂

 

bułeczki z jagodami

 jagodzianki z kruszonką

 jagodzianki z kruszonką

 

Jagodzianki
 
Autor:
Ilość: ok 16 sztuk
Składniki
składniki ciasta:
  • 100ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 35g cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250g mąki
  • około 250g jagód + trochę cukru do ich zasypania
  • 1 jajko do posmarowania
składniki kruszonki (podaję dużą porcję):
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • ewentualnie cukier waniliowy
Wykonanie
wykonanie bułeczek:
  1. Jagody umyj, osusz i posyp lekko cukrem.
  2. Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  3. W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  4. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie (na grubość około 1 cm). Dużym kubkiem, albo foremką wycinaj koła, na środku kładź mniej więcej łyżkę jagód i sklejaj (możesz sklejać jak pączki, w kuleczkę, albo jak pierogi, wtedy wyjdzie taki bardziej łódkowaty kszałt), bułeczki kładź złączeniem do dołu na wyłożonej papierem blaszce. Na koniec posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.
wykonanie kurszonki:
  1. Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).
  2. Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki - wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru - wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
  4. Po upieczeniu przestudź, a potem delektuj się doskonałym smakiem 🙂
A tu bułeczki przed pieczeniem.

Reklama

2 komentarze

  1. […] przepisu Okrasy z książki kucharskiej Lidla, wyciągnęłam twaróg i upiekłam przepyszne jagodzianki z […]

  2. […] Najbardziej lubimy jeść jagody z odrobiną śmietany i cukru, ale nie może też zabraknąć koktajlu jagodowego i oczywiście jagodzianek. […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: