jagodzianki z kruszonką

Przepis na pyszne drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką i dużą ilością jagód to pyszne, miękkie bułeczki wypełnione soczystymi, słodkimi jagodami i posypane chrupiącą kruszonką. Ich drożdżowe ciasto jest delikatne i puszyste, co sprawia, że jagody doskonale się w nim komponują. Dodatkowo, kruszonka nadaje im wyjątkowy smak i teksturę. To idealna propozycja na słodki poczęstunek lub deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Spróbujcie koniecznie w sezonie na jagody.

drożdżówki z jagodami i kruszonką

Jagodzianki z kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz tradycyjne polskie jagodzianki i co roku czekasz na pierwsze jagody, aby móc upiec te pyszne bułeczki drożdżowe, to w tym roku upiecz je z tego przepisu – na pewno Ci zasmakują!

jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione po brzegi soczystymi jagodami i pieczone pod chrupiącą kruszonką.
4.82 z 11 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 11 sztuk
Kalorie 257 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do jagodzianek

składniki na kruszonkę do jagodzianek (duża porcja)

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe jagodzianki

  • Jagody umyj, przebierz, osusz i posyp lekko cukrem.
    300 g jagód
    mycie jagód do jagodzianek
  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
    100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 15 g świeżych drożdży
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta.
  • Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
    30 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 250 g mąki pszennej, 1 szczypta soli
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
    przygotowanie ciasta drożdżowego do jagodzianek
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie (na grubość około 1 cm). Możesz też podzielić ciasto na mniej więcej równe porcje i każdą z nich oddzielnie rozwałkować na cienki placek (to pozwoli włożyć do środka więcej jagód).
    wałkowanie ciasta na jagodzianki
  • Dużym kubkiem, albo foremką wycinaj koła, na środku kładź mniej więcej łyżkę jagód i sklejaj (możesz sklejać jak pączki, w kuleczkę, albo jak pierogi, wtedy wyjdzie taki bardziej łódkowaty kształt).
    nakładanie jagód do jagodzianek
  • Bułeczki kładź złączeniem do dołu na wyłożonej papierem blaszce.
    bułeczki jagodzianki przed rośnięciem
  • Przykryj bułeczki ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około pół godziny, aby podrosły.
  • Po tym czasie posmaruj bułeczki odrobina mleka lub roztrzepanym jajkiem.
    smarowanie jagodzianek mlekiem
  • Posyp bułeczki kruszonką.
    jagodzianki posypane kruszonką przed pieczeniem

Jak zrobić kruszonkę na jagodzianki

  • Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).
    80 g masła, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru
    przygotowanie kruszonki na jagodzianki
  • Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki – wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru – wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.
  • Jagodzianki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (temroobieg) przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu przestudź, a potem delektuj się doskonałym smakiem :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 257kcalWeglowodany: 29gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe bułeczki drożdżowe z jagodami, drożdżowki z jagodami, puszyste jagodzianki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką – uwagi

Mój mąż ostatnio wybrał się do lasu i nazbierał jagody, to ja nie tracąc czasu szybko upiekłam z nich jagodzianki z kruszonką.

Ciasto drożdżowe zrobiłam z mojego ulubionego przepisu – doskonały do bułeczek, strucli, chałki.

Będziecie do niego potrzebować drożdże, mąkę, mleko, trochę cukru, jedno jajko i trochę rozpuszczonego masła.

Do tego świeże jagody i masa kruszonki na wierzch bułeczek – znam takich, co jedliby samą kruszonkę ;)

Najpierw przygotowałam ciasto i odstawiłam go do wyrośnięcia. Gdy już podwoiło swoją objętość, wyjęłam je na blat i krótko zagniotłam.

Rozwałkowałam ciasto na grubość około 1 cm i szklanką wycięłam krążki.

Krążki są dość grube, więc każdy lekko rozciągnęłam w dłoniach i na wierzch nałożyłam po czubatej łyżce jagód.

Skleiłam dokładnie ciasto i odłożyłam bułeczki z jagodami na blachę.

Bułeczki przykryłam folią spożywczą i zostawiałam tak na około pół godziny, aby sobie podrosły.

Tuż przed pieczeniem swoje jagodzianki posmarowałam ich wierzchy odrobiną mleka i posypałam kruszonką.

Z tej porcji wyjdzie wam około 10-12 jagodzianek z kruszonką (zależy od tego jak grubo rozwałkujecie ciasto i jak duża będzie szklanka do wycinania ;)).

Mi wyszło ich 11 i nie były mocno duże – takie idealne na kilka kęsów.

ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Jak nałożyć do jagodzianek dużo jagód?

Jeśli chcecie do swoich jagodzianek zmieścić więcej niż łyżkę jagód, to musicie przygotować je troszkę inaczej. Gotowe ciasto podzielcie na mniej więcej równe części (warto zważyć samo ciasto i podzielić jego wagę na ilość bułeczek, wtedy każdy kawałek zważyć na wadze). Kawałki ciasta warto najpierw lekko zagnieść, a potem dość cienko rozwałkować – na grubość około 0,5 cm tak aby powstał cienki placek. Taki placek umieszczamy w miseczce i nakładamy do niego jagody – tak zmieścicie spokojnie nawet ze 3 łyżki jagód. Teraz dokładnie sklejamy ciasto i układamy bułeczkę na blaszce. Dzięki mocnemu rozwałkowaniu ciasto jest dużo większe i można do niego nałożyć dużo więcej jagód. Spróbujcie koniecznie tego sposobu!

Ps.

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na jagodzianki, więc serdecznie zapraszam :)

Popatrzcie również na różne przepisy z jagodami, a także na ciasta drożdżowe.

drożdżowe bułeczki z jagodami

A poniżej zdjęcia tych jagodzianek z 2012 roku.

bułeczki z jagodami
jagodzianki z kruszonką
jagodzianki z kruszonką

A tu bułeczki przed pieczeniem.

jagodzinaki1

Polecane przepisy na ciasta z jagodami

Jeśli jagodzianki to dla Ciebie za mało, to koniecznie zobacz inne moje przepisy z jagodami. Tu na szybko podrzucam trzy z nich :)