Jagodzianki z kruszonką
Mój mąż ostatnio wybrał się do lasu i nazbierał jagody, to ja nie tracąc czasu szybko upiekłam z nich jagodzianki z kruszonką :)
Ciasto drożdżowe zrobiłam z mojego ulubionego przepisu – doskonały do bułeczek, strucli, chałki.
Do tego jagody i masa kruszonki – znam takich, co jedliby samą kruszonkę ;)
Z tej porcji wyjdzie wam około 10-12 bułeczek (zależy od tego jak grubo rozwałkujecie ciasto i jak duża będzie szklanka do wycinania ;)).
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na jagodzianki, więc serdecznie zapraszam :)
Jagodzianki
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: ok 16 sztuk
Składniki
składniki ciasta:
- 100ml mleka
- 15g świeżych drożdży
- 35g cukru
- 50g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250g mąki
- około 250g jagód + trochę cukru do ich zasypania
- 1 jajko do posmarowania
składniki kruszonki (podaję dużą porcję):
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- ewentualnie cukier waniliowy
Wykonanie
wykonanie bułeczek:
- Jagody umyj, osusz i posyp lekko cukrem.
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
- W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie (na grubość około 1 cm). Dużym kubkiem, albo foremką wycinaj koła, na środku kładź mniej więcej łyżkę jagód i sklejaj (możesz sklejać jak pączki, w kuleczkę, albo jak pierogi, wtedy wyjdzie taki bardziej łódkowaty kszałt), bułeczki kładź złączeniem do dołu na wyłożonej papierem blaszce. Na koniec posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.
wykonanie kurszonki:
- Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).
- Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki - wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru - wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
- Po upieczeniu przestudź, a potem delektuj się doskonałym smakiem :)
A tu bułeczki przed pieczeniem.
[…] przepisu Okrasy z książki kucharskiej Lidla, wyciągnęłam twaróg i upiekłam przepyszne jagodzianki z […]
[…] Najbardziej lubimy jeść jagody z odrobiną śmietany i cukru, ale nie może też zabraknąć koktajlu jagodowego i oczywiście jagodzianek. […]