Jagodzianki z kruszonką

Mój mąż ostatnio wybrał się do lasu i nazbierał jagody, to ja nie tracąc czasu szybko upiekłam z nich jagodzianki z kruszonką :)

Ciasto drożdżowe zrobiłam z mojego ulubionego przepisu – doskonały do bułeczek, strucli, chałki.

Do tego jagody i masa kruszonki – znam takich, co jedliby samą kruszonkę ;)

Z tej porcji wyjdzie wam około 10-12 bułeczek (zależy od tego jak grubo rozwałkujecie ciasto i jak duża będzie szklanka do wycinania ;)).

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na jagodzianki, więc serdecznie zapraszam :)

 

bułeczki z jagodami

 jagodzianki z kruszonką

 jagodzianki z kruszonką

 

Jagodzianki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki kruszonki (podaję dużą porcję):

  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • ewentualnie cukier waniliowy

Instrukcja
 

wykonanie bułeczek:

  • Jagody umyj, osusz i posyp lekko cukrem.
  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie (na grubość około 1 cm). Dużym kubkiem, albo foremką wycinaj koła, na środku kładź mniej więcej łyżkę jagód i sklejaj (możesz sklejać jak pączki, w kuleczkę, albo jak pierogi, wtedy wyjdzie taki bardziej łódkowaty kszałt), bułeczki kładź złączeniem do dołu na wyłożonej papierem blaszce. Na koniec posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.

wykonanie kurszonki:

  • Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).
  • Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki - wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru - wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu przestudź, a potem delektuj się doskonałym smakiem :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

A tu bułeczki przed pieczeniem.