ciasto drożdżowe zawijane z jagodami i kruszonką

Przepis na drożdżówkę z jagodami i chrupiącą kruszonką

Zapraszam Was dzisiaj na ciasto drożdżowe z jagodami, a dokładnie na struclę z jagodami i kruszonką. Bo to ciasto drożdżowe jest zawinięte z jagodami jak makowiec. Takie ciasto smakuje doskonale w towarzystwie kubka herbaty albo kawy.

ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta drożdżowe i jagodzianki, to spróbujcie tego połączenia – można powiedzieć, że to jagodzianka gigant!

droC5BCdC5BCowe z jagodami2

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z dużą ilością jagód i kruszonką na wierzchu.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe

  • 100 ml mleka (letniego)
  • 15 g drożdży (świeżych )
  • 1 łyżeczka cukru (- do drożdży)
  • 50 g masła (- rozpuszczone i przestudzone)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 35 g cukru
  • około 250 g jagód ((ja dałam dużo więcej) + trochę cukru do ich zasypania)
  • 1 jajko (do posmarowania)

składniki na kruszonkę do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

  • Jagody umyj, osusz i posyp lekko cukrem.
    około 250 g jagód
  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
    100 ml mleka, 15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj masło.
    1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki pszennej, 35 g cukru, 50 g masła
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 1 cm.
  • Na ciasto wyłóż jagody zostawiając brzegi puste.
  • Ostrożnie zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
  • Dokładnie sklej końcówki i przełóż ciasto na przygotowaną blachę.
  • Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp obwicie kruszonką.
    1 jajko
  • Aby zrobić kruszonkę, wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).
    6 łyżek masła, 6 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny, aby się napuszyło.
  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Ja swoją drożdżówkę polałam jeszcze dodatkowo lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody (trzeba ją dodawać stopniowo i tylko tyle, aby cukier się rozpuścił, ale nadal był dość gęsty).
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z jagodami i kruszonką, drożdżówka z jagodami, jak zrobić ciasto drożdżowe, strucla z jagodami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżówka z jagodami i kruszonką

Drożdżówka z jagodami i kruszonką – uwagi

W tym roku widzę, że jest bardzo dużo jagód, do lasu nie mamy kiedy się wybrać (chociaż las mam „za pasem”), więc korzystam z kupnych (zresztą wolę je kupić, niż walczyć w lesie z komarami i kleszczami, brrr).

Najbardziej lubimy jeść jagody z odrobiną śmietany i cukru, ale nie może też zabraknąć koktajlu jagodowego i oczywiście jagodzianek.

W tym roku zamiast tradycyjnych bułeczek postanowiłam zrobić struclę jagodową – a że jagód nie pożałowałam, to mąż był przeszczęśliwy :)

Z ilością jagód tak zaszalałam, że rosnące ciasto tego nie wytrzymało i trochę pękło od góry, ale to na w niczym nie przeszkadzało – szczególnie, że kruszonki też zrobiłam sporo :)

Z podanej porcji otrzymacie jedną dużą struclę, albo możecie zrobić jagodzianki – około 8 sztuk.

Ps.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

ciasto z jagodami i kruszonką

Polecane przepisy na drożdżowe bułki z jagodami

Koniecznie wypróbujcie moje przepisy na pyszne jagodzianki pełne jagód. Tutaj polecam Wam takie trzy przepisy: