W tym roku widzę, że jest bardzo dużo jagód, do lasu nie mamy kiedy się wybrać (chociaż las mam „za pasem”), więc korzystam z kupnych (zresztą wolę je kupić, niż walczyć w lesie z komarami i kleszczami, brrr).

Najbardziej lubimy jeść jagody z odrobiną śmietany i cukru, ale nie może też zabraknąć koktajlu jagodowego i oczywiście jagodzianek.

W tym roku zamiast tradycyjnych bułeczek postanowiłam zrobić struclę jagodową – a że jagód nie pożałowałam, to mąż był przeszczęśliwy :)

Z ilością jagód tak zaszalałam, że rosnące ciasto tego nie wytrzymało i trochę pękło od góry, ale to na w niczym nie przeszkadzało – szczególnie, że kruszonki też zrobiłam sporo :)

Z podanej porcji otrzymacie jedną dużą struclę, albo możecie zrobić jagodzianki – około 8 sztuk.

drożdżowe z jagodami2

drożdżowe z jagodami1

drożdżowe z jagodami3

drożdżowe z jagodami4

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki ciasta:

  • 100 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g mąki
  • około 250g jagód (ja dałam dużo więcej) + trochę cukru do ich zasypania
  • 1 jajko do posmarowania

składniki kruszonki (podaję dużą porcję):

  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Jagody umyj, osusz i posyp lekko cukrem.
  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 1 cm.
  • Na ciasto wyłóż jagody zostawiając brzegi puste. Ostrożnie zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku. Dokładnie sklej końcówki i przełóż ciasto na przygotowaną blachę.
  • Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp obwicie kruszonką.

wykonanie kruszonki:

  • Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Ja swoją drożdżówkę polałam jeszcze dodatkowo lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody (trzeba ją dodawać stopniowo i tylko tyle, aby cukier się rozpuścił, ale nadal był dość gęsty).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!