Przepis na drożdżówkę z jagodami i chrupiącą kruszonką

W tym roku widzę, że jest bardzo dużo jagód, do lasu nie mamy kiedy się wybrać (chociaż las mam „za pasem”), więc korzystam z kupnych (zresztą wolę je kupić, niż walczyć w lesie z komarami i kleszczami, brrr).

Najbardziej lubimy jeść jagody z odrobiną śmietany i cukru, ale nie może też zabraknąć koktajlu jagodowego i oczywiście jagodzianek.

W tym roku zamiast tradycyjnych bułeczek postanowiłam zrobić struclę jagodową – a że jagód nie pożałowałam, to mąż był przeszczęśliwy :)

Z ilością jagód tak zaszalałam, że rosnące ciasto tego nie wytrzymało i trochę pękło od góry, ale to na w niczym nie przeszkadzało – szczególnie, że kruszonki też zrobiłam sporo :)

Z podanej porcji otrzymacie jedną dużą struclę, albo możecie zrobić jagodzianki – około 8 sztuk.

Ps.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

ciasto drożdżowe z jagodami

drożdżówka z jagodami i kruszonką

ciasto drożdżowe zawijane z jagodami i kruszonką

ciasto z jagodami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką przepis

droC5BCdC5BCowe z jagodami2

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z dużą ilością jagód i kruszonką na wierzchu.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

składniki ciasta:

  • 100 ml mleka letniego
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru - do drożdży
  • 50 g masła - rozpuszczone i przestudzone
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mąki - 1 i 2/3 szklanki
  • 35 g cukru
  • około 250 g jagód (ja dałam dużo więcej) + trochę cukru do ich zasypania
  • 1 jajko do posmarowania

składniki kruszonki (podaję dużą porcję):

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Jagody umyj, osusz i posyp lekko cukrem.
    około 250 g jagód
  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
    100 ml mleka, 15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj masło.
    1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki, 35 g cukru, 50 g masła
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 1 cm.
  • Na ciasto wyłóż jagody zostawiając brzegi puste.
  • Ostrożnie zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
  • Dokładnie sklej końcówki i przełóż ciasto na przygotowaną blachę.
  • Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp obwicie kruszonką.
    1 jajko
  • Aby zrobić kruszonkę, wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).
    6 łyżek masła, 6 łyżek mąki, 4 łyżki cukru
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny, aby się napuszyło.
  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Ja swoją drożdżówkę polałam jeszcze dodatkowo lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody (trzeba ją dodawać stopniowo i tylko tyle, aby cukier się rozpuścił, ale nadal był dość gęsty).
Słowa kluczowe ciasto z jagodami i kruszonką, drożdżówka z jagodami, jak zrobić ciasto drożdżowe, strucla z jagodami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Życzliwe bułeczki z jagodami

Sprawdź ten przepis
życzliwe bułeczki z jagodami

Jagodzianki na maślance

Sprawdź ten przepis
bułeczki z jagodami

Jagodzianki z twarogiem

Sprawdź ten przepis
jagodzianki