Przepis na drożdżówkę z jagodami i chrupiącą kruszonką
W tym roku widzę, że jest bardzo dużo jagód, do lasu nie mamy kiedy się wybrać (chociaż las mam „za pasem”), więc korzystam z kupnych (zresztą wolę je kupić, niż walczyć w lesie z komarami i kleszczami, brrr).
Najbardziej lubimy jeść jagody z odrobiną śmietany i cukru, ale nie może też zabraknąć koktajlu jagodowego i oczywiście jagodzianek.
W tym roku zamiast tradycyjnych bułeczek postanowiłam zrobić struclę jagodową – a że jagód nie pożałowałam, to mąż był przeszczęśliwy :)
Z ilością jagód tak zaszalałam, że rosnące ciasto tego nie wytrzymało i trochę pękło od góry, ale to na w niczym nie przeszkadzało – szczególnie, że kruszonki też zrobiłam sporo :)
Z podanej porcji otrzymacie jedną dużą struclę, albo możecie zrobić jagodzianki – około 8 sztuk.
Ps.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką przepis

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Składniki
składniki ciasta:
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Jagody umyj, osusz i posyp lekko cukrem.około 250 g jagód
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).100 ml mleka, 15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj masło.1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki, 35 g cukru, 50 g masła
- Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 1 cm.
- Na ciasto wyłóż jagody zostawiając brzegi puste.
- Ostrożnie zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
- Dokładnie sklej końcówki i przełóż ciasto na przygotowaną blachę.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp obwicie kruszonką.1 jajko
- Aby zrobić kruszonkę, wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).6 łyżek masła, 6 łyżek mąki, 4 łyżki cukru
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny, aby się napuszyło.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Ja swoją drożdżówkę polałam jeszcze dodatkowo lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody (trzeba ją dodawać stopniowo i tylko tyle, aby cukier się rozpuścił, ale nadal był dość gęsty).