Przepis na efektowne wełniane ciasto drożdżowe z jagodami

wełniane ciasto drożdżowe

To wełniane ciasto drożdżowe zawojowało jakiś czas temu internet.

Jego nazwa wzięła się od wyglądu – ciasto po upieczeniu wygląda jak motek wełny :)

Ten wygląd ciasto zawdzięcza drobnemu nacinaniu kawałków ciasta drożdżowego i potem ich zwijaniu.

Specjalnie dla was przygotowałam krótki filmik z przygotowania ciasta, więc koniecznie go zobaczcie.

Film znajdziecie bezpośrednio pod przepisem.

Samo ciasto drożdżowe jest dość standardowe, chociaż jest w nim jedna znacząca zmiana.

Jako forma „tłuszczu” dodajemy do niego śmietankę kremówkę. Nie olej, czy masło, a właśnie kremówkę.

Kawałki ciasta możecie nadziać czym tylko chcecie.

Ja wykorzystałam jagody, które miałam w domu.

Zamiast drobnych owoców możecie ciasto posmarować kremem czekoladowym albo konfiturą.

Możecie posypać posiekanymi orzechami, albo suszonymi owocami.

A jak wam się podoba to drożdżowe ciasto wełniane?

Robiliście już kiedyś takie?

Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Zachęcam was także do sprawdzenia innych moich przepisów na ciasta drożdżowe.


Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
wełniane ciasto z jagodami
ciasto wełniane z jagodami
drożdżówka z jagodami
drożdżowe ciasto zawijane z jagodami
ciasto drożdżowe z jagodami
drożdżówka z jagodami
drożdżowe ciasto wełniane
ciasto wełniane z jagodami

Wełniane ciasto drożdżowe z jagodami

wełniane ciasto drożdżowe

Wełniane ciasto drożdżowe

Wypieki Beaty
Przepis na efektowne ciasto drożdżowe wyglądające jak motek wełny :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz 40 minut
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Porcje 12
Kalorie 240 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki
  

ciasto drożdżowe

nadzienie

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj razem, tak aby drożdże się roztopiły.
  • Kubek z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W tym czasie lekko podgrzej śmietanę kremówkę – ja ją podgrzałam 30 sekund w mikrofalówce.
  • Do dużej miski wsyp mąkę i resztę cukru, wlej ciepłą kremówkę oraz wbij jajko.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto będzie już wysokie wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na 6 części.
  • Każdą z nich uformuj w kulkę, a następnie lekko rozwałkuj.
  • Mniej więcej połowę placka pokrój na cienkie paseczki (możesz zobaczyć na filmie, jak ja to robię).
  • Na części niepociętej nałóż łyżkę jagód wymieszanych z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Delikatnie zwiń placek w rulon zaczynając od strony z jagodami.
  • Zwinięte rolki ułóż wokół obwodu foremki do pieczenia (foremkę wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem).
  • Foremkę z bułeczkami przykryj folią spożywczą, albo ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (tryb góra/dół).
  • Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj lekko mlekiem i wstaw do pieczenia na około 20 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.

Film

Notatki

Zamiast jagód,  możesz użyć inne owoce. Możesz też posmarować ciasto kremem typu nutella, masłem orzechowym, albo konfiturą.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 240kcalWeglowodany: 35gBiałko: 8gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe puszyste ciasto drożdżowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło przepisu.