Przepis na drożdżówkę dla leniwych – bez wyrabiania :)

Dziś mam dla was przepis na niezwykle proste sypane ciasto drożdżowe.
Czy lubicie ciasta drożdżowe, ale zawsze baliście je robić?
A może brak wam na nie czasu?
Jeśli tak, to ten przepis na drożdżówkę bez wyrabiania jest właśnie dla was!
Oraz oczywiście dla wszystkich wielbicieli słodkich ciast :)
Co jest takiego niezwykłego w tym cieście drożdżowym? Otóż praktycznie nic nie musicie z nim robić!
Dodajcie wszystkie składniki do miski – bez mieszania i zagniatania. Przykrywacie folią i odstawiacie na kilka godzin do wyrośnięcia.
Możecie sobie w tym czasie pójść do sklepu na zakupy, załatwić sprawy na mieście, albo jak ja pójść na długi spacer z psem.
Potem, gdy już wrócicie, mieszacie ciasto łyżką i przekładacie do foremki.
Ciasto można już piec. Prawda, że to proste?
Z tym przepisem na ciasto drożdżowe sypane każdy z was zrobi pyszną drożdżówkę bez żadnych problemów!
Nie nie musicie wyrabiać i zagniatać, same plusy żadnych minusów ;)
Jak upiec drożdżówkę dla leniwych?
To ciasto drożdżowe od razu po włożeniu do foremki wstawiamy do piekarnika. Nie czekamy już aż podrośnie w foremce.
Ale za to wstawiamy go do zimnego – tak, tak – zimnego – piekarnika i dopiero wtedy go włączamy i ustawiamy temparaturę.
W trakcie rozgrzewania się piekarnika ciasto ma czas na lekkie podrośnięcie.
Ja swoje ciasto drożdżowe sypane zrobiłam ze świeżymi borówkami – ułożyłam je na wierzchu ciasta – oraz z prostą kruszonką.
Ciasto smakowało rewelacyjnie i wręcz idealnie z kubkiem herbaty.
Możecie tu użyć dowolne inne owoce albo możecie zrobić jedynie ciasto drożdżowe z kruszonką.
Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi będziecie częściej piec ciasta drożdżowe.
Ja wam przy okazji polecam mój przepis na drożdżówkę wełnianą, która wygląda jak motek wełny albo przepis na wysoką i puszystą drożdżówkę z kruszonką.
Ps.
Jeszcze na koniec taka moja mała rada na temat wyrastania ciasta drożdżowego – polecam wam miskę z ciastem wstawić do piekarnika i ustawić grzanie na około 30 stopni. Ciasto w takich warunkach wyrasta bardzo szybko i ładnie – ma ciepło i nie ma żadnych przeciągów :)
Polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 moich przepisów na słodkie wypieki :)






Sypane ciasto drożdżowe przepis

Sypane ciasto drożdżowe
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia – u mnie miała 30 cm długości.
Składniki
ciasto drożdżowe
kruszonka do ciasta drożdżowego
- 25 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
dodatkowo
- ok 100 g borówek albo innych owoców – jeśli używasz
Instrukcja
- Na dno większej miski rozdrobnij drożdże.25 g drożdży
- Posyp je cukrem i zalej letnim (nie gorącym) mlekiem.100 g cukru, 80 ml mleka
- Wlej olej i dodaj roztrzepane widelcem jajka.120 ml oleju, 2 jajka
- Wsyp mąkę – niczego nie mieszaj! – przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny.300 g mąki pszennej
- Po dwóch godzinach moje ciasto wyglądało jak na zdjęciu.
- Wymieszaj ciasto łyżką – nie musisz go miksować.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie posmarowanej masłem i posypanej mąką), na wierzchu ułóż owoce jeśli je używasz i posyp kruszonką (wystarczy masło zmieszać z mąką i cukrem, tak aby utworzyły się grubsze kawałki).25 g masła, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, ok 100 g borówek
- Wstaw foremkę do zimnego! piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez mniej więcej 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
- Upieczone ciasto wyjmij i ostudź, a następnie wyjmij z foremki.