sypane ciasto drożdżowe

Przepis na drożdżówkę dla leniwych – bez wyrabiania :)

Dziś mam dla was przepis na niezwykle proste sypane ciasto drożdżowe.

Czy lubicie ciasta drożdżowe, ale zawsze baliście je robić?

A może brak wam na nie czasu?

Jeśli tak, to ten przepis na drożdżówkę bez wyrabiania jest właśnie dla was!

Oraz oczywiście dla wszystkich wielbicieli słodkich ciast :)

ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką

Sypane ciasto drożdżowe przepis krok po kroku

Jeśli macie ochotę na jakieś fajne ciasto z owocami i kruszonką, ale macie mało czasu na pieczenie, albo mało chęci ;) to koniecznie zobaczcie mój przepis na drożdżówkę sypaną, która nie wymaga wyrabiania! Będziecie zachwyceni tym przepisem!

sypane ciasto drożdżowe

Sypane ciasto drożdżowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prostą drożdżówkę bez wyrabiania pieczoną z owocami takimi jak np. borówki i pyszną kruszonką.
4 z 6 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 2 hours
45 minut
Czas całkowity 2 hours 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 318 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia – u mnie miała 30 cm długości.
Składniki

składniki na sypaną drożdżówkę bez wyrabiania

składniki na kruszonkę do ciasta drożdżowego

dodatkowo

  • ok 100 g borówek (albo innych owoców – jeśli używasz)
Instrukcja
 

Jak zrobić sypaną drożdżówkę bez wyrabiania

  • Na dno większej miski rozdrobnij drożdże.
    25 g drożdży
    drożdże do ciasta drożdżowego
  • Posyp je cukrem i zalej letnim (nie gorącym) mlekiem.
    100 g cukru, 80 ml mleka
    jak zrobić zaczyn drożdżowy do ciasta
  • Wlej olej i dodaj roztrzepane widelcem jajka.
    120 ml oleju, 2 jajka
    jakie składniki do ciasta drożdżowego
  • Wsyp mąkę – niczego nie mieszaj! – przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny.
    300 g mąki pszennej
    przygotowanie drożdżówki
  • Po dwóch godzinach moje ciasto wyglądało jak na zdjęciu.
    wyrastanie ciasta drożdżowego
  • Wymieszaj ciasto łyżką – nie musisz go miksować.
    jak zrobić ciasto drożdżowe
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie posmarowanej masłem i posypanej mąką), na wierzchu ułóż owoce jeśli je używasz i posyp kruszonką (wystarczy masło zmieszać z mąką i cukrem, tak aby utworzyły się grubsze kawałki).
    25 g masła, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, ok 100 g borówek
    ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką przed pieczeniem
  • Wstaw foremkę do zimnego! piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez mniej więcej 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
  • Upieczone ciasto wyjmij i ostudź, a następnie wyjmij z foremki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 318kcalWeglowodany: 36gBiałko: 7gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z kruszonką, ciasto z borówkami, drożdżówka bez wyrabiania
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jak zrobić szybkie ciasto drożdżowe

Najprostsza drożdżówka sypana – uwagi

Co jest takiego niezwykłego w tym cieście drożdżowym? Otóż praktycznie nic nie musicie z nim robić!

Dodajcie wszystkie składniki do miski – bez mieszania i zagniatania. Przykrywacie folią i odstawiacie na kilka godzin do wyrośnięcia.

Możecie sobie w tym czasie pójść do sklepu na zakupy, załatwić sprawy na mieście, albo jak ja pójść na długi spacer z psem.

Potem, gdy już wrócicie, mieszacie ciasto łyżką i przekładacie do foremki.

Ciasto można już piec. Prawda, że to proste?

Z tym przepisem na ciasto drożdżowe sypane każdy z was zrobi pyszną drożdżówkę bez żadnych problemów!

Nie nie musicie wyrabiać i zagniatać, same plusy żadnych minusów ;)

prosta drożdżówka z borówkami i kruszonką

Jak upiec drożdżówkę dla leniwych?

To ciasto drożdżowe od razu po włożeniu do foremki wstawiamy do piekarnika. Nie czekamy już aż podrośnie w foremce.

Ale za to wstawiamy go do zimnego – tak, tak – zimnego – piekarnika i dopiero wtedy go włączamy i ustawiamy temparaturę.

W trakcie rozgrzewania się piekarnika ciasto ma czas na lekkie podrośnięcie.

Ja swoje ciasto drożdżowe sypane zrobiłam ze świeżymi borówkami – ułożyłam je na wierzchu ciasta – oraz z prostą kruszonką.

Ciasto smakowało rewelacyjnie i wręcz idealnie z kubkiem herbaty.

Możecie tu użyć dowolne inne owoce albo możecie zrobić jedynie ciasto drożdżowe z kruszonką.

Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi będziecie częściej piec ciasta drożdżowe.

Ja wam przy okazji polecam mój przepis na drożdżówkę wełnianą, która wygląda jak motek wełny albo przepis na wysoką i puszystą drożdżówkę z kruszonką.

Ps.

Jeszcze na koniec taka moja mała rada na temat wyrastania ciasta drożdżowego – polecam wam miskę z ciastem wstawić do piekarnika i ustawić grzanie na około 30 stopni. Ciasto w takich warunkach wyrasta bardzo szybko i ładnie – ma ciepło i nie ma żadnych przeciągów :)

Polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 moich przepisów na słodkie wypieki :)

ciasto drożdżowe sypane bez zagniatania
prosta drożdżówka bez zagniatania
drożdżówka dla leniwych bez zagniatania

Sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe z owocami

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i puszyste drożdżówki z pieczone z dodatkiem owoców, lub owocowych przetworów. Na pewno znajdziecie tu coś dla siebie. Ja polecam między innymi takie przepisy: