Przepis na drożdżówkę dla leniwych – bez wyrabiania :)

sypane ciasto drożdżowe

Dziś mam dla was przepis na niezwykle proste sypane ciasto drożdżowe.

Czy lubicie ciasta drożdżowe, ale zawsze baliście je robić?

A może brak wam na nie czasu?

Jeśli tak, to ten przepis na drożdżówkę bez wyrabiania jest właśnie dla was!

Oraz oczywiście dla wszystkich wielbicieli słodkich ciast :)

Co jest takiego niezwykłego w tym cieście drożdżowym? Otóż praktycznie nic nie musicie z nim robić!

Dodajcie wszystkie składniki do miski – bez mieszania i zagniatania. Przykrywacie folią i odstawiacie na kilka godzin do wyrośnięcia.

Możecie sobie w tym czasie pójść do sklepu na zakupy, załatwić sprawy na mieście, albo jak ja pójść na długi spacer z psem.

Potem, gdy już wrócicie, mieszacie ciasto łyżką i przekładacie do foremki.

Ciasto można już piec. Prawda, że to proste?

Z tym przepisem na ciasto drożdżowe sypane każdy z was zrobi pyszną drożdżówkę bez żadnych problemów!

Nie nie musicie wyrabiać i zagniatać, same plusy żadnych minusów ;)

Jak upiec drożdżówkę dla leniwych?

To ciasto drożdżowe od razu po włożeniu do foremki wstawiamy do piekarnika. Nie czekamy już aż podrośnie w foremce.

Ale za to wstawiamy go do zimnego – tak, tak – zimnego – piekarnika i dopiero wtedy go włączamy i ustawiamy temparaturę.

W trakcie rozgrzewania się piekarnika ciasto ma czas na lekkie podrośnięcie.

Ja swoje ciasto drożdżowe sypane zrobiłam ze świeżymi borówkami – ułożyłam je na wierzchu ciasta – oraz z prostą kruszonką.

Ciasto smakowało rewelacyjnie i wręcz idealnie z kubkiem herbaty.

Możecie tu użyć dowolne inne owoce albo możecie zrobić jedynie ciasto drożdżowe z kruszonką.

Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi będziecie częściej piec ciasta drożdżowe.

Ja wam przy okazji polecam mój przepis na drożdżówkę wełnianą, która wygląda jak motek wełny albo przepis na wysoką i puszystą drożdżówkę z kruszonką.

Ps.

Jeszcze na koniec taka moja mała rada na temat wyrastania ciasta drożdżowego – polecam wam miskę z ciastem wstawić do piekarnika i ustawić grzanie na około 30 stopni. Ciasto w takich warunkach wyrasta bardzo szybko i ładnie – ma ciepło i nie ma żadnych przeciągów :)

Polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 moich przepisów na słodkie wypieki :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Sypane ciasto drożdżowe przepis

sypane ciasto drożdżowe

Sypane ciasto drożdżowe

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prostą drożdżówkę bez wyrabiania z borówkami i kruszonką.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 2 godz
45 minut
Czas całkowity 2 godz 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 318 kcal

Wyposażenie

  • Podłużna forma do pieczenia – u mnie miała 30 cm długości.

Składniki

ciasto drożdżowe

kruszonka do ciasta drożdżowego

dodatkowo

  • ok 100 g borówek albo innych owoców – jeśli używasz

Instrukcja
 

  • Na dno większej miski rozdrobnij drożdże.
    25 g drożdży
    drożdże do ciasta drożdżowego
  • Posyp je cukrem i zalej letnim (nie gorącym) mlekiem.
    100 g cukru, 80 ml mleka
    jak zrobić zaczyn drożdżowy do ciasta
  • Wlej olej i dodaj roztrzepane widelcem jajka.
    120 ml oleju, 2 jajka
    jakie składniki do ciasta drożdżowego
  • Wsyp mąkę – niczego nie mieszaj! – przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny.
    300 g mąki pszennej
    przygotowanie drożdżówki
  • Po dwóch godzinach moje ciasto wyglądało jak na zdjęciu.
    wyrastanie ciasta drożdżowego
  • Wymieszaj ciasto łyżką – nie musisz go miksować.
    jak zrobić ciasto drożdżowe
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie posmarowanej masłem i posypanej mąką), na wierzchu ułóż owoce jeśli je używasz i posyp kruszonką (wystarczy masło zmieszać z mąką i cukrem, tak aby utworzyły się grubsze kawałki).
    25 g masła, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, ok 100 g borówek
    ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką przed pieczeniem
  • Wstaw foremkę do zimnego! piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez mniej więcej 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
  • Upieczone ciasto wyjmij i ostudź, a następnie wyjmij z foremki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 318kcalWeglowodany: 36gBiałko: 7gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z kruszonką, ciasto z borówkami, drożdżówka bez wyrabiania
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Drożdżówka z powidłami

Sprawdź ten przepis
drożdżówka z powidłami

Drożdżówka z serkiem i owocami

Sprawdź ten przepis
drożdżówka z serkiem i owocami

Placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami

Sprawdź ten przepis
ciasto truskawkowe