Sypane ciasto drożdżowe
Przepis na drożdżówkę dla leniwych – bez wyrabiania
Dziś mam dla was przepis na niezwykle proste sypane ciasto drożdżowe. Czy lubicie ciasta drożdżowe, ale zawsze baliście je robić? A może brak wam na nie czasu? Jeśli tak, to ten przepis na drożdżówkę bez wyrabiania jest właśnie dla was! Oraz oczywiście dla wszystkich wielbicieli słodkich ciast.
Spis treści
Sypane ciasto drożdżowe przepis krok po kroku
Jeśli macie ochotę na jakieś fajne ciasto z owocami i kruszonką, ale macie mało czasu na pieczenie, albo mało chęci ;) to koniecznie zobaczcie mój przepis na drożdżówkę sypaną, która nie wymaga wyrabiania! Będziecie zachwyceni tym przepisem!
Sypane ciasto drożdżowe przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia – u mnie miała 30 cm długości.
Składniki
składniki na sypaną drożdżówkę bez wyrabiania
składniki na kruszonkę do ciasta drożdżowego
- 25 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
dodatkowo
- ok 100 g borówek (albo innych owoców – jeśli używasz)
Instrukcja
Jak zrobić sypaną drożdżówkę bez wyrabiania
- Na dno większej miski rozdrobnij drożdże.25 g drożdży
- Posyp je cukrem i zalej letnim (nie gorącym) mlekiem.100 g cukru, 80 ml mleka
- Wlej olej i dodaj roztrzepane widelcem jajka.120 ml oleju, 2 jajka
- Wsyp mąkę – niczego nie mieszaj! – przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny.300 g mąki pszennej
- Po dwóch godzinach moje ciasto wyglądało jak na zdjęciu.
- Wymieszaj ciasto łyżką – nie musisz go miksować.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie posmarowanej masłem i posypanej mąką), na wierzchu ułóż owoce jeśli je używasz i posyp kruszonką (wystarczy masło zmieszać z mąką i cukrem, tak aby utworzyły się grubsze kawałki).25 g masła, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, ok 100 g borówek
- Wstaw foremkę do zimnego! piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez mniej więcej 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
- Upieczone ciasto wyjmij i ostudź, a następnie wyjmij z foremki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Najprostsza drożdżówka sypana – uwagi
Co jest takiego niezwykłego w tym cieście drożdżowym? Otóż praktycznie nic nie musicie z nim robić! Dodajcie wszystkie składniki do miski – bez mieszania i zagniatania. Przykrywacie folią i odstawiacie na kilka godzin do wyrośnięcia. Możecie sobie w tym czasie pójść do sklepu na zakupy, załatwić sprawy na mieście, albo jak ja pójść na długi spacer z psem. Potem, gdy już wrócicie, mieszacie ciasto łyżką i przekładacie do foremki. Ciasto można już piec. Prawda, że to proste? Z tym przepisem na ciasto drożdżowe sypane każdy z was zrobi pyszną drożdżówkę bez żadnych problemów! Nie nie musicie wyrabiać i zagniatać, same plusy żadnych minusów ;)
Jak upiec drożdżówkę dla leniwych?
To ciasto drożdżowe od razu po włożeniu do foremki wstawiamy do piekarnika. Nie czekamy już aż podrośnie w foremce. Ale za to wstawiamy go do zimnego – tak, tak – zimnego – piekarnika i dopiero wtedy go włączamy i ustawiamy temperaturę. W trakcie rozgrzewania się piekarnika ciasto ma czas na lekkie podrośnięcie. Ja swoje ciasto drożdżowe sypane zrobiłam ze świeżymi borówkami – ułożyłam je na wierzchu ciasta – oraz z prostą kruszonką. Ciasto smakowało rewelacyjnie i wręcz idealnie z kubkiem herbaty. Możecie tu użyć dowolne inne owoce albo możecie zrobić jedynie ciasto drożdżowe z kruszonką. Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi będziecie częściej piec ciasta drożdżowe.
Ja wam przy okazji polecam mój przepis na drożdżówkę wełnianą, która wygląda jak motek wełny albo przepis na wysoką i puszystą drożdżówkę z kruszonką.
Ps. Jeszcze na koniec taka moja mała rada na temat wyrastania ciasta drożdżowego – polecam wam miskę z ciastem wstawić do piekarnika i ustawić grzanie na około 30 stopni. Ciasto w takich warunkach wyrasta bardzo szybko i ładnie – ma ciepło i nie ma żadnych przeciągów :)
Polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 moich przepisów na słodkie wypieki :)
Sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe z owocami
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i puszyste drożdżówki z pieczone z dodatkiem owoców, lub owocowych przetworów. Na pewno znajdziecie tu coś dla siebie. Ja polecam między innymi takie przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy możliwa jest tu podmiana oleju na masło topione? jeśli tak to ile trzeba dać masła?
Oczywiście – użyj tak mniej więcej 100 g rozpuszczonego masła