Przepis na ciasto metrowiec
czyli długie ciasto czekoladowo-waniliowe przekładane kremem
Chciałam się dziś podzielić moim przepisem na metrowca – jest to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast.
Ze względu na jego czasochłonność – było w moim domu robione jedynie na święta, więc zawsze nie mogłam się doczekać Bożego Narodzenia :)
Teraz sama je piekę – lecz również „od święta” – tylko teraz bardziej ze względu na jego ilość, bo sami w cztery osoby za nic go nie zjemy :)
Jak sama nazwa wskazuje – wychodzi długie ciaaaacho – spokojnie około 70 cm.
Jak zrobić ciasto metrowiec?
Najlepiej przygotowania do metrowca podzielić sobie na dwa dni.
Proponuję jednego dnia upiec ciasta – jedno waniliowe, a drugie kakaowe.
Następnego dnia robimy budyniowy krem do metrowca i wszystko łączymy w całość.
Dobrze jest też pozostawić ciasto na noc, aby dobrze się połączyło z kremem i nabrało od niego wilgotności.
Potrzebne Wam będą dwie foremki keksowe (ja używałam takich 25 cm długości).
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem :D
Poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta, a pod przepisem znajdziecie również zdjęcia z przygotowań.
Ciasto metrowiec przepis do druku

Metrowiec
Wyposażenie
- Dwie foremki keksowe o długości około 25 cm.
Składniki
Składniki ciasta:
Składniki kremu:
Składniki polewy czekoladowej:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady (ja użyłam po połowie czekoladę gorzką i mleczną)
Instrukcja
Wykonanie ciasta:
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii. Ostudź ciasta na kratce.8 jajek, 2 szklanki cukru
- Dosypuj po trochu mąkę (3 szklanki) z proszkiem do pieczenia i dolewaj na zmianę wodę i olej.¾ szklanki przegotowanej wody, 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ szklanki oleju
- Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj 2 łyżki mąki, a do drugiej – kakao.2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki
- Ciasto przełóż do dwóch foremek keksowych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasta są już gotowe).
- Ostudź ciasta na kratce.
Przygotowanie kremu:
- Przygotuj budyń – zagotuj około 600 ml mleka, w pozostałej ilości rozprowadź proszek z budyniu, cukier i mąki. Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.2 budynie waniliowe, 750 ml mleka, 7 łyżek cukru, 1 łyżka mąki, 1 łyżka mąki
- Wlej mieszaninę do mleka i mieszaj, aż zgęstnieje.
- Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
- Ostudź budyń.
- Miękkie masło zmiksuj porządnie z żółtkiem - miksuj przez kilka minut.300 g masła, 1 żółtko
- Dodawaj po łyżce budyń i miksuj aż krem będzie gładki.
Złożenie ciasta
- Ciasta pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
- Każdy kawałek smaruj kremem i układaj kolorami na zmianę przyklejając do siebie kawałki ciasta.
- Jeśli zostanie ci krem, to posmaruj ciasto od góry.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
- Kremówkę umieść w garnuszku i ją podgrzej, czekoladę podziel na cząstki i rozpuść w kremówce.200 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
- Odstaw polewę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć polej nią ciasto.
Notatki
metrowiec