ciasto metrowiec

Przepis na metrowca – waniliowo-czekoladowe ciasto z kremem

Mój dzisiejszy przepis na ciasto metrowiec, to ulubione ciasto z mojego dzieciństwa. Długie, a nawet bardzo długie ciasto waniliowo-czekoladowe przekładane kremem budyniowym. Niby nic niezwykłego, ale to ciasto jest robione zupełnie inaczej niż większość ciast przekładanych kremem. A do tego wymaga „specjalnego” krojenia po skosie, tak aby w cieście utworzyły się charakterystyczne paski. Spróbujcie koniecznie.

ciasto czekoladowo-waniliowe z kremem

Ciasto metrowiec przepis krok po kroku

Jeśli masz do przygotowania ciasto na jakąś większą imprezę, albo na święta, to zobacz mój przepis na metrowca – pyszne czekoladowo-waniliowe przekładane kremem budyniowym.

ciasto metrowiec

Ciasto metrowiec przepis

Wypieki Beaty
Pyszne ciasto metrowiec – waniliowo-czekoladowe przekładane kremem budyniowym.
4.39 z 21 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 45 minut
6 hours
Czas całkowity 7 hours 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 50
Wyposażenie
  • Dwie foremki keksowe o długości około 25 cm.
Składniki

Składniki ciasta waniliowego i czekoladowego do metrowca

  • 8 jajek (rozmiar L)
  • 2 szklanki cukru (400 g)
  • ¾ szklanki przegotowanej wody (- 180 ml)
  • ¾ szklanki oleju (- 180 ml)
  • 3 szklanki mąki (450 g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej

Składniki kremu budyniowego do metrowca

Składniki polewy czekoladowej do ciasta metrowiec

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto waniliowe i czekoladowe do metrowca

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii. Ostudź ciasta na kratce.
    8 jajek, 2 szklanki cukru
  • Dosypuj po trochu mąkę (3 szklanki) z proszkiem do pieczenia i dolewaj na zmianę wodę i olej.
    ¾ szklanki przegotowanej wody, 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ szklanki oleju
  • Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj 2 łyżki mąki, a do drugiej – kakao.
    2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki pszennej
  • Ciasto przełóż do dwóch foremek keksowych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasta są już gotowe).
  • Ostudź ciasta na kratce.

Jak zrobić krem budyniowy do metrowca

  • Przygotuj budyń – zagotuj około 600 ml mleka, w pozostałej ilości rozprowadź proszek z budyniu, cukier i mąki. Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
    2 budynie waniliowe, 750 ml mleka, 100 g cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki
  • Wlej mieszaninę do mleka i mieszaj, aż zgęstnieje.
  • Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
  • Ostudź budyń.
  • Miękkie masło zmiksuj porządnie z żółtkiem – miksuj przez kilka minut.
    300 g masła, 1 żółtko
  • Dodawaj po łyżce budyń i miksuj aż krem będzie gładki.

Jak zrobić ciasto metrowiec

  • Ciasta pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
    pokrojone ciasto metrowiec
  • Każdy kawałek smaruj kremem i układaj kolorami na zmianę przyklejając do siebie kawałki ciasta.
    złożone ciasto metrowiec
  • Jeśli zostanie ci krem, to posmaruj ciasto od góry.

Jak zrobić polewę czekoladową do metrowca

  • Kremówkę umieść w garnuszku i ją podgrzej, czekoladę podziel na cząstki i rozpuść w kremówce.
    200 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
  • Odstaw polewę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć polej nią ciasto.
Notatki
Aby uzyskać paski na cieście, należy je kroić po skosem – takim około 45 stopni.
pokrojone ciasto metrowiec

metrowiec

Prywatne
Słowa kluczowe budyń, czekolada, kakao, masło
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ciasto metrowiec – uwagi

Chciałam się dziś podzielić moim przepisem na metrowca – jest to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast.

Ze względu na jego czasochłonność – było w moim domu robione jedynie na święta, więc zawsze nie mogłam się doczekać Bożego Narodzenia :)

Teraz sama je piekę – lecz również „od święta” – tylko teraz bardziej ze względu na jego ilość, bo sami w cztery osoby za nic go nie zjemy :)

Jak sama nazwa wskazuje – wychodzi długie ciaaaacho – spokojnie około 70 cm.

Nie jest to może faktycznie metr, ale i tak mu do tej długości niedaleko. A na pewno nie znam żadnego innego ciasta tak długiego. A wy? Znacie jakieś długie ciasta?

metrowiec

Jak zrobić ciasto metrowiec – wskazówki

Najlepiej przygotowania do metrowca podzielić sobie na dwa dni.

Proponuję jednego dnia upiec ciasta – jedno waniliowe, a drugie kakaowe. To są tak w zasadzie ucierane babki pieczone w podłużnych foremkach do keksa. Ciasta po upieczeniu studzimy, owijamy w folię, aby nie schły i odkładamy na później.

Następnego dnia robimy budyniowy krem do metrowca i wszystko łączymy w całość. Ja tu przygotowałam krem na bazie kupnego budyniu waniliowego, ale możecie również wykorzystać krem śmietankowy. Budyń po przygotowaniu studzimy do temperatury pokojowej – ja zawsze na wierzchu układam kawałek folii spożywczej, to zapobiega powstawaniu na budyniu twardej powierzchni. Masło do kremu miksuję długo mikserem – nawet z 10-15 minut. W tym czasie masło się napowietrzy i napuszy. Dopiero wtedy dodaję do niego ostudzony budyń. Budyń nie może być zimny (w temperaturze lodówkowej), bo wtedy krem może się zwarzyć.

Obydwie babki kroimy na plastry, a następnie naprzemiennie przekładamy je kremem waniliowym – czyli na przykład – ciasto waniliowe, krem (smarujemy jak chleb masłem ;)), ciasto czekoladowe, krem itd. aż do wykorzystania wszystkich kawałków ciasta. Na koniec metrowca możecie oblać polewą czekoladową.

Dobrze jest też pozostawić ciasto na noc, aby dobrze się połączyło z kremem i nabrało od niego wilgotności.

Mam nadzieję, że to ciasto metrowiec podbije również wasze serca i podniebienia i będziecie je robić na specjalne okazje.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem :D

Poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta, a pod przepisem znajdziecie również zdjęcia z przygotowań.

ciasto metrowiec

 

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Jeśli lubicie ciasta czekoladowe, które są proste do zrobienia, a do tego są fajnie puszyste i długo zachowują świeżość, to wypróbujcie te przepisy: