Przepis na ciasto metrowiec

czyli długie ciasto czekoladowo-waniliowe przekładane kremem

ciasto metrowiec


Chciałam się dziś podzielić moim przepisem na metrowca – jest to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast.

Ze względu na jego czasochłonność – było w moim domu robione jedynie na święta, więc zawsze nie mogłam się doczekać Bożego Narodzenia :)

Teraz sama je piekę – lecz również „od święta” – tylko teraz bardziej ze względu na jego ilość, bo sami w cztery osoby za nic go nie zjemy :)

Jak sama nazwa wskazuje – wychodzi długie ciaaaacho – spokojnie około 70 cm.

Jak zrobić ciasto metrowiec?

Najlepiej przygotowania do metrowca podzielić sobie na dwa dni.

Proponuję jednego dnia upiec ciasta – jedno waniliowe, a drugie kakaowe.

Następnego dnia robimy budyniowy krem do metrowca i wszystko łączymy w całość.

Dobrze jest też pozostawić ciasto na noc, aby dobrze się połączyło z kremem i nabrało od niego wilgotności.

Potrzebne Wam będą dwie foremki keksowe (ja używałam takich 25 cm długości).

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem :D

ciasto czekoladowo-waniliowe z kremem metrowiec

Poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta, a pod przepisem znajdziecie również zdjęcia z przygotowań.

metrowiec

ciasto metrowiec

 

Ciasto metrowiec przepis do druku

ciasto metrowiec

Metrowiec

Wypieki Beaty
Pyszne ciasto metrowiec - waniliowo-czekoladowe przekładane kremem budyniowym.
4 z 11 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 45 minut
6 godz
Czas całkowity 7 godz 45 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 50

Wyposażenie

  • Dwie foremki keksowe o długości około 25 cm.

Składniki
  

Składniki ciasta:

  • 8 jajek rozmiar L
  • 2 szklanki cukru 400 g
  • ¾ szklanki przegotowanej wody
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki 450 g + 2 łyżki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao

Składniki kremu:

Składniki polewy czekoladowej:

Instrukcja
 

Wykonanie ciasta:

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii. Ostudź ciasta na kratce.
  • Dosypuj po trochu mąkę (3 szklanki) z proszkiem do pieczenia i dolewaj na zmianę wodę i olej.
  • Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej – dwie łyżki kakao.
  • Ciasto przełóż do dwóch foremek keksowych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasta są już gotowe).
  • Ostudź ciasta na kratce.

Przygotowanie kremu:

  • Przygotuj budyń – zagotuj około 600 ml mleka, w pozostałej ilości rozprowadź proszek z budyniu, cukier i mąki. Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
  • Wlej mieszaninę do mleka i mieszaj, aż zgęstnieje.
  • Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
  • Ostudź budyń.
  • Miękkie masło zmiksuj porządnie z żółtkiem - miksuj przez kilka minut.
  • Dodawaj po łyżce budyń i miksuj aż krem będzie gładki.

Złożenie ciasta

  • Ciasta pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
  • Każdy kawałek smaruj kremem i układaj kolorami na zmianę przyklejając do siebie kawałki ciasta.
  • Jeśli zostanie ci krem, to posmaruj ciasto od góry.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

  • Kremówkę umieść w garnuszku i ją podgrzej, czekoladę podziel na cząstki i rozpuść w kremówce.
  • Odstaw polewę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć polej nią ciasto.

Notatki

Aby uzyskać paski na cieście, należy je kroić po skosem - takim około 45 stopni.
Słowa kluczowe budyń, czekolada, kakao, masło
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

<

metrowiec1

<

metrowiec

metrowiec