Przepis na szybkie i łatwe ciasto czekoladowe

z czekoladowym ganache

szybkie ciasto czekoladowe


Polecam waszej uwadze, to szybkie ciasto czekoladowe.

Mieszane łyżką w misce.

Ze składników, które każdy ma w domu.

Takie ciasto zrobicie ekspresowo, gdy spodziewacie się gości.

Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady, bo jest podwójnie czekoladowe.

Czekoladowe ciasto, a na nim grubaśna warstwa czekoladowego ganache.

Ja swój ganache zrobiłam z gorzkiej czekolady (ostatnio lubię mniej słodkie ciasta).

Jeśli lubicie słodkości, to możecie użyć mleczną czekoladę :D

Jak zrobić to szybkie ciasto czekoladowe?

Do dużej miski wsypcie wszystkie suche składniki – wymieszajcie łyżką.

Dodajcie mokre składniki – oprócz wody – i wymieszajcie.

Teraz czas na gorącą wodę – tak po jej dodaniu ciasto  stanie się rzadkie, ale tak ma być!

Ciasto przelewamy do formy (ja je również piekłam w foremce o wielkości 22/22 cm – wtedy było troszkę bardziej płaskie) i pieczemy.

Po upieczeniu ciasto studzimy i wtedy smarujemy je czekoladowym ganache.

Z tego przepisu otrzymacie ciasto na około 15 porcji – piekłam je w foremce o średnicy 22 cm.

Zapraszam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.

ciasto czekoladowe z kremem szybkie ciasto czekoladowe z kremem

czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem

ciasto murzynek ciasto czekoladowe na kakao

proste ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe z ganache

Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe – przepis do druku

szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
3.99 z 339 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 15
Kalorie 300 kcal

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

  • 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 50 g gorzkiego kakao (pół szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (popatrz na dole w notatkach)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko rozmiar L
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wrzącej wody zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej

ganache czekoladowy:

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
  • Dodaj olej, jajko i mleko - zmieszaj.
  • Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.
  • Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.
  • Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj.
  • Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
  • Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.

Notatki

Niektórzy piszą, że ciasto im słabo wyrosło, dlatego możecie dla pewności dodać oprócz proszku do pieczenia łyżeczkę sody oczyszczonej.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 300kcalWeglowodany: 29gBiałko: 5gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe czekolada, kakao, kremówka, śmietanka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!