Szybkie ciasto czekoladowe

z czekoladowym ganache

 

ciasto podwójnie czekoladowe

 

Polecam waszej uwadze, to szybkie ciasto czekoladowe.

Mieszane łyżką w misce.

Ze składników, które każdy ma w domu.

Takie ciasto zrobicie ekspresowo, gdy spodziewacie się gości.

Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady, bo jest podwójnie czekoladowe.

Czekoladowe ciasto, a na nim grubaśna warstwa czekoladowego ganache.

Ja swój ganache zrobiłam z gorzkiej czekolady (ostatnio lubię mniej słodkie ciasta). Jeśli lubicie słodkości, to możecie użyć mleczną czekoladę 😀

Z tego przepisu otrzymacie ciasto na około 15 porcji – piekłam je w foremce o średnicy 22 cm.

Zapraszam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.

 

ciasto czekoladowe z kremem szybkie ciasto czekoladowe z kremem
 

czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem
 

ciasto murzynek ciasto czekoladowe na kakao
 

proste ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe z ganache
 

Szybkie ciasto czekoladowe – przepis do druku

 

Szybkie ciasto czekoladowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 50 g (pół szklanki) gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki wrzącej wody zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej
ganache czekoladowy:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g czekolady - użyłam gorzką
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj olej, jajko i mleko - zmieszaj.
  3. Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.
  4. Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  5. Przelej ciasto.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.
  9. Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.
  10. Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj.
  11. Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
  12. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 300 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 29 g Białka: 5 g

 

Inspiracja – podaję z moimi małymi zmianami.