Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe
z czekoladowym ganache
Polecam waszej uwadze, to szybkie ciasto czekoladowe.
Mieszane łyżką w misce.
Ze składników, które każdy ma w domu.
Takie ciasto zrobicie ekspresowo, gdy spodziewacie się gości.
Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady, bo jest podwójnie czekoladowe.
Czekoladowe ciasto, a na nim grubaśna warstwa czekoladowego ganache.
Ja swój ganache zrobiłam z gorzkiej czekolady (ostatnio lubię mniej słodkie ciasta). Jeśli lubicie słodkości, to możecie użyć mleczną czekoladę :D
Z tego przepisu otrzymacie ciasto na około 15 porcji – piekłam je w foremce o średnicy 22 cm.
Zapraszam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.








Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe – przepis do druku
Szybkie ciasto czekoladowe
- 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 50 g (pół szklanki) gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (popatrz na dole w notatkach)
- ⅓ szklanki oleju
- 1 duże jajko
- ¾ szklanki mleka
- ¾ szklanki wrzącej wody zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g czekolady - użyłam gorzką
- W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
- Dodaj olej, jajko i mleko - zmieszaj.
- Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.
- Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.
- Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
- Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.
Inspiracja – podaję z moimi małymi zmianami.
U mnie totalny zakalec a na pewno nie jest to moje pierwsze ciasto w życiu.
Uwielbiam je robić gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego :)
Czasami by je podrasować, przekładam je dżemem malinowym lub z czarnej porzeczki oraz kremem z serka mascarpone i śmietanki. Polany ganache wygląda jak mały torcik czekoladowy. Przepychota! :D
Super :)
Ciasto rewelacja! Szybko, bez biegania do sklepu po składniki.
Ja zmieniłam polewę na syrop z wody, cukru i kakaa.
Po raz kolejny robię to ciasto jest super.
Nie dodaję sody mam po niej zgagę zamiast sody łyżeczka więcej proszku do pieczenia.
Dziękuję bardzo za przepis! Ciasto wyszło wspaniałe i mocno czekoladowe – wyrosło nawet bardziej niż się spodziewałam :) Zmodyfikowałam go odrobinę, żeby coś od siebie dodać :D – zamiast kawy rozpuszczalnej – espresso świeżo zaparzone, ekstrakt waniliowy i dosypałam odrobinę soli.
Ciekawa jestem czym warunkujesz to czy uzyjesz papieru do pieczenia czy jednak tluszczu i maki/ bulki tartej do przygotowania blachy do pieczenia.
Za chwilke wyprobuje przepis i dam pozniej znac jak poszlo. Ciekawa jednak jestem czym warunkujesz to czy uzyjesz papieru do pieczenia czy jednak tluszczu i maki/ bulki tartej do przygotowania blachy do pieczenia.
Najczęściej tym co mam pod ręką :) Częściej wykładam po prostu papierem, bo jest szybciej. Ale formy nietypowe – jak do babki, to już smaruję i wysypuję mąką lub bułką tartą.
Ciasto rewelacyjne podbiło serce domowników, nawet piekę na wynos do mamy i teściowej bo obu bardzo smakuje ;)
Mega pyszne i łatwe ciacho wrzuciłam wszystko do miski dodałam sodę , potem wydrążyłam środek ciasta dałam krem czekoladowy i pozostałym ciastem uformowałam kopiec kreta .
Świetny pomysł!
To ciasto jest przepyszne ,lekkie puszyste ,mało słodkie,mega czekoladowe.Ostatnio nasze ulubione.Piekę z podwójnej porcji na duza blachę ,bo z jednej porcji ro za mało .Znika w w mig.Na święta zrobiłam wersje wypasiona ,przełożyłam je kawowym maskaropne i ozdobiłam podprażonymi orzechami laskowymi.To jest dopiero sztos.Polecam
Fajny pomysł na podrasowane ciasto :)
Pierwszy raz jak robiłam ciasto to nawet wyrosło (dodaje i proszek i sodę) a dziś.. placek płaski. Wszystko zrobiłam niby jak trzeba tylko się zastanawiam jak się smaruje ta blaszkę masłem i wysypuje mąką to cała czy tylko spód? Bo mama mówiła że jak całe wysmarowałam to nie wyrosnie… No i może miała rację.
Ja zwykle smaruję całą blaszkę. Tylko przy biszkopcie nie smaruję boków. A do co wyrośnięcia ciasta, to sama nie wiem, jakieś kapryśne jest. Mi wychodzi ładne, mimo, że piekę również w foremce kwadratowej.
ciasto było mega rzadkie, bałam się czy po upieczeniu nie będzie budyń… ale po 45 minutach w piekarniku patyczek był suchy :) teraz stygnie… ale sądząc po zapachu – w smaku będzie genialne :)
dzięki za przepis… uwielbiam szybkie ciasta, do których nie potrzeba miksera :)
Tak, ciasto jest rzadkie ale nie trzeba się tego bać :)
ja również robiłam dziś to ciasto, szklanka moja miała 250ml, dokładnie odmierzane proporcje i dodana soda jak zalecana a ciasto i tak wyrosło niskie mimo ze blaszkę to miałam chyba o średnicy 20cm wiec w teorii powinno wyjść nawet wyższe
Super ciasto, pyszne razem z braćmi zjedliśmy z okazji ich imienin. Użyłam mleka ryżowego, bo wszyscy nie możemy mleka, ale wyszło bardzo dobre. Zrobiłam do tego polewę z kakao, cukru i masła klarowanego. Wyrosło nie aż tak jak u pani, ale też nieźle :) Ogólnie to ma pani super bloga, bardzo podobają mi się te przepisy i na pewno będę tu wracać częściej :)
Super, moja forma to 24×24 i wyszło idealne. Piękne czarbiutkie ale to pewnie kwestia rodzaju kakao. Pyszne i szybkie :-)
Ciasto upieczone do suchego patyczka, wyrośnięte ale zapadnięty środek :) był taki przypadek? Czy jestem pierwsza?
Czy można zastąpić czymś kawę? Albo dodać po prostu wodę plus np przyprawę do piernika?
Może być kawa inka, albo sama woda
Przepyszne ciasto! Ciasto wilgotne i mega czekoladowe. Najlepszy przepis jakikolwiek do tej pory mialam.
Ile pojemności ma Pani szklanka? Ile ml wody się mieści?
Szklanka 250 ml
Mi ciasto wyszło rewelacyjnie, nie wiem jak niektórym paniom ciasto wyszło jak woda. Prawda, że gęste jakieś nie było, ale mi wyszło jak najbardziej prawidłowa gęstość, już nie raz robiłam inne ciasta o takiej konsystencji. Może problem u tych pań był w większej pojemności szklanki? Ja natomiast absolutnie polecam.
Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło fajnie :)
Ciasto nie wyrosło, pomimo dodania łyżeczki sody oprócz proszku do pieczenia.
Co prawda ciasto mi się całe rozwaliło (ale to wina moich wątpliwych umiejętności cukierniczych i zapewne tego, ze wylała mi się połowa masy) natomiast smak jest SUPER z pewnością wrócę do tego przepisu, następnym razem wyjdzie jak trzeba
Na pewno
Dodałam troszkę więcej mąki – 1,5 szklanki i trochę mniej wody – pół szklanki. Proszku do pieczenia i sody dodalam po dość dużych łyżeczkach. Ciasto robiłam w keksówce. Piekłam 50 minut bo po 40 patyczek był jeszcze mokry. Po tym czasie ciasto pięknie i było bardzo udane
Niestety u mnie też po raz pierwszy fail :(
Jednak wolę ciasta o gęstszej konsystencji, to obecnie siedzi nadal w piekarniku, bo po 50 minutach okazało się, że w środku jeszcze płynne, zobaczymy co to będzie dalej.
No i nie wyrosło :/
Przepyszne zrobiłam dzisiaj mojej mamie jest zachwycona ❤
Pozdrawiam
Super :)
Ciasto Fenomenalne! Zrobione na Dzień Mamy. Od siebie na wierzch dodałam pestki z granatu – wyszło pysznie! Przepis jak najbardziej łatwy i udany. Konsystencja lejąca, ale TAK MA BYĆ! Ciasto pięknie rośnie (użyłam proszku do pieczenia i sody), a smak kawey rozpuszczalnej rzeczywiście nie jest wyczuwalny, jedynie podbija smak
Super :) Fajny prezent dla mamy :)
Przepyszne ciasto czekoladowe! Odkąd je pierwszy raz zrobiłam pieczę je prawie co tydzień! Mój chłopak nie daje mi spokoju, bo to jego zdecydowanie ulubiony wypiek. :D
Pozdrawiam Cię :*
super, bardzo mi miło :)
Powiem tak. Pierwszy raz wypróbowałam przepis pani. Niestety z pani proporcji ciasto jest mega płynne. Po dodaniu około 40g mąki dodatkowo ciasto uzyskuje właściwą konsystencję. 40 minut i 170 stopni i ciasto pięknie wyrosło i jest przepyszne. :) Przepis mimo wszystko godny uwagi. Zapisuję!
Ono takie jest.
Witajcie, dzisiaj zrobiłem , wyszło pyszne, dla chętnych podpowiem, że do ganache zamiast śmietany użyłem jogurt grecki i zamieniłem cukier zwykły trzcinowym w mniejszej ilości , pychota , mam zdjęcie, ale nie wiem czy i jak można dodać .
Pierwszy raz skorzystałem z Pani przepisu, wrócę niebawem,
Pozdrawiam
Czy naprawdę trzeba dodać aż 3/4 szklanki wrzątku? Przed jego dodaniem ciasto miało bardzo fajną konsystencję, a po dolaniu kawy zrobiła się z tego raczej zupa… Ratowałam się dodając trochę mąki. Ciasto jest jeszcze w piecu, zobaczymy co z niego będzie…
Nie znoszę smaku kawy. Czy w składniku „gorąca woda wymieszana z kawą rozpuszczalną” wystarczy po prostu pominąć kawę, czy należy też zmniejszyć ilość wody?
Tak, wystarczy dać samą wodę bez kawy. Ale powiem ci, że ta kawa nie jest mocno wyczuwalna – ona bardziej „podciąga” smak czekoladowy.
Dobry wieczór. Chciałam zapytać czy ciasto rośnie wysokie? Bo chciałabym z niego zrobić torcik i 1x go przełożyć kremem. No wasnie a czy może Pani podpowiedzieć jakiś krem na bazie serka mascarpone ale bez użycie śmietany? Pozdrawiam
Ciasto jest dość wysokie – da się go przekroić. Co do kremu na bazie serka mascarpone, to możesz zmiksować go z rozpuszczoną czekoladą – mniej więcej 1 tabliczka czekolady na opakowanie 250 g – jeśli używasz mleczną lub białą czekoladę, to już nie musisz dodawać cukru :)
Witam :) Po przygodzie z ciastem zebrą (około 2 dni temu ) postanowiłam spróbować coś innego z Pani strony. I padło na ciasto czekoladowe , napisze tak : REWELACJA ( co prawda robiłam w tortownicy o większej średnicy ) natomiast smak nieziemski. Polecam przepis . Ciasto po 40 minutach było gotowe ,troszkę masa mi się rozpływa i zastanawiam się czy na chwilę nie wrzucić do lodówki ? ( masę robiłam tę z kakao i masłem ponieważ brak śmietanki i gorzkiej czekolady ) Dziękuję !! Ps. Zebra prawdopodobnie wyszła taka mała bo miałam większą tortownicę ale zjedzona w jednym dniu :) pozdrawiam
Polewę można schłodzić, aby zgęstniała :) Bardzo się cieszę, że ciasta zasmakowały :)
Dodałam troszkę więcej mleka i w sumie mojemu wystarczyło 30 min :) super przepis, bo wyszło przepyszne!
Świetnie :)
A mi wykipiało, forma 23cm, wszystko ważone :C
Jak był ustawiony piekarnik?
Rewelacja! Ciasto jest pyszne:) Robi się błyskawicznie, a smakuje wybornie.
Bardzo dziękuję za przepis:)
Super, bardzo się cieszę, jak czytam takie komentarze :) zachęcam do wypróbowania innych przepisów.
Ciasto bardzo wyrosło ale to może dlatego ze wcześniej czytałem komentarze i piekłem dłużej i dałem trochę więcej proszku do pieczenia choć go nie czuć. Ciasto wyglada wspaniałe i tak samo smakuje. Pytanie czy te zdjęcia to twoje autorskie? Bardzo fajnie skomponowane i zachęcające do upieczenia. Przepis trafia do ulubionych :) Pozdrawiam
Dziękuję!. Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa :)
Wszyscy marudzący że jest za rzadkie – nie kłamią! Nie wiem od czego to zależy, ale robiłam to ciasto już drugi raz i kiedy po 40 minutach otworzyłam piekarnik i nim „ruszyłam” widać było że pod powierzchnią „skorupy” na górze jest morze ciasta. Ono doslownie falowało ;) ale pamiętałam że za pierwszym razem zostawiłam je ok dwukrotnie dłużej w piekarniku i było ok. Tym razem tam samo – po 70 minutach było dopiero idealne. Piekarnik nowy (nie ma roku). Grzanie góra + dół, temperatura 180 stopni. Nie mam pojęcia o co chodzi ale myślę że nie warto wyciągać go za szybko. Piszecie że jest zbyt płynne – dajcie mu wtedy więcej czasu. Jak dojdzie to jest obłędne :)
Te piekarniki teraz to tak bardzo różnie pieką. Też mam nowy piekarnik i piecze zupełnie inaczej niż stary – w starym mogłam w ciemno ustawiać czas pieczenia i zawsze było idealnie, a teraz to nie koniecznie. Jakby mniej równo piekł. Dlatego te czasy pieczenia są opisane „około” i do suchego patyczka :)
Przepis na ciasto jest superowy, uzywam go caly czas. Gnache nie probowalam bo robie krem z masla I cukru pudru I czekolady. Przepis polecam wszystkim ❤️
Super – bardzo się cieszę, że przepis tak zasmakował :)
Czemu woda ma być wrząca?
Taki jest przepis
Witam czym mogę zastąpić czekoladę?
Tą z polewy? Możesz zrobić na kakao – 100 g masła + 4 łyżki kakao + 4 czubate łyżki cukru pudru + 4 łyżki mleka – wszystko razem rozpuścić i odstawić do wystygnięcia i zgęstnienia.
Nie ganche nie wyszło :( nie chce zgęstniec …
Używałaś gorzką czekoladę? To już powinno być dość gęste zaraz po rozpuszczeniu. Jeśli nie gęstnieje, to wstaw do lodówki, albo wystaw na balkon na około 30 minut – po tym czasie wymieszaj i zobacz, czy jest dostatecznie gęste.
Witam:) przepis brzmi rewelacyjnie- mam nietypowe pytanie czy jest szansa zastapienia oleju czyms innym? Jak np rozpuszczone maslo czy oliwa z oliwek?
Oczywiście, może też być rozpuszczony olej kokosowy
Bardzo dobre Po dodaniu sody pięknie wyrosło
mam małe jajka, takie bio. Czy dodać 2?
i drugie pytanie, czy kawę rozpuszczalną dodać taką wrzącą? mam obawy :D
Możesz dać dwa jajka, co do kawy, to dajesz ją gorącą. Zalej i rób ciasto, w tym czasie ona delikatnie ostygnie – dajesz taką lekko ostudzoną, ale dalej gorącą :)
W przepisie nie ma nic napisane ,ze później to ganche trzeba ubić żeby było puszyste jak na zdjęciu
Tego się nie ubija. Podgrzewasz śmietankę, do gorącej dodajesz połamaną czekoladę i czekasz aż się zacznie rozpuszczać. Wtedy mieszasz, aby wyszła gładka masa. Lekko studzisz i smarujesz ciasto. Tyle tyle :)
Nie lubię kawy i nie chce aby ciasto nią pachniało. Jak to zrobić ? Dodać szklankę wody?
Tak, dodaj samą wodę
Fantastyczne! Uroslo świetnie, czarne od kakao, oplywajace czekoladą…
Ps
Trzeba patrzeć na datę ważności proszku do pieczenia… To częsta przyczyna nieopwodzeń w pieczeniu
Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu :) A z tym proszkiem do pieczenia, to dobra rada :)
zamiast ganahe czym polać ciasto ? Może być zwykła gorzka czekolada ?
Oczywiście
Witam, ciasto rewelacja, przepyszne i przeszybkie – coś w sam raz dla mnie :) Tylko proszę o podpowiedź – zostało mi sporo ganache – jak długo można go przechować? W lodówce?
Pozdrawiam, Paulina
Bardzo się cieszę, że smakowało. Ganache to tydzień spokojnie może stać w lodówce. Przed użyciem go podgrzej, to będzie łatwiejszy w obsłudze
Witam,
czy forme do pieczenia mozna, zamiast maslem, posmarowac olejem kokosowym?
Myślę że tak, tylko potem wysyp ją trochę mąką, albo bułką tartą
Właśnie o takie ciasto mi chodziło.Szybkie,czekoladowe i wilgotne. Super. Wszyscy happy Przepis bardzo prosty, choć kucharka ze mnie średnia, dałam radę
No i super :) bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało – wypróbuj inne przepisy na takie proste ciacha :)
Dzień dobry,
Nie mam w domu kawy rozpuszczalnej w jakich proporcjach dodać espresso do ciasta?
Daj po prostu odpowiedni mniej gorącej wody – jeśli używasz około 50 ml espresso, to daj wtedy około 100 ml gorącej wody – tak żeby płyn miał razem tak około 3/4 szklanki
Ciasto jest wspaniałe! Nie urosło jak u pani, ponieważ mieliśmy blszkę o średbicy 28 centymetrów, ale w mojej cukierni robimy je w poprawnej nlaszce i rośnie super. Polecam także, aby ganache dodać posypki, albo ozdobić je bezami z lukrem.
Super :)
Ciasto wyszło przepyszne i bardzo wilgotne! Wszystkim w domu smakowało, dziękuję za ten przepis! I mam pytanie, jak Pani sądzi, czy to ciasto da się przełożyć kremem i zrobić z niego po prostu tort?
Myślę, że spokojnie :)
Ciasto pyszne, szybkie do zrobienia, poszło w mgnieniu oka. Miałam ciut większą blaszkę, ale wyszło wysokie trafia do ulubionych
Bardzo się cieszę, że zasmakowało :)
Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ja do ganache dodałam kaszki mannej, bo smiet. wlałam dużo za dużo, a czekolady miałam o połowę mniej, i mi nie zgęstniało, a po dodaniu kaszki było w sam raz :) i zamiast oblewac ciasto dookoła, przeciełam je na pół i do srodka włożyłam masę. Wierzch też posmarowałam masą i posypałam prażonymi płatkami mogdałów. Wyszło naprawdę dobre. A dodam, że ciasta ogólnie nie są moją mocną stroną
Fajny pomysł na krem :)
Zrobiliśmy z synem … wyszło przepyszne Wilgotne MEGA CZEKOLADOWE Już myślimy kiedy znów je upieczemy :)
Super!
W przepisie pisze Pani 200 g maki a w nawiasie szklanka i 1/4 szklanki zazwyczaj szklanka ma 250 g wiec może tutaj tkwi problem wyrastania ciasta złe odmierzanie składników Prosze podać ile ma być tej maki 200 h czy 250 g
Szklanka ma 250 g wody!!! Nie mąki, czy cukru – one mają inną wagę w tej samej pojemności! Albo mąkę ważysz na wadze – co ja bardzo polecam, bo szklanki mają teraz różną objętość, albo odmierzasz szklanką tyle ile w przepisie :)
Niestety nie wyszło, bardzo rzadkie było, jak dla mnie, i dlatego nie urosło. To chyba pierwszy raz kiedy ciasto mi nie wyszło.
Dobrze odmierzyłaś składniki? Ono jest dość rzadkie, ale nie tak żeby bardzo.
Bardzo dobre ciasto, szybkie, tanie i latwe w wykonaniu. Puszyste i smaczne
Bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :)
wszystko jak w przepisie piekarnik ok a ciasto ma 1 cm grubości wcale nie rośnie przepis do kitu.
Bardzo interesujące jest to co piszesz panie haroldslabeciasto – bardzo ;) Jak widać na moich zdjęciach ciasto rośnie i ewidentnie nie ma centymetra wysokości.
Ciasto jest przepyszne, delikatne, wilgotne i mocno czekoladowe a przy tym bardzo szybko się je robi! Super przepis!
Dziękuję bardzo
Mam pytanko, co to za kuleczki czekoladowe, gdzie takie dostanę?:) Pozdrawiam! Ciacho zrobiłam, pycha i super szybkie:) co prawda mało wyrosło, ale i tak pyszne:)
To są takie mini groszki czekoladowe – czasami są dostępne w marketach – ja te kupowałam w sklepie internetowym z cukierniczymi dodatkami.
Mnie ciasto słabo wyrósł. Jaka może być przyczyną?
Trudno mi powiedzieć. Piekarnik działa ci dobrze?
Dziękuję bardzo za przepis – szybki, prosty, a ciasto po prostu przepyszne!!! Wilgotne, mocno czekoladowe – od pierwszego kęsa nasz ulubieniec :)
Super :) bardzo się cieszę, że przepis się przydał :)