Przepis na szybkie i łatwe ciasto czekoladowe
z czekoladowym ganache
Polecam waszej uwadze, to szybkie ciasto czekoladowe.
Mieszane łyżką w misce.
Ze składników, które każdy ma w domu.
Takie ciasto zrobicie ekspresowo, gdy spodziewacie się gości.
Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady, bo jest podwójnie czekoladowe.
Czekoladowe ciasto z gorzkim kakao, a na nim grubaśna warstwa czekoladowego ganache.
Ja swój ganache zrobiłam z gorzkiej czekolady (ostatnio lubię mniej słodkie ciasta).
Jeśli lubicie słodkości, to możecie użyć mleczną czekoladę :D
Jak zrobić to szybkie ciasto czekoladowe?
Do dużej miski wsypcie wszystkie suche składniki – wymieszajcie łyżką.
Dodajcie mokre składniki – oprócz wody – i wymieszajcie.
Teraz czas na gorącą wodę – tak po jej dodaniu ciasto stanie się rzadkie, ale tak ma być!
Ciasto przelewamy do formy (ja je również piekłam w foremce o wielkości 22/22 cm – wtedy było troszkę bardziej płaskie) i pieczemy.
Po upieczeniu ciasto studzimy i wtedy smarujemy je czekoladowym ganache.
Piekłam ostatnio ponownie to ciasto czekoladowe i przy okazji zrobiliśmy do niego filmik – zapraszam do jego obejrzenia :)
Z tego przepisu otrzymacie ciasto na około 15 porcji – piekłam je w foremce o średnicy 22 cm.
Zapraszam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.








Szybkie ciasto czekoladowe – przepis do druku

Szybkie ciasto czekoladowe
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
Składniki
ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka) - można dać 1,5 szklanki
- 50 g gorzkiego kakao (pół szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko rozmiar L
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wrzącej wody zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej
ganache czekoladowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g czekolady - użyłam gorzką
Instrukcja
Ciasto
- W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, sodę200 g mąki, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Dodaj olej, jajko i mleko - zmieszaj.1/3 szklanki oleju, 1 jajko, 3/4 szklanki mleka
- Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.3/4 szklanki wrzącej wody
- Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Polewa
- Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.250 ml śmietany kremówki
- Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.250 g czekolady
- Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
- Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.