Przepis na szybkie i łatwe ciasto czekoladowe

z czekoladowym ganache

szybkie ciasto czekoladowe


Polecam waszej uwadze, to szybkie ciasto czekoladowe.

Mieszane łyżką w misce.

Ze składników, które każdy ma w domu.

Takie ciasto zrobicie ekspresowo, gdy spodziewacie się gości.

Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady, bo jest podwójnie czekoladowe.

Czekoladowe ciasto z gorzkim kakao, a na nim grubaśna warstwa czekoladowego ganache.

Ja swój ganache zrobiłam z gorzkiej czekolady (ostatnio lubię mniej słodkie ciasta).

Jeśli lubicie słodkości, to możecie użyć mleczną czekoladę :D

Jak zrobić to szybkie ciasto czekoladowe?

Do dużej miski wsypcie wszystkie suche składniki – wymieszajcie łyżką.

Dodajcie mokre składniki – oprócz wody – i wymieszajcie.

Teraz czas na gorącą wodę – tak po jej dodaniu ciasto  stanie się rzadkie, ale tak ma być!

Ciasto przelewamy do formy (ja je również piekłam w foremce o wielkości 22/22 cm – wtedy było troszkę bardziej płaskie) i pieczemy.

Po upieczeniu ciasto studzimy i wtedy smarujemy je czekoladowym ganache.

Piekłam ostatnio ponownie to ciasto czekoladowe i przy okazji zrobiliśmy do niego filmik – zapraszam do jego obejrzenia :)

Z tego przepisu otrzymacie ciasto na około 15 porcji – piekłam je w foremce o średnicy 22 cm.

Zapraszam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.24 z 582 ocen
Postaw mi kawę

ciasto czekoladowe z kremem szybkie ciasto czekoladowe z kremem

czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem

ciasto murzynek ciasto czekoladowe na kakao

proste ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe z ganache

Szybkie ciasto czekoladowe – przepis do druku

ciasto podwójnie czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z grubą warstwą ganache.
4.24 z 582 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 15
Kalorie 300 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.

Składniki

ciasto czekoladowe:

  • 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka) - można dać 1,5 szklanki
  • 50 g gorzkiego kakao (pół szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko rozmiar L
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wrzącej wody zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej

ganache czekoladowy:

Instrukcja
 

Ciasto

  • W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, sodę
    200 g mąki, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    jak zrobić ciasto czekoladowe
  • Dodaj olej, jajko i mleko - zmieszaj.
    1/3 szklanki oleju, 1 jajko, 3/4 szklanki mleka
    jak zrobić ciasto czekoladowe
  • Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.
    3/4 szklanki wrzącej wody
    proste ciasto czekoladowe
  • Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto.
    jak zrobić ciasto czekoladowe
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Polewa

  • Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.
    250 ml śmietany kremówki
    jak rozpuścić czekoladę na polewę
  • Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.
    250 g czekolady
  • Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj.
  • Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
  • Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.
    jak zrobić polewę czekoladową

Film

Notatki

Ja od dłuższego czasu dość mocno tnę używany w przepisach cukier i jestem przyzwyczajona do mniej słodkich ciast. Tutaj idzie sporo gorzkiego kakao, więc ciasto jest mało słodkie. Możecie dodać do ciasta pół szklanki (100 g) cukru więcej - albo do smaku, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta.
 
Co zamiast ganache?
Możecie zrobić prostą polewę czekoladową - wystarczy podgrzać 50 ml śmietany kremówki i gdy będzie gorąca dodać do niej połamaną mleczną czekoladę - wymieszać, ostudzić i gdy zgęstnieje polać nią ciasto. Właśnie do filmu przygotowałam taką lżejszą polewę czekoladową.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 300kcalWeglowodany: 29gBiałko: 5gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe ciasto z kakao, proste ciasto czekoladowe, szybkie ciasto czekoladowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!